Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er med kvitteringer og bilag i fiken, så vi gir oss her ved. Fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. I dag skal jeg snakke om det viktigste vindistriktet i verden. Bordeaux. Hei og velkommen til Kjelds Vinderskjeller. Nå er det...
Slipp på Pole Spesial slipp som det heter Det er det jo en del ganger i året Denne gangen er det Bordeaux som står for tur Og det er jo en viktig Viktig slipp For de vineinteresserte Det er liksom Burgund som ofte blir liksom der folk ligger i kø For at der er så veldig mye penger Å tjene på de forskjellige vinene Men i Bordeaux så er jeg Sånn historisk sett er jo det faktisk Et viktigere distrikt Spør du meg
Litt fordi at de har disse husene som har, altså det har jeg hørt på mye lenge overalt, men de har denne salgsavdelingen sin, for å si det sånn. De har da vineselgere som holder til i Bordeaux, som er de som styrer salget av viner. Negosiant kalles det. Og det er det veldig mange av i Bordeaux, og det er...
Og det er litt rart faktisk, for av og til når du får Bordeaux-vin inn, så kan du si at det er to importører som har samme vin, og så koster det 300 kroner forskjell på vinen også. For da har de kjøpt forskjellige negosianter, for da kjøper du ikke fra produsenten, da kjøper du fra vinselgeren, som heter da negosiant. Så det er ganske mye innflykt, og det er ganske mye historie i veggene. Jeg skal ikke gå alt for langt inn på dette her,
Men Bordeaux er kjempeviktig. Du har østside og vestside, og du har de forskjellige distriktene, altså Paulac, du har St. Julien, Saint-Estef, Moli, Margaux, og så videre og så videre. Og det som er gøy, for nå var det da 101 viner som ble testet her i forrige uke, som jeg var med på. Dog så var det noen etterslengere fra forrige slipp, så det var noen som ikke var Bordeaux, men si at det var 85 da, som var...
Bordeaux vinner, og de fra rundt 400 kroner til 8500, tror jeg er den dyreste var, så det er jo et godt sprang her også. Så det var kjempespennende, og det var veldig mye bra, selvfølgelig. Og det som skjedde da, i 1855, var at da hadde de en klassifisering av
De beste vingårdene i området Og da lagde de først First Grows Som de kalte det Eller Premier Kry Som vi kaller det Og der
Var det fem slott som fikk lov å være med Det er Chateau Lafitte Rothschild Som kanskje mange har hørt om Chateau Latour, Chateau Margaux Chateau Haute-Prior Chateau Mouton Rothschild Jeg er veldig dårlig på fransk Men jeg liker å lage litt innlevelse Og dette her Er jo da vinner som kommer nå
På polslippet Dog i ganske små Små Forekomster Det er, ja jeg ser at Motto Rothschild Kommer da 60 flasker Til den ringe summen av 6476,80 Veldig rar sum der synes jeg Og der er det da Max 3 flasker per kunde
De kommer til å forsvinne fort. Og så er det La Tour, som er den dyreste, til 8 545,40. Det kommer 36 flasker. Det er to per kunde. Og så La Fitt Rothschild.
er da, motto Rothschild, er da til 6476,80. Og da er det tre per flaske. Og det som er litt snodig er at Chateau Latour, som jeg synes faktisk var den beste av de tre, den dyreste også, den er 2015, mens de andre er 2020. Så her har det liksom kommet 2015 inn, og det fikk jeg aldri forklart når jeg var på smaking, hvorfor det var en 2015, mens resten er 2020.
Det vil si at vi får vin fra disse topphusene, øverste klasse, men det koster masse penger. Men det er gøy at vi får viner i den kategorien. Så er det da second growth, altså andre du-lim-kru, altså den andre kru, og der kommer det plutselig en del flere viner.
Flere prosenter, da er det plutselig 2, 4, 6, 7, 10, 12, 14, 15 prosenter som er ute. Og da er vi også i forskjellige distrikter, både østsiden, vestsiden og så videre. Og så kommer tredje kategori. Der er det faktisk en som jeg tror er i basis, Chateau Issa.
Og Kirva er der, og der er det ganske mye litt sånn Chateau Giscourt, den tror jeg kastet 700 kroner eller noe sånt, så det er ikke utenfor å få tak i det. Og så er det en fjerde kategori, og da har du Talbot, som mange har hørt om den, tror jeg faktisk også er i basis. Og en del andre ting som kommer inn, så er det femte kategori,
Som er til slutt Og det som var så gøy da Var at disse vingårdene Som har da blitt registrert Jeg tipper at det er Kanskje det er 70 vingårder Kanskje 78 vingårder Uten at jeg har talt over så fort Den lista her ble da satt I 1855 Og siden da Så er det kanskje En ut av en som har blitt Gått fra andre klasser Til første klasse
Og så er det kanskje to tre som har falt ut, og to tre som har kommet inn. Og det er ganske godt gjort når det skjedde i 1855, på vårparten i 1855. Og nå holder...
etter så mange år. Det er kjempe morsomt. Dette polslippet, her blir det også sluppet litt viner til forskjellige pols. Oslo-folk, strittunger, de får all moro av på Aker Brygge og så videre. Det er ikke bare ting som kommer dit, noen blir allokert, som det fint heter, til både Bergen, Stavanger, Hamar, Trondheim, og så videre og så videre. Kanskje til og med Ålesund, men skal vi tro det?
så kommer det litt forskjellige viner ut. Og så er det også noen av de som det er mulig å bestille. Men når det kommer 36 flasker vin til 8000 kroner, så er det stort sett akkurat som det er. Jeg greier det.
Men her er det ikke så mange som legger seg i kø, men det er nok noen som er tilgjort spesielt for å skaffe seg Chateau Lafitte Rothschild, for det er liksom greia. Har du den i hylla, så har du på en måte det gode. Da har du den gode vinkjelleren i orden. Og det er veldig mange som...
Ikke har smakt de svinene her før Men de skal ha liksom kjøp Det er veldig mange som kjøper navn Det er litt sånn som Menn med Porsche for eksempel Nå synes jeg det er veldig mange Porsche da Så det er kanskje ikke Porsche Men da er det sånn Hvis du har Bentley da Og det er sånn ekstra dyrt Jeg kan ikke så mye om bilen kjenner Så det er kanskje litt dumt Å bruke det eksempelet
Men det er uansett veldig mye kul vin som kommer, og mange av disse vinene kommer da i kategorien 4, 5, 6, 700 kroners flasken. Og det er der jeg synes at du bør gjøre støte.
og prøve å få tak i noen av de. Jeg smakte gjennom disse her, og jeg tror det var tre viner jeg ga under 90 poeng. Så dette her er en grisebra slipp. Problemet med smakingen når vi gjorde det, var at det var ekstremt lavtrykk. Det høres kanskje litt rart ut, men da, når det er veldig lavtrykk, det var et skikkelig lavtrykk som lå over Oslo,
Og da ble alle vinene litt sånn halvesk i stilen. Og han ene, som er på smakingen, André, heter han, han driver noe som heter Botti. Han hadde smakt mange av disse vinene i september, og han sa at han kjente ikke igjen smaksnotatene sine fra september, for da vi smakte de. Så vi måtte nesten legge god vilje til, fikk vi beskjed om. Og det var litt sånn for det det var. Men etterhvert begynte man å lese vinene, sånn at, ok, her...
Nå er det så trangt at den vil gå i den retningen og den retningen og den retningen. Så det ble faktisk, det var en krevende smaking. Og man måtte virkelig konsentrere seg og prøve å få frem og prøve å lufte litt og gå godt ned i vinen. Og det er veldig rart at lavtrykk skal slå inn sånn.
Og det finnes en app som du kan skaffe deg, både i gratis versjon som jeg har da, jeg har ikke betalt for det, eller så kan du betale, så kan du se fremtiden vår der, som heter When Wine. Og da handler det om hvilke dager vinen smaker best. Hvis du er en sånn som ikke drikker så veldig ofte, eller i hvert fall ikke har noen sånn forespeiling av og til, så har du kanskje kjent en følelse av åh, i dag var det dritig med et glass vin.
Det var en slags skikkelig, skikkelig digg Og da er det ofte en fruktdag Og dette å ha med månefaser Og litt sånn forskjellige høyre Og høyvann og lavvann og blod og fjær Og guttene veit Det er hele spektret Og av og til så kjenner du Det var ikke så godt med et glass vin i dag Og så tenker du kanskje det er humøret mitt Det er noe galt med Kanskje det er formen min det er noe galt med Men det trenger ikke være det Det kan rett og slett være trykket lufta Som det er noe galt med
Så det er mye som skal inn, og jeg tok da toget dagen etter til Kristiansand, og på toget ble jeg sittende sammen med en veldig hyggelig kar som heter Kristian, som jeg også skulle til Kristiansand, han skulle til Stavanger, men tilfelligvis møtte på toget som jeg kjenner fra før, og så pratet jeg litt om denne smakingen, og så sa jeg det at det var veldig mye lavtrykk i går, så da ble jo disse vinene litt rare, og han bare «hæ? Har det noe å si?»
Og så begynte vi liksom å snakke om Om når ting smaker enn godt og så videre Selvfølgelig humør har mye å si Venner rundt bord har mye å si Hvem er du sammen med? Er det en spesiell anledning? Er du på et godt sted i livet? Masse sånn som slår inn Selv om kanskje hvis du er på et dårlig sted i livet Kanskje da du drikker mest Men du trenger liksom å være Altså det er så mye som slår inn Både sosialt, psykosocialt
men også værmessig og temperaturmessig og alt mulig sånn. Og her er det et pent sted. Altså, det er alle de som har kjøpt en god vin i Hellas, satt på stranda der og så på Drømmedama, og så tar de, ja, det må vi kjøpe hjem, det er vår vin, og så smaker hun i en leilighet på Veitvedt, og så smakter det ikke så godt allikevel. Sånn kan det skje. Men vi måtte i hvert fall ta høyde for det. Det var en liten sånn detour. Men jeg føler liksom at jeg,
Jeg anbefaler i nettavisen fem viner av disse 80-90 som jeg har smakt. Men jeg synes at her er det egentlig litt sånn, kanskje du skal kjøpe deg et par tre stykker, som bare for å prøve deg frem. Og 2020-årgangen er et kanonbra år. Det er liksom den hellige treenighet, kalte de det. 18-19-20.
Som er en sånn treårssyklus Som var helt fantastisk 2020 var jo under covid Så det var jo ikke så mye som plaget folk på den tiden For folk var hjemme
De hadde ikke så mye turister og så videre og så videre. Men de fikk kanskje da konsentrert seg litt ekstra. Men det var liksom en avslutning for 2021 ble ikke så bra. Men 2020 var et fantastisk vinner i bordet. Så dette her er toppviner, så du kan drikke dem nå, eller du kan lett, lett vente i 15-20 år også. Jeg vil kanskje si at de yngre er kanskje de som drikker lettest nå.
Mens de yngre, de rimeligere, er de som drikker lettest nå, mens de dyrere er kanskje litt mer lagregnsvilje. Her er det et område som jeg kanskje skal anbefale dere å titte litt på. Det er da Molis, som har noen av de rimeligste vinene. Da er det faktisk to av de vinene under 300 kroner.
Det er da Fogra Dupré og Mausin Bartó. Nei, Forkass Dupré og Mausin Bartó kommer helt annerledes i 600-480 flasker av de. Jeg ga de 90 poeng begge to. 266 og 272 koster de. Og kanskje den siste, den der Mausin Bartó, den har også en halv prosent ned alkohol forhånd til den andre.
Så det er greit å få ned alkoholen litt på den også. Så der kommer det 600 flasker. Jeg kommer til å skrive de to i kommentarfeltet på denne podcasten her. Skal du se om du rekker å få tak i de. Her bør du kanskje være heldig, fordi det er henholdsvis 480 og 600 flasker av de. Med det så ønsker jeg deg en fin Bordeaux-prøve. Det er så mange som kjøper ny vin hele tiden, men Bordeaux er bautene til utgangspunktet. Det er dette her.
Alt skjer og alt har blitt skapt, holdt jeg på å si. Det er en hellig graal innenfor vin, så vi må drikke litt mer Bordeaux. Og da er det biff, berné og pommes frites, klassisk fransk mat som passer utmerket, utmerket til Bordeaux. Kanskje også med litt bakt hvitløk. Er du sulten, ja? Er du sulten? Det håper jeg. Tusen takk for at du lytter, og så ønsker jeg deg en...
fargerikke uke. Jeg håper at ting rundt deg går på skinner, og at du føler deg lykkelig, og at ikke lavtrykket kommer å ta deg. Jeg er så leit når lavtrykket kommer å ta deg. Jeg heter Kjell Gabriel Henriks. Ha en fantastisk dag videre, og takk for at du er den du er, og jeg får lov å være den jeg er. Ha det bra.