Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Ikke det? Nei, men da holder vi det enkelt og gir oss her fordi vi liker enkelt. Fiken superenkelt regnskap.
Se nå på TV2 Play
La oss gå ut og prøve ting som man kanskje ikke trodde var vanlige. Følg med. Hei og hjertelig velkommen til dagens episode. Det er Tom Amorati og Kjeld Gabriel Henriks som du lytter til. Og i dag skal vi gjøre noe som ikke er så vanlig, Tom.
Buongiorno, Kjell Gabriel, etter at vi skal til Italia. Det er jo ikke uvanlig. Det er helt vanlig. Når du hører på oss, så skjønner jeg at jeg bare er uvanlig med det. Jo, men vi skal drikke hvitvin, hvilket er ikke så uvanlig. Nei, det var ganske vanlig i Italia, det. Men denne kommer fra Lange. Det kommer fra Lange. Eller for å være helt precis, så kommer den faktisk fra Barbaresco.
Men det vet jeg ikke om de kan skrive på. Nei, da er vi dypt inne i noe regelverk som ikke noen vanlig menneske klarer å forstå helt. Nei, for denne er lagd helt inntil slottet i Barbareska, eller festningen i Barbareska som ligger oppe på toppen der.
Der ligger da vingården til Roagna. Roagna er jo kjempekjent for sine fantastiske Baroloro-barbareskor. Det er jo helt kokkelig munkekjente. I hvert fall ikke ukjente, kan du si. Og disse her har alltid gått ned siden 1880, så de har vært med en stund. Ja, ok. 1880 er greit.
Ja, altså, de har dyrka vin der siden dinosaurunnes tid et eller annet sted. Den er vinneren. Over et sekel som er til slutt. Men det som er litt morsomt er jo det at vi er jo da i Borbaresko, i Piemonte, i hjem... Altså, her lager de stort sett bare én dru, det heter det vi gjorde om.
og de lager stort sett bare rødvin, og de er kjempekjent for det, og det er dritbra. Men så er det jo det at de spiser jo ikke bare rødvinsmat i områdene, så de må jo også lage noen viner som ikke
bare passer til fleskesteik og store biffer. Det er en god teori der, at det er grunnen til at de lager hvite viner også inne i Røvindsland. Det kan også være at en av dem våknet ut morgenen og hadde en litt dårlig dag og fant ut at nå er jeg så imme alene i Røvinds huet mitt, så nå skal jeg lage noe hvitt nå. Snart.
Ja, altså du tror det er rett og slett fyllesyke at de føler at de blir lettere til å synes. Ja, tillegget er disse her litt dårlige egenskaper, men det er i hvert fall mulig til å gi det også da. Ja, og vi... Jeg kommer.
Du liker den lyden, du? Jeg elsker den lyden. Når vi sitter i stugan så holder Kjell Gabriel flasken helt inne i mikken, så dere skal få ta del av den virkelige subtile lyden han kålte ut. Jeg vil at alle skal få glede av dette her. Og det som er litt morsomt er jo det at, se her etter nå, med en fin lyd der også,
Det som er litt gøy er jo det at her har de laget vin på Chardonnay, og det er jo ikke uvanlig å lage det. Det er verdens mest beplantede hvitvinstruer, så det er jo ikke noe... Selv i Italia. Det er ikke noe revulsjon av det. Det som kanskje er litt revolutionerende her, hvis du skal bruke vepnet revolusjon som utgangspunkt, er at de...
– Egentlig, de har da brukt 95% skjørnei, så det er jo skjørnei. – Men de har også dyttet noe rødt inn i her. – Ja, de har 5% nebbiolo.
Og det er litt morsomt. For det gir en dimensjon. Nå er jo da veldig mange tenker, ja, men da må det være rosévin. I og med at det er rødvin og hvitvin oppi. Men når vi ser på dette her, så er det langt fra rosévin. Og det er jo fordi at inni en rød drue. Så inni er vi alltid like, er det ikke det jeg sier? Utenpå forskjellige vin er vi like. Men noen få unntak, så er jo, alle druene lager jo hvit saft, eller blank saft. Ja.
Så de har tatt noen rødvinstruer, og så har de laget litt blanco, vino blanco på det. Den heter Lange Bianco, Ragnar Lange Bianco, og her lager de kun 6000 flasker i året.
Det høres veldig mye ut når du har det hjemme i kjelleren din, men uten den store vi-veien så er det nesten ingen. Hvis man ene og ene skulle drukket alt selv, så hadde det vært jævla mye. Men i og med at det skal fordeles... Det hadde nok legen fortalt deg at du burde kutte ned litt. Denne vinen vil aldri komme inn i basisvalget på Pole. Rett og slett fordi det har ikke nok vin til å dekke det norske behovet. Plutselig alle...
fornuftige nordmenn fant ut at nå skal vi ut og kaste oss over i lange Bianco, så vil dette forsvinne ganske fort. Og det er, vi får ikke så mye, eller vi får kanskje noen, kanskje vi får tusen? Noe sånt, jeg vet ikke. Nei, det er litt usikkert. Vi kan spørre importørene om det neste gang. Men det som er poenget her nå, er jo at dette er jo en veldig spennende vind. Det er kjempegøy. Fordi du sa jo, når jeg skjørde ned oppi her, det er 95% skjørde ned, og så stikker jeg ned så oppi her, så er det jo
forsvinner lite karakteristika fra sånn det. Det er litt kult. Og det er noe annet i stedet, og jeg vet ikke om det er på grunn av det lille innslaget nebbe, men jeg tror heller ikke at det er vinifikasjonen her, at de har gjort noe veldig gøy, for den er rund, myk, fruktig på nede, det er mye tropisk frukt. Men på en sånn
Det er en koselig måte. Det er faktisk en glede å sitte her og lukte på den. Jeg synes det er spennende, og det som er litt morsomt er at her vi høster all vinen på en dag. Altså her skal vi ikke lage mer enn 6000 flasker, så her bare knikker til. Hvor mange fat trenger du for 6000 flasker? To? Tre? Det er ikke mange fat. Nei, det tar ikke størst plass i de kjellerne her. Fantastisk syre som jeg liker integrert
Litt grønn skjær. Litt sånn salatfeeling på ettersmaken. Morsom. Veldig morsom. Ja, men det har en veldig tydelig koncentrasjon i ettersmaken. Den er litt sånn tjukk. Skjønner du hva jeg mener da? Det er ikke vann. Den er litt fyldig i munnen.
Den varer veldig lenge. Jeg sitter her og ser sakte ut av vinduet, og så kjenner jeg at den henger igjen. Og den endrer karakter til noe som er, det blir grønnere og grønnere. Veldig, veldig morsom opplevelse, faktisk. Ja. Jeg har aldri smakt den her før. Det har jeg. Det har du. Det er derfor jeg har tatt den med.
Jeg vil overraske deg, jeg vil prøve å gi deg nye opplevelser i livet, Tom. Det er min... Min gave til meg på Nonstalksmålen i år. Ja, men så hyggelig. Det er å prøve å sørge for at du får nye opplevelser i livet. Og blant annet det... Når jeg så den første gang, så tenkte jeg...
Hvorfor skal de som lager så jævla bra rødvin, hvorfor skal de lage hvitvin da? Altså det er liksom, man blir ikke god i alt. Men hvis man har peiling på vin, så går det jo som regel ganske greit. Jeg synes du underseller de litt her. De er ekstremt flinke også på hvitvin, de som har lagd dette her. Dette er godt håndverk. De vet hva de driver med.
Det smaker du. Dette er kvalitet, rett og slett. Hvor mye koster helheten her, du som har fasiten et eller annet sted nær deg? Fasiten er 2,99,90 kroner.
Ja, det synes jeg. Noen vil kalle det 300 kroner. Jeg sier 299,90. Som alle handelsreisende ville sagt. Jo, men altså, 300 lappen for denne i 6000 opplag og ikke så mye i Norge, og en unik opplevelse. Dette her er rett og slett ikke... For det første kan det hende at det er en restaurant eller to som har fått inn, men her er det begrenset. Hvis du har lyst til å prøve noe litt unikt, så
Så må du kaste deg over dette her. Hva vil du spise til dette her, Tom?
Her vil jeg kanskje kaste meg over de typiske skalddyrene. Jeg tror mer på sånn stekt fisk-retningen. Altså fiskeretter hvor det har vært pannestekt, kanskje med noe sprøtt skinn, og med følge av mye poteter, råstekt poteter, mye sånn smørre sky over, tror jeg. Ikke så mye kremet, ikke så mye fløte og sånn, men mer sånn, ja.
Jeg tror jeg har klart å uttrykke det jeg er ute etter akkurat nå. Jeg er helt enig med deg. Det sitter så lenge i munnen denne vinen, at det er helt magisk. Det sitter veldig, veldig godt. Du får lang vin for pengene fra lange. Åh, åh, åh, åh, åh, åh, åh, åh, åh.
Oi, oi, oi. Det var en min pappapeng som kom ut der. Det er dagens avslutning. Det er ikke noe vits i å fortsette denne podcasten, for den var så høydere at vi får bare kjøre på. Men 29990, Lange Bianco,
Kun noen tusen flasker som lages. Dette er morsomt. Prøv det. Og lag denne fiskretten som Tom beskrev i stad, som ikke har noe navn. Bare heter Toms fisk. Bare steken fisk. Følg oss på Kjelds vindkjeller og på Drinkfeed. Takk for at du hører på. Takk for i dag.