Burgund på sitt beste i flere årganger

Kjell-Gabriel var på en masterclass med Maison Louise Latour i Burgund, og han prøvde viner fra indrefléen av indrefléen. Han deltok i en vertikalsmaking av både røde og hvite viner fra forskjellige årganger. Han fremhever forskjellen mellom årgangene, og hvordan været kan påvirke smaken på vinen. Han anbefaler å kjøpe en kasse med vinen du liker for å sammenligne forskjellige årganger.

Transkript

Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn. Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren. Ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play. Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye tikketystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000? Per PC. Men hvis du legger til en pluss diamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hvis du har plantet på kontoret... 100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. I dag drikker jeg dyrvin, og det må jeg prate om. Følg med. Hei og hjertelig velkommen til en ny episode av Kjells vinkjeller. Nå er jeg ikke hjemme, nå har jeg akkurat vært igjennom en masterclass med Maison Louise Latour. Og da er vi i Burgund, altså det viktigste og flotteste og dyreste vinområde i hele verden. For de som er opptatt av veldig, veldig gode viner. Og dette er jo da indrefléen av indrefléen. Og vi har vært gjennom en vertikalsmaking. Og jeg tenkte egentlig mest, for dette er viner som egentlig ikke kommer til Norge, så Av og til blir det sånn, skal jeg sitte og fortelle deg om viner du ikke får tak i? Nei, egentlig ikke. Det er ikke så viktig. For det blir litt sånn gnir i nå, den må kjempegod, hvem får ikke du? Men jeg synes det vi har gjort, altså den oppgaven vi har utført, som er da en vertikalsmaking, det vil si at vi har prøvd forskjellige årganger opp mot hverandre, det er kjempe morsomt. Og vi har vært igjennom rødt og hvit, og det som er litt artig med Burgund også, når de gjør dette her, er at de begynner med rødt, og så tar de hvitt etterpå. Og det er litt uvant for som regel når man er i alle andre land, så begynner de med hvitt, og så har de rødt til slutt. Fordi at de røde vinene er dominerende. Men i Burgund så er det, eller Borgogn som de vil at vi skal si, jeg har faktisk fått mail, jeg skulle holde et foredrag om Burgund, og da sa han helt til meg, det er veldig viktig at du sier Borgogn. Og så sier jeg, nei, det kan jeg ikke si. Fordi at i Norge så kaller vi det Burgund, og da skjønner jeg, det er ikke vits å bruke det. Det er litt sånn som at alle andre land, bortsett fra Norge og Hellas, kaller Hellas Hellas. I Sverige kaller det Grekenland. Og hvis de skulle pustes til å begynne å si Hellas, så hadde ikke svenskene skjønt noe. Det er fordi at svensker er litt trege. Nei, det hadde de ikke det. Det er så mye hyggelige svensker der ute. Men uansett, i Burgund så begynner de alltid med de røde først, fordi at det er Pinot Noir. Lett, elegant, delikat, leskende. Og så kommer da de hvite til slutt, og da har de ligget ofte litt på fat. For her har vi vært oppe i Grand Cru, altså det som er det topp av det topp. Og da har de alltid de hvite til slutt, for de er litt fete, runde, fyldige, tjukke, elegante. Og i og for seg ganske kraftig. Den første, den røde, i og med at jeg sa at dette er flotte saker, den røde er det da begynte vi på 2016, og så hadde vi 2017, 2018, 2019 og 2020. Vi hadde fem årganger. Og det som er litt morsomt er at på pole nå, i Norge, så er det bare 2016 du får, selv om 2017, 18, 19 og 20 er tilgjengelig i andre land, men de kommer da neste år, så kommer da 2017 og så videre og så videre, eller kanskje de hopper fremover. Men det som skjedde der, som jeg synes var helt fantastisk, det er vin, 2016 kan du få kjøpt på pole, til en ringesum av 1500 kroner, eller 1499,90 som det heter. Og er en fantastisk, nydelig vin. Med deilig, rund munnfølelse, elegant. Litt sånn vanilje fra fat, modenfrukt og så videre. Nydelig greie. Men det som var det morsomte var at vi begynte med den, og så kom 2017 og da sier vi «Ja, den var litt yngre». Og så kom 2018. som var bare, what? Hva skjer her? Da var den helt tørr akke åpnet seg i det hele tatt. Og så forskjellen mellom 2017 og 2018 var sånn helt ekstrem. Og så kom det til 2019, og da var jeg tilbake på at den var rund og fyldig igjen. Så 2018 var en, selv om det er akkurat samme bil, lagde akkurat samme mennesker, akkurat samme åker, på akkurat samme sted, så var 2017 og 2019 like, men 2018 var helt annerledes. Fordi at den Det året var det ganske varmt, og de måtte høste litt tidlig, så de har på en måte ikke fått den utviklingen enda. Så 2018 må du vente fem år før du kan drikke, mens 2017 og 2019, altså året før og etter, er helt dubel å drikke nå. Og det er Det er jo det som gjør at dette med vin er spennende. For at hvert år er forskjellig. Selv om det er samme åkeren, samme person, samme metode, og så videre. Så hvis du har mulighet, og jeg pleier å si det også når det kommer nye årganger, og det gjør det ofte på Polen, spesielt nå så kommer det en del nye årganger, så gå og kjøp viner som en vin du liker, og så si at du kjøper en kasse da. Og så venter du til neste årgang, da har du da seks flosker av hver. og så prøver du de to opp mot hverandre, så det er jo morsomt. Og så må du greie å spare disse seks til neste år, for da har du da fem i en av hver, så kommer det en ny kasse, og så tar du en fra de tre forskjellige årene, da har du fire i en av to, og så har du fem i en av, og så kjøper du en ny kasse hvert år, og til slutt har du da seks årganger du kan teste av en vin du synes er spennende. Og jeg lover deg, du vil få en fantastisk opplevelse, og du vil kjenne forskjeller. Jeg har gjort det på ganske mye forskjellig. Det er ikke så ofte man gjør disse vertikalsmakningene. Men jeg har gjort det på ganske mye forskjellig, blant annet en albarinio. fra Portugal, som man ikke skulle tro. Det er jo en fersk vin, den må man drikke med en gang. Men da var det sånn at den ferske vinen var kjempegod, og så etter en 3-4 år, da er det 10 årganger bakover, 3-4 år, så var den skikkelig kjedelig dumt, og så gikk den plutselig opp igjen helt på slutten, og det ble helt fantastisk, men en helt annen type vin. Og jeg kan jo ikke sitte her og holde podcast uten å smake litt på vin også, så jeg har fått nå, dette er da hvitvinen, og Den koster 1200 kroner flaska. Dette er 2010, og jeg må bare forklare dette her, for det er et hvit burgunn, og en Grand Cru er det helt nye fat hvert år. De lager ikke veldig mange flasker av dette her, men det er en nydelig, litt sånn nøttet, Duft, og så kommer smørfeddmenn, og så kommer litt sånn marsipan, og så kommer tropisk frukt, ananas, og en helt nydelig rund munnfølelse om man tar slik. Dette er vilt. Helt fantastisk vind. Nå er det 2018 som den selges nå, så dette er da 2010. Frisk, syrlig, de tropiske tonene kommer frem med litt sånn nøttepreg på seg. litt fat smørfedd med som ligger der, og så bare danser den rundt i munnen. Åh, jeg er dritheldig som får håpe om det jeg har håpet om. Dette er veldig gøy. Hvis du har lyst, ta det rått å kjøpe en flaske eller to av Louis Lator Chateau Charlemagne i Karl den Store Grand Cri til 1299,90. Jeg vet det er mye penger for en flaske vin, men Fy fader og godt det var også. Åh, jeg skulle ønske lungenboken min var tjukkere. Det er den ikke, for da må jeg stå på og holde vinkurs. Og det kan jeg holde for deg også. Jeg holder gjerne vinkurs for bedrifter, firmaer, vennekretser, utviklingslag, alt mulig rart. Ta kontakt på kjell-svinkjeller.no og så ønsker jeg deg en riktig fin dag videre. Tusen takk for at jeg får lov å holde på med det jeg holder på med. Og tusen takk for at du lytter. Det synes jeg er stas. Ha det! Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye ticketsystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000 per PC? Men hvis du legger til en plusstiamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hvis du har plantet på kontoret? 100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Med Svea på laget er det enklere og raskere å lykkes. Få bedre likviditet, friskmelde økonomien eller samle dine lån. Svea. Vi heier på mennesker og bedrifter i endring og skaper finansielt handlingsrom. Du, jeg trenger en strømavtale. Bare noe enkelt. Fortum. Så har jeg jo lyst til å følge med på forbruket mitt. Fortum. Noe som er trygt og enkelt, liksom. Fortum. Ok, hvem er strømleverandøren dina? Fortum. Enkelt, trygt og oversiktlig. Det er ikke rart at Fortum er den mest valgte i Norden.

Mentioned in the episode

Maison Louise Latour 

Et vinhus i Burgund, kjent for sine kvalitetsviner.

Burgund 

En region i Frankrike som er kjent for sine viner, spesielt Pinot Noir og Chardonnay.

Pinot Noir 

En rød drue som er mye brukt i Burgund.

Chardonnay 

En hvit drue som er mye brukt i Burgund.

Louis Latour Ch Corton Grancey Grand cru 

En rødvin fra Burgund som er nevnt i podcasten.

Louis Latour Corton Charlemagne Grand cru 

En hvitvin fra Burgund som er nevnt i podcasten.

Grand Cru 

Den høyeste klassifiseringen av vinmarker i Burgund.

Albarinio 

En hvit drue fra Portugal.

Karl den Store 

Et annet navn for Charlemagne, og er en referanse til en Grand Cru-vinmarken i Burgund.

Chateau Charlemagne 

En Grand Cru-vinmarken i Burgund.

Pole 

En vinbutikk i Norge.

Fiken 

En tjeneste for regnskap og hjelp til å starte bedrift.

Vokteren 

En TV-serie på TV2 Play.

TV2 Play 

En strømmetjeneste for TV2.

Pure Service 

Et ticketsystem uten skjultekostnader.

Svea 

En finansiell tjeneste som tilbyr lån.

Fortum 

En strømleverandør.

Participants

Host

Kjell-Gabriel

Sponsors

Fiken

Pure Service

Svea

Fortum

Lignende

Loader