3/1/2024
Bourgogne 2024 del 2 – Ambassadøren
Tom og Kjell-Gabriel er tilbake i Kjells Vinkjeller, denne gangen med gjest Liora Levi, Bourgogne-ambassadør og kjent vinekspert. De snakker om Burgund-vinens historie, kvalitetshierarki, og ulike områder og produsenter. De diskuterer også hvordan man velger vin, og hvordan klima og hagl påvirker vinproduksjonen. Til slutt smaker de på rød og hvit vin fra Burgund, og Liora deler sine tips for å lage mat som matcher vinene.
Transcript
Mentioned in the episode
Fiken
Enkelt regnskap, sponsor for podkasten
Kjeld Svinkjeller
Podkastens navn, mulig typo for Kjells Vinkjeller
Tom Amrath
En av podkastens verter
Løves Drinkfeed
Podkastens plattform
Bourgogne
Et vinområde i Frankrike, temaet for episoden
Borgogni
Feilstaving for Bourgogne
Leora Levi
Gjesten i episoden, Bourgogne-ambassadør og vinekspert
Burgund-ambassadør
En person som er utnevnt til å representere Burgund-vinen, Liora Levi er en av to i Norge
Katinka Deger
En annen Burgund-ambassadør i Norge
Sjabli
Et område i Burgund, kjent for hvitvin
Gullåsen
Et område i Burgund, kjent for gode viner
Napoleon
Fransk keiser som innførte arveloven som påvirket vinmarkstrukturen i Burgund
Jancis Robinson
En internasjonal vinskribent
Maison Champy
Et vinhus i Burgund, kjent for å være det eldste
Pinot Noir
En rød druesort brukt i Burgund
Chardonnay
En hvit druesort brukt i Burgund
Premier Cru
Et kvalitetsnivå i Burgund, et nivå under Grand Cru
Grand Cru
Det høyeste kvalitetsnivået i Burgund
Chablis
Et område i Burgund, kjent for hvitvin, har en Grand Cru vinmark
Indrefilien
En annen betegnelse for Gullåsen
Vilage
Et nivå i Burgund-klassifiseringen, under Premier Cru
Maison Louis Latour
En vinprodusent i Burgund, kjent for å ha mye vinmark
Bourgogne Chardonnay
En regional hvitvin fra Burgund, laget på Chardonnay
Bonn
En by i Burgund, kjent for hvitvinsproduksjon
Jambon au Persil
En lokal spesialitet i Burgund, skinke med persille
Cremant de Bourgogne
En musserende vin fra Burgund, ofte laget med Chardonnay
Arne Ronhold
Forfatter av boken «Hvert å vite om vin»
Malolaktisk gjæring
En gjæringsprosess som gir smørtoner i hvitvin
Batonnage
En teknikk for å røre om i vinen, gir fylde og rikhet
Valstrand bad
Et sted der Tom Amrath jobbet som sommeliér
Norsk Vinkelderforening
En organisasjon som fremmer sommelieryrket i Norge
Jesus
En bibelsk figur, nevnt i sammenheng med vin
bøfborge
En type matrett
Kotterån
En type vin som er rimelig
Lyon
En by i Frankrike, kjent for mat
Coca-Va
En type matrett
Sneiler
En type matrett, ofte servert med hvitvin
NRK-nyhetene
En nyhetskanal på norsk TV, nevnt i sammenheng med frost i Burgund
Participants
Host
Tom Amrath
Host
Kjell-Gabriel
Guest
Liora Levi
Sponsors
Fiken