Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Det er slipp på pole. Da må vi følge med. Kanskje kommer noe spennende. Musikk
Hei og hjertelig velkommen til en ny episode av Kjelds Fynkjeller. Nå, 1. november, så er det da november-slipp på Kongelig Norsk Vindmonopol, som Harald Rex sikkert er beskytter for. Jeg håper det. Jeg vet ikke om de kan, de kan kanskje ikke ha en beskytter, men kanskje det hadde vært Harald Rex, hvem vet. Men det kommer masse forskjellige på dette slippet her. November-slippet er jo litt sånn...
litt sånn førhjulsslipp, men så er det ofte sånn at de skal fylle på litt kategorier, det kommer litt petnatt, en av dem synes det var helt ok, andre synes det var litt kjedelig, det kommer litt bobler, for det må man ha, og så kommer det litt hvite viner og røde viner, faktisk så kommer det
Scopettino kom det vel Det er alltid gøy Og så kommer det noe sånn Sisiliansk Rare italiener Det var liksom ikke en sånn veldig rød tråd Men en ting som jeg synes var litt Litt moro Er en vin som heter Ve Dozzo Cotto Champanois Blanc 2019 Dette er da En stille vin fra Champagne
Og det er litt morsomt Fordi at champagne har jo da De er jo da mest kjent for champagne selvfølgelig Men de lager Noen få lager bitte, bitte, bitte Litt grann stillevin
Og grunnen kanskje til at de ikke har gjort så mye av det før, de har gjort det hele tiden, men eksportmessig er det at champagne selvfølgelig er så dyrt, så da trenger de ikke å lage stillevin til rimelig penger, for de kan jo bare selge det der. Men det har blitt litt varmere der, så mange føler kanskje at champagne blir litt syrlig frisk, for det blir så varmt, og da er det mye lettere å lage, for da er drunene veldig modne, så er det mye lettere å lage en hvitvin eller rødvin.
Og de holder jo på med Chardonnay Pinot Noir og Pinot Meunier, det er jo det de driver på med, så dette her er jo ganske grei skuring. Og dette her, denne som jeg anbefaler nå, er faktisk en rødvin og hvitvin. Og det er ikke så ofte den er registrert som hvitvin, men det er både rødvinstrur og hvitvinstrur i vinen.
Fordi at her antar jeg uten at jeg kjenner at det var helt nytt på Poli, smakten på Pols smakingen, da ble vi vindjournalister invitert inn til rett ved siden av Operan inne på Bjørvika der, og så smak vi gjennom, var det 80 nyheter eller noe sånt som kom inn.
Og så er det da hvordan vinmonopolet har tenkt litt av, nå har jeg lyst til å satse på det, og nå har jeg lyst til å satse på det. Og så skal de fylle opp i litt kategorier og litt sånn forskjellig. Så dette her er jo, vi er jo hos importøren, der importøren prøver å fortelle mest mulig om produktet. Her sier Pole bare at denne skal vi ha, og så må vi vinsjonalister egentlig forholde oss til det, og så smaker på det, ja det var god, det var dårlig, eller det var som passet.
Og så er det også et testutvalg som er litt fascinerende. Da er det noen importører, dette går på runde, som da får lov å velge en av sine viner som du får lov å ha i hylla på pole i et halvt år. Og hvis den selger godt nok, så kommer den inn i hylla for godt, og da dytter den ut en som er inne i hylla i den kategorien. Og hvis den ikke selger godt nok, så pleier de av og til å bare droppe hele greia, men da har den kanskje...
kanskje i basis, nei i bestillingsutvalget, det er noen som får den fast på ganske mange pol, så da lar den være, men det er ofte prøvelige ting som jeg synes er helt kokoda. Jeg synes kanskje testutvalget i denne runden her var litt kjedelig. Da var det noen som seifet litt for mye. Men uansett, tilbake til denne Vøvdozo Koto Champonade Blanc 2019. Dette er da 50% Chardonnay, 50% Pinot Noir.
Men når du presser en rødvinstruve veldig fort, så blir det hvitvin. Som du kanskje har lagt merke til, så er champagne stort sett gjennomsiktig og blank. Så her har de da presset, jeg antar at dette her er champagnebasse, som du har smakt på, så tenkte du, nei, dette her tar vi heller å legge på et fat, og så lar vi det bare være vanlig hvitvin. Fordi at det det blir er,
En ganske saftig, fatpreget, litt rund, bakt citrusvin med litt modent eple. Litt sånne nøttetoner.
Og en pass god friskhet. Det er ikke sånn det er sitrussyre, men det er en syrlig friskhet, men den er liksom ikke ... Oi, den var syrlig. Den er mer en sånn rund sitrussyrt friskhet. Og så tenker du, åh, så kult, dette må jeg prøve. Det er sikkert grisebillig. Det er det selvfølgelig ikke, for det er i sjampan. Så det koster 345 kroner. Og den kommer da i rødt og hvitt. Det er den hvite jeg snakker om nå, men de lager også en rødvin, og da antar jeg jo da at de lager på 100 prosent
Pinot Noir på vanlig måte. Og da har de laget den bevisst for at da skal de lage en rødvin. Men her mistenker jeg at de egentlig har bare tatt basevin fra sjampanjeproduksjon. For når de lager sjampanje så lager de stille hvitvin først, og så
tar de gjer og sukker opp i flasken, og så blir det bobler av det. Så før de kommer til angangsfermentering på flaske, skjer dette her. Men jeg synes det var veldig gøy, og jeg anbefaler deg å prøve det, og jeg tror du også kommer til å synes dette er litt festlig. Den kommer nok ikke inn på alle pol, for det er kategori 5 og 6, så den kommer til å være på de større polene i de større byene. Men det er selvfølgelig veldig lett å bestille.
Så hvis du har lyst til å prøve champagne uten bobler, så har du mulighet til det nå på Kangli Norsk Vinmonopol fra 1. november. Og denne episoden her kommer jo nesten akkurat ut til det. Perfect timing Kjell Gabriel. Nå var du flink. Så med det, prøv det. Lek med vin. Ha det gøy. Ha glimt i øyet. Smil til folk rundt deg. Vis glede. Det liker folk. Folk liker glad folk.
Egentlig rart at han Hellstrøm er så populær, for han er en sur type. Men Truls igjen er veldig blid. Kanskje det er derfor vi liker ham. Jeg vet ikke. Tenk litt over det. Jeg kjenner ingen av deg. Sikkert hyggelig begge to. Takk for nå. Ha det bra.