Lyreko
Velkommen til Pengesnakk podcast. Jeg heter Lise, og i dag skal jeg fortsette med spørsmål som dere har sendt. Hvis du ikke fikk med deg del 1, så er det episode 86. Der svarer jeg på alt fra skatt på fond, matbudsjett, hva studenter bør spare til, og mye mer. I dag skal jeg plukke ut en del spørsmål.
Men så skal jeg først si noe om det å spare på skatten. Altså det å sette et ekstra høyt skattetrekk på lønna som tvungen sparing. Det har jeg tidligere sagt er en dårlig måte å spare på. Jeg skal komme tilbake til hvorfor. I år har jeg ikke sagt noe om det, men det er det mange som har. Og jeg ser også at noen blir utrolig engasjerte i denne saken.
Så jeg tenkte jeg kan jo fortelle deg hva jeg mener. Enten for å gjøre det litt klart hva jeg har ment før, eller for å si det igjen til deg som ikke har hørt det, eller som tror du mener noe annet enn meg, og så er vi kanskje egentlig enige. Jeg mener det er best å betale inn så mye skatt som du skal betale. Nå er det jo så klart vanskelig å treffe akkurat på krona her, og det å sikre seg litt ved å betale inn mer, det har jeg ingenting imot.
Er du i en økonomisk situasjon der det å få baksmeld på skatten blir helt krise, så kan du velge mellom to ting. Enten trekke enda litt ekstra for å være ombedsikker på å ikke få baksmeld, eller du kan spare opp en buffer i løpet av året. Da kan du trekke akkurat de samme kronene som du vurderte å trekke i ekstra skatt inn på en sparekonto. Og det siste er det jeg vil anbefale deg hvis du hadde spurt meg.
Jeg kommer tilbake til hvorfor. Hvis du er i en situasjon der det å få en liten baksmeld på skatten går greit, altså hvis du har regnet litt feil, eller det har skjedd noe med renta i løpet av året, du har kjøpt leilighet eller hus, du har byttet jobb, en eller annen ting i løpet av året som har gjort at skatten din er endret, så kan det jo fort bli litt feil.
Men hvis du har en god buffer, du har en god lønn, kanskje du har et lavt forbruk, sånn at du i alle fall har muligheten til å betale den baksmelden uten at det utgjør noe stort inngrepen i din økonomi, så er det ingen grunn til å legge på mer enn du tror du skal betale i skatt. Så jeg vil jo si, prøv å treffe så godt som mulig.
Jeg har ikke sett at noen anbefaler å betale alt for lite med vilje for å kunne investere disse pengene i mellomtiden. Det høres jo så høyrrisiko ut. Ja, og jeg skjønner at noen gjør det, faktisk. Men jeg håper ikke de anbefaler det videre. Og i alle fall ikke til den gruppen jeg snakket om først, hvor det å få baksnett på skatten rett og slett blir krise, eller kan bli starten på en krise. Fordi
under et år i aksjemarkedet er jo alt for kort horisont. Det er skikkelig høy risiko. Så det er ikke noe jeg kan stille meg bak, men jeg har heller ikke sett noen anbefale akkurat det. Det jeg har sagt er at jeg ikke anbefaler å bruke skattetrekket som sparemetode. For det er det mange som har gjort, og tenkt at det er så kjekt. Både det at de penger er helt ut av syne, sånn at de blir spart, men også det å få den potten penger før sommeren.
Men det kan jo også være negativt at de pengene er borte, at de trekkes i løpet av året. Hvis du får en uforutsett utgift og ikke har en buffer, så er det jo også sånn at det er dårlig avkastning på pengene. Nå er det vel 0%. Så jeg mener jo at hvis du skal spare penger, så kan du i alle fall få en bankrente på dem. Men en enda viktigere grunn til at jeg synes det er en dårlig sparemetode å betale alt for mye på skatten som sparing, det er åpenbaring.
Det handler om hvordan jeg ser det snakkes om skatteoppgjøret og det å få tilbake på skatten. Selv om man da har planlagt å ha så høy trekk at man får tilbake kanskje 30 000 på skatten, hva skjer når du logger inn og sjekker skatteoppgjøret? Og jeg så på både Instagram i år og i Facebook-gruppen på Pengesnakkerne, mange av dere var utrolig utålmodige når det kom til å få se skatteoppgjøret sitt.
Altså da få svaret på om dere har betalt inn for mye eller for lite, og muligheten til å endre tall som er feil på fradragene dere har krav på. Jeg skulle nesten tro at det var helt bingo om man får tilbake eller ikke, sånn som jeg oppfattet stemningen her ute i alle fall. Det gjør at jeg er litt redd for at mange forholder seg på en måte til disse pengene som ikke er lønnsom. Det er hele grunnen til at jeg mener at å spare penger
Å bruke det og trekke ekstra mye skatt som sparing er en dårlig måte å spare på. Altså, seker du er dum hvis du trekker litt ekstra for å være sikker på å ikke få et baksmeld. Fordi når du får tilbake penger på skatten, selv om du har lagt opp til deg selv, det glemmer mange når de åpner skattemeldingen og ser «Åh, får du tilbake på skatten?» Så klart får du tilbake på skatten når du har betalt inn ekstra mye hver eneste måned til.
Men hvis det føles som en seier og gratis penger, har det noe å si for hvordan du bruker dem? Jeg snakket med Else Berikelse, som har vært på besøk her i podden, Ida som har Aksjekaffe, og Ingeborg som heter Jelsfri på Instagram. Mange av dere kjenner sikkert til dem. Vi hadde en samtale på Clubhouse om hva vi ville gjort hvis vi ble millionærer i morgen. Vi snakket ganske raskt om det, om å få 250 millioner.
for å gjøre samtalen helt utopisk. Men la oss si det handler om en million. Det første jeg tenkte på var at da ville jeg ansatt en kokk. Og det er jo kanskje ganske langt fra sånn som du kjenner meg, men jeg tror jeg kunne likt sånn luksus. Jeg er jo ikke noe flink til å lage mat. Tenk om bare noen lagde supersøl mat, og jeg måtte ikke vaske opp så lenge. Men så tenkte jeg samtidig, så rart. Hvis jeg fikk en million i morgen, så ville jeg gjort noe sånt. Men om jeg tjener en million mer i år enn det jeg tjente i fjor,
så ville jeg jo bare gjort fornuftige ting med pengene. Så det er litt rart hvordan vi forholder oss til, til og med akkurat de samme summene, men når det kommer sånn som en gevinst, eller får du 30 000 tilbake på skatten, hva i all verden skal man bruke de til? Og noen ganger blir det tatt fornuftig valg. Jeg sier ikke, altså du som hører på Pengesang podcast, jeg tror ikke du er helt sløsete, men hvis du hadde spart jevnt og trutt i løpet av året 30 000 kroner på sparekontoen din,
Da hadde du ikke nå i liksom mai-juni tenkt på hva skal jeg gjøre med de? Skal jeg ta og bruke de på forbruk? Det er det som er grunnen til at jeg synes det å bruke skattetekete sparing er en så dårlig spareform. Du sparer, det er flinkt å spare, men så ser du på de som en penger du har fått. Og derfor bruker du de mer løslopent eller på litt mindre gjennomting til ting enn om du hadde spart dem selv da på en konto.
Det eneste argumentet som finnes for å bruke skatten som sparegris, det er jo at du trenger at pengene er låst. Altså at du får ikke til å spare. Altså det eneste grunnen til at du får til å spare på skatten og ikke på noen andre måter, er at da er pengene låst og du har ikke noe alternativ å få dem ut. Men hvis det er grunnen til at du bruker skattetrekk som sparemetode, så vil jeg prøve å begynne i en annen menn.
Hvis du ikke kan ha penger på kontoen din uten å bruke dem, hva gjør det med økonomien din? Og hva gjør det med fremtiden din? Er det noe du kan trene på? Eller kanskje nærme deg litt ved å spare penger i en annen bank, sånn at de er tilgjengelige, men litt mer tilgjengelige enn om de var i dagligbanken din. Jeg vil i hvert fall prøve så mye som mulig å komme til roten av det problemet, at du ikke kan ha penger i nettbanken uten å bruke dem,
heller enn å spare på skattetrekket for så å bruke alle pengene på en gang når du får dem tilbake. Nok om det. Jeg vil bare si at jeg synes ikke du er dum hvis du får igjen på skatten. Det kan være mange grunner til å få igjen på skatten. Men det å trekke ekstra penger for å være smart ender ofte opp med å ikke være så smart fordi vi ser på pengene vi får tilbake på skatten nesten ikke som om det var våre penger hele tiden, men som en slags gevinst. Men la oss starte på spørsmålene her.
Det første jeg har plukket ut er et som jeg ikke kommer til å svare så veldig godt på, men jeg tok det med fordi jeg ofte blir spurt om lignende ting. Kan du snakke mer om prosessen det er å starte for seg selv som selvstendig? Det hadde jeg gjerne snakket mer om hvis det var sånn at jeg hadde en gründerdrøm, eller jeg ville starte for meg selv, fant ut hvordan jeg kunne gjøre den drømmen om til en plan,
fant ut hvordan min business skulle være, og så lagde jeg den businessen, og nå sitter jeg her med suksess og kan fortelle deg akkurat hvilke steg du må ta og hva du skal gjøre. Det hadde sikkert vært inspirerende for mange av dere, men så er det ikke sånn min gründereise har vært. Jeg tror ikke det er unikt å starte sånn som meg heller, men jeg føler meg på ingen måte som noen gründer, eller at det jeg er flink på er å starte selskap.
Som det var for meg, så var det sånn at jeg ville skrive en blogg. Den bloggen jeg selv hadde ønsket meg, da interessen min for økonomi begynte å vokse. Og jeg ønsket liksom at det skulle være noen som gjorde det med penger litt enkelt og forståelig og for alle. Så da begynte jeg med det. Så gjorde jeg det også fordi...
Jeg ville at tema penger skulle bli noe vi snakket med hverandre om. At jeg skulle ha et sted å dele. Hvis jeg fant ut noe smart om penger og økonomi og sparing, så skulle jeg ha et sted å dele det. Og det var veldig gøy å starte pengesnakk-bloggen, fordi jeg fikk ganske umiddelbart lesere som kommenterte, som jeg lærte av. Jeg aner ikke hvorfor de egentlig fant frem til bloggen min i starten, men...
Og med kommentarene som kom, og at jeg endelig hadde noen å snakke om penger med, på min måte, det var veldig inspirerende. Så jeg fortsatte å blogge, og etter noen år så startet jeg podcasten du nå hører på. Og det tenkte jo jeg var sånn, da skal du være skikkelig, skikkelig interessert. Altså dette er for en brøkdel av de som leste bloggen. Men ganske raskt så var det jo flere som hørte på podcasten enn som leste bloggen.
Så fikk jeg flere følgere på sosiale medier, startet etter hvert opp gruppa pengesnakkerne på Facebook. Jeg ble spurt om jeg kunne holde foredrag om sparingen min. På den tiden hadde det også vært en del medieoppslag om hvor mye jeg sparte på en vanlig lønn. Og det å få muligheten til å holde foredrag, det er jo supergøy. Så jeg begynte med det, reiste litt rundt. Veldig gøy å få formidle enda mer det jeg brenner for, å gjøre det.
Enkelt og for alle, det her med penger og sparing. Og så ble jeg spurt om å skrive en bok. Det var flere foreldre som kontaktet meg ganske samtidig. Så igjen har jeg vært i en utrolig heldig situasjon. For det var ikke sånn for meg at jeg drømte om å holde foredrag, og så måtte jeg jobbe for å selge meg inn. Eller at jeg drømte om å skrive bok, og så måtte jeg jobbe for å finne noen som ville gi den ut.
Jeg har bare delt og delt og delt på sosiale medier og blogg og podcast og sånn, vært veldig åpen om min egen økonomi, gitt tips der jeg kan, og så har mulighetene kommet til meg. Så jeg har ikke noe oppskrift til deg som vil bli runder. I alle fall ikke produktbasert, eller du som har en smart løsning du vil lage teknisk. Mitt firma er jo så enkelt. Det koster jo ingenting å drive det, nesten.
Jeg måtte jo etter hvert gi opp fulltidsjobben min, men det er en kostnad jeg gledelig tok. For nå har jeg friheten, og jeg ser at det går bra økonomisk i firmaet mitt også. Men jo, jeg har jo ingen lokaler, jeg har ingen varer, jeg har ingen ansatte, jeg har ingen... Altså, jeg kjøpte meg en PC og en printer,
Eller så mitt regnskap, altså på min side, det er sånn, bussbillett til podcastinnspilling, bussbillett hjem igjen. Altså risiko nå, jeg trengte ikke å hente inn noe kapital, det var lite risiko for at det skulle misslykkes. Dette var, ja, det ble et litt langt svar likevel. Men offensomt da, jeg er flink til å spare penger, og jeg er flink til å snakke masse om å spare penger, men jeg er ikke noen gründer eller oppstartsguru.
Så det får nesten noen andre ta. Nå har de i hvert fall hørt hvordan blogget min ble til et firma. Neste spørsmål er, hvor mye bør en 24-åring spare til pensjon i måneden? Og det er opp til deg. Det er jo ikke noe bør her. Det spørs jo veldig også hva slags hopes and dreams du har for fremtiden. Jeg kan anbefale deg forresten å høre på episode 85 om livstilsinflasjonen.
For det er mange av mine følgere som har lyst til å begynne å spare. Eller de begynner å få det litt trangt og ser ikke hvordan de skal få råd til det de vil gjøre når de er sånn mellom 30 og 40 og kanskje har fått et barn eller to. Det er for mange en dyr fase. For der er det kanskje boligkjøp inni der. Hvis du nå er i en billigere fase av livet, eller en rimeligere fase, så gjelder det nå å finne et forbruk som du er fornøyd med i hverdagen
uten at du for enhver pris må bruke opp alt du tjener. Fordi det kan bli vanskelig å opprettholde det nivået av forbruk når du også får flere forpliktelser, altså flere reelle kostnader som du ikke har et valg om du skal ta eller ikke. Så når man er 24 år, hvis du har jobb,
uten for mange forplikkelser og dyre ting, bruk den muligheten du har nå til å spare opp. Det vil jo jeg si. Fordi det har disse to fordelene. Både at du får spart opp penger til en annen fase i livet som er dyrere, eller som du sier til pensjon,
Men også det at du lærer deg å være fornøyd med et litt lavere forebruk, slik at når du kommer inn i en dyrere livsfase hvor du trenger å bruke mer, så må du ikke gå ned på livskvaliteten din så veldig. Kanskje du må bare gå ned på hvor mye du sparer. Når det gjelder det å spare konkret til pensjon, så mener jeg at det trenger du ikke å gjøre så tidlig. Men det betyr ikke at det ikke er lurt å tenke på det tidlig. Jeg vil at du skal sette deg inn så mye du kan om pensjonen,
Og så lage en plan for når du tenker å starte å spare til det. For det kan bli helt feil om du nå begynner å spare 5000 kroner i måneden til pensjon. Fordi du ser på pensjonskalkulatorer at når du er 24 år og begynner å spare 5000 i måneden, så blir du et veldig rik pensjonist. Og hvor mye det kan vokse på 50 år, det synes du sikkert er kult og kan bli inspirert av det. Men!
Hvis du også sparer til leilighet for eksempel, men at det kjøpet må utsettes og utsettes fordi du fokuserer litt for mye eller alt for mye på pensjon, da blir det litt feil prioriteringer. Det er mye som skal skje i livet ditt før du er pensjonist. Men det går jo an å spare uten at pengene er låst konkret til pensjon.
Så ikke for tidlig, i alle fall ikke for sent, men selv om du ikke begynner å spare enda til pensjon heller, begynn å spare generelt og sett deg inn i pensjon, hva du kommer til å få som pensjonist hvis du jobber i samme type yrke som du jobber nå. Hvor mye du må spare selv for å ha den livsstilen du vil ha som pensjonist, og når det da passer å begynne den sparingen. Hva slags litteratur anbefaler du oss å lese?
Gøy spørsmål. Jeg holdt meg unna pengebøker en stund, hvertfall før jeg skulle skrive min egen bok, for da var jeg litt redd for å... Hvis jeg leste mange pengebøker da, og så leste noe smart, tenkte på det, og så tenkte jeg plutselig at «Åh, det er en smart tanke jeg har funnet på», og så skrev jeg det i min bok. Jeg ville skrive pengesnakkboka ut fra de tingene jeg tenkte på fra meg, ikke hva noen andre har skrevet. Ja.
Og så glemte jeg det litt bort, alle de bøkene jeg fikk anbefalt i den fasen hvor jeg skrev bok selv. Men nå, i år, har jeg lest og hørt ganske mange pengebøker. Jeg begynte i fjor med en som jeg ble så innmari skuffet over, som heter Rich Dad, Poor Dad, som jeg har sett anbefalt så mange steder, at den er en sånn life-changing bok. Jeg synes den bare var...
Alt som står i den er selvfølgeligheter, og det gjentas og gjentas og gjentas. Det er sikkert mange som er uenige med meg her, men den likte jeg ikke. I år begynte jeg på en bok som heter Your Money or Your Life. Den likte jeg veldig godt. Det handler jo veldig om å senke alle kostnader.
Og boka er mer en guide, altså et program du skal gjøre. Og det programmet har jeg ikke gjort, jeg har bare lest boka, men jeg har ikke gjort alt de anbefaler at man gjør. Det er veldig mye sånn tracking av forbruk, og her skal man kutte ut veldig, veldig mye for å kunne kutte ut jobben sin også, og finne verdier andre steder. Så det er en bok jeg kan anbefale.
Samtidig så leste jeg The Simple Path to Wealth, som handler om investering og om hvorfor indexfond er den beste måten å investere i aksjemarkedet på. Altså hvis du tar risiko opp mot avkastning.
Den kan jeg absolutt anbefale. Lettlest bok om investering, og som får deg til å skjønne at du må ikke skjønne alt om alle markeder for å lykkes med investeringer. Så det synes jeg er bra, som ikke har en kjempeinteresse for investeringer. Jeg er veldig glad i type indexfond selv. Og så har jeg lest en som også er litt
mellom penger og business og hvordan man lever livet. En bok som heter The 4-Hour Work Week, altså bare jobbe fire timer i uka, den likte jeg veldig godt, fordi den har et helt annet perspektiv enn jeg vanligvis har. For eksempel at man skal outsource så mye som mulig, du skal bare gjøre det bare du kan, og så skal andre, du skal ansette så mange som mulig, til og med i privatlivet ditt, til å skrive e-postene dine,
den var gøy tankemessig for meg fordi den skiller seg mye mer fra hvordan jeg selv tenker enn for eksempel Your Money or Your Life eller den hva heter den boka da det er en dame som kaller seg for Fugle Woods som har hatt blogg som også har skrevet en bok den har jeg også lest nå en bok som heter The Latte Factor som handler om da egentlig det jeg har snakket mye om med småpenger at det er hvis du kutter ut den daglige latten hvor mye penger blir det på ti år
Akkurat nå holder jeg på med enda to bøker, når jeg virkelig blir giret på disse pengebøkene. En som heter Money Master the Game, Tony Robbins og Think and Grow Rich. Jeg tror jeg skal lage et bloggen legge med alle disse bøkene, så kan dere se, hvis dere vil lese noen av de samme, så kan jeg si hva jeg anbefaler og hva jeg tenker du kan hoppe over. Hvordan ha en rettferdig felles økonomi med samboer?
Og det er jo et stort spørsmål, og det første jeg tenker på å svare er snakke sammen. Det er så ulikt hva som oppleves som rettferdig, og det er så mye man kan bli enig om hvis man faktisk snakker med hverandre og skjønner hvilken bakgrunn den andre har, hva den vil oppnå, hvorfor de synes at det er rettferdig det de mener.
Vi har jo en løsning. Vi er jo gift og har fellesøkonomi på papiret, men fordi jeg er så glad i tall og regning og holder orden på min sparing og alt det der, at vi har en veldig delt økonomi i hverdagen. Så det er så mange ulike løsninger som passer for folk, men det å snakke sammen og bli enige om deres rettferdige fellesøkonomi er nøkkelen.
Jeg får ofte meldinger fra dere hvor dere sier, hvordan kan jeg få samverden min til å forstå, eller hvordan kan jeg overtale mannen min til, ofte så handler det om å ikke bruke penger på ting, eller å bruke penger på ting, at vi skal investere, eller at vi ikke skal bygge garasje, mange eksempler.
Og da, hvis jeg skal være litt streng med dere, så begynner dere på litt feil sted. Dere begynner med en tanke om at dere har 100% rett, og lurer på hvordan dere skal overbevise den andre. Men hva hvis dere ikke har 100% rett? Hva hvis det finnes alternative løsninger? Hva om det går an å bli enige på? Det er jo mange steder på veien mellom null og hundre.
Så tenk på det neste gang du lurer på hvordan du skal få samboeren til å forstå et eller annet. Så spør deg selv først, hva er det jeg kan forstå for å møte min samboer på en bedre måte? Oi, det var kanskje ikke helt mitt tema å være samlivsterapeut her, men sånn går det plutselig. Neste spørsmål. Det virker som du har god impulskontroll og er jevnt over gjennomtenkt. Har du tips til oss andre?
Og tips til andre, jeg deler jo tips i alle mine kanaler hele tiden, men det å være gjennomtenkt og ha god impulskontroll, det tror jeg har kommet med årene med å være mer og mer sikker på hvem jeg er, hva mine verdier er. Jeg er jo fascinert av minimalisme som konsept, og da er det jo litt sånn, jo færre ting du har å tenke på,
Jo mer kan du tenke på de få tingene, enn hvis det er et konstant rush av aktiviteter og ting som skal kjøpes og ting som skal gjøres og reising hit og dit. Jo mer du har å tenke på, jo vanskeligere er det å være gjennomtenkt med det man gjør. Når man har kommet til et sted i livet, nå har det tatt veldig gammelt ut, men jeg er jo der at jeg tenker at jeg har nok. Jeg er fornøyd med veldig mange ting i livet mitt.
og er takknemlig og da blir det mye enklere og også så vet jeg om det kan være et tips å finne gleden i det enkle at er det noe, det er jo uansett noe som er bra, og ikke hele tiden skulle strebe etter å oppnå så mye, eller skaffe seg så mye for det blir sånn at, ja hele tiden men hvis vi klarer å heller være fornøyd der vi er, eller i hvert fall være fornøyd med noe der vi er og så kan det være ting vi har lyst til å oppnå men at det er færre ting da
og at det derfor er enklere å være gjennomtenkt, fordi det er færre ting. Jeg har jo det som jeg kaller for verdikompasset, som jeg kan linke til i denne episoden her også. Det handler jo om å finne ut hva som er viktig for meg her i livet, hva er det jeg har lyst til å prioritere, hva slags mål er det jeg har, og hva er det jeg har lyst til å prioritere bort for å få det til å skje. Så det er et A4-ark hvor du kan fylle ut for å bli mer fælt,
kjent med deg selv, og få mer innsikt i hva er det jeg egentlig er opptatt av, hva er det som er mine verdier å leve etter og bruke penger etter. Så er det en som har spurt om jeg kan fortelle mer om hvordan mannen min sine økonomiske vaner påvirker min økonomi. Det første jeg tenker på er at han vil ha mye hus.
Han er veldig opptatt av å bo fint. Jeg er også opptatt av å bo fint. Men han vil gjerne ha mer og mer. Som vi bor, han vil bygge ut og ordne opp i hagen og store prosjekter. Det er jo hans passion å drive med opphusing og gjøre det enda flottere og enda finere. Jeg er veldig fornøyd med det på mange måter. Men økonomisk sett gjør det for meg at mitt mål om å bli økonomisk uavhengig
Det beveger seg lenger unna. Så det er jo en ting, det med at han er veldig interessert i å putte mye penger i boligen. Jeg er jo med på det da, og er veldig fornøyd med her vi bor. Men når det gjelder mindre vaner, så er han veldig opptatt av det å få en god pris. Enten det gjelder opppussing eller noe annet han skal kjøpe seg.
Nå kjøper han heller ikke så mye. Jeg har litt på følelsen av at han er ferdig shoppet. Han har jo hatt faser i livet sitt hvor han har handlet ganske mye klær. Men nå er det ingen dyre vaner på han altså. Så der er jeg jo litt heldig igjen at han ikke er så... Han flotter seg ikke så mye da. Og så var det også sånn... Forbruket hans gikk jo ned da vi møttes.
Og det var jo ikke fordi at jeg var streng og sa at han gjorde noe feil eller noe sånt. Men bevisst eller ubevisst så begynte han å bruke mindre penger. Og så fant han jo ut at det ikke påvirket. Altså hans forbruk påvirket ikke hvor bra eller dårlig han hadde det til en hvert tid.
Han er ikke så opptatt av sparing på en måte, tema, sånn som meg. Men han sparer jo likevel mye og investerer en del. Har du tips til ekstra jobber man kan ta ved siden av 100% fast jobb? Og der skal jeg legge inn en linke til i, du ser der det står om denne episoden. Fordi det er ikke så lenge siden jeg har laget en liste med masse tips på måter å få inn penger på.
Så det ligger på bloggen. Når det gjelder tips til ekstra jobber, det er jo litt sånn, hvis jeg sier noen ting, så utelukker jeg så mye annet. Men virkelig, hva som helst. Tenk på, hva er det du kan gjøre, eller lage, som noen vil betale deg for? Kanskje noe som til og med er gøy for deg, eller en slags hobby som du kan videreutvikle. Jo mer jeg tenker på det, jo flere måter er det å tjene penger på.
Så jeg vil ikke si noen konkrete ekstra jobber, dessverre. Hva er det høyeste beløpet du har spart på et år? Der har jeg funnet fremtallet. 327 000 og 41 kroner. Kan du si dine topp 5 sparetips, kort og brutalt? Topp 5.
Mitt aller beste sparetips handler om hva du kan spare inn på, men hvordan du får en struktur på sparingen din. Det handler om å sette opp et automatisk sparetrekk fra lønnskontoen, eller den kontoen penger kommer inn på, til sparekonto dagen etter pengene kommer inn. Det har så mye å si å bare ha en sparing gående. Så det må være nummer en. Sparetips. Ikke bry deg om hva ...
Nå skulle jeg si hva andre tenker, men nå sier jeg litt hva du tenker at andre tenker at du skal bruke penger på. For det er litt sånn, for det første så bryr ingen seg om hva du bruker penger på. Så vær heller mer tro mot deg selv og dine verdier, sånn som vi snakket om med verdikompasset, enn at du skal bruke penger på samme måte som naboen eller venner eller noen andre. Hvis du slutter å bry deg om hva andre tenker, eller hva andre du tror du vet at andre tenker,
så blir det mye enklere å bruke mindre penger. Og så er det et sparetipp som er, begynn å bry deg om miljøet vårt. Hvis du begynner å bry deg om klimaforandringer og arbeidsforhold i andre land, det gir skikkelig effekt på å redusere forbruket. Fordi du kan ikke lenger da kjøpe klær omtrent uten å gjøre masse research, du må være gjennomtenkt, du kan ikke bare bestille online fra land i Asia,
Hvis du bryr deg om miljø, så har det en effekt på så mye. Altså at vi bruker mer gjenbruksprodukter enn å kjøpe brukerkasting. Jeg kan komme på mange eksempler, men det å bli litt mer miljøbevisst, det har også en stor innvirkning på lommeboka. Og så må jeg vel ta med matbudgettet på den lista med toppsparetips, fordi det å...
Kanskje jeg kan ta matpakke. Det å ikke kjøpe dyr mat på farta, det kan ha mye... Nå spørs det jo hva slags livsstil du har, men der går det vanvittige summer for noen. Så kanskje regne ut hva du brukte på mat forrige måned, eller legge en plan for hva du skal bruke på mat neste måned. Pakke med deg mat hjemmefra i stedet for å kjøpe på farta. Det er mye smart man kan gjøre med matbudsjettet, men det å...
Matbudsjettet er et sted med stort sparepotensiale for veldig mange. Hvordan holder motivasjonen oppe med sparing? Og der er vi ulike. Jeg har jo tidligere gitt tips om å fargelegge. Hvis du sparer til egenkapital for eksempel, tegne opp et hus og så er hver murstein et gitt beløp.
Noen liker å følge med i Excel, lage forskjellige kurver og grafer. Det kommer litt an på sparemålet også. Hvis du sparer til en yogatur til Bali eller en Tesla, da kan du kanskje printe ut et bilde, henge det på veggen eller på innsatskapet ditt, og så kan du spørre deg selv når du mister motivasjonen, eller du kjenner at «Nå er jeg ikke så giret på den sparingen lenger». Ja, er det fordi de ikke er så viktige for deg da?
Vil du ikke det som du sparer til? Og kanskje er svaret nei. Eller kanskje er det sånn at du mister mot det, fordi det virker som det ikke er noe sammenheng mellom å smøre matpakke og å kjøpe en Tesla. Eller at litt nettshopping, det utsetter jo ikke målet så veldig. Men vet du, den eneste du står til ansvar for, det er deg selv.
Og om du tegner opp, eller regner ut, lager grafer, printer ut bildet, det går an å vise seg selv at de små valgene faktisk utgjør store summer. Hvis du tar kalkulatoren og ser på hva slags småbeløp du har brukt siste måneden, for det er kanskje vanskelig å tro på at det er disse småkjøpene som utgjør småbeløp.
de store summene til det vi ønsker oss, hvis man ikke har opplevd det før. Jeg har jo opplevd det før, at småsparing har blitt til enorme summer, så for meg er det ikke noe vanskelig å se på prisen på forskjellige tomater, eller vurdere hvordan jeg skal få det jeg vil ha rimeligst mulig.
Og at det har noe å si på mitt store sparemål, det er jeg ikke i tvil om. Men jeg kan skjønne at det er ikke så lett å forstå når man ikke har opplevd det selv. Men bruk kalkulatoren litt og regn om å se hvis du kjøper dette hver uke et par ganger, også gang opp med antall uker. Se hvordan disse små summene, og pluss på enda noen små summer, kan du...
stoppe et abonnement som du ikke bruker så mye, kan du bruke litt mindre på hobbyen din, kan du i tillegg spare mer på strømmen. Det er jo bare små summer på hvert område, men totalt, og når det gjelder over tid, så blir det faktisk den yogaturen til Bali eller den testen som du drømte om.
Masse lykke til. Jeg heier jo på all den sparingen dere gjør, at dere sparer til deres drømmer. Så jeg håper du fikk litt motivasjon i podcasten i dag. Det var mye litt her og litt her av temaer. Vi snakkes igjen neste mandag. Ha det bra!
Moderne media. Ja, velkommen til Lyreko's ekstraordinære presskonferanse. Denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge merkevarer. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene for Lyreko.no. Ja, hva er alt? Lyreko.