Poolside i Abruzzo

Tom og Kjell-Gabriel er på en vintur i Abruzzo, Italia. De smaker på to viner, en Trebbiano og en Montepulciano di Abruzzo DOC. De snakker om hvor de er, hva de drikker, og hva de skal spise til vinene. De er enige om at vinene er gode og at de er et godt kjøp. De er også enige om at Abruzzo og Marche er spennende distrikter for vinelskere.

00:32

I denne episoden nyter Tom og Rati vin ved et slott i Abruzzo, mens de diskuterer smaker og opplevelser.

10:25

Vinpriser og smaker i Italia sammenlignes, med fokus på en spesiell rødvin fra området, som er fruktig og lagringsdyktig.

Transkript

Vi er på reise. Vi er i Italia, og vi er i Grås, og dette skal du nå få høre om. Musikk Hei, og hjertelig velkommen til ny episode av Tom og Rati Løveås sin drinkfeed, og ikke minst Kjell Gabal Henrik sin kjeldsvinkjeller. Tom, nå har vi det egentlig ganske greit. Nå sitter vi poolside. Dere hører kanskje basenget surre litt i bakgrunnen i Abruzzo. Abruzzo faktisk Da tenker folk Åja, der Vi har to timer kjøretur Litt sånn inni landet fra Roma Ja, vi er på en måte tvers over landet Vi ser i det fjerne Så ser vi Adriateravt-kisten Vi ser den andre siden Så vi er på feil side Eller det er her de har morgensolen Hvis dere tenker på Italia som en støvel Så er vi på leggen Midt på leggen på motsatt side av Roma Nei Det ringer sirken her. I morgen når dere hører på dette så kan det være noe som helst, men vi har i hvert fall valgt to viner nå som vi skal snakke om. Den ene får du i Norge, og den andre har man fått i Norge, men jeg tror kanskje den kommer inn sånn dann av vann, men vi får fryktelig litt av den. Ja, så dere får bare følge med. Men nå skal vi begynne med den vi får i Norge. Vi skal begynne med den vi får i Norge, og dette her er en gammel sånn munkevin. Det er litt morsomt at det er munkevin, for det stedet vi bor på, dette slottet, Som ble bygget om til en sånn baron Slags slottting Åh, den lyden er bare helt Nei, bare helt, ja Det er helvete det er i dag da Og så bor vi da på dette slottet som er egentlig et gammelt nomnekloster. Det er det, og mitt rom er gamle rommet til baronen og baronesen. Og jeg har egen dør inn til kapellet, så jeg kan gå inn der og få med meg gudstjeneste i måte, hvis det er det. Det kan du, nå er vi her på den dagen det har vært høymesse, men det kan jo hende de slenger inn en liten morgentrudlutt til deg i morgen? Hvis bjellene ringer tidlig i morgen tidlig, så kanskje jeg burderer turen. Men uansett, vi er på plass, og vi har fått i glasset. Denne gangen så drikker vi av litt fancy plastglass, for vi er ved bassengen, så vi fikk ikke lov til å ha glass. Og det støtter vi fullt ut. Vi skal ha sikkerhet, og vi skal ikke skjære oss etterpå når vi skal ut i basseng her. Det kan hende at denne episoden blir kort, for vi må bade. Men jo, Uansett, vi er på deres Trebbiano. Den her får man i Norge, og dette her har jeg smakt mange ganger, og jeg trodde aldri at jeg kom til å være her. Dette kom veldig brått på både deg og meg. Det skal vi ta i en annen podcast. Men vi er jo da... Det lukter jo honning. Det er honning, det er sånne gule, lune, koselige blomster, det er litt gul frukt. Dette er... Dette er sommeren, selv om det er sensommer her akkurat nå, så er det jo helt... Duften er helt fantastisk. Hva har du smakt på? Ja, og i dag har vi glemt spyttebakken som vi pleier å ha, Tom. Fordi at det har det ikke her nede. Så nå får vi ordentlig smak på den også. Men det er... Åh! Jeg spyttet akkurat i bassenget. Var det stygt? Men den er så deilig og fyldig. Jeg pleier jo at den har en sånn bananfylde, hvis du skjønner hva jeg mener, at den har den der banankroppen. Jeg forstår hva du mener, jeg liker ikke denne assosiasjonen. Nei, jeg vet det er mange som synes det er, men jeg synes den er fin beskrivende. Litt sånn silkemyk, litt sånn fløyelsaktig. Det er honning som du snakket om. Den fortsetter i smaken. Ja, og sitrusen er ganske syrlig og frisk, den holder seg fortsatt. Og den har en fyldighet som fyller hele munnen med glede. Hvorfor drikker vi ikke mer av Terrabiano? Fordi dette er jo en fantastisk drue. Særlig når de leker med den, sånn som de gjør her. Det bør ikke være vanskelig å få tak i, for Terrabiano er Italiens mest beplantede hvitvinstrue. Du har tatt én slurk. Det skal ikke så mye til før jeg kommer i godt humør. Så det må jo være mulighet for å få tak i dette her i Norge, og det er det jo selvfølgelig. Men dette her, Trebbiano, blir ofte sett på som en enkel vindruemange, som en bordvin. Liksom en sturslig PR-aktig greie. Og det er veldig både feil og synd at vi har det inntrykket. Ja, for det at hos Marina Svetik, som denne produsenten heter, så er den absolutt ikke enkel sak, dette her er kanskje noe av det bedre du får i på hele Størlandet. Ja, jeg støtter deg litt i det, hva du har fått til med den drua, det er elevert høyt, tre etasjer opp, hvertfall. Ja, og Men hva skal man ha til dette her da, Tom? Vet du hva, vi har jo vært gjennom noen lokale delikateser her, og jeg tenker at i denne, som er såpass syrlig og sånn, så trenger vi noe med litt fett på, så noen av de lokale pølsene, lokale skinkene, men det får vi ikke i Norge. Så vi må nok litt opp i spekeland og få det som passer aller best denne her, det vil jeg ha gjort. Ja, vi fikk jo en liten letlunch i stad med lokale cold cuts, som de kaller det, der vi fikk 5-6-7 oster og 5-6-7 pølser. De ostene hadde jo matcha helt supert. Vi er på den greia der. Hvis du skulle hatt en varmrett, en smørdamp av laks, En litt sånn halvfet fisk Ja, du vil gå for rød fisk Hvit fisk, hvit fisk, hvit fisk Ja, du må gjerne Jeg er farveblind Jeg favoriserer ikke farget helt Men jeg tenkte på laks akkurat jeg nå Ja, men nå har jeg da Tatt en sluk til Og da kjenner man nesten nøttepreget Det er litt kastanje Men jeg synes ikke den la seg foran Men etter hvert som man begynner å Du har tatt en slurk mens jeg har bare hatt... Du sitter bare og prekker, så jeg må sitte og drekke. Og det jeg kjenner nå er jo en litt sånn nesten eksotisk treaktig teint bak her. Litt sånn treoljeaktig. Det stemmer ikke med det som er oppe i glasset, men det er der likevel. Og det er digg. Det er kjempedigg. Det er... Det er rett og slett, og den sitter så lenge. Den er så lang. Her snakker vi om en hvitvin. Vi sitter midt i Italia og drikker hvitvin, og alle tenker at det er jo litt sånn vannig rart som regel, men det er ikke det altså. Dette er... Den her må dere bare lete opp og finne og prøve. Jeg lover at du blir ikke skuffet. Og hvis du blir skuffet, så kan du få lov å sende meg en mail på drinkfeed.no og si at... Din far, bæm, naturlig. Den heter da Mirana, som heter Tribiano, det er brutto riserva. Koster 3,95, så nesten 400 kroner, så det er jo ikke en billig vin, men... Nå har euron spilt oss et puss, så at denne fortsatt koster 3,95 er jo bra. Det er jo bra. Fordi at det er her nede, den koster da 27,5 euro her nede. Ikke sant? Så det er ikke... rare påslaget de har for å frakte denne vinen fra midt i ingen steder her i Italia og helt fram til ditt nærmeste pol. Ja, og så tenk på at staten skal ha 80 kroner bare sånn i tillegg. Det skal de, ja. Nå skal vi ikke si noe om staten, men de skal i hvert fall ha pengene sine. Det skal de. Og vi er litt sånn i middelen over i Abruzzo. I går var det bryllup her, så vi har vært og sett på brudesvitten. Vi er nesten på date, du og jeg, Tom, på den turen her. Ja, det er bare oss to her. Så vidt jeg har forstått, så skal vi ha dette slottet for å selge i natt. Det er ikke en annen pøkk her. Er det bare oss to? Ja, du skal bo med spøkelsene borte i kirkerommet, og jeg har fått loftsrommet, hvor det er høyt under taket. Ja, for jeg har ikke sett noen andre folk. Jeg så kanskje et par av dem, det er ikke noen biler eller noen andre. Nei, alle har dratt. Ja. Ja, det var bryllup i går, så de er vel ferdige. Men vi gir oss ikke der, Tom, for denne her, i og med at vi er på denne Milena Svetik, som jeg mener er, produsenten her er av kroatisk opprinnelse. Og det er ikke så rart, for hvis vi bare... Hadde hatt litt bedre sikt i dag, så kunne kanskje... Nei, vi hadde ikke sett over til Kroatia. Nei, men i luftlinje er det ikke veldig langt over til Kroatia. Jeg elsker bare den lyden. Og hver gang du gjør det, så blir jeg glad. Da nullstiller vi oss og er happy. Jeg gjør det bare for å glede deg til. Og dette her er litt morsomt, for denne her tror jeg kommer til Norge av og til. Den står som utgått akkurat på polen nå. Men det er litt for at jeg tror de får en ganske få viner. Dette er en Montepulciano di Abruzzo DOC Martino Rosso. Og dette er lokalt. Ja, det er herfra. Jeg følte hun bare måtte ha den. Nå ser jo ikke dere hva jeg gjør, men nå peker jeg jo retningen der den vingården er, og er du litt sånn god på å spydde kast, så hiver du og spydder ut ned dit. Ja, vi ser jo rankene her i holdbygget, trenger ikke å si det fjerne en gang. Rett borti her. Og dette her, det er en DOC, og vi er i Marke-regionen. Marché? Marché. Marché er det som du vil ha det. Det kommer litt an på hvem du spør, men jeg går for det, og så kan du velge noe annet. Vi er faktisk ikke i Marché, vi er i Abruzzo. Marché og Abruzzo ligger rett ved siden av hverandre, og det som er fordelen med Marché og Abruzzo, er at her, altså vi er på feil sida av Italien når det gjelder pris, eller god siden av Italien når det gjelder pris, for motsatt sida av disse fjellene, litt lenger nord, så ligger jo Tosca da. Og der er det andre priser. Ja, og der er det kjempe dyrt. Og her er vi da på god sida, her det ofte koster 150 kroner pillere. Nå vet jeg ikke hva denne koster i Norge, men kanskje jeg tipper at den koster noe samme som Vita, altså vi ligger sånn 350-400 kroner. Hadde den vært på den andre siden av fjellene, Lappen 100 kroner lett. Ja, ja, ja. 100-150 kroner opp. Så her snakker vi om 500 kroner pluss vin. Men hva er det som oppgjør? Det er en drue som heter Ambrugio. Det er rødvin. Vi er på rødvin. Eller som min far alltid sier, ekte vin. Ja, vi er på rødvin. Og når jeg stakk nese opp igjen mens du pratet om det, det følte ikke helt meg, men det var sikkert veldig lurt, så fantastisk frukt. Røde bær, det er bringebærtoner, det er kirsebær Hadde jeg ikke visst bedre så hadde jeg trodd jeg satt og sniffet på en veldig moden by nå Men det er jo ikke det Det er litt blåbær også Det er disse skogsbærene, det er helt himmelsk Og så vet du jo at rundt i området er sånn, vet du hva som bor her Og som har bodd i dette slottet som har blitt et hotell Det var jo forlatt i mange år Det bodde landstrykere og vilsvin Ja Åh, den var saftig! Ja, ikke sant? Åh, Jesus, den var saftig! Hvis du snakker om vin, så snakker jeg om vilsvin. Fordi i skogene rundt her, nå er jeg helt sikker på at det sitter en sånn grøntekris og ser på oss mens vi drikker den vinene. Vi tar den, vi tar den. Så jeg vet ikke hva vi får til middag, men det hadde jo vært immarikult å ha en liten... Jeg så kokken i seg, han stod og kledde seg veldig i hodet på, hvis det er bare du og jeg som skal spise her. Her kan dette bli ganske interessant. Veldig spesielt, men ja, saftig, bæraktig, og gud, så lang den er, som noen har sagt, altså lengden på den vinen her, ah, Men denne fruktpreget er helt utrolig deilig Og så har den fortsatt litt syrlighet Som gjør at den kan jo lagres litt For å gjøre den enda mer moden Men friskheten, fruktigheten Det er du som har flaskene Har du noen år på dette her? Det vi drikker nå? Da må jeg snu, 2019 står det, jeg snudde på den, ja da stod det plutselig 2019 veldig For det føles jo veldig ung, og det var jeg skulle si at her er tanniner og alt mulig rart på plass Denne lever lett til neste konfirmasjon, i hvert fall i 15-20 år til, lett Det som overrasker meg når jeg ser på baksiden av denne flasken der det står 2019 Er at det er 14,5% alkohol Det er det også Det merker man ikke Det er så mye frukt. Den er så rund. Man hadde jo trodd at det her skulle være, hvis den skal ha 14,5% alkohol, så hadde man jo trodde at den skulle være i hvert fall mye mer alkoholpreget, og den hvite vi har, den er på 14. Altså, det er høy alkoholprosent her, men du merker ikke på noen av de? Det er jo blitt litt sånn nå, på grunn av den hersjens globale oppvarmingen hele tiden, så øker jo alkoholgehalten hele tiden. Vi kjører jo høyoktan. Det er ikke lett hvite eller røde viner fra midt i tallet lenger. Dette er ordentlig... Men den har fått lov å gjøre jobben sin, alene gjerne har fått lov å jobbe ferdig. Og det er vi jo glad for, for ellers hadde det vært ekstremt søtt og rart. Altså den er så saftig og moden, og når du får den litt sånn ned i andreslurken her, så kjenner jeg liksom at da kjenner jeg de mørke bærene også kommer. Vi har vært innom jordbær og blåbær, altså de lette bærene, så plutselig så kommer skogsbær og nesten liksom plomme, og nesten kanskje litt sånn hintet eller tørket frukt, altså det er jo helt nydelig. Utrolig kompleks. Jeg sitter og tenker på det. Nå hørte jeg igjen, ikke helt hva du sa, men jeg er helt enig. Det er for at du sitter bare og koser deg, og ser på utsikten. Vi har et helt slott for oss selv, bare du og meg. Jeg skjønner jo at det er lett å glemme den andre personen her. Det måtte du ikke ha med kona, for hun hadde følt seg helt utenfor hvis du hadde bare sittet og fjalla for deg selv. Heldigvis har jeg ekstremt god oppmerksomhet på henne, uansett. Nå skal vi si noe mer, det er ikke så veldig mye mer å si. Jo, jeg kan si, der er det en falk. Ja, hva? Den fløy akkurat bak det treet. Det er helt fantastisk, vi sitter her og ser på råfugler og snakker om vildsvin og drikker god vin. Vi har det veldig bra nå, Kjell Gabriel, og denne episoden er jo egentlig en sånn litt sånn skrytete greie, men altså, vinen her, som står i sentrum. Ja. Det er lov å fremsnakke den, for den er veldig god, og du får den hjemme i Norge. Ja, og som jeg sa, Abruzzo, Marqué, to spennende distrikter som lager veldig gode viner til en litt rimeligere penge. Men de er ikke så tilgjengelige, og de er ikke så kjent. Så gå inn på vinnmonopolappen din, trykk Abruzzo, og så først trykker du land, distrikt, Abruzzo, og så ser du hva de har der, og så prøver du deg litt frem. Så enkelt kan det være. Ellers er Marina Svetik veldig, veldig godt Skal vi si adjø her fra kanten av poolet Og så skal jeg faktisk ut og lauge kroppen min Mens det fortsatt er dagslys Og det er ikke lenge igjen Så vi må ta bomba før vi bomber på bassenget Adjø fra Italia Fra Drinkfeed Og ikke minst Kjell Gabel Henriks Kjell Svinskjeller Ha det!

Mentioned in the episode

Trebbiano 

En hvitvin som er lett å få tak i i Norge. Beskrevet som honningaktig, gul frukt, sommerlig og fyldig.

Marina Svetik 

Produsenten av Trebbianoen. Tom og Kjell-Gabriel skryter av kvaliteten på vinen.

Montepulciano di Abruzzo DOC Martino Rosso 

En rødvin som er lokal til Abruzzo-regionen. Beskrevet som saftig, bæraktig og kompleks.

Vildsvin 

Vildsvin er nevnt som et dyr som bor i skogene rundt slottet. Tom og Kjell-Gabriel spekulerer på om de skal spise vildsvin til middag.

Abruzzo 

En italiensk region som er kjent for sine viner. Tom og Kjell-Gabriel anbefaler å prøve viner fra Abruzzo.

Marche 

En italiensk region som ligger ved siden av Abruzzo. Tom og Kjell-Gabriel nevner Marche som et annet spennende distrikt for vinelskere.

Toscana 

En region i Italia som er kjent for sine dyrere viner. Tom og Kjell-Gabriel kontrasterer prisene i Toscana med prisene i Abruzzo og Marche.

Semivicoli 

Et slott i Abruzzo hvor Tom og Kjell-Gabriel bor. De har studio i nærheten av slottet.

Adriaterhavet 

Tom og Kjell-Gabriel sier at de ser Adriaterhavet i det fjerne.

Roma 

Tom og Kjell-Gabriel sier at de er to timers kjøretur fra Roma.

Drinkfeed 

Tom og Kjell-Gabriels podcast. De annonserer podcasten.

Kjells Vinkjeller 

Kjell-Gabriels podcast om vin. Han annonserer podcasten.

Vinmonopolet 

Et norsk statlig vinutsalg. Tom og Kjell-Gabriel anbefaler å kjøpe vin fra Abruzzo og Marche på Vinmonopolet.

Participants

Host

Tom

Host

Kjell-Gabriel

Lignende

Loader