Uttast tilbud og spar! Start dagen med en god kopp kaffe. Nå får du 250 gram Evergood. Før 54,90. Nå kun 34,90. Du får også 40% rabatt og et stort utvalg ferdigheter fra fersk og ferdig. Altid tilbud på noe godt. Hilsen oss i spar!
Hei dere, velkommen til Biohacking Girls podcast. Vi leder showet, og jeg er Alette. Og jeg er Monika. Vi er gode venner og kollegaer, og vi legger sammen våre erfaringer og kunnskap for å inspirere deg til å bli din egen biohacker og optimalisere livet ditt.
Vi følger med på ny forskning og trender og stiller de spørsmålene vi mener er nødvendige. Vi har med del informasjon om biohacking, life coaching og fitness, og vi håper at du vil føle deg inspirert og klar til å ta et tak for å komme i den beste helsemessige form. Velkommen til Biohacking Girls podcast.
Da skal vi ta en liten recap på mandagens episode som vi hadde med Sally K. Norton. Og det som er gøy er at vi får så mye tilbakemelding fra dere som lytter, og det er tydelig at dette temaet med oksylater, det er det mange som blir fengt av. Helt klart mange som engasjerer seg i det, og det er jo ikke sånn at når dette temaet kommer opp, så sier vi at nå må du slutte å spise grønnsaker. Det er ikke det vi sier. Men det kan hende at du kan i alle fall retenke måten du spiser grønnsakene og bærene, og særlig de
ingrediensene som har høyt oksylatnivå. For hvis det er sånn at du spiser både mandler, mandelmel, spinat, jordbær og alt det i den ene og samme smoothieen hele tiden, så kunne det hende at du kunne erstatte med noen andre, prøv å ta med blåbær eller litt andre ting, i alle fall. Hvis du ikke har noen symptomer, så skal ikke du nødvendigvis endre på noe som fungerer.
Nei, det er veldig viktig at dere skjønner det. Vi sier ikke at dere skal endre noe som helst, men dette er verktøy hvis man har noen av symptomene som man ikke har noe greie på. Men skal vi først begynne med hva dette oksylater, det er ikke alle som har hørt om det, skal vi begynne med hva det er for noe?
For oksalsyre er jo et stoff som finnes i planter. Noen av mer, andre av mindre. Dette binder mineraler som kalsium og jern, slik at kroppens tilgang til disse mineralene rett og slett blir lavere når vi spiser det.
Oksylalsyrensalter kalles da oksylater. Disse finnes i mange matvarer, spesielt i grønn te, vanlig sortte, sjokolade og mørk sjokolade, i spinat, mandler, rødbeter, chiafrø, hemp, bokvete, bladvete og tofu. Det er mange fin liste i boken til Sally Norton.
over hva som er høyt og lavt. Og heldigvis er det mange gode matvarer som har lavt med oksylater også. Så vi hadde med oss forfatter, foredragsholder og oksylatekspert Sally Norton på mandagens episode. Og vi ble jo faktisk introdusert til henne av Dr. Bill Schindler. Og hans historie er også verdt å nevne her av dette. Ja, for han ble jo faktisk oppmerksom på dette med oksylater gjennom Sally Norton.
Hans opplevelse av dette var jo først at han fikk ut, som gikk til stortående, en ømmevonde tær.
som er et klassisk symptom, og han skjønte ikke hva det var, gikk rundt med dette. Og det som også er, er at Bill Schindler har fra han var liten slitt med en øyesykdom, som har vært helt i sjakk. Men når gauten kom, så begynte øynene hans å virkelig, ja, de ble ikke bra. Han fikk veldig, veldig sensitivitet til lys, måtte gå med solbriller inne, og til slutt ble det så ille at han ikke kunne kjøre bil lenger, for han så ingenting.
På denne tiden ble han da kjent med Sally, og så snakket de om det, og hun mente jo at det kunne være lurt å kanskje sjekke oksylater, for han hadde flere symptomer på dette. Bill forteller jo at hans store lidenskap innen mat, det var jo å spise mandler, han sa at han overdrev, og det spiste sikkert en neve om dagen, pluss andre ting.
Og så gradvis, når han sluttet med dette, så ble ting veldig mye bedre.
Så dårlig som han var, han fikk jo dette ut av øyet sitt, så er det klart at han er veldig nøye med å spise en diet lavt på oksylator. Men tilbake til Sally da. Vi skal gå igjennom det vi drøftet med henne og ta inn litt flere refleksjoner også. Vi har tatt en liten part med Joel Green for å høre hva han tenker. På slutten av denne episoden, så følger vi helt til slutt, så får vi med oss termekspert Eva B. Andersson.
Vi er litt spent på å høre hvordan man kan koble dette til de bakteriene i tarmene i tillegg. Men først og særlig, hun delte jo sin historie fra da han var liten. Hun fikk som mange av oss antibiotika som ungt barn, da han fjernet mannene som barn etter masse øreinfeksjoner. Så det var veldig vanlig å ha, og ofte fjernet man de det på den tiden. Dette kan allerede være et signal på at noe er galt hvis du hele tiden får infeksjoner.
Hun var jo en person som likte grønnsaker, og da hun var 12 år gammel begynte hun å få flere smerter rundt omkring i kroppen, i ryggen og i leddene. Etter å ha vært på high school ble det veldig vanskelig å fokusere, studere og tenke.
Ja, og senere igjen så det bare fortsatte med smerter, og hun var jo ikke en som lå på latsiden, hun var jo faktisk veldig interessert i å finne ut hva som var gærent, og hun trodde hun gjorde alt riktig, for hun var veldig nøye med kosthold og alle sånne ting, og hun studerte næring på Cornell University.
Hun måtte rett og slett forlate studiene for en periode, for hun hadde så mye smerter i begge bena. Hun gikk til legen med ordentlige smerter og fikk bare beskjed om at hun kunne få noe smertestillende. De trodde ikke noe særlig på henne. Hun måtte til og med kjøre egen bil på campus, for hun klarte absolutt ikke å gå, og aldri uten sko. Hun måtte alltid ha på seg sko, for hun hadde ordentlig vondt.
Og etter hvert så skjønner hun jo da at bindever i føttene hennes er veldig svagt, og hun kommer jo til slutt borti en lege som tar noen bilder, og da er det noen små brister i bena, begynner å bli litt porøs og sånn. Så det er det som ligger til grunn. Ja, hun brukte jo disse skoene for å holde bena sammen, for at hun ikke skulle ha så mye smerter. Men så lærte hun da at oksylator fra studiene sine hadde kommet fra en studert ernæring.
hadde kommet til føttene, og som 49-åring først, så kunne hun begynne å jobbe med en problemstilling som hun ikke hadde hatt kunnskap om før.
Så alle disse smertenoperasjonene og i ryggen som aldri blir bra. Og det er jo klart at når du blir vekket et hittals ganger hver eneste natt, fordi at den neurologiske konsekvensen også trigger deg til å sove dårlig, og du klarer ikke å konsentrere seg og funksjonere, så tar jo det all livsknist. Hun snakker jo om at hun føler seg helt gond, at hun er helt lost.
som begynte på en diet i desperation. For nå hadde hun spist masse søtpotet og bladbete og ville prøve på et eksperiment. Og det som er litt interessant er at hun snakker om denne søvnen fordi hun ble vekket opp hele tiden av seg selv.
Hvis hun fikset søvnen, så kunne det være en infansvinkel. Men hun trodde også hun hadde SIBO, at hun hadde termproblemer, for hun var opplåst og forstoppet. Så hun tenkte at kanskje det var noe som ga inflammasjon til hjernen, som prøvde å koble på disse tingene til søvnen.
Så da fant hun ut at hun ville teste denne kiwi-dietten som hun hadde hørt at det var bra forskning fra en studie fra New Zealand som skulle fikse fordøyelsen. For hvis den ble bra, da tenkte hun at hun skulle bli bra selv. Det er jo sånn man ofte går i den fellene, at man går bare en vei og tenker, og så ser man ikke noe annet. Nei, helt riktig. Og man blir fortvilet, og man prøver den ene tingen etter den andre. Og denne Sallys historie som hun faktisk har holdt på med hele livet er jo en typisk historie.
Man ser bare et svar, man er så desperat. Man går inn på de stedene man har hørt om, det er ikke alltid man har ørene åpne for forskjellige ting. Hun deler sin misoppfatning i holistisk medisin, at dersom man fikser tarmene, så fikser alt seg. Det er ikke alltid så enkelt.
Det er veldig fint at vi skal få med oss Eva som er tarmeekspert litt senere i denne episoden. Vi har jo noen spørsmål til henne knyttet til tarmene, men det er litt snevert å bare se en vei. Uansett, situasjonen for Sally med denne kiwien og til tross for kiwien ble bare verre. Artrosen hun hadde forverret seg og smertene forverret seg mye.
Så hun holdt på igjen med å si på problemet, og så kom atrosen tilbake. Så det ene tok det andre. Hun stoppet i alle fall med disse søtpotetene og bladbeten. Det hjalp på atrosen, men det hjalp også på søvnene? Jeg tror det også hjalp på søvnene. Hun følte seg litt bedre.
Men så lurte vi veldig på hvordan du kom over dette med oksylater, for det var jo ikke mange som hadde hørt om dette før hun begynte å snakke om det. Her forteller Sally noe som er kjempeinteressant. Hun hadde nemlig også brennende vulvasmerte, intenst og intensivt.
Hun begynte å google dette med vulvasmerter, for det orket hun ikke. Da var streken nådd for henne, da var hun så ferdig med disse smertene. Dette er altså smerter i de yttre kjønnslepene. Dette måtte hun bare få en stopp på. Hun og mannen begynte å google, og så fant de denne organisasjonen som heter Vulva Pain Foundation.
De har faktisk holdt på i 26 år, og de var det som introduserte henne for oksylatdieten, og at det kan faktisk redusere smerter i underliv, bekken og urin gjør.
Da tenkte jeg helt, wow. Jeg fikk ikke stilt ned alle de spørsmålene jeg hadde lyst til i ettertid, for dette er et tema som har vært innom og skal snakke mer om. Vulvodonime hadde jo Helene Enger som snakket om det på podcasten med gynekologen. Litt senere skal vi ha Tine Oppdal med oss som skal snakke om litt bizarre og rare ting.
underlivsproblemer og urinlikasje og dette. Men tenk at det kan være en sammenheng mellom oksylater og smerter i underlivet. Det er så utrolig mye å lære. Da Sally sa det på podcasten, så ble jeg faktisk litt svart ut. Men vi har jo også gjort et lite dykk på nettet av dette. Ja, for vi har prøvd å lese oss litt opp på dette her, og mange som spør om forskning på dette med oksylater og underliv og alt mulig sånn,
Og det er jo faktisk ikke så mye som er gjort. Vi har fant noen studier som ikke hadde noen sammenheng i det hele tatt, og andre som tviler på sammenhengen. Men dette har jo ikke vært noe prioritert tema for forskning.
Så Sally, hun kom over denne organisasjonen, og vi skal snakke litt mer med Helena Enger om dette, og vi har prøvd å finne noe forskning selv, men det er glissent og lite. Dette er faktisk ikke... Jeg tror vulvaproblemer er vel ikke helt det store, det man er mest interessert i. Så disse studiene vi fant var begge på små grupper, med smerter i underliv, og ja...
Og Sally Norton, hun testet dette faktisk selv. Og så lurte vi litt på sammenhengen med dette med fotsmerterne, at artrose, underlivssmerter, er det noe sammenheng? Om hun kunne se noe sammenheng her? Ja, Vulva Foundation kunne jo se de sammenhengene. At når det var mindre aksulater i urinen, så ble smerten i ben og led og muskler mindre, og flere i gruppen så det. Og de kunne også se det på bindevevsykdommer og fibromyalgi, ting som relaterte fasier og sener.
Så denne gruppen, Vulva Foundation, de har sett det, og de definerte dette som et bindevevsforstørrelse. Og at når folk reduserte oksalater, så ble det bedre. For det er syren for oksalatene, denne oksalsyren som plantene lager. Og når man spiser det, så får man syren inn i vevet. Og syren er forårsaket av kollagenfibrene de brister. Og i tillegg så skaper det inflammasjon og skader cellene.
Så videre lager de da dette krystallen, snakker om hele tiden, i vevet, partikler som kommer inn i vevet, og de dukker som regel opp der du allerede har et problem, eller en betennelse på gang. Sånn som en bil som hadde et øyeproblem hele tiden, det er der oksylatene kom ut.
så vil jeg si at temaet for vi spurte henne igjen da etter episoden når vi begynte å google litt mer om vulvodeni så sier hun at temaet om bekken smerte og eksklusjoner det er blitt veldig stillenett men at hun har flere linker på artikler bak i boken hennes
Så hvis noen av dere lyttere vil lære mer om det, så er det bare å ta kontakt med Sally Norton, som har enda mer forskning på dette temaet. Ja, det er veldig fint faktisk i boken hennes. Hun har jo fått med seg alt. Så hvis det er noen dere lurer på, sjekk boken hennes først. Ja.
Det hun kan bekrefte er at alt forverrer seg, og dette kommer fra den maten du spiser, dersom du er en av de som reagerer på oksylater. Her må hver og en av oss lytte, vite og kjenne etter om det er symptomer på syredannelser, og om det eventuelt kan være skader på vevet.
Bare for å forvirre oss enda mer, så sier Sally at både syren fra oksylatsyren og syren forårsaket av utvingene av oksylatene som immunsystemet forsøker å bryte ned og ødelegge bindebevet vårt. Saken er vel at folk som sliter alvorlig med dette, de har gjerne vært syke i forhold til
i flere ti år, sånn at dette er jo en lang og sei prosess å komme til at man, ja, det er en sånn sovende mild forgiftning, og så da når de kutter oksylater, så kan de plutselig løpe rundt og sove godt, og alt blir på en måte forandret.
Det er litt interessant for dette, at det er en kunde og veninne, holdt jeg på å si, på Core Balance, som tekstet litt for noen uker siden. Det var før Madiselle intervjuet henne.
og hadde noen smerter, og så spurte hun, ja, sånn som veninner gjør, man spør hverandre på telefonen litt sånn, og så svarte jeg da, hva spiser du for tiden? Og hun spiser kjempesønt, og så listet hun opp denne smutien som hun lager med spinat og mandler, og mandelmelk og jordbær, og hele skierfrø og alt i samme.
Så sa jeg bare til henne, dette sa jeg som venninne, kan du ikke bare kutte det ut en periode, og så prøve noe annet, og så trappe opp litt på proteiner og sånne ting. Hun har blitt mye bedre allerede, og hun kontaktet meg i går for å si at hun har fått endret alt, og det var faktisk en nyrestein der.
Så ja, jeg tror det er baken til det jeg selv sier, at man må bare teste selv. Hvis du kjenner at du har vondt noen steder, så prøv litt forskjellige matvarer som du ikke er vant til å spise, og kanskje kutte ned på de som er så full av oksylator. Ja, og jeg vil jo si det er jo en enklere vei å gå enn å begynne å få medisinering for diverse plager, og få smertestillende, så er det jo ikke sånn
Det er mye lettere å kunne gjøre om hvilke grønnsaker du spiser. Men vi lurte også litt på hva disse legene så og lett etter når hun var så syk, og hva møtte henne i legeverdenen, i og med at hun ikke en gang klarte å studere.
Det var jo noe av det vi lurte veldig på. Og det mest åpenbare for legene, det var jo å se på den foten hennes. Oi, du har vondt i foten? Da ser vi på den. Først hadde hun vondt i den venstre foten, og så fikk hun da smertestillende. Hun følte ikke at hun ble sett i det hele tatt når hun kom til legen på College. Og hun tror heller ikke at legene hadde tiltro til henne om at det faktisk var noe gjernt. De ville tenkt at hun bare ville ha noe smertestillende.
Men senere, det snakket du om før i dag, så fikk hun jo bilder hos en ortoped, og da hadde hun jo både skade på ben og bindevev i foten.
Keto recipes with love fra Monika and Alette. Målet vårt med denne kokeboken er at det skal være en skikkelig boost for deg å leve den ketogene livsstilen. Ja, det er den eneste norske keto-kokeboken på markedet, og vi har bare lyst til å nyte hvert måltid og føle at kroppen blomstrer når vi spiser ren og deilig mat med gode ingredienser som det er lett å få tak i.
Vi vil glede oss til hvert eneste måltid, og vi vil at familie og venner skal heller ikke klage på den maten som blir servert. Det er enkelt å leke seg frem og bytte ut ingredienser og lage egne varianter, så la deg friste med gode næringsrike råvarer. Vi har Bulletproof-kaffe, tahini-brød, stekt avokado med egg, namn.
Biff-vafler var med fathead-pizza. Vi vil også lære deg å lave kraft. Eggeputting, masse keto-kuler. Ja, og så har vi til og med noen keto-vennlige drinks. Men Monika, hva er din favoritt i denne kokeboken? Jeg klarer meg ikke uten kraftpannekaken. Den spiser jeg hver eneste uke. Ja, den er kjempegod, men jeg er også veldig svak for kollagen og kaffeshaken.
Du finner boken vår på din nettbokhandel. Ja, vi kan jo kanskje gå litt teknisk inn i disse oksylatene igjen da, bare for å se litt på hva de er for noe. Norexalsyre som er vannløslig kombineres med mineralioner, så gir det forskjellige oksylatsalter.
De mineralsaltene danner små kristaller, og noen typer oksylater forblir løslige, for eksempel natriumoksylat, mens andre danner uoppløslige faste stoffer, for eksempel kalsiumoksylat. Mineralet kalsium har en sterk tiltrekningskraft for oksylat, og kan dermed trekke denne syren bort fra natriumionet og danne kalsiumoksylat.
og dermed blir en løselig form av kristallat uløselig. Kalsiumoksyllat er den dominerende formen for kristallat som finnes i jord, planter og menneskekroppen. Kristaller av kalsiumoksyllat starter som partikler og nanokristaller som har en tendens til å vokse seg og bli større. Planter tar nytte av dette og skaper en rekke fascinerende kristallformer i spesialiserte celler.
Og stilastkristaller kan også slå seg sammen til små steiner. Ja, og det er jo det vi har hørt om disse kristallene som vokser og vokser og blir til for eksempel nyrestener.
De starter som en oksylatsyre, to karbonsyre som naturlig er i naturen. Plantene trenger dem for sin biologi og lager en hel del. Noen planter laver mer enn andre, og da er det mer oksylater i dem.
Oksylalsyre er en kilator. Den forbinder altså disse mineralene, og de er avhengig av hverandre. Kalsium elsker rett og slett oksylater, og andre veien, de lager saltmolekyler som slipper sitt bunnfall som da blir til disse krystallene. Og etter hvert små nanokrystaller som formerer seg. Uansett...
De binder med jern, magnesium og kalsium, så du kan i teorien få en hvilken som helst mineraloksylat som blir til kristaller i kroppen. Du har syre, salt og kristaller som endrer form og beveger seg.
Når eksylatene blir kalsiumoksylat i kroppen, så kan det resultere i dette nyre stenen. Herfra går det videre inn i benmargen, som er full av mineraler, og også i benmargen, i kjertlene, og man kan til og med se disse små kryssalene i skjoldbrukskjertlene.
Ja, når det gjelder de nyre segene, vi spurte henne om det også, så hele urinrøret er jo derfor tisse ut disse oksylatene du spiser. Det går i blodstrømmen når du tisser det ut, men blir det for mye syre, så kan det samle seg til små klumper og skape veldig smertefulle blokkeringer i nyre og i urinrør og blære. Og de kan formere seg i blæren hvor steinene kan komme. Og det er faktisk mange som har dette lenge uten at de har symptomer. Ja, og det er ikke alle nyre segene som kommer ut heller. Jeg kjenner jo noen som har hatt
Sånn nyresten som kommer ut, og da er vi så vondt at det er helt sånn ubeskrivelig. Men dette med ketogent kosthold, det betyr jo da at vi i prinsippet kutter ut korn, poteter og bønner, og dette er jo matvarer som i seg selv er veldig høye på oksylater. Så hvis man også da i tillegg på et ketogent kosthold begrenser inntaket av spinat, bladbete, nøtter og sjokolade,
så har man allerede der en diet som er lav på oksylater, eller nesten ingenting.
Nyre sten, det som man trodde kom av at man spiste mettet fett i kosten, kommer faktisk av krystaller fra oksylater. Ja, og for å ha god helse trenger man å ha celler som mestrer og kontrollerer de biokjemiske prosessene og aktiviteten. Oksylatene kan utfordre cellenes kontroll på mineralene, blokkere enzymproduksjonen og ødelegge mitokondrynet.
Men dette med histamin og all dette er også et poeng som vi snakker med henne om, siden det kan skape en del forvirring. At oksylatforgiften kan drive dette, siden de skruer på immuncellene, slik at de er på jobb for å lete etter problemer i kroppen. Og da vil jo cellene middelbart begynne å jobbe for å skru på inflammasjon, og cellene produserer histamin, som da er en del av responsen.
Kroppen responderer med likt immunsystem, som når du for eksempel spiser oxalater, og kroppen din kanskje ikke skulle tåle, sammen med mykstopp eller en annen type form for infeksjon. Etter hvert får leveren problemer med å klarere ut i stamina som er skapt av en overflødig inflammasjon, altså av overaktive celler og immunsystem. Dette kan også lede til autoimmuntilstander,
Sånn at immunsystemet hele tiden må lære hvor det skal angripe og respondere på ting de ikke skulle respondere på. Ja, for disse immuncellene vet jo ikke hvordan de skal reagere når kroppen er i sånn alert-modus hele tiden. De er ikke lenger i stand til å klare å bekjempe disse vanlige infeksjonene vi får. Immunsystemet ditt er faktisk helt ute å kjøre. Men
Hva er da normale symptomer på oksylat, spurte vi Sally. Fordi det er jo veldig mye forskjellig, og hva vil en sånn forgiftning se ut som? Det hun da svarer er at her ligger jo hele nøkkelen. Dette er veldig, veldig vanskelig, og det er utrolig mange ting. Det er ikke sikkert du kjenner det når du spiser. Det kan jo ta mange timer eller mange år før du begynner å få symptomer. Men hun sa det at hvis du kjenner på en slags...
Irritasjon i kroppen en stund etter at du har spist, så kan det være at det er dette med oksylater. Det er et tegn. Humør, du kan kjenne på uro, angst, at det skjer noe i hjernen din. At du får smerter og følsomheter som går opp og ned i humøret. Dette kan være reaksjoner som kan komme rett etter et måltid.
Fordi du får litt av denne giften inn. Nærmene er på hele tiden. Det kan skapes smerter i muskler, fordøyelse og oppstøt fra halsen. Hikke, muskelsmerter, du blir oppblåst, du kan få diaré. Det er jo bare en hel mengde med symptomer som kan være alt mulig annet også. Det er jo her det er så vanskelig.
Lektarm, du kan få rare smerter i muskler, du kan hende at du må løpe på do og tisse veldig mye og ikke klare å holde deg. Kanskje urinen din blir gromset og tåkete. Leddsmarter kan være vanskelig. Som du skjønner, det er veldig, veldig mye symptomer, det skjønner dere. Så her er det bare å brette opp armene og gå til verks.
Hvis du løper mye på do og kjenner noen av disse symptomene, og hun sier også disse fem timene etter du har spist, så er det et tegn på at det er noe som kanskje kan adresseres. For vi tenker selvsagt at man må ta en matintoleranseprøve ganske raskt,
Hun hadde jo fått denne matintoleransen selv, og det er det første man vil tenke på, å ta en matintoleranseprøve. Men hun sier at man ikke er bygd for å spise så mye av disse oksylat høye matvarene, som skie og hemp og gurkemeie, at det er mer enn det termene tåler. Man driver med selvforgiftning, sakte men sikkert,
så du må jo stille deg selv et spørsmål om du har lyst til å holde på å forgifte deg selv for mange ganger er det ingen symptomer og du blir kanskje bare bortsyke og virkelig alvorlig syke og hun snakker jo til og med om både hjerte, sykdom og kreft tilstander men du vil kjenne igjen sier hun også at når du først kutter disse oksylatene så vil du føle deg bedre, du vil se bedre ut huden blir glattere og finere søvnene forbedrer seg din kognisjon, tankesettet humøret og muskler og alt
Fordi det er jo logisk, hvis du driver for å gifte deg selv hele tiden, så vil dette selvfølgelig påvirke hele helsebildet ditt og hvordan du ser ut. Jeg liker veldig godt det hun sier om at det må bare teste selv. Kutt ut en liten periode, kjenn blir det bedre eller ikke? Det er liksom så enkelt, tenker jeg da. Du kan bare kutte ut noen matvarer, se om disse symptomene du sliter med blir bedre, og hvis ikke de gjør det, så bare fortsett som før.
Men vi var jo også litt nysgjerrig på da, for hun kom jo med et litt sånn skrekscenario, vil jeg si, Sally. Man sitter jo litt med åpen munn og hører på dette her med gift og sånn.
Vi lurte på om hun mener at vi alle går rundt og har et sånt oksylatproblem. Det tror Sally rett og slett. Ja, svarte hun på det. Hun mener at det vi forbinder med å bli gamle av sånne aches and pains, det mener hun er en oksylatforgjørelse.
forgiftning, onter og smerter, at vi blir litt sur og grettende når vi blir eldre, at det faktisk ikke er helt naturlig. For hun mener jo da at vi i vår moderne verden spiser mye mer enn vi tåler av disse plantene.
Vi spiser jo de fra vi er helt små. Hun var helt sjokkert faktisk over hva vi dytter i småbarn som vi tror er kjempesunt. Jeg vet ikke om han gjør det så mye i Norge, men i USA er det sånn moste, søtpoteter og mandelmelk og alt mulig sånt. Vi gjør vel ikke det så mye her, men...
Babyer også, de tåler, og barn tåler faktisk dette her enda dårligere enn oss. Når vi er voksne er vi flinkere til å kvitte oss med dette enn barn er. Ja, sånn hjemme, jeg lager jo nøttesmør hjemme, for han minste har så lyst på det, og nå blir det mer en sånn treat at han får det på fredagene, eller at det blir noe å se frem til, for det er jo ikke at man skal slutte med alle tingene, men hvis du spiser det samme pålegget hele tiden, så
Og så kanskje hun prøver å fokusere litt på de lav- og oxalatmatvarene som salat, squash, agurk, melone og helt kål kokos for eksempel. Hun har jo så mange gode lister i boken, men har man termproblemer så er det kanskje ikke lurt å overdrive de heller. Det er jo alltid noe å tenke på. Men hun deler i alle fall hva hun spiser selv, for det blir jo litt sånn «Åh, Gud, det tar jo så komplisert ut».
Så hun spiser lite grønnsaker, det går mest i fisk og svin og animalske produkter. Og i det siste så sa hun jo at hun har sluttet å tåle rødt kjøtt.
Hun spiser mye av det som står på listene med kokosnøtt og papaya, og frykt kan være bra om det er juset med noen. Det gjelder ikke grønnsaker. Og de verste matvarene som jeg nevnte tidligere i sendingen her, det er spinat og bokhvete og mandler og miso, poteter, bønner, beter, sjokolade og skierfrø.
Men hva gjør vi da? Hvordan skal vi bli kvitt disse giftige oksalatene fra vevet vårt? For det er jo der de ligger. Nå kan vi bare først og fremst snakke om alle matvarene, skape litt oppmerksomhet rundt det, og så tar det jo ganske lang tid å bli kvitt dette, for det man har brukt årevis.
på å få dette inn i vevet vårt. Denne prosessen med å bli kvitt oksylater, den må vi faktisk også være litt forsiktige med, fordi som du sa, Monika, det tar lang tid for at dette har bygget seg opp i vevet vårt, og det er viktig faktisk at vi ikke dumper, det heter dumping, oksylatene for fort.
Da forgifter man seg selv bare igjen, at det blir tatt opp igjen i blodbanen hvis det går for fort. Dette vil vi unngå, og det gjør vi ganske enkelt. Hvis du begynner på dette, så kutter du kanskje ut spinat først.
Og så ja, det går ganske greit. Og så kutter du ut mørk sjokolade, og så begynner du å kjenne på litt symptomer. Kanskje du får veldig mye puss i øynene. Du kan kjenne at du får plakk på tannsten. Det kan være tegn på at det går litt fort, at du er for mye. Og da kan du heller putte inn, kanskje ta deg en sjokoladebit eller en tekopp.
Det kan da hjelpe på å rode ned, for det er superviktig at dette kan ta årets vis å bli kvitt. Det snakker hun veldig mye om, ikke for fort. Så en ting av gangen, å teste. Her er det altså at hvor mye, det er det som man hele tiden gradvis går nedover i hvor mye man spiser.
Vi plukker opp tråden hennes på denne biff-intoleransen, for jeg synes det var litt interessant hvor plutselig den allergien kom fra. Det forklarer han ganske bra med at immuncellene i fordøyelseskanalen er allerede inflammert på grunn av oksylatene, og immunsystemet er hypervåkent.
Da slipper krystallene en pro-inflammatorisk stadie, og du er i inflammasjon når du driver ut til stokksalatene. Hun mener at du er disponert for allergier, både fra foreldre og oppveksten din, når du er så påvirket som hun var. Hennes biff-allergi ble veldig mye verre etter covid-19.
Hun kunne kjenne litt i forhold til kløer, hudlidelser, at hun kunne ramme henne. Både artrose og sånne ting. Hun brukte lang tid på å skjønne at dette var dette med biffen.
Men når hun da endelig skjønte det, så begynte disse grusomme symptomene som hun da fikk igjen. Hun fikk harte rose, og hun fikk sulst i skjoldbrukskjerten. Og så når hun da skjønte at det måtte være det røde kjøttet, så kuttet hun ut det, og etter en til to uker uten biff, så begynte det å endre seg. Dette er jo så utrolig fascinerende å se hvordan kroppen da responderer når han får roet ned de irriterte tarmene, og det som jobbes i herde i.
Det er det som er problemet med oksylator, at det ødelegger immunsystemet og kan skape alle former for lidelser. I følgesalig er det veldig vanlig å få mange allergier når det kommer til mat. Men så er spørsmålet, finnes det noe safe foods? Er det noe som er helt trygt å spise og som man bare kan leve på uten å tenke så mye? Vi satt jo der til slutt og bare «Vær så snill, gi oss i hvert fall noen matvarer som vi kan spise».
og da var hun litt det synes hun var litt gøy da, så da sa hun bare at all mat fra dyrerike er lavt på oksylater eller har ingenting og da mente hun både skaldyr fisk, egg
meier i, alle sånne ting. Og så mente hun også at de fleste grønne blader, bortsett fra aspirinaten og bladbeten, er helt ok. Grønne bønner er det beste i den type familie. Og så gresskarkjerner, hvis du skal spise kjerner og nøtter, så er det kjempebra. Og så var hun veldig opptatt av at det var mye bra krydder, urter, og blåbær snakket hun om, som var lavt på oksylater, alle de tropiske fruktene.
Valnøtter og makademienøtter i nøttefamilien. Men hun er jo ikke noen fan av nøtter i utgangspunktet, det var helt klart. Jeg skjønte ikke helt hvorfor, men hun mente at de var litt dårlige for fordøyelsen vår uansett. Men en ting som er litt bra å vite til er at hun har en fin lang artikkel på hjemmesiden om kaffe. Kaffe er da tydeligvis veldig greit å lage på oksylator.
Så vi skal snart sette over til Eva B. Andersson for å høre litt med henne om sammenhengene som hun ser på lektarm og oksylater som er produsert av myxorp, og bakterier som skal beskytte mot oksylatforgiftning, og om dette i det hele tatt er god nok beskyttelse. Men før vi kommer til henne, så snakket vi også litt med Joel Green, vi hadde han på telefonen, og han mener jo da at oksylatene ikke absorberes i tarmene.
Det vil si, hvis bakteriene er sunne, men hvis de ikke er sunne, hvis du for eksempel har litt skade til tarmer på grunn av stort antibiotikabruk, så kan også dattforgiftning være en reell utfordring. Han var veldig klar på det at antibiotika, det er ikke sunt. Du ødelegger helt ekstremt mye, og vi hørte jo Sallys historie hvordan hun begynte som barn på en hel reise med antibiotika, og
Og Joel snakket jo om det at hvis du da får i deg de gode bakteriene og får bygget opp tarmen din, så vil du være mer rustet til å tåle oksylat i kosten din. Men problemet er jo faktisk, jeg tror det er et mye større problem i USA enn i Norge. Vi har faktisk vært litt flinkere med å holde tilbake på denne antibiotikabruken her i forhold til i USA.
Men jeg må jo si at Gud, jeg har gitt barna mine noen antibiotikakurer opp igjennom. Uffa meg. Ja, og med de ordene der, så la oss bare sette over til Eva og høre hva hun tenker, for hun er veldig opptatt av dette temaet også. Så følg med deg. Så hyggelig at du ville titte innom podcasten vår, Eva, og få høre litt din tarmekspert-møte.
Vinkel om oksylater, og hva tenker du er sammenhengen mellom oksylatforgiftning og dette med lektarm? Hei, og tusen takk for at jeg får være med. Oksylater er jo veldig spennende på veldig mange vis. Vi har sett mye på oksylater i forbindelse med hvordan kroppen renser det ut.
Men når det viser seg at man kan måle reaksjon på oksalater allerede innen tre kvarter fra man har spist noe, så sier jo det at oksalatene tas opp tidlig i tarmsystemet. Og da peker vi mye mer i retning av hva skjer i magesekken og tolvfingertarm øvre del, enn nødvendigvis alt som skjer i tyktarmen som vi ellers fokuserer veldig mye på.
Så en tarm som har et litt dårlig overflate, dårlig beskyttelse, tendens til lektarm, vil ha mye lettere for å absorbere mye aksalater enn en som ikke har det. Og vi er veldig individuelt forskjellige på hvor mye vi tar opp av aksalatene som er i maten.
Men denne bakterien som vi har da, for vi snakket også med Joel Green, og han mener at vi har en bakterie som beskytter oss mot oksalater, slik at folk trenger ikke bekymre seg så mye. Hva tenker du? Sånn har jo jeg tenkt også, og jeg har jo begynt å skjønne det at det ikke sikkert er fullt så enkelt. Vi måler på mikrobiomtestene, så måler vi etter en bakterie som heter Oxalobacter formigenes, som er en oksalat nedbrytende bakterie.
Jeg tror også at det finnes andre bakterier som også bryter ned oksalater, for det kan vi se når vi måler funksjon på disse testene, at selv noen som kan mangle akkurat den bakterien, kan likevel ha en funksjon med oksalaten nedbrytning. Men det kommer da først lenger ned i tyktarmen, så problemet er jo
Når vi spiser oxalatene, så kommer det inn i kroppen. Det tas ganske raskt opp i blodet hos en del mennesker, ikke alle like mye. Og så går det sin ferd rundt omkring i kroppen, blant annet til nyrer til forskjellige kjertelvev. Og så skal dette ut av kroppen igjen. Og hvis du har bra med oxalabakter i tyktarmen, så ser det ut som at det er et tegn til kroppen. Ok, det er greit å tømme det ut i tarmen. Her rydder vi opp og får det vekk.
Så ikke nyrene får hele belastningen. Men det er tydeligvis at det er ikke nok alene. Og jeg har også sett tilfeller av folk som har hatt rikelig med oxalobakter, og likevel sitter med nyrestein. Så selv om det hjelper oss å ha bakterien, så er vi ikke home free altså.
Det er veldig fint at du forklarer det, fordi vi har fått veldig mange tilbakemeldinger på mandagens episode, nettopp fordi folk blir litt redde og skal vi slutte helt å spise grønnsaker? Det er ikke det vi har lyst til å inspirere til, men det er kanskje en sammenheng med stort antibiotikabruk. Kanskje du sier noe om det også? Hvem er det som bør være litt oppmerksomme på dette med oksylator? Er det for alle? Hvem snakker vi til nå? Det er...
Spesielt de som kan ha utfordringer med tyntarm, bakterieflora, SIBO og tarmproblemer, og ikke minst med leveproblemer, med problem med avgiftning via lever, skal være ekstra oppmerksom på X-arrater.
Dette er en gruppe mennesker som gjerne prøver mange ting for å bli bedre. Mange taler for typiske veganske og vegetariske dieter. Man spiser mer i rønnsaker, og det er jo supersynt. Her har vi lest om skipperen siden vi var små som spiste spinat, som er det oksalatrikeste vi vet om. Ja.
Så blir mengden av salater mye større når man allerede har en tarm som kanskje fungerer litt dårligere, og en avgiftning som fungerer litt dårligere. Sånn at mengden av salater har noe å si, og måten vi renser det ut på vil ha noe å si. Antibiotika er jo definitivt en livredder. Det har jo reddet milliarder av liv over de siste årene.
Men det har også gjort en del problemer med tarmsystemet til mange mennesker, fordi det er ikke ukritisk. Det tar ikke knekken på bare de slemme bakteriene, men også mange av de vi gjerne skal ha mye av. En tarmflora som er nedbrutt og i ubalanse vil absolutt være med å påvirke opptak og utskillelsen i tarmen vår.
Apropos dette med antibiotika, hvis vi har vært veldig mye utsatt for det opp igjennom, er det mulig å reparere en sånn tarm, eller er det en ganske ødelagt for alltid? Kan det bare bli bedre, eller kan det bli optimal hvis du har brukt mye antibiotika? Ja, vet du, det er jeg også. Dette her er veldig, veldig spennende. Og
Det er litt forskjellige teorier. Noen mener at hvis du får tarmen ødelagt, altså brukt mye antibiotika fra før man er rundt 3,5, altså rundt 1000 dager gammel, drøye 3 år gammel, hvis tarmen er veldig ødelagt, så skal det mye til å få den tilbake til den optimale form, men bedre kan man alltid få det.
Noen bakterier er vi i ferd med å utrydde. Man ser at urbefolkninger har kanskje 40-45 000 forskjellige arter i tarmsystemet, og vi sitter kanskje med 10-15 000. Så allerede her, i den måten vi lever på med å være mindre i kontakt med naturen, så mister vi mye.
Så vi har mye å hente på og på, og endre litt, være mer ute, være mer i naturen, får jo et så godt mangfold som mulig. Er det noen andre funksjonelle bakterier som beskytter oss hvis man da spiser for eksempel oksylat hold i maten?
Ja, det er flere. Jeg vet ikke hva de heter. Det er Oksalabakten som de har vært mest fokusert på. De forsker på å lage produkter med det som er probiotika. De har ikke klart å få det til ordentlig enda. Det er vel et firma i India som lager et produkt som heter Oksalabakt.
Men alle priserne står i Rupi og alle informasjoner på indisk, så jeg har ikke tur til å bestille det enda. Men en dag skal det prøves også. Men vi har også andre bakterier som beskytter oss, selv om også lebattene er den som er mest fokus på. Helt avslutningsvis, hva med sammenhengen med
Histaminreaksjoner, oksylater, intoleranser, hvordan henger dette sammen? Er det sånn at oksylatene utløser i andre, eller er det andre vei? Det ser faktisk ut til at oksylatene kan være en medvirkende årsak til at vi kan få økt histaminutskils- og histaminintoleranse. Dette er en utrolig spennende kobling som jeg gleder meg til å lære mye mer om selv også.
En av tingene som jeg også ser er at vi kan ha en intern oksalatproduksjon.
Spesielt hvis vi har en del sopp, spesielt muggsopper av familien Aspergillus. Dette har vi sett opp gjennom tid at Aspergillus-soppen gjør noe med kalsiumopptaket i kroppen. Hvordan kroppen absorberer kalsium til benvevet. Det ser ut til at også laproduksjon kan være en nøkkel her. Hvis du har en sopp i kroppen som også produserer oxalater,
så vil det selvfølgelig hjelpe å ikke spise veldig mye ekstra oxalater, men da må man gjøre noe med soppen som også produserer internt i tillegg. Kan du ikke forklare den aspergillus niger, hva den er for noe, Eva?
Og spekulert sniker er en type svart sopp som vi alle har sett hvis du for eksempel sier du har maling på bad, jeg har et hvithus med hvite kanter rundt vinduer og dører, og den hvite malingen blir alltid sånn svart prikket etter noen år.
og det er ettersett fordi at solen varmer ikke det hvite så høyt opp som det røde og da er det lettere å kunne bruke noen sopper i det litt indigresjon, men dette kan danne seg i kroppen vår også
Legene fokuserer mest på det hvis det går på lunge og luftveier, for vi puster inn disse sporene. Men vi har opp igjennom en årrekke sett at det kan danne seg hvor som helst i kroppen, i bindevev og rundt om i systemet vårt. Da kan vi også ha tilstanden med aspergillussopper, hvor aspergillussniger er en av dem. Dette kommer da fra husveggen eller badet, de sorte prikkene må du bare kvitte deg med?
Ja, det er noe for det. Og spesielt hvis du har det inne, så se på fuger, svarte prikker i fugene. Muggsopp, det vil vi ikke ha, rett og slett. Ikke inne og ikke utenpå. Og de kan man bli kvitt? Du har snakket tidligere om at man bruker klorin og bruker handsker og får det bort.
Det kan man gjøre der, men også finne årsaken til hvor det kommer fra. Hvis det er at det kommer fordi det er en lekkasje utvendig, eller at det er noe som ligger dypere inn, så må man ta årsaken. Men det kan også danne seg ettersett av fukt, hvis man ikke har god nok utlufting, at det bygger seg på en fuktighet, så se på alle sånne type ting også. Hvor kommer det fra? Så
Men det kan også danne seg i kroppen. Så det du sier er at oksylatene kan bli produsert av denne myggstoppen hvis den da finner seg i tarmene? Ja, og i kroppen generelt. Det er ikke bare tarmer, det kan være i bindevev ellers også. Men hvis du har mye myggstopp i huset som produserer oksylater, så kan det puste inn luft på den oksylater fordi at nivået blir for høyt. De lager og skiller ut hele tiden. Ja, det er det.
Dette blir en hel ny episode. Men nå lytter vi til at alle har lyst til å lære mer om sin egen helse og sine egne bakterier. Hva kan du tilby av bisene der, Eva? Selv jobber jeg veldig mye med testing av mikrobiomet og veiledning gjennom å forsøke å balansere det så mye som mulig. Og lang rekke andre ting man kan teste og finne ut. Man kan måle
måle miljøgifter og vi kan måle mye gøy, mye sopp og bakterier og parasitter, så
Ja, hjertelig velkommen til Lys om bildet. Tusen takk. Da skal vi legge linker til deg etterpå. Du har jo vært på flere episoder, så det er bare å spole tilbake dere og høre mer fra Eva, som er så kunnskapsrik på termene våre. Og vi ble veldig glad for at du ville komme til oss og dele litt din entusiasme rundt dette temaet. For nå er det på tide at vi får dette litt opp i dagen i Norge også.
Absolutt. Men det som er viktig å huske på er at hvis vi kutter ut ting alt for strengt med å kutte ut på alt med aksalater, det er veldig mye næring i mye av den maten også. Vi vil gjerne spise så variert som mulig. Så ikke kast ungen ut i en badevann. Når det er litt og litt.
Tusen takk Eva, vi ses snart igjen, håper jeg. Det gjør vi. Tusen takk for at du kom. Ha det bra.
Det var hyggelig at Eva kunne komme innom og bare rydde opp litt i alle disse forskjellige tarmbakteriene. Det er hun god på. Ja, hun er utrolig dyktig. Og det er jo sammenfallende med det Joel Green sier også, selvfølgelig dette med antibiotika, men tarmbakterier som funker, og at hvis du har den utfordringen med IBS, eller SIBO, eller lektarmater, er ting som er problematiske i tarmene, så er du mer utsatt for en oksalatforgiftning. Ja.
Så det er vel egentlig det vi kan konkludere med, er at har du ikke noen symptomer, så er egentlig alt på stell, og bare fortsett sånn som du gjør, men begynner å kjenne på ting, så går det an å se litt på dette med oksylater, og bytte ut litt matvarer og teste litt.
Så hvis du vil følge både Sally og Eva, så er det SBNorton for Sally Norton, SKNorton for Sally Norton, og så er det eva.helhetshelse på Instagram. De to skal legge linker under hvor dere finner disse fleste damene. Ha en fin uke. Happy biohacking!
Vi minner om at dere må snakke med egen lege eller kostholdsveileder om dieter og andre spørsmål relatert til medisiner og supplementer. Informasjon med dele kan ikke bli brukt til å diagnostisere, behandle, forebygge eller kurere noen sykdommer eller tilstander. Start dagen med en god kopp kaffe. Nå får du 250 gram Evergood. Før 54,90. Nå kun 34,90. Du får også 40% rabatt på et stort utvalg ferdigheter fra fersk og ferdig. Altid tilbud på noe godt.
Hilsen oss i spar.