5/6/2021

9. CARNIVORE: elimineringsdiett

Denne episoden av Biohacking Girls handler om carnivore-dietten, en restriktiv diett som utelukkende består av kjøtt og fisk. De to programlederne deler sine erfaringer etter nesten 6 uker på denne dietten, og snakker om fordeler som økt energi, forbedret hud og mental klarhet, men også utfordringer som sosial stigma og vanskeligheter med å tilpasse seg.

03:33

Taleren diskuterer erfaringer med veganisme og karnivordietter, og understreker at begge er personlige valg med ulike helsefordeler.

11:07

Deltakerne diskuterer fordelene og utfordringene med karnivå-dietten, inkludert mental klarhet, helsegevinster og sosiale vanskeligheter.

16:54

Finn et carnivore-community for støtte, del matlagingserfaringer, og del tips for rimelige råvarer i dietten.

21:23

Viktigheten av hydrering, elektrolytter og tilskudd under en kjøttbasert diett for bedre helse og tilpasning.

24:44

Kostholdet påvirker helsen, og karnivoredietten gir energi, reduserer inflammasjon og krever bevissthet om matvalg.

Transkript

Nye episode av Relasjonspodden, ute nå. Relasjonspodden tar ikke sommerferie. Vi svarer på allskens spørsmål om relasjoner som kommer inn til oss. Det kan være problemer med svigers, mordatterforholdet, den kjipe kollegaen, den sure naboen, eller den håpløse kjæresten. Ferske utfordringer for alle og enhver. Hver torsdag i hele sommer. Hør Relasjonspodden gratis, der du hører podcast. Velkommen til Biohacking Girls! Podden for deg som ønsker en reell helseboost. Vi holder oss oppdaterte på siste nytt innen helseforskning og tester ulike dieter, fitnesstrender og mentale teknikker. Ja, bli med oss på en spennende reise der målet er å lære hvordan din kropp kan hiles, hvordan du kan aldres i revers og hvordan intusjonen din kan styrkes om du tør å stole på egne helsevalg. Da vi begynte å spise entrecote til frokost, Monika, tidligere i vinter, så hadde jeg en følelse av at det luktet skikkelig fjøs. Jeg husker med deg hvor jeg sms'et om det. Hva er det med deg, og hva er det med meg? Men for meg var det mer sånn at det begynte å vokse fjær og kanskje gjelder. Ja. Ja, nå har vi testet ut over lang tid denne veldig kontroversielle carnivore-dieten. Og det skal dere få høre om i dagens episode. Velkommen til Biohacking Girls! Ja, ordet carnivore er en kjøttspiser som utelukkende får næring og energi fra kjøtt og fisk. Og dette begrepet kommer jo fra dyreverdenen. En karnivorediet er den ultimate elimineringsdieten. Den er restriktiv og inkluderer bare kjøtt, fisk og animalske produkter. Og det er da egg og noen melkeprodukter som smør, hareoster, kefir, fløte og rømme. Man ønsker at maten du spiser på karnivoredieten kommer fra gressford og dyr, og at fisken skal være vill og hønefrittgående. Maten er altså svømt, godt eller flødd. Ja, ikke sant? Dyrene skal ha hatt et godt liv. For det gjenspeiler helsen vår og smaken og opplevelsen, og det å spise animalsk mat med stressede dyr, det er direkte usynt for oss. Animalsk fett og rødt kjøtt er blitt yggelesett de siste 50-70 årene, så det er klart at karnivåret er kontroversielt, så du sier? Ja. I dagens samfunn kaster man næringsrike deler av dyret. Men på denne dieten ønsker man å bruke hele dyret, både lever, hjerte, rong og margven. Organmast er en viktig del av næringsgrunnlaget på carnivoret. Man spiser ingen planter, ingen grønnsaker, med dropp ut frø og korn og krydder og yrter og til med te. Det synes jeg er vanskelig. Men etter noen måneder er det noen få grønnsaker du kan inkludere eller tillate på en litt friere variant av carnivore. Vi kan jo nesten si at dette er det stikk motsatte av å være veganer. For veganere eliminerer jo alt av de animalske produktene, og spiser helt plantebasert. Veganere har en veldig høy karbohydratrik kosthold, mens disse på carnivoren har jo ingen karbohydrater. Bare proteiner. Bare proteiner og fett da. Ja, og fett. Ja. Og veganere, de må jo passe på å få i seg nok fettsyrer og diverse vitaminer, særlig B12, mens en på carnivore får dette i seg gjennom maten. Mhm. Og så kan du jo også si at en karnivor mangler jo fiber fra grønnsaker, så det er jo alltid avveining å fremme det bak på hva man skal velge. Absolutt, men det jeg tenker er at det er helt stikk motsatte, men likevel så er det jo noe funker for noen og noe funker for andre, så det er gøy å teste litt. Og det viktigste er vel kanskje at alle har nok felles mål om å optimalisere helsen sin. Absolutt. Og få næring fra maten. Ja. Så jeg har jo også prøvd begge dietene. Riktig nok så testet jeg vegan uten å ta blodprøver før og etter. Jeg klarte det i 27 dager, ikke en måned engang av dette. Jeg kjente så mye mangler på kroppen. Jeg sitter ikke her nå og skal fraråde folk fra Viken, for det er så personlig. Men for meg ble det for mye carbs, og det gjorde meg trøft. Jeg tror kanskje det påverket blodsukkeret mitt, som jeg heller ikke målte på den tiden. Men jeg gikk rundt med en konstant craving. Og jeg kjente vel også at det var lettere å legge på seg. Jeg spiste liksom pasta og surdeisbrød. Altså det var næringsopptaket mitt. Og mye bønner og linser. Og dessverre så måtte jeg ty til veganske ferdige produkter. Og alle de inneholder vegetabilsk olje. For du kommer ikke utenom. Og det er jo problem med prosessert mat. At det er kanskje salt som er renset eller bleket. Det er ikke næring i. Og så er det da vegetabilsk olje gjør. Det var jo en sjokkerende tanke å spise en fet entrecote med fettet på til frokost. Og så bare vente til litt ut på dagen og så ha en kylling med skinn og ben og noen egg og kanskje litt laks og lage litt surf and turf variant. Men jeg ventet meg fort til det. Og etter en uke så merket jeg at huden ble glattere og energien og herligheten, altså jeg følte meg helt på topp. Og jeg sov bedre og det beste av alt var dette med den cravings-synet. For jeg føler at jeg alltid har så lyst til å gå småsnakke på små ting. Når det gjelder blodprøver som jeg tok, så viste de selvfølgelig for høyt kolesterol, for det er helt vanlig når man øker fettintaket, og lavere triglycerider. Det synes jo fastleggene våre var bemerkelsesverdig negativt, men jeg har ikke blitt stresset av det. Jeg har også testet både veganer og carnivore nå. Den veganske dieten testet jeg for cirka 15 år siden. Jeg holdt ut i et helt år. Men du, det var lenge siden. Ja, det var i begynnelsen av min yoga-karriere. Var det yogaen som introduserte det? Ja, yoga-miljøet er jo veldig vegansk, veldig dyre velferd. Ikke spise noe som har liv. Så dette tok jo jeg til meg og gikk all in. Dessverre tok heller ikke jeg blodprøve på den tiden, men jeg gikk bare på følelsen. I begynnelsen gikk det jo som en drøm, men jeg synes det var så mye god mat og så mye sjokoladegreier og forskjellige ting man kunne spise. Det var jo helt tip-top, men jeg hadde hele tiden problemer med fordøyelsen. Jeg følte meg oppblåst og hadde luft i maven. Etter hvert kjente jeg på mindre energi, hårtap og humørsvingninger. Etter det året så krevet jeg sånn kjøtt og biff at jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre med, så jeg måtte faktisk gi meg. Jeg tror det ble litt for lite proteiner for meg. Men jeg er utrolig glad for at jeg testet det. Det har vært en super erfaring. Men dere, i dag skal jo tema være carnivore. Det har lenge vært en sånn liten kult med folk som har holdt på med denne carnivoren litt sånn i skjult. For de har jo vært litt uglisett, så de har vel ikke turt å komme frem. Men nå begynner de å røre på seg. Nå hører man jo den ene historien etter den andre om folk som har helbredet forskjellige typer livsstilssykdommer med carnivore. Det var først da sjoen Baker, legen sjoen Baker, var på den store podcasten til Joe Rogan og fortalte om sine erfaringer at at dieten begynte å bre om seg. Lenge var det den ketogene dieten som var toppen av disse kjøttspiserne. Så var det akkurat som om alle disse ketogene dietmenneskene, kulten, de ville videre og tenkte at de skulle dra den litt lenger og spise bare kjøtt. Snart. Ja. For noen av dem hadde kanskje oppnådd ganske mye helsefordeler ved å gå over til ketogent kosthold. Men det jeg har lest meg opp på er at veldig mange med hudproblemer, at det satt igjen litt, men på carnivore så forsvant også disse tingene. Men tilbake til Sean Baker, han er vel omtrent faren til carnivore-kulten, Han er 52 år, driver selskapet MeetRx. Han er en ortopedisk kirurg, idrettsutøver, foredragsholder, forfatter og også podcasthost. Da psykologen Jordan Peterson og datteren Michaela fortalte offentlig om hvordan Carnivore hadde kurert både mental og fysiske lidelser, fikk de jetten enda mer blest. Det var interessant å huske det. Jeg husker det, ja. Og særlig dette med disse mentale sykdommene. Han fikk jo veldig mye pepper også, rett og slett. Og nå vet jeg faktisk at Joe Rogan, som var så sjokkert over Carnivore for fem år siden, nå har han selv testet Carnivore. Kastet inn honke. Ja. Ja, men det er jo kontroversielt som vi sier, og det kommer heldigvis fra erfarne mennesker da, det trenger ikke nødvendigvis å være leger, men folk som har testet ketogensk og eliminerer flere og flere grønnsaker helt til de står igjen med kjøtt og fisk da. Selv om det er en ganske ny trend og lite forskning, for det er det jo ikke, så er det veldig mange fordeler. Det er enkelt å følge, og du sparer jo selvfølgelig tid, for maten tilberedes ganske raskt, siden du slipper både å kutte grønnsaker, få vel å koke og lage så mye styr. Det er et av de viser til mange caser der folk reduserer autoimmunesykdommer. Og man bedrer huden, som du nevnte, men også helbreder en del hudlidelser. Man føler seg mett lenge og småspiser ikke, fordi at både fett og proteiner holder lengre i systemet. De fleste går ned i vekt. Så har du prøvd alt i gåsøynet, så kan denne dieten være noe for deg. Og særlig dersom du kommer fra en standard diet med mye carbs, som de fleste av oss gjør. Man føler også en mental klarhet, kjente du det? Veldig. Godt humør, jeg synes. Når man er jent, men du har bedre kognisjon enn det når du kommer til. Og fokus er fordi mettet fett er viktig for hjernens funksjon. Og det er mye fett i karnivåret, men det er næringsriktighet, og maten inneholder stort sett alt det kroppen trenger. Og man føler seg ikke oppblåst. Tvert imot, er du kjennig? Ja, jeg føler meg helt uoppblåst. Man vet jo at bifkollagen fra dyr er prebiotisk, så du får jo naturlig prebiotikk inni kroppen også. Og så får man en følelse av velvære, og kjøttspising gjør deg faktisk glader. Mettet fett er jo godt for hjertet, det vet vi, men man får mindre vondt i leddene på grunn av mindre inflammasjon som man ofte kan få fra noen grønnsaker. Dieten gir en testosteron boost da nivåene blir høyere der også. Ja, det jeg synes var det tøffeste med å starte på carnivore-dieten var det mentale. Det der å skulle omstille seg på å kutte ut alt annet enn kjøtt. Det var jo veldig rart. Men jeg måtte da hele tiden gå tilbake til hvorfor gjør jeg dette her. Og jeg hadde jo en spesifikk grunn for å gjøre det, og det var at jeg sliter veldig med polnoallergi på denne tiden, og hadde hørt folk som begynte med karnivå, som hadde fått gode resultater på det. Og nå sitter vi her i mai, og jeg har ikke begynt på medisiner. Ja, det er jo nesten ikke til å løse opp. Ja, det er veldig gøy. Vi får nå se da, det har vært kaldt forløpig. Bare bare en liten sånn sitedigresjon for at jeg har også vært vegetarianer for ja, det var i 20-årene det faktisk men det var jo fordi at kroppen min bare klarte ikke å spise kjøtt i perioder, altså jeg bare hadde ikke lyst på det så det var mer det, det var ikke noe sånn strategisk valg, men det gikk jo to år hvor jeg var da vegetarianer Så det er tilbake når man skal velge disse dietene og vite hvorfor man gjør det. Så må du enten tenke at du har en allergi eller en hudidelse eller noe du har lyst til å jobbe med. Ikke bare det, men det er at du klarer å lytte til kroppen når den sier at jeg vil ikke ha kjøtt. Så prøv å fortelle deg noe. Og hvis man må ta inn de signalene Absolutt, ikke overstyret heller tror jeg, for du spiste vel litt egg og sånne ting? Ja, jeg hadde nok litt egg og ost, men jeg er jo også en blodtypet jett som da det sies at jeg trenger kjøtt, så det er mye å tenke på. Det er mye å tenke på? Ja. Jeg hadde ingen fysiske problemer. Overgangen til Carnivore gikk kjempefint. Den første uken var vi jo litt sånn, begge to litt sånn i yre og bare, dette er jo veldig rart og sånne ting. Men så synes jeg det var faktisk helt utrolig magisk. Det var den der mentale klarheten, og det der å slutte å tenke. Jeg tenkte ikke på mat lenger. Det var bare akkurat sånn det forsvant ut av hodet mitt. Jeg spiste, ble mett, og ferdig med det. Men jeg må si at jeg gledet meg veldig over måltiden også, for det var sykt godt. Jeg synes jo at jeg liker maten, og så hadde jeg da en rømmeklart... Jeg samlet faktisk hvitløk og urter. Det var det jeg samlet. Ja, det samlet jeg. Ja, litt skisittsitron på. Men akkurat grønnsakene, når vi introduserte en og en grønnsak, så det var kanskje det jeg også kjente at jeg gikk rundt og tenkte på mat med fyseren, så jeg nøyt maten. Ja, det var kjempegodt. Veldig, veldig godt. Så nei, det var... Ikke så mye utfordringer utover det. Jeg hadde vel kanskje... Følelsen av at jeg spiste, at det var litt monotont, som jeg sier, med disse herne yrtene som jeg savnet. Og så det jeg synes var det mest utfordrende, selv om det er lockdown, så synes jeg at det er veldig lite sosialt. Veldig lite sosialt. For å si det sånn, det var veldig flaks at vi var mye hjemme den perioden her. For det er vanskelig. Det er en del utfordringer, absolutt, med denne dieten. For det første kan overgangen ta litt tid, særlig om du har spist en høykarbodiett vanlig mat først. Så er det dette å komme seg over i ketose, Det kan ta litt tid, så man kan kjenne på fysiske symptomer. Og så er det vanlig at man kan få litt fordøyelsesproblemer, enten for løst eller for hardt. Da er det lurt å ta det litt rolig med fettet, hvis du merker noe til dette. Ikke så mye fett, for det er vi ikke vant til å spise. Ja. Og så er det det som vi snakket om i sted, at det er en vanskelig diet i sosiale settinger. Så her lønner det seg å lære noen strategier for å takle de sosiale settingene. Og slippe å komme i en sånn forklaringssituasjon. Hele tiden å komme i de forklaringssituasjonene, hvis man ikke ønsker det. Eller forsvare seg situasjoner også veldig slitsomt. Så det kan være vanskelig. Hvis det var det jeg skulle ønske at man kunne si sånn, Takk til deg som tar vare på helsen din. Takk for at du inspirerer meg. I stedet for at du er for tynn, eller at du snakker deg, eller at du er gærn. Ikke sant? Og hele tiden hører jeg det. Takk til mennesker som gjør noe bevisst valg for å få det bedre. Helt enig. Man kan også merke at man kan gå opp i vekt faktisk i begynnelsen, før man får stabilisert seg. Og det er bare fordi kroppen må vende seg til et helt nytt kosthold. Det kan være tøft å trene for hardt, og det er også samme grunn her at det å være fat burner, det er litt tøffere for kroppen når den ikke er vant til det, for å hente energien til trening. Så da er det greit å ta det litt med ro i begynnelsen. Ja, helt til hjernen begynner å forstå at det er noe metaboliseret i fett og ikke i carbs. Nemlig, og da går det fint igjen å trene. Men det var der hadde jo egentlig ikke vi noe problemer, for vi var jo ketogene i forkant, og det er jo faktisk smart. Det er lurt å feite inn, og så kanskje trappe ned på grønnsak, eller kommer du over til ketosen før du går til kranivåret. Det er en avansert diet. Ja. Og en ulempe her er jo det vi var litt inne på nå, med lite forståelse og heying fra de rundt deg. Det er veldig vanskelig for andre å forstå denne måten å spise på. Så da er det lurt å kanskje finne seg et carnivore-community. Kanskje finner du noe på nettet, hvis ikke du har noen venner som vil teste det med deg, for da kan du få den støtten du trenger. Ja, og jeg er veldig glad for at vi var toalettet. For det første så tror jeg aldri at jeg hadde åpnet den luken for dette om ikke vi to hadde snakket om det. Vi kunne spørre hverandre, og vi vet at vi er to helt forskjellige personer, med ulik bakgrunn og ulike liv. Så vi gjorde forskjellige ting også. Du tok for eksempel fart på leverpostei, og du delte med meg. Jeg likte det best når du begynte å ta hvitløk inn igjen. Ja, det er det jeg kjøpte i dag. Margebell. Nå skal du lage mark. Åh, altså jeg drømmer om det surdeien med mark på. Ja, ja. Så, men den lever seg inn der. Jeg har prøvd, men jeg har ikke fått helt reisen på den. Jeg tror kanskje jeg steker den for mye, men jeg synes den er veldig god. Men jeg tok med skyldinglever til en PT-kunde. Hun er skikkelig flink til å lage tradisjonsmat, så hun lagde flere bedjer og ga til meg. Nadia har også lært meg å lage kyllingkraftsuppe. Jeg tror helt ærlig at denne dieten har åpnet øynene for så mange nye tradisjonsrike, næringsrike retter. Jeg kan mimre tilbake på kjøkkenet til mor og mor og morfar, for de var veldig glad i å lage mat og hadde disse store grytene. Og det har jeg lyst på mer av, og det var jo sånn vi kom i gang. Men før vi startet hele dieten så tok vi jo blodprøver. Vi kartlet verdier på generelle blodprøver, men vi målte også hele panelet på kolesterol. Så det hadde vi i bunn for å se hva som skjedde. Og det er jo klart at der var det jo litt endring underveis. Det vil øke kolesterolet i starten. Og så var det å handle inn, finne masse kvalitetsprodukter til god pris, frost og ferske varer og vite at man hadde nok mat i hus og det å preppe mat og å ha med bjørn på søk, for at du alltid har nok, for det er veldig dumt å gå på en smell og kjenne at du ikke, da blir du rett og slett ødelagt. Du må ha nok mat. Men du fant jo veldig mye i fryseren du, eller nei, på tilbudssiden du. Du, jeg var på Kiwin i Hemsedal. Du skulle sett, ja, jeg sendte deg jo bilder av handlevognen min. Har du det bildet som du deler på storyen av denne? Handlevognen min som var full av animalske produkter. Og jeg gikk veldig faktisk etter ting på tilbud, kjøpte mye av det for det er jo bare å fryse ned og det gjorde jeg fortsatt når jeg kom hjem, så i hvert fall på den coopen jeg pleier å handle på, så har de på mandager alt av det som har ligget i fersklisken masse økologisk, er da til halvpris på grunn av dato da kjøpte jeg det rett hjemme i fryseren for å få det til å ikke bli så dyrt da. Ja, for vi får en del spørsmål om akkurat dette med pris, hvor dyrt er det, og om gressforholdet må jo være kjempe dyrt og vanskelig å få tak i. Det er ikke det, altså. Nei. Så kyllinglever, jeg tror det koster bare 55 kroner for en pakke med kyllinglever. Ja, innmat er jo kjempebillig. Ikke kjempebillig, men det er jo ikke det som... Det som er dyrt er jo sånne antrekott, sånne råflotte stykker, men man kan faktisk... Vi har kjøpt mye høyrygg, grytekjøtt. Det er en helt annen pris. Og så vet vi at menyen har 30% på villfisk, eller på all fisk da, men vi kjøper jo villfisk på tirsdegene. Ja, det er også helt genialt. Jeg stopper til fisketirsdeg vi, etter denne karnivådigheten. Det er helt supert. Men det food preppingen som du snakket om, er også veldig viktig. Vær forberedt. Ikke stå der og hva skal jeg spise? Det nytter ikke. Og så må vi da på carnival spise kjøtt. Vi må spise mer kjøtt. Det er veldig vanlig at man spiser litt for lite faktisk i begynnelsen, så ikke tenk på kalorier. Det stabiliserer seg. Her har jeg et eksempel på en dag. Frokosten var da egg og en liten biff, eller litt bacon. Lunchen ble laks og svinekotelet. Middag hamburger uten brød, men med ost. Snacks i løpet av en dag er sardiner, hardkokte egg eller cottage cheese. Ja, og så må du huske på å drikke vann. Ha med deg en vannplastikker, for du blir litt dehydrert av så mye kjøtt. Absolutt. Man mister mye sodium, potasium, magnesium og kolin. Så det er lurt å ta kanskje litt elektrolytter i vannet ditt. Eller salt. Redmond Real Salt, Himalaya Salt, litt forskjellige typer salt, så du får i deg de forskjellige elektrolyttene. Og så dette med kraft, der kan du få i deg potasium. Det er også veldig lurt å tilføre. Ja, kalium. Og det er klart at det er veldig mange som lider av mangler på potasium, kalium og jord. Så et godt salt, som du nevner, Redmond, som har jord og ikke er bleket, er viktig. Toalett og avføringsproblemer kan skje, bare å si det. Og det jeg merket selv også, at det gikk jo ikke så mye ved de første dagene, for den omstillingen, selv om du kommer fra en diet med lite fett, så vil du merke det enda mer. Men det tar noen dager å tilpasse kroppen seg, men du kan ta noen tilskudd for å lette prosessen, og da er det noe som heter lipase, som kan være nyttig fettspalteneensym. Vi brukte masse enzymer fra Superstate, og de hjelper å bryte ned fett i fordøyelsessystemet. Så kan du også oppleve at du går på do litt sjeldent, fordi kroppen absorberer og bruker animalsk mat mer effektivt. Så det er ikke nødvendigvis at du legger på deg for det. Nei, og det kjenner man jo på det, at du ikke blir oppblåst av et kjøttmåltid, sånn som man blir når man spiser mye grønnsaker. Nei. Et annet problem som kan oppstå er jo dette med søvn, særlig om man er vant til å spise mye karbohydrater, og kroppen trenger tid på å vende seg til å bli en fat burner. Da kan det være lurt å prøve litt magnesium glycinate før du legger deg, eller høre vår episode 2 av podden, der kommer vi med alle søvnhacks. Hei! Jeg synes søvn går igjen nesten i alle episoder, så en may begynner om dette også. Det er lurt å svette når man er på karnivåer. Har du tilgang til en badstue, så er det veldig bra å komme inn om kanskje en gang i uken. Men tren i alle fall slik at kroppen effektivt detokser og skiller ut av falskstoffer. Da blir overgangen litt mer effektiv og enkel. Dette er ikke en kvikk slankekur, men så utrolig mye mer. Ikke start om du ikke er villig til å spise så mye som kroppen trenger. forkast alt du har hørt om kalorier. Start, og om du er klar og villig til å legge bort alt du kan om gamle slankerråd og dieter. Det var skikkelig vanskelig for meg i hvert fall, i begynnelsen dette mentale med det, i og med at vi trekker jo hele tiden alt det vi spiser, så så jeg litt sånn sort på hvitt at det Der hadde du spist 3000 kalorier den dagen. Det var faktisk litt tøft, selv om på kroppen var det helt greit, men det var det mentale at man er vant til at du skal bare spise 2500 kalorier, eller hva det er for noe. Så det var vanskelig, så det må du legge bort hvis dette her er noe du har lyst til å prøve. Ja, og så stiller jeg gjerne et spørsmål først og fremst. Hvorfor spiser du? Hva gjør maten med deg? Og hvorfor vil du eventuelt teste karnivore? For vi mener at vi spiser for energi og for healing, og at mat er fjul som har næring og reparerer kroppen. Det kan hende at du tenker noe annerledes, og det er greit med bare å være litt bevisst på hvorfor du har lyst til å gå inn i det. Det lønner seg selvfølgelig å komme fra et ketogent stadie, for der må du innom uansett. På karnivore kommer du i ketose, og du må ha en karnivore som er kjærlig. og du brenner fett framfor glukose, altså sukker. Ketonmetabolisme skaper mindre oksidativt stress enn glukosemetabolisme, så det er jo syndere. Man får mindre inflammasjon, og du får en brain boost. Men så kan man også oppleve noe som er veldig ubehagelig, jeg har aldri opplevd det selv, men ketoflu, og det er ingen spøkelette, du har jo folk du kjenner. Det er det ikke, for min mann var helt superpepp på å bli med meg på denne carnivore-diettene. Så det var jeg kjempeglad for, at vi kunne være to om det hjemme også. og han var helt i hundre, det gikk helt fint dag 1, og så begynte det å bli verre på dag 2, og dag 3 ble det enda verre, og dag 4 så måtte han kaste inn håndkle. Men det han da gjorde, i stedet for å gi helt opp og gå tilbake til sitt vanlige kosthold, så gikk han over i en ketogen. Det som hjalp han var da å bare få inn masse karbohydrater via grønnsaker, og det klarte han faktisk å holde på i de stedene ukene vi drev med dette her. Det er jo fantastisk da. Det er viktig, vi vil jo også at maten skal smake godt, og du nevnte i sted hvor man kunne kjøpe litt forskjellig, og så er det denne gården, jeg må bare nevne det, det er Piltingsrud gård, som er en sånn stolt produsent av gressforer og langtidsmørne angeskjøtt. Så det er rett og slett en gårdspusikk, man kan besøke de, de ligger på Hønefors, tror jeg, men i alle fall man kan besøke de, Og det kan handle, og vi kjøpte jo kraftben og lagt mye god kraft som vi kunne drikke. Så det er smaken. Og en annen ting som gjør det litt lettere er hvis du får i deg nok organmat, siden det er såpass mye næring. Men hvis du ikke klarer det, for det er faktisk en liten sånn barriere vi alle har, å spise hjerter og lever og nyre, så kan du ta et supplement. Og vi brukte et som vi bestilte fra USA. Det inneholder lever, hjerte, nyr og mildt, og buksputtkjertel fra gressfordokse. Vi kan skrive det inn i show notes etterpå, men det heter Ancestral Supplements. Nå har vel vi omtrent spist absolutt alt av innmat, bortsett fra testikling, eller? Ja, jeg har ikke spist buksputtkjøtt. Har du? Det har vi jo i tilskuddsform. Men jeg har ikke stekt. Jeg husker jeg spiste gjerne, det var egentlig når jeg bodde i Granada på 90-tallet, så var gjerne en på en delkateste. Er ikke det det samme som smalahove vi har her? Jo, på sånne små hjerner. Men det er flere supplementer som kan hjelpe på denne dieten. Absolutt. Jeg hørte faktisk et intervju med en lege som gikk på Carnivore, og han fortalte noe som var veldig interessant. Fordi C-vitamin får man jo ikke gjennom kjøtt. Nei. Nei, man får det jo gjennom organer, men han spiste vel ikke det? Men så hadde han appelsiner stående på kjøkkenet, og så fortalte han at han cravet sånn de appelsinene hele tiden. Og så tenkte han, aha, selvfølgelig, jeg trenger jo C-vitamin. Så han tok da tilskudd av C-vitamin, og så var det helt over den cravingen på de appelsinene. Da kunne de bare ligge der. Men vet du hva, jeg har fått skikkelig øynene opp for, så nesten noe av det gøyeste med denne karnevaliditeten er dette med å bruke hele dyret. Hvor mye som vi bare kaster, det er forferdelig. Ja, prosentmessig så sier man jo at man bruker 50 prosent, og du kan bruke 94-95. Jeg vet! Det har jeg fått skikkelig øynene opp for, og synes det har vært veldig gøy. Jeg har testet så mange forskjellige typer innmat, og nå skal jeg teste margben. Bill Schindler har vært en super inspirasjon, synes jeg, på alle disse tingene her. Han kan dere høre intervju med i episode 4 av podden vår, for å få litt inspirasjon. Jeg anbefaler egentlig at dere går inn og følger. Dr. Bill Kindler er best interessert i mat. Han holder på med et surteisbrød nå, har du sett det? Ja. Han er så kreativ, han finner opp å lage de delikatessene med mat med næring. Han er helt rart. Men økonomi har jeg snakket litt om, og det er jo økonomisk å bruke så mye av dyret i stedet for å kaste det. Ja. Og nå er det jo også på sånne gårder, hvis du finner sånne ting, så kan man jo kjøpe en kvart ku, man kan kjøpe en halv, og det er, ja, prøv! Og hva er snutten i dette, hvis du tenker at det er den ultimate elimineringsdieten, og du skal fjerne alt dette du ville ta med deg på veien, innom kiosken, innom butikken, så det blir sånne små ting, men det adds up, så plutselig har du brukt 60 kroner, 70 kroner, kanskje en hundrings på ting som som automatisk glir bort for dette kostholdet. Nemlig, en juice her, en kaffe der, alt det må du bare stoppe med. Og når du sier stoppe, man går jo fort inn i vanene våre og repeterer det man kan. Ofte blir man også væren i den tilstanden man tror er bra, men som kan bli bedre. Så det er krevende å endre seg, og dette uttrykket man hater forandringer, også de som er til de bedre, det har vi hørt. Men kunnskap gir oss muligheter vi kanskje ikke trodde var mulige. Vi må bare våkne litt og stille spørsmål, undre oss av hvorfor synes mange det er greit med vegetabilske oljer, hvorfor spiser man mat uten næring, mel og uten tilsetningsstoffer, bare vel som du kjærer i. Når du går til leken, det er det samme med det også. Hvis du får tilskrevet et medikament eller medisin, så spør den leken ut om dette. Spør om hva det inneholder, hvilke bivirkninger det har, om det finnes andre måter. Kan diet for eksempel hjelpe meg mot min lidelse? Så vær din egen detektiv. Kanskje det å gjøre ting annerledes vekker deg på en eller annen måte. Bare det å prøve å puste tennene med venstre hånd. Har du prøvd det? Det har jeg prøvd. Det er ikke lett. Nei, men vi må tørre å åpne øynene og gjøre endringer. Men jeg vil veldig gjerne få dele en av mine favorittoppskrifter som jeg brukte masse under denne carnivore-perioden, som er en eggepudding. Det er veldig enkelt. Du tar to egg. 1 dl vann eller kraft. Jeg brukte kraft. Blander dette sammen med en stavmikser og salt. Så har du en stålbolle. Og så på ovnen setter man en gryte med vann. Dette skal i vannbad i 6 minutter. Og så har du den nydeligste puddingen. Kjempegod, synes nå jeg. Den må dere teste. Vi skal legge ut oppskrift på Instagram. Ja, det er mye man kan finne på nettet. Så les deg opp og lad kunnskapsbanken din. Kanskje finner du en rollemodell som har gått opp løypa før, så du bare kan kopiere. Så let etter de suksesshistoriene der du ser folk har fått et bedre liv og en bedre helse. Tusen takk for fallet. Vi er så stolte og glade for å dele våre erfaringer om karnivåret, selv om det er litt nytt enda. Vi legger som alltid under show notes med rabattkode til vår samarbeidspartner Superstate og linker til det dere kan søke på. Happy biohacking! Vi minner om at dere må snakke med egen lege eller kostholdsveileder om dietter eller andre spørsmål relatert til medisiner og supplementer. Informasjon vi deler kan ikke bli brukt til å diagnostisere, behandle, forebygge eller kurere noen sykdommer eller tilstander.

Mentioned in the episode

Carnivore 

En diett som utelukkende består av kjøtt og fisk. Den er kontroversiell, men mange mener den gir helsefordeler.

Dr Shawn Baker 

Ortoped og atlet som lanserte carnivore-dietten.

MeetRx 

Selskapet som Dr Shawn Baker driver.

Joe Rogan 

En populær podcasthost som har snakket om carnivore-dietten, og nå har testet den selv.

Jordan Peterson 

Psykolog som har snakket om hvordan carnivore-dietten har hjulpet ham og hans datter.

Michaela Peterson 

Datteren til Jordan Peterson som har snakket om hvordan carnivore-dietten har hjulpet henne.

Ketogent kosthold 

Et kosthold som er lavt på karbohydrater og høyt på fett, og som ofte fungerer som en stepping stone til carnivore.

Superstate 

En samarbeidspartner til Biohacking Girls som selger kosttilskudd.

Redmond Real Salt 

En type salt som er rik på elektrolytter, og som anbefales for carnivore-dietten.

Himalaya Salt 

En type salt som er rik på elektrolytter, og som anbefales for carnivore-dietten.

Lipase 

Et fettspaltende enzym som kan være nyttig for fordøyelsen på carnivore-dietten.

Magnesium glycinate 

Et magnesiumtilskudd som kan hjelpe med søvn på carnivore-dietten.

Ancestral Supplements 

Et selskap som selger kosttilskudd fra gressfordokse dyr, inkludert lever, hjerte, nyre og bukspyttkjertel.

Bill Schindler 

En inspirasjonskilde for carnivore-dietten, som har vært med i en tidligere episode av Biohacking Girls.

Dr. Bill Kindler 

En kreativ kokk som lager delikate retter med næringsrike ingredienser.

Piltingsrud gård 

En gård som produserer gressforer og langtidsmørnet kjøtt, og som anbefales for carnivore-dietten.

Kiwin i Hemsedal 

En butikk hvor programlederen handlet inn animalske produkter for carnivore-dietten.

Surf and turf 

En type matrett som kombinerer fisk og kjøtt.

Cottage cheese 

En type meieriprodukt som er tillatt på carnivore-dietten.

Eggepudding 

En favorittoppskrift fra programlederen for carnivore-dietten.

Granada 

En by i Spania hvor programlederen bodde på 90-tallet.

Smalahove 

En tradisjonell norsk rett laget av fårehode.

Leverpostei 

En type leverpålegg som programlederen likte å spise på carnivore-dietten.

Margebell 

En type urt som programlederen liker å bruke på mat.

Kyllingkraftsuppe 

En type suppe som er tillatt på carnivore-dietten.

Hønefors 

En plassering for Piltingsrud gård.

Nadia 

En person som har lært programlederen å lage kyllingkraftsuppe.

Participants

Host

Monika

Host

ukjent

Sponsors

Superstate

Lignende

Loader