FIKEN Superenkelt regnskap
Se nå på TV2 Play
Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i tikketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kalles inn til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit. Greit. Så finnes det bedre følelser enn å løse en tikkett?
Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. I dag skal jeg prate om Rosevin Midtvinters, eller snart vintersta. Følg med på dette. Musikk
Hei og hjertelig velkommen til Kjells vinkjeller. Håper at stemningen er på topp, og at du er lytterøre og klar for å høre nye rare ting fra ut fra min munn. Og det er bare det at jeg tar for meg å se vin nå før jul. Det er jo helt koko bare i seg selv.
Men det er, altså, rosevin har gått fra å være en sommerdrikke, eller en majdrikke, liker jeg å si, for det er da man stort sett drikker rosevin, i hvert fall har gjort det i ganske mange år, til å bli en helårsdrikke. Og mye rosevin kan brukes til veldig mye forskjellige ting, blant annet inn mot julematen vår og litt sånn forskjellig. Så det er ganske mye mat som man kan bruke dette til.
og sjømat og slikt. Det er nå, på denne tiden av året, eller nå regner vi oss jul og januar, at sjømaten og rekressen er best, men vi spiser om sommeren. Men det er ikke så farlig. Denne vinen jeg har funnet frem er Chateau Gassier, og det er Provence selvfølgelig. Det kalles jo Rosévinens Mekka.
Der lager de rosevid i alle mulige bærekanter, og selvfølgelig er dette også en litt
unormal flaske. Den har en veldig dyp bunn, og da pleier alle å si, åh, vin med dyp bunn, ja, da er den ekstra god og eksklusiv og så videre. Det er selvfølgelig bare vås. Flaskeformen varierer fra vin til vin, og det at den har dyp bunn og ikke hakker seg veldig mye, men det er litt lett å holde flasken, så tar du fingrene inn i bånden og så heller da. Så det er jo en fordel. Men
Denne familien Gossier har holdt i Provence ganske lenge. De har faktisk vært i den provinsialske adelen siden 1400-tallet. Og de siste fem generasjonene har de da drevet med vinproduksjon. Og det de lager er storskjedrosévin, og så tror jeg de har en hvit en. I hvert fall i den serien som heter 496. Og 496 kommer fordi at de har et fjell som heter Saint-Victorin, som er da...
Hva heter det? 496, er det mer enn 946?
946, ikke 496, de skrev det litt artig på flasken, så du kan faktisk lese 496 eller 649 og så videre. Det er litt sånn som B-ingen. 946, for det er 946 meter høyt. Og dette fjellet har faktisk mye å si for denne vinproduksjonen, for det er ganske høyt, og så går det ganske bratt ned, og så lager det en kjølig skyggedal-møte.
som gjør at det ikke blir alt for vanskelig. Jeg er i Provence, jeg er i Søndrengeriket, det kan bli grisevanskelig der. Og det vil vi jo ikke. Vi vil jo gjerne ha, ikke alt for vanskelig, så ikke frukten blir helt kokt. Så det er veldig gøy. Denne her er ikke noe rimelig rosé, og den er også lagret. Denne flasken som jeg straks smaker, og den du kan få på bordet, er fra 2018.
Og det er også litt snodig, for vi er jo ikke vant til å drikke moden rosevin. Vi drikker fersk rosevin. I år så drakk vi 2021, og så neste år skal vi drikke 2022, og så videre. For det de gjør, for å ta det kjapt, er at de der og da rødruer, sånn de presser, og så lar de skallet ligge. Enten så presser de veldig, veldig, veldig sakte, eller så lar de skallet ligge oppi fra to timer til 48 timer, og da får de denne rosefargen.
Og så tar de ut jusen, og så lar de det gjære. Her har de også funnet ut at de skal gjære dette på fat. Jeg må drikke litt, jeg har blitt tørst av å høre meg selv på rattet, skal du se. Så her har de da også ligget litt på fat, som gir en litt rundere munnfølelse. Dette gjør at dette blir på en måte en mer matrosé enn kanskje...
aperitiffen, også i denne åkeren så lager de da vin og lavendel det er liksom litt om hverandre produsenten har sagt at dette er litt sånn lavendel drossé, men jeg føler at når jeg lukter lavendel så er det bare inne i en sånn såpebutikk eller et eller annet sånn, så jeg har ikke sånn veldig god kjennskap til
som en sånn positiv greie jeg føler at når jeg kommer inn i spesielt disse såpebutikkene da fikk jeg faktisk satt det litt opp i halsen bare tenke på det disse såpebutikkene som er på forskjellige kjøpesenter og sånt der jeg vet ikke hva det heter Roots eller Boots eller der som det er bare sånne såper der føler jeg at det er litt sterk lukt når jeg går inn der
Men de har i hvert fall ligget på 500 liter store østerriske fat, og det er egentlig ikke så vanlig at de bruker det heller i frakkerikken, så det er veldig snoddig. Men det er jo selvfølgelig grenasje og syra, som er disse to røde drunene som de lager veldig mye rosevin på i Provence. Jeg må smake, for nå har jeg fått vann i munnen av å lukte. Jeg kjenner kanskje litt lavendel, men jeg føler at den prøver å lure meg. For det at dette skal være lavendelvin, så skal jeg lukte lavendel.
Men jeg kjenner at det ikke er den typiske modne, nei friske roseven, det er litt mer moden roseven. Ja, her kjenner man den modne, runde frukten. Den er mild, og så har den litt hint av dette fatet, men veldig, veldig lite fat. Men den gir en sånn runden munnfølelse. Jeg tror hvis du hadde lukket øynene her og fått denne i glasset, så hadde du ikke tippet at det var roseven.
For den har ikke disse friske citrus- og bringebær- og markerbærtonene. Den er heller mer en rund, litt deilig fyldig munnfølelse. Så her har du på en måte en litt annerledes rosevin. Og litt annerledes er den også, for dette her er ikke noe rimelig rosevin. Den koster 410 kroner. Så det er litt sånn... Hvorfor det? Men dette er...
noe av det kuleste og flotteste du kan få inn rosé på den norske markedet. Dette er topprosé, og liksom dette er hva skal jeg si? Dette er kongen og dronningen, og dette er det royale rosévinnsverden med litt duft og litt færme, og en munnfull som er veldig fyldig og deilig. Denne kan brukes til selvfølgelig
kjømat og skaldyr og litt dette her, for den har kanskje litt saltpreg også. Så dette er ganske spennende saker. Så dagens... Lille, ta en slutt til det. Dagens... Åh, der kom faktisk litt av disse markjordene med bringemærne som lå liksom, ligger liksom rundt i munnen og bare koser seg.
Veldig kult. Dette her er topprosé, som man skal prøve å nyte litt en gang iblant. 946 meter høyt er fjellet. Vingård ligger på sånn 350 meter. Det er jo 600 meter rett opp, så det er ganske bratt. Jeg har sett bilder av det en gang, så det er derfor jeg kan si at det er rett opp. Det er veldig bratt. Så dette her er kjempekult.
Jeg vil også ta denne til litt tapasretter og selvfølgelig sjømat. Det hadde vært veldig bra. Så lite slag for litt pricey rosevin. For det er ikke så mange som...
som klinker til å kjøpe rosevin til å finne reksjoner. Og det er faktisk resultatet er at dette her finnes ikke inne på et eneste pol. Dette er bestillingsvare. Det eneste måten du kan få tak i dette på, er å bestille det. Det er sikkert noen restauranter som har det inne, som skjønner hva som er ordentlig fest i munnen av rosevin. Så dette her er veldig gode saker. Med det...
Så ønsker jeg deg en fin, mørk høstkveld. Og så håper jeg du har det bra. Og så synes jeg det er veldig hyggelig at du lytter på denne kanalen, og at du tar deg tid til lille meg. Takk for meg, og ha det bra.
Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i tikketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kaller seg til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit. Greit. Så finnes det bedre følelser enn å løse en tikkett?
Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Med Svea på laget er det enklere og raskere å lykkes. Få bedre likviditet, friskmelde økonomien eller samle dine lån. Svea. Vi heier på mennesker og bedrifter i endring og skaper finansielt handlingsrom. Du, vi må huske klær. Er strømmen billig nå? Sjekk appen.
Jeg lurer på om vi strømmer i bruk på en dag, ja. Sjekk appen da, vel? Hvilken app? Fortum-appen. Fortum-appen gir deg oversikt og trygghet. Kanskje det er derfor vi er Nordens mest valgte.