Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift, da. Vi skal til en fransk keiserinne. Vi skal til Bordeaux. Bordeaux.
Hjertelig velkommen til en ny episode av Kjeld Svinkeller og Tom Omrath i Løveås Drinkfeed. Tom, i dag så skal vi... I dag har vi flottet oss. Du har flottet deg, for du tok med denne vinden. Jeg tok med denne vinden. Men jeg tenkte, hvem er det jeg får på besøk i dag? Jo, jeg får Tom på besøk. Da må jeg vise meg frem litt og bruse med fjern og så videre og så videre. Jeg er veldig glad du ikke bare heier fra den gamle bag-in-boxen fra to uker tilbake. Å, det har vært noe. Du har vært stående ut i kulla litt og sånn. Ja.
Jeg vurderte det, men det fant ut til at nei, nå har det kommet fint på besøk, så må vi da på, da skal vi til Perlach. Perlach må jo, vi er i Hottenberg, vi er på vesttida av elva Giron, og Perlach må jo ses som på indre filéen av alle de områdene i Bordeaux, rett og slett fordi at de har både kjøttolatur,
Chateau Latif Rothschild og Chateau Mouton Rothschild, som er da first growers, altså tre av de fem. Ja, altså, vi snakker adel her, altså. Her snakker vi druer med ordentlig stamtavle. Det er ikke noen raskotater som løper rundt dette. Det er ikke noen raskotater. Det er skikkelig, vi er på veldig høyt nivå her når det kommer til området. Ja.
Og vi har jo selvfølgelig, og nå får jeg tenkt på hva er det han snakker om disse klassifikasjonene og så videre, i 1855,
så fant de ut at de skulle skrive ned de beste vinnene i området. Den lista har byttet ut tre ganger siden da. To som har gått konkurs, og en som ble satt inn rett som førstkrav i 73 eller noe sånt. Det var da Rothschild-familien kjøpte en gård og fikk lov å omkalle navnet. Ellers har den lista stått siden 1855.
som et oppslagsverk i hvordan ting skal være. Og det som er det morsomte er at når de lagde den lista, så satte de egentlig litt etter pris. Altså, ja, de dyrevinene, da tar vi fem dyre, så de går der, og når det neste begynner å dra, så lagde de da fem kategorier. Men det veldig få snakker om, er at en av verdens smarteste menn, en amerikaner, vet du hvem jeg tenker på da? Charlie Chaplin? Nei, han var engelsk. Ja, han levde litt etterpå også.
Thomas Jefferson. Ja, han var ikke dum. Nei, han var ikke dum. Han var nemlig i Frankrike i slutten av 1700-tallet, og bodde i Bordeaux i et par år, og gjorde den klassifiseringen selv. Han var veldig interessert i det. Så han lagde i og for seg nesten identisk klassifisering 60 år før franskmennene gjorde det selv. Og det har de funnet i etterkant, det var veldig morsomt.
Men vi har da gått for Chateau Grand Puy du Casse. Dette er en vin som har ligget i TU, som er en snodig greie som vinmonopolet er i moment. Ja, det er veldig rart. Jeg husker vi spilte inn en episode med vinmonopolet, som vi forklarer oss lover og regler og hva det er å ha og sånn.
Det ble ikke noe smarte å høre på hvor den der TU-klassifiseringen kom inn. Tilleggsutvalget, hvorfor skal de ha det? Kan de ikke bare ha et utvalg? Ja, de har jo bestillingsutvalget, så har de da tilleggsutvalget, og da må du ringe dem eller gå på et pool og få dem til å bestille for deg. Du får ikke de listene nødvendigvis? Nei, det er så hemmelige lister. Ja.
I denne hemmelige listen har Chateau Grand Puy du Casse ligget, men nå i januar i år,
Tiden for å ha precis Så har de da gått fra TU til BU Så nå kan vi bestille Nå kan vi bestille Men dette er jo på en måte ikke en vin som Som veldig mange Jo, altså hvis du er god på klassifisering Så dette er femte og laveste kategori da Men det er jo ikke så mange vingårder der jeg snakker om 60 eller noe sånt Så dette er topp 60 vingårder i Bordeaux Og i og med at det var du som kom til ham Så
åpner vi en som er 12 år gammel. Ja, det er stas. Og da er vi jo da i gang med å gjøre den vakre lyden. Jeg tror lyden blir enda vakrere når den kommer på podcast. Jeg tror det altså. Vi er hos en av disse fifth growersene, men denne her vinen er
oppkalt etter en dam som heter Josephine de Beuchanais. Beuchanais, damen var jo som det står på etiketten her, hun var jo glad i vin, står det, og det stemmer jo. Hun var glad i vin og menn, og en av disse mennene var jo en liten mager, skinnmager, kanskje kaner, som plutselig
Han fant veien til tops og ble en av Europas virkelig store karakterer. Ja, og det som jeg synes er litt morsomt er at han var ikke så liten. Nei, han var vel litt midtlitt under gjennomsnittet av befolkningen på den tiden. Ja, jeg vet ikke om han var det heller. Kanskje han var 1,76 eller noe sånt? Ja, kanskje han var svært. Nei, men på den tiden var det ganske høyt.
Så at han var så liten, det er folk som har prøvd å snakke ned, og vi snakker selvfølgelig om Napoleon for de som ikke har skjønt det. Dette er, Josephine de Bourgogne, er den første franske keiserinnen. – Keiserinne Josephine, som fikk beholde jobben. – Den eneste. – Fikk beholde jobben...
Ikke sånn kjempelenge før han bytte den ut med model 2 fra Østerrike. Sånn er det. Vi har snakket om en av vinnene på lista. Vi har snakket om dama til Napoleon, keiserinner. Vi er i det viktigste vinddistriktet i Frankrike, og vi drikker en bordeaux fra Parloque.
Hvor morsomt er ikke dette her? Her har vi krysset i boka. Nå har du vært flink, Kjell Gabriel. Jeg sitter og ser på fargen her, for den er 12 år, og den begynner jo så smått, sakte, men sikkert å få den lille fargetegnten på kanten som indikerer at den begynner å måle seg. Litter den sånn, og når det lukter så får du jo
Ikke først og fremst, og den frukten du får mer i lær og litt sånn tobaksnoter, og du får sånn der hengi meg til dype sjestefils i noen røykesalonger i gamle dager. Vi begynner å tenke litt i de baner når jeg lukter på dette her, og det er jo frukt oppi her også. Jeg har, nå har ikke jeg smakt på det nå, det kan du gjøre, mens jeg sier at bare å lukte på den gjør at jeg har så lyst på NTK med berné og pommes frites.
Jeg tror dette her er den ultimate biff og berne-varianten. Nå skal jeg smake også. Fabeløk, du er konsentrert. Den er fortsatt ung.
Den tåler godt noen år til. Gjerne en desenje til uten problemer. Ja, ja. Men den leverer nå, det første du får er disse taninene. Veldig syrerike taniner, synes jeg. Det er ikke bare snerp, det er en liten undertone bak her, og så kommer jo den litt saftige frukten, som egentlig ikke lukter så mye av, men du kjenner den på tunga. Og så kommer disse
Du skal se sekundærsmakene som minner litt om å slikke litt på lær, hvis du gjør det noen ganger, sutt på en sofa på utdelingen der. Veldig fin, og dette er en kompleksvin, her kan du sitte og dule smatt og ratt i timesvis. Men den er veldig i overdelen av munnen,
Det er ikke så mye i bånd, men det er veldig rundt overleppa og rundt på sidene. Ja, og så tar du inn her og kommer midt på tåla og sier at heisann, her er vi. Jeg tror, når du begynte å snakke om mat med en gang, så er jeg ganske enig. Du må ha noe fett på. Antrikot hører seg riktig ut, egentlig. Det har vært nydelig. Det her synes jeg var godt. Vi går og fanger en kjøl, og så lager vi en antrikot.
Jeg har en sånn vangu-vagu-kur. Kongen bor jo rett oppi her. Jeg vet ikke om han hadde noen kur før. Han burde ha noen sånne kongelige kur. Du bor i Asker. Du bor på Bondlandet. Her finnes det jo kur. Vi har masse bønder her. Fult av bønder. Men veldig få som stemmer på Senterpartiet. Jeg vet ikke hva som har skjedd. Ikke dra politikken etter det. Nå er det hyggelig å snakke om franske keiserinner og god vin. Så nå vil jeg ha politikken liggende. Justifine de Grands Puy du Casse 2011.
Her er det så mye historisk som du kan dra inn, og det er rett og slett nydelig. Pris? Jeg hadde gladelig, eller ikke gladelig, det hadde jeg selvfølgelig ikke gjort, men jeg ville tippe 400-eren, ish, 350-400, noe sånt, ville jeg tippe. Ja. 340? Ja.
Og det, må jeg si, når du er inne i systemet, og virkelig, hvis du bare er bittelitt interessert i fransk historie, du fortalte rett før vi startet at Napoleon-filmen,
er uten noe, den burde vi ha sett og drukket denne her. Absolutt, og det kan jo være en grei følge til den filmen. Antrikott og Napoleon og den vinen her sånn, så har hun gutta til vel. En hel aftens fransk åpning med da Napoleon-film, vin og keiserinne-historie, ble ikke bedre. Nei, eller har den lille kommentaren passere seg fredelig ut i atmosfæren uten å kommentere det noe videre, men jeg er fortsatt enig med deg, dette kunne blitt en god greie. Ja.
Her har du, ja, ordna en hel aften med happy ending. Kan du gi det? Vi tar jo runder av der, vi har også la vi Kaiserinner som er død for lenge siden være det, og så skal vi konsentrere sånn vind som er igjen i glassene nå, så skrur vi av for denne gangen. Den gikk bort i 1814. Ja. Rakt så vidt å se sin tidligere flamme bli konge av Sverige. Ja.
Han hadde jo også vært en av disse som beilet henne Han gifte seg med søsteren hennes Hva du vet, hva du vet Vi kaster oss videre Og du ønskes en flott dag Jeg heter Kjell-Gavle Henriks Ta vare på deg selv Og ha det bra