12/28/2023
12/28/2023
12/24/2024
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
På veien inn i en mer sirkulær økonomi popper såkalte "value from waste"-forretningsmodeller opp både her og der, men kan du tenke deg en mer krevende måte å lage ressurser av avfall på enn å hente opp fiskeslam fra havet og lage biogass, nitrogen og fosfor av det? Det er det Ole Arthur Vaage og hans kumpaner i det såkalte ARAL-nettverket har satt seg fore. ARAL er et slags sirkulært forretningsmodelløkosystem bestående av selskapene Aquapro, Ragn-Sells Havbruk, AMOF Fjell og Lift-Up, og vi kom først i prat med Ole Arthur om dette på et kompetanseprogram i sirkulærøkonomi for ledere i havbruknæringen i regi av NCE Seafood Innovation for noen år tilbake. Nå har prosjektet kommet langt på vei og de har hentet et tresifret millionbeløp fra EU for å skalere denne sirkulære løsningen. Sveinung spør om slam egentlig bare er "fiskeskit", Ole Arthur hjelper oss å forstå omfanget av slamproblemet og forklarer løsningen for å hente opp slammet og hente ut ressursene i det. Han forteller om piloten sammen med Lerøy Seafood Group og hvor mange oppdrettsanlegg det er i sundet der han bor. Vi snakker oss opp og ned langs kysten, problematiserer alt fra skalering til tilgjengeligheten av egnede biogassanlegg, reiser fra Trøndelag til Danmark og lærer hvor ofte en merd må tømmes for slam. Sveinung synger Austevoll-sangen (igjen!) og bøyer substantivet not (igjen!). Vi kikker i spåkulen til en mer sirkulær fremtid, forsøker å dekke hele reisen fra fiskeslam til forretningsmodell, mens Ole Arthur angrer litt på at han satte i gang alt dette og vi drømmer oss tilbake til førsteklasses sjømat på Bekkjarvik gjestgiveri. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Se mer
6/22/2020
Teknisk sett
Se mer
6/27/2024
Teknisk sett
Kjernekraft er absolutt et av alternativene når skipsfarten kan bli utslippsfri, mener forsknings- og innovasjonsdirektør Håvard Vollset Lien i skipsbyggingskonsernet Vard.
Se mer
5/16/2024
Teknisk sett
Nemo Maritime i Stavanger ønsker å gjøre transport og lagring av CO2 enkelt og kostnadseffektivt. – Vi ser på skip som kan frakte 100.000 tonn, forteller executive vice president Ole Johan Østvedt.
Se mer
1/4/2024
Teknisk sett
Med 1,8 millioner tonn CO2 årlig er Mongstad landets største punktutslipp. Prosjektet Greenspot Mongstad skal endre dette dramatisk ved å halvere utslippene innen 2030. – En gavepakke til Norge, sier prosjektleder Einar Vaage.
Se mer
11/21/2019
Teknisk sett
Vi kan karbonfjerning og lagring her i landet. I Norge har vi drevet med det i 20 år på Sleipner og Snøhvit, og vi har kjempegode forutsetninger for å gjøre mer av det. Forskningssenteret på Mongstad har gitt oss teknologi og erfaring som få andre har. Nå skal vi starte med å rense utslipp fra avfallsforbrenning i Oslo og fra sementproduksjon på Slemmestad, og fjerne to prosent av norske utslipp. Det vil bli dyrt i starten, men det er nesten en naturlov. Mottaket i Nordsjøen er planlagt med en stor overkapasitet og kan ta imot 5 millioner tonn årlig. Her er det bare å trøkke til, mener Gassnova-sjef Trude Sundset som vi snakker med i dag.
Se mer
1/9/2024
Bærekraftseventyr med Jørgensen & Pedersen
Det dukker heldigvis opp stadig flere bedrifter som baserer seg på regenerative, bioøkonomiske forretningsmodeller basert på såkalt "biomimicry" - det vil si produksjonsformer som etteraper eller baserer seg på naturens egne prosesser. Og i den regenerative bioøkonomien kan vi selvsagt stole på soppen! Vi tar en prat med Ingrid Dynna, CEO og medgründer i NoMy - eller Norwegian Mycelium, som produserer fiskefor ved hjelp av mycelium - en slags sopp som vokser på sidestrømmer fra matindustrien. Ingrid gir oss et lynkurs i myceliumens natur og funksjon, Lars Jacob tenker på Stranger Things, Sveinung understreker at ingen av oss er biologer, og vi forstår litt mer av denne hurtigvoksende soppen. Lars Jacob snakker om F-ordet - forretningsmodeller, og ber Ingrid dvele ved tre typer barrierer for denne typen oppsirkulerings-forretningsmodeller. Ingrid trekker paralleller mellom sin tid i Google og livet som soppgründer, Sveinung kaster ut full disclosure-kortet og forteller om investeringer han har vært med på i stiftelsen han leder, mens Ingrid forteller om hvem NoMy har med på laget. Lars Jacob utfordrer Ingrid på andre markeder NoMy kan sikte seg inn på over tid, vi snakker om parallellen til Invertapro og svinger innom den vellykkede folkefinansieringskampanjen deres, før vi går tilbake til det regenerative utgangspunktet og ønsker Ingrid og hennes kumpaner lykke til på veien. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Se mer
9/26/2019
Teknisk sett
I flere år enn vi liker å tenke på har vi snakket om CCS (karbonfangst og -lagring) som teknologien vi trenger for å dytte karbonet tilbake til der den kom fra, i form av hydrokarboner. Vi har investert i månelandinger, og milliardene har rullet. Men nå skal det skje noe. Sannsynligvis. I dag snakker vi med hun som leder CCS-prosjektet på Klemetsrud, Jannice Gerner Bjerkås. Herfra skal CO2 vaskes ut av røykgassene fra søppelforbrenningen, transporteres på elektriske tankbiler og båt, og presses ned i en dertil egnet struktur i Nordsjøen.
Se mer