Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn.
Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren, ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren, se nå på TV2 Play. Vi skal til Piemonte og snakke om en drue kanskje ikke folk har hørt om før. Musikk
Hjertelig velkommen til en episode med Tom Ahratir Løvås og Kjell Gabriel Henriks. Hvordan går det med deg, Tom? Jeg vet ikke hva, det går bra. Jeg kan ikke si noe annet. Jeg driver og smaker og holder på. Har du drukket noe godt til det siste? I motsetning til deg, som du har konsentrert om vin her i verden. Jeg er fornuftig. Jeg er ikke så lur, så jeg driver og smaker på andre ting også. Og akkurat nå har jeg pløyd meg gjennom 48 visker. Ja.
Det kommer en egen podcast på, og det kommer også en artikkel, så kan dere finne ut hva, hvis noen av dere skulle finne på like det, så er det masse å hente der på Drinkfeed. Og jeg må legge til at denne artikkelen kommer jo i vårt felles medium, Nettavisen også. Der kommer det på elektronisk papir, holdt jeg på å si på det.
På nedsiden der. Har det vært gøy? Utfordrende? Vanskelig? Utfordrende var nok det riktige ordet her, for det er så mye, og det er ganske heavy duty å drive og smake på ting med over 40 prosent i. Du og jeg, vi holder oss jo gjerne mellom 10 og 17 på et vis ofte, og det er litt mer behagelig for...
For organene som vi bruker, og da er det jo det vi snakker også. Du blir jo veldig mye mer sliten av strid. Jeg blir sykt sliten. Det er jo faktisk ganske ... Hvis du ikke gjør det hele tiden, jeg gjør jo ikke det hele tiden, men innimellom så merker vi det. Men nå skal vi over på vin. Jeg har tatt med noe morsomt vin denne gangen. Vi skal til Pimonte, og da tenker vi bare Ole Barbaresco. I og for seg så skal vi til Barbaresco.
Det står det på flasken. Men innholdet er ikke det man forventer av en barbaresko. Nei, for jeg kan lese etiketten helt fra der borte jeg sitter nå. Du er jo også skarp som en ørn i blinken. Der står det Freisa. Det står Freisa. Freisa, det er Asti faktisk, og det betyr at vi er i Asti. Ja, vi er ikke så langt utenfor Monferrato opp mot barbaresko. Og der lager vi denne trusselen.
truen Freisa, som jeg tror ikke det er så mange som har fått med seg, for det er ikke veldig stort område, jeg tror det er 200-300-500 hektar. Freisa er jo kjent i Nord-Italia, selve du-greia, og den har
hadde en sånn liten oppblomstring jeg lurer på om det var på tidlig 90-tall eller 80-tall hvor den slo litt an da skulle man ha det, og så forsvant det igjen ja, hvis det var på 90-tall så var jeg på oppstilling oi, det er kommet da drakk jeg ikke så mye vin heller da var jeg litt tung sånn er det å være unge og lovende fortsatt jeg er bare lovende er du glad? jeg har jo noen forventninger til hva dette her skal smake vin heter vedetta
Ja, og du har jo italiensk blod i årene. Ja, og jeg tenkte jo med en gang på Cecilia, å vende dette, som betyr sånn hevn greie, hvor man går rundt og avliver folk, altså en sånn ond sirkel med vold. Ja, altså da tok de, jeg visste nok en sånn her mafia-boss her nå, som har vært... Han hadde klart å stikke av i 30 år, ja. Ja, men jeg tenker, du er mafia-boss,
I 30 år, og du har gjemt deg i 30 år, du lever ikke luksuslivet. Du er ikke Don Corleone som har svært hus i New York og klapper katter og sånn. Det må være dritselig å være mafiaboss og leve i en jordhure. Jeg bare sier det. Ikke bli mafiaboss. Noen må være det, men uansett, det betyr ikke det, skjønner du. Ved dette. Det betyr egentlig en eller annen person som har fått i oppdrag å følge med på noe, å overvåke noe, å se på noe.
Og så, der stopper det litt for meg, for jeg vet ikke helt hvorfor noen skulle drive og se på denne drua, for den ser jo ikke ut selv. Så det er et litt mysterium, så vi kan jo forske på det, kanskje. De er i familie med en biolo. Ja, det er en avart, og det som er distinkt med denne drua er at den har et veldig tydelig jordbærpreg.
Den her har også denne røde frukten som heller mot jordbær. Jeg synes det er ganske besnærende, for du kan få veldig søte viner som er laget på fressadrunn, og da er det nesten som å drikke en dessert. Dette er ikke det. Dette her har veldig tydelige kryddetoner, og har ...
En litt sånn spicy friskhet i seg. Du lukter kanskje en kjempekrydret, barberet vin. Jeg skjønner hva du vil. Jeg skal ha et annet bilde i hodet på folk. For noen år siden var det veldig populært å ha jordbær som du hadde hvit pepper på til dessert. Det var en sånn blaff som var...
Jeg får de assosiasjonene her, for jeg kjenner fortsatt at jordbær preger bak. Det er den der rødfrukt-jordbær-aktig. Og så kommer det krydder du snakker om, og da tenker jeg meg en gang på denne litt obskure desseren med jordbær og pepper. Det slår ikke veldig an. Det var en grisepopulær den tiden det tok. En uke. Men jeg
Jo, den lukter her, det. Jeg synes dette er veldig spennende. Jeg synes det er veldig morsom vin. Jeg synes det har masse tydelig bærfrukken, også jordbær, det er kisjbær, det er kanskje litt blåbær. Ja, men på smaken, den er jo veldig tøy. Det er mye taniner inne her, og de taninene kommer selvfølgelig fra druen, for den har den egenskapen. Jeg tipper også at den kommer fra
at den ligger på fat som er ikke alt for store, som 250 liter svart, tenker jeg, og har sullet seg derfor. Den er jo ikke gammel. Den er fire måneder på bruktebark. Ja, det kan du si. Så jeg bommer litt. Men jeg hadde tippet det var nyere, siden tanninen er såpass syrreflæk. Dette er ikke bare skalltanniner, dette er også fat-tanniner, kjenner jeg. Ja, og når den har vært inne i munnen sin, så kommer...
Sånn lett sånn mocha-preg, litt sånn nougat. Ja, noe litt sånn mørkt nå. Det kunne nesten være over mot trekull, nesten. Oi, jeg har en sånn mørk sjokolade-mocha-nougat. Dette er jo gøy. Fantastisk. Jeg sitter akkurat mens du snakker om mocha, og så tenker jeg, for dette må man spise noe ved siden av. Dette er ikke en sånn nipp- og funderevinn.
den krever noe ved siden av.
og det er klart har du litt spekemat for hånd av den pymontesiske typen så er jo det kanskje å foretrykke hvis ikke så er vi på grillings her du skal grille et eller annet ja, det må være åpent for dem men jeg lurer på om dette hadde vært til en eller annen hvis du griller nattkortetter av svin og du beholder denne i fettfettprosenten inne det tror jeg hadde vært veldig bra til denne her
Akkurat nå. Fikk jeg lyst på det. Kjenner jeg. Ja, har du noe å legge ned? Vi må sjekke bak her, men det var ikke det som sto på næringen i dag. Vi får ha den i mente til en annen gang. Dette er en kul drue. Ikke alt for kjent, som du sier. Det er for all del, altså. Kult. Mye tanniner og syre her. Vi snakker om jordbær, men jeg er veldig på...
Veldig på blåbær, altså. Jeg får veldig blåbærpike-feeling. Etter en 19-stund i glasset så kjenner jeg at det er en andre bær-type. Du føler nesten at det er sunt, for antioxidantene bare renner inn. Jeg ser at noen har skrevet om denne vinen tidligere, at det er kirsebær. Ja.
Så tenker jeg, ja det er det. Og så begynner jeg å lukte litt til, og så tenker jeg, nei det er ikke det. Det er det vi sier, det er jordbær og blåbær sammen, og det kan nok bli en slags kirsebærløsning av det, men det er ikke det altså. Noen har tatt feil, og det er lov.
Det er lov å ta feil, men man kan jo gå inn og innrømme dette på. Jeg legger meg så flat jeg kommer. Ja, de kan rigge oss. Noen må gjøre noe. Vi digger den her. Vi synes det er veldig gøy. Jeg må alltid fortlare hva ting koster. Freisa er ikke kjempebillig, 2,88,80. Ja, men det er ikke så mye av den, du sa jo det. Nei, det er lite område, lite vin og morsom drikke.
Jeg tror at lokalt så er dette her veldig populært, og vi liker det som de lokale liker, for det pleier å være veldig bra det. Jeg tror at, og dette er i Barbaresco, når de har funnet ut at de ikke gidder å lage en ebiolo, heller lage fraisa, betyr det at de vet hva de vil få med. Ja, noen skal. Da
vet folk det, og vi kan vel bare fortsette å hoppe videre til neste vin vi da, det er det vi skal, eller i mitt tilfelle så kan gudene vite hva jeg skal smake på neste gang det kan jo være så mye som mangt du skal vel sikkert ned i flaska du som det heter det blir vel noe brunt brennvin da men du som lytter på, ser deg selv i speil og sier jeg er en fin fyr, eller en jentame
Ja, det er det også. Henn er det nå. Jeg er fin, kan man si. Det synes jeg man skal gjøre av og til. Jeg heter Silvgabrile Henriks. Tom Amiratiløv også. Takk for at du lytter.