Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn.
Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren, ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren, se nå på TV2 Play. Har du hørt om den røde hvitvinnen? Dette her er en morsom historie. Følg med. Musikk
Hei og hjertelig velkommen til en ny episode av Kjeld Svinkjeller og Tom Amrateløvås geniale drinkfeed. I dag, Tom, så skal jeg prate en del, og du skal sitte og lytte. Ja, nå skal du fortelle, ja, og jeg skal høre på. Åh, det blir nesten jule... Det blir litt sånn julekveldsvis, ja. Ja, ja, ja.
Vi skal til en drue som jeg tror en del har hørt om, det heter Gyrstraminer. Ja, mange har hørt om den. Det er jo en gammel traver. Kanskje mest kjent fra Østerrike og Alsass i Frankrike er vel de drapene på takken av hend. Da holder vi oss i kjerneområdet, det er riktig. Ja, men vi skal faktisk til Sydtirol.
Og dette her er en ganske morsom historie, og den er litt sånn komplisert, og jeg er ikke helt sikker på at jeg har skjønt den heller. Og bare sånn, aller først, dette her, Gud som vinner, jeg lager jo hvitvinner, men druene er litt sånn rosa. Altså, det er ikke røde vinstruer, de er litt sånn røde. Rødlette? Det er hverken eller de. Man trodde jo egentlig det var en hybrid, men så er det egentlig en drue, og den er klassifisert som hvitvinner.
Men den er ikke hvit. Men vi skal til en landsby som heter Tramin.
Ør. Nei, det var tramiten. Den er da holdt til i Syterol, i den tysksnakkelige delen av Italia. Og der kom da denne druen frem. Og det her begynner, altså er det en saunibla? Altså de drev å rota, kanskje det var en sauvage? Og de styrer ferdt, men de har funnet ut at nei.
Det er en lokal drue. De brukte den i starten til å lage Vin June, altså denne florsaken. Ja, den som skal ligge på... Det kan man gjøre der nede fortsatt. Men så ble den da plutselig dratt over til overaltene, sånn som Napoleon gjorde. Bare gjerne veien. Og så begynte den å spre seg rundt i Østerrike. Og etter hvert så har den også kommet seg til Tyskland.
Men det er vel noe som er en bitteliten landsby i Sydtirod som heter Tramin, og det er der denne kommer fra. Så har du lyst til å dra dit, så må du gjerne gjøre det. Vi er denne viden vi skal leike med i dag. Jeg hender opp i glasset ditt med en gang. Sånn fabelagt det på helle, Kjell Gabriel. Hva skal du ha? Jeg liker å skenke folk. Og meg. Ja. Men du er folk. Folk er folk. Jeg trodde jeg var spesiell. Ok. Yes.
Det er ikke noen lenger mer historie enn det. Du er ferdig med det? Jeg er ferdig med det, ja. Hvordan kom det seg, på 1600-tallet så kom det seg da over rinen til Alsass. Så dette her er jo en ganske lang tilbake tid da. Det er jo langt å gå for et drue. Ja, den skal jo plantes og omplantes og så videre, men
Og så har den liksom blitt anklaget for å være mye andre ting enn den der. Men vi er da i...
i Alsass, eller Lottringen, som det heter i ganske skriftlån. Alsass-Lottringen, heter det riktig? Ja, et område som... Det har byttet av sider ganske mange ganger. Ja, og vi er da, det er Trimbach som er produsenten, og når du hører på disse Alsass-produsentene, det er Trimbach og Hygel og så videre, det er jo bare tysk navn hele rekken av det. Jeg kan ikke komme på et fransk navn fra Alsass som...
Nei, men de har vel ikke sett noen grunn til å drive og bytte navn hele tiden, for de bytter jo land liksom annerledes ti år opp igjennom. Men Norman, når du hører, hvis du nå har kjøpt inn vinen og sitter hjemme sammen med venner og tatt på stereoanlegget, koblet til podcasten på stereoanlegget, skrudd opp bassen på max, og begynner å lukte på denne her, og så sier jeg, ja, men husk det at druene er litt rørlige.
Du vil jo få den der voldsomme blomsterkikken av gevirsten. Den kommer jo nesten før du har fått nesa ordentlig bort til kanten. Men den har litt sånne røde toner. Ja, og det morsomste å leke med den her, vet du hva det er, Kjell Gabriel? Det er når du har foretaget et helt svart glas. Å ja, da får du da... Da begynner du å leke opp i hyppa der, skjønner du. For nå vet jo vi at den er hvit. Vi ser det jo i glassen. Men hvis du ikke hadde sett fargen, så hadde du fått jobbe tungt.
En stund før du hadde landet, forhåpentligvis da, på riktig side av grensa mellom Frankrike og Tyskland. Ja, altså dette her er jo Hellstrøm-testen som har blitt kalt etter hvert. Da hadde vi ikke greid å skille rødt og hvitt. Jeg gjorde en veldig morsom greie med en kar som heter Oskar Vestelin, også kalt som Kjessen.
Hvis du går på YouTube, så ligger det en film der som heter Dritings på vinsmaking. Veldig, veldig morsomt. Han er en kar som tester ting. Han skulle også ta helstrøm-testen. Han skulle teste forskjell på dyre og billig champagne, eller dyre og billig boble, dyre og billig rødvin, og dyre og billig hvitvin. Og da forskjell på rødt, hvit og rosé. Og han bommet av
stort sett på det meste. Det er lettere å bomme enn du tror, og vi som har holdt på med dette her en stund, vi er veldig forsiktige med å hype at dette går veien, fordi hvem som helst kan egentlig bomme på det, og det er veldig morsomt å leke med det, som du sier. Ja, altså, det er jo ikke noe vanskelig å finne viner som er vanskelig å skille.
det er jo også veldig lett å finne viner som er veldig tydelige. Altså, finner man en Amorone, så tror jeg ikke du vil gå til for den. Nei, men da er det ikke noe morsomt heller. Nei, men ikke sant? Det er jo det man gjør, man plukker da de vanskelige vinene. Og her? Tilbake til Grygstrømhavnene, gutter, er det en tid? Ja, fra byen Tramin i Søterol. Ja. Og ingen kommer til å glemme det. Aldri. Hvor har du vært i sommer? Jeg har vært i Tramin, to uker i Tramin, og det var veldig hyggelig. Kjære Oer, kan vi være så snille og fortsette med vin?
det er den ekstreme blomsterluften. Den er fyldig myk. Den fyller rommet. Jeg har ikke smakt den, men jeg ser på uttrykket til. Her er det mye frukt, mye syre. Alt det som vi liker i en hvitvin, egentlig. Dette har jeg ikke tenkt på før jeg forteller historien om vinen. Nå faller jo da vinen June
på plass. Altså disse flortonene. For her er det så mye krydder.
Den er så spicy, og det er ikke uten grunn at for 10-15-20 år siden så var Gwisdormein renket som litt sånn for viderekommende. Litt sånn heavy rock hvitvin på en måte. Dette her er thai og asiatisk mats, altså chili, chiliens beste venn. Det kan du jo si. Den har i hvert fall sødbønn som skal til, akkurat denne, og den har jo denne voldsomme bakgrunnskrydderet i seg selv, som godt hender den funker til krydder av mat.
Jeg tenker at dette kanskje er en vin som faktisk passer. Du vet hva som er vanskeligst å sette vin til? Det er jo til grønnsaker. Denne vil nok fungere veldig bra til omtrent en grønnsalat, altså.
Dette her er spicy tones og peppertoner. Og her, som sagt, neste gang jeg skal ta blindtesten på noen, skal jeg kjøpe en gudstamina. Soleklart. Du har innerskinn en ganske ond person, så du ville gjort det. Ja, ja. Det er Møkka-man! Eller Mokka-man, som jeg også noen fant ut at jeg skulle si en gang. Men over til nå.
230 kroner. Ja, altså, gewisht er ikke det billigste du får på Polen. Nei. Kult, spicy greier hvis du skal lage noe asiatisk rett som har litt futtesel. Eller bare ha en salat. Så vi har lært at teramin er en by i Søyteroll. Vi har lært at dette har holdt på lenge før Napoleonmøssene her til og med kom til Alsace på 1600-tallet og er nå en litt sånn jeg vil si en hipster.
Den bør være hipster, for den er litt sånn... Ja, men den er ikke det. Da må du hipste den opp. Da gjør vi en til hipster. Vi bestemmer at det er nå hipster. Ja, da blir det nok trimmer. Veldig lykkelig. Så skal vi runde av denne runden, Kjell Gabriel. Takk for at du lytter til Kjell Gabriel Hendriks. Tom Amiratiløv også. Takk for nå.