Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. I dag skal vi dra til tysk delen av Frankrike. Yes. Alsas. Lottringen! Lottringen!
Hei og hjertelig velkommen til en ny episode av Kjells vindkjeller. Vi skal til Alsace, som heter i Frankrike. Lottringen heter vel i Tyskland. Jeg vet ikke om de sier Lottringen lenger. Dette er et område som har blitt kriget på frem og tilbake, frem og tilbake, frem og tilbake.
Og denne produsenten her, Gustav Lorenz som den heter, har da lagd vin i dette området siden 1836, så de har sikkert vært både tysk og fransk, og tysk og fransk, og tysk og fransk, ikke så mye etter 1870. Vi har jo noen verdenskriger som har dritt å herja gjennom her, men 1872-72 var vel siste store forflytningen, som jeg ikke husker feil, jeg kan jo at jeg tar litt feil, men uansett.
sjette generasjonen og når du hører navnet Gustav Lorenz og Riesling så tenker du ikke at du er i Frankrike det er ikke mulig for det høres så tysk ut som det bare går nå er det Jean-Georges som er familien sjette generasjonen og han er til og med vinmaker og eier Schappa
Og har veldig mye flott vinmark. Og den aller fineste vinmarken, eller den minste vinmarken også, som er da Grand Cru. For nå er vi plutselig i Frankrike, og vi snakker Riesling.
Og da blir det litt sånn suret det, for i Tyskland er det jo da gråsige vekst, kaller de de flotteste vinene. Men i Frankrike er det jo en annen måte å ha det på, da har de jo Premier Kry og Grand Kry som de to øverste kategoriene. Og Kalslerberg er den minste appellasjonen av Grand Kry, der har de...
halvannen hektar, så de har litt plass. Hektar er ikke mye lite når du snakker om vin. Og de lager da fryktelig mye deilig god vin. Kanskje, jeg vet ikke hva det er mest kjent for, om det er pinot blad, pinot gris, gristaminer eller risling. De lager i hvert fall alle delene, til og med pinot noir. Men det er kanskje rislingen som er...
Nå ble jeg litt usikker på hva de er mest kjent for. Det kan jo du tenke deg ut hvis du har hørt om dette før. Hvis du aldri har hørt om dette før, så gir jeg faen jeg selv. Jeg kjører på. Bare finn på det. Men vi er da, og jeg gleder meg skikkelig til denne vinden her, for den har jeg smakt mange ganger. Og dette her er nå det. 2018-utgangen som er, eller årgangen som er ute, utgangen som er året. Skal vi se her.
Det er Hva til når man sitter hjemme for seg selv Og lager podcast da Så kan man sure litt mora Og det er helt lov Og så er det sånn at Når jeg er hjemme for meg selv Og lager podcast Så lager jeg Kanskje tre-fire stykker Og da har jeg oppnådd en tre-fire vinner Og så legger jeg bort Innspillingsapparatet Og så tar jeg et begge glass til Eller to Det synes jeg er fortjent Og her
Her er Riesling fra Alsass, synes jeg er kjempegodt. Her er det en Grand Cru appellasjon, så dette er toppvinen. Her kunne jeg gjerne gått inn og fortalt at jordsmånet er en rik blanding av gypsum, kalsium og leirekalkstein. Noe som gir grunnlag for dybde, eleganse og finesse i vinen, men
Men akkurat sånne ting pleier jeg å droppe og prate om. Ikke det at jeg ikke kan noe om jordsmann og hvordan ting fungerer, men jeg synes det blir litt sånn der nerdete for de spesielt interesserte. Og så har jeg vært på såpass mange smakinger der jeg har smakt ting som ikke henger helt på greip når de sier «Ja, hvis jordsmann er sånn, sånn, så er det sånn og sånn». Og så får du vinner som ikke er sånn, som «Ja, hva skjedde her da?».
Nei, det skal jo være sånn. Det er sånn, men du bare kjenner ikke. Så det viktigste for meg er å fortelle om viner jeg synes er fantastisk gode, og som jeg får glede av å smake på selv. Dette her er digg. Dette må folket høre om. Og folket, hvem er det? Jo, det er deg. Det er deg! Så føler du deg ikke folkelig, så gjør du det nå. Og det som er så deilig når du bare
Dufter på den her Så har den et hint av dette For dette er en risling Så da har den ofte litt sånn Litt lett petrole Men det er så elegant og lett Og så Kommer den sånn lett tonningsødme For dette her har ligget på På fat Dette er en fatlagret vin Og det gjør du jo ofte på de toppvinene Så her har det ligget på Faktisk litt Forskjellige størrelsefat Fra 40 til 110 hektoliter Og det har ligget sånn
ca. nesten et år på dette fatet, som gjør at dette her til en ganske... Hadde dette vært en sjardoné eller en annen hvit drue, så hadde denne smørfedmen kommet med en gang. Nå var det «Bom! Her kommer jeg!». Men i og med at dette er risling, så kommer ikke denne smørfedmen med en gang. Den har egentlig ikke den samme greia, for det kommer ofte en sånn honningsødme og en litt sånn rund, gul frukt, og den har en del andre ting som...
Ikke de andre druene har, så det er det som er litt gøy når man driver med risling. Så får man en helt annen frukt. Og her har du en, når du får den i munnen, så kjenner du litt nøttepreget. Litt fyldig, ganske rund, gul frukt. Kanskje hint mot litt tropisk. Bittelitt honningsødme.
Men her er ikke druene tørket sent, sånn som de ofte gjør når de skal lage disse søtere honningpregte vinene i Tyskland. Her er druene plukket i riktig tid og har en gul frukt og en skikkelig fyldig munnfull av litt sånn blanding av noe lettfat, noen nøtter, noe gul frukt, noe honning.
Og så er det en sånn fin, deilig balanse i munnen. Og denne er 2018. Denne her kan lett ligge i ti år til. Kanskje til og med 20, kanskje til og med 30 for den slags skyld. Og modenes enda mer. Altså 18, nå er vi i 23, så da er det fem år. Jeg tror kanskje den er litt unge. Men her har du rett og slett en deilig vind. Og dette her er, hvis du har sushi for eksempel,
Da har du saltheten med soyaen, noe styrke med wasabi, hvis du har god wasabi. Også har du kanskje hvis du har et fet fisk, eller hvis du har laks på, eller noe sånt, og husk det.
at du skal ikke dyppe risene i soyaen, du skal dyppe fiskene i soyaen. Og av og til, hvis du går på sånne uberfancy sushi-restauranter i Japan, jeg har veldig lyst til å råte i Japan, så hvis noen har lyst til å ta meg til Japan, så kan vi gå til å råte i Japan. Men hvis du er på uberfeste, uberfete restauranter i Japan, så tar de bare en pensel, og så pensler de over en sånn soya-blanding som de har lagd, sikkert samme oppskrift i familien i de 500 årene.
Og så blir det helt nødvendig. Ja, det er ikke 500 år, for sushi ble faktisk ikke oppfunnet før på 1800-tallet engang. Så det er ikke så gammel mat. Og da begynte de med at de var nede i havna for å gi fiskerne enkel mat når de jobbet på havna. Så enkelt er det. Og vi skal takke Jens Evensen. Hvem skulle trodd? Jens Evensen i 86. Da tok han med seg den norske laks til Japan for å...
å selge det til det japanske markedet. Og da hadde de prøvd litt kanadisk laks før, og det hadde de syntes var ganske bra, så det funket veldig fint. For den japanske laksen er nemlig full av bein, så den funker ikke som sushi-fisk. Men den norske laksen, den kom inn som et friskt, friskt pust i Japan også.
Faktisk, min mor er oppvokst i Japan, så vi var på Japan-tur i 2013, og da var vi på Tsutsiki Fish Market i Tokyo, og da spiste vi sushi i morgen, og da fortalte han stolt sushi-kokken at denne laksen er fra Norge, og fisket for 24 timer siden. Og vi bare, hæ? Vi bor i Oslo, og hvis vi får fersk laks, så er den i hvert fall en uke gammel. Så, imponerende. Det er bare rett opp av havet, rett inn på fly, rett til Japan på første klasse. Åh!
Så det var nydelig. Men det var en, følte jeg at vi hoppet litt ut av, men jeg tror den laksen hadde passet veldig bra til denne vinen, for dette er litt sånn sushi-perfeksjonisme. Og det er jo ikke gratis heller, for dette er da toppvinen til Gustav Lorentz. Men den har en sånn rikhet og mektighet som jeg synes er veldig, veldig bra. Jeg skal faktisk hølge opp litt ekstra i glasset. Det synes jeg er fortjent.
For det er da 2018, koster da 400 kroner, eller 399,90 som det da heter, når det ikke heter 400 kroner. Det er litt rart egentlig, for det jeg snakket med dem om, skriver de ikke bare 400 kroner. Altså 399,90, ja vi er dumme. Men hvis du er i for eksempel Euroland, så står det ikke 999 euros, det står 10 euro og 20 euro.
Og jeg må jo si at europæere, som på generell basis, bør jo ikke være så veldig mye smartere enn oss, eller dummere enn oss for den saks skyld. Vi er vel ganske like. Er vi ikke det da? Er noen europæere som er dummere enn oss, og så er det noen europæere som er smartere enn oss. Så er det noen nordmenn som er dumme, og noen nordmenn som er smarte. Sånn er det bare. Men uansett, Kansleberg, Grand Kry Kansleberg, Gustav Lorens, Riesling 2018,
god sak hvis du virkelig skal skjemme bort deg selv de du er glad i når du for eksempel skal spise nydelig rissling jeg tror faktisk det vil funke litt i sånne der gyoza og annen japansk mat også yakatori kanskje ting som er litt salt er positivt innstilt og jeg håper du er positivt innstilt også til å fortsette å lytte på disse podcastene
Så abonner gjerne til CTV-prisbord for det er melding hver gang jeg kommer ut med en ny podcast. Jeg prøver så godt det går å komme med to stykker i uka. Heldigvis har jeg hjelp av en som heter Jørgen Bakken som er på en måte min produsent som minner meg på at nå må du lage en ny episode Kjell Gabriel og så prøver jeg å huske det og så får vi se hvordan det går og som regel så husker vi det.
Så takk til Jørgen, takk til dere, takk til alle. Ha en fantastisk dag videre. Ha det!