Følg med! Følg med!
Da er det dags igjen for en ny episode av Kjeld Svinkeller og Drinkfeed med Tom Amrath til Løveås. Tom, nå skal vi opp i fjellsida. Det skal vi. Vi skal til et fjellområde som er egentlig ganske superlangt. Det går tvers gjennom nesten et helt kontinent.
Egentlig ganske superlangt. Det er litt... Det er glitlangt. Det er helt sykt langt. Vi skal til Andesfjellene, faktisk. Ja, det er langt det. Det er langt unna, men fjellskjeden er lang også. Vi skal til... For dere som er lokalt kjente, skal vi til Altamira, som ligger i Mendoza i Argentina. Mendoza. Mendoza.
Nå har du tatt med vin. Jeg har tatt med vin. Når du snakker om Argentina og kjeldtar med vin, så blir ikke det lyst og lett. For der skal det være helgrillakul med støftfarm i eit. Her skal det være okseskjøtt rullet i svinekjøtt, rullet i eitekjøtt, rullet i alt. Her skal det være alt mulig rart. Jeg synes jo ...
Jeg synes det er litt gøy, altså når man snakker Argentina, så tenker man jo en gang på mellom Malbek egentlig, men vi er jo da i Altamira, og ja da, 70% av vindene de lager der er Malbek. Det er Malbek-land, det er der de kommer fra nesten. Men akkurat i dette distriktet så er da den neste mest lukkete eller lagde druden er Cabernet Franc.
Vi glemmer jo det, at alle disse druene er importert fra Europa en gang i tiden. Det var ikke noe som bare poppet opp av fjellura i andre steder. Nei, absolutt ikke det. Og der som Albecken da kommer fra Italia med noen emigranter-immigranter, så var det jo også franskmenn som dro til Argentina.
De gjorde det, de har jo tatt med seg Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, og så videre og så videre. De har jo virkelig frotsa i druer, og jeg synes jo, altså Cabernet Franc er jo mest kjent for å være en av druene i Bordeaux.
Ja, og ofte en sånn som ikke står alene. Den blir ofte brukt sammen med noen. Ja, og dette synes jeg er litt gøy. For når man går på Pole, og så ... Nei, jeg må begynne på en litt annen måte. Hvis du for eksempel er på et restaurant i USA, det var en litt helt annen måte å gå. Det var en helt annen måte. Ja, så er det sånn at du kan gå ... Jeg vil ha en glass Chardonnay, eller en glass Cabernet Franc, eller du vil ha en glass, og så videre. Hvis du går på Pole og begynner å lete etter Cabernet Franc-vinene,
Så da må du lete godt, for de står ikke, ikke er det mange av de, og ikke står de fremtredende, og ofte, hvis det er Cabernet Franc, så er det en blend. Så er det en blend, og mange ganger så får du litt sånn hevet øynbrynn hvis du spør etter det også. For det er litt sånn, hva er jo verdensgodet med det da? Ja, og da tar jeg det med, for jeg vil jo få frem disse lokale, holdt opp å si det, ikke lokale verdensdruene, som man kanskje ikke
på så ofte, og jeg synes jo det at Cabernet Franc, nei, jeg er enig i det at det er jo selvfølgelig veldig godt med Cabernet Franc i en Bordeaux blend. Det setter jeg veldig pris på. Dette her er jo også en vin som har sånn hva heter det, sånn stearin rundt toppen. Det er ikke stearin, det er noe vokskreier. På vår side begynner det å vokse. Der jeg kommer fra så er det stearin. Men det er sånn den er rundt toppen, så det betyr jo at det er flotte saker dette her, og
Dette er toppviden til en produsent som heter Selada. Dette er da signature Cabernet Franconer. De har sikkert en signature Malbec. De har sikkert signert det aller mest. Jeg har luktet mens du har lalla i vei. Hva sier du da? Massive rødbær og rødfrukt. Dette er svært. Hvis du lukter solbær når du stikker snuta oppi der nå, så er vi på omtrent på samme bølgelengde.
Denne her vinen hadde fatteren sagt Å herregud, dette er fantastisk Det hadde vært nesten litt rart Fordi faren din er dypt religiøs Så han hadde vel neppe sagt akkurat herregud Han er ikke så dypt religiøs Herregud kan han si Men noe grovere enn det blir det sjelden Men i alle dager Han hadde himmel og hav Men vi hadde noe Uansett hadde det kommet noe utrop Greia er at det er en fantastisk frukt Å per
solbær, jeg får andre dyperøde frukter, det er plommer, det er
Og så kommer disse moka, preger sjokolade, moka, moka. Det kommer fra fatet, ikke sant? Men 12 måneder på franske eikfat, jeg tror det er litt nye. Jeg tror ikke det er nye fat, det er nyere fat, for den har fått mer enn bare avslipning, den har fått tilført alle disse tonene du sier, og så er det disse stilkene som også ligger oppi her som er
nesten sånn hvis du tar et hvis du går til nærmeste solbærbusk og så gnir du et blad mellom hendene og så lukter det på deg så den duften er også oppi der den er ganske, det vi sier da kompleks på duft hva sier smaken din da her godeste, der borte fikk du den der lagbiff mailen til quiz til podcast for her her trenger vi
Her trenger vi kjøtt. For å si det sånn, vi begynner med det den ikke er til. Den er ikke til en sånn nippevin i solveggen. Nei. Denne sparer man til når det er blitt litt kjølere i været, og så kaster man på en tomahawk eller en t-bone, som er røbba etter alle kunstens regler, og svidd og dullet og massert og rattet med på grillen. Og hvilt å holde på.
Fordi maken til et tanninsyretreff som jeg fikk av den her, det er langt mellom hver gang. Her trenger du følge av et eller annet sollid. Her må du ha, det må ha vært tungt at du må ha lagt spor når det har gått. Ja, du kan nesten høre at den renner. Litt sånn,
Glem Hadde mammuten eksistert så hadde det vært i den Ja, du hadde kjørt på mammutsteak her altså Den er Og vi er jo fra Biffens Høyborg Ja, vi er det Og de lager nok denne her med tanke på hva de serverer Men jeg tenker
Med de kostholdsrådene og alt det som er i Norge i dag, de kan du bare kaste rett ut vinduet. Bare glem det. Beklager, vi kan ikke følge kostholdsrådene. Vi fikk nemlig en vin fra Argentina. Ja, helt riktig. Det er akkurat fint oppsummert. Dette er grillmatvin, Kjell Gabriel, og
Selv om vi kan tøyse og tulle så mye som mulig, det gjør vi alltid, så er alvoret her at denne må ikke finnes på åpne når du drikker denne her alene. Nei, men med en gang du smaker på den så går du jo automatisk bort i et eller annet sted og henter noen pølser du kan kutte i biter. Du går i sånn zombie- Ja, rett bort til å ha noe menneskefett du må ha. Jeg tror jo at
For dere der ute nå som planlegger grillmiddager gjennom sommeren, og så hører vi snakke noen snakker, herregud, den skal vi i hvert fall ikke ha. Det er feil. Skal du grille noe litt mer rødt enn grønnsaker, så kan du godt notere opp denne her, synes jeg. Den gjør ikke skam på grillvinbordet i det hele tatt. Nei.
Den koster 399,20, altså 400 kroner, så det er jo ikke en veldig billig vin. For mange vil si at det er alt for mye for en vin, men hvis du skal lage den ordentlig, så synes jeg du skal ta det rått i en salada cabernet franc fra Perje Alcamira. Jeg tenker også at hvis du går og spør, nå har jeg kjøpt meg den og den biffen som jeg skal legge masse omhud i og tilberede,
og så går det å be om råd og vink, så vil du nok fort få råd om å kjøpe franske viner og italienske viner som koster alt skikkelig mer enn det her. Så jeg tror at dette er et helt akseptabelt prisnivå, uansett når du tenker på bruken av den vinen. Hadde den vært i Frankrike, så kunne du adda på hvert fall 200 til.
Det kan godt hende, men det jeg tenker er at en litt ikke vanlig drue for dette her, og herregud som den leverte på alle. Mentalt sitter jeg og sjekker av disse boksene, og den er der enda. Er ikke det sykt? Deilig vind.
Etter løpet skal vi bare la det henge der. Argentina, Mendoza. Selv er det signatører. Jeg kan ikke det på fransk. Spansk sier 39920. Husk på at de snakker spansk med sånn italiensk aksang i Argentina. De lesber jo ikke fullt så mye. Så jeg klarer ikke å snakke sånn spansk. Men det er veldig morsomt å høre på. Nå runder vi av. Vi drar til Argentina en dag. For vi må ned dit og spise biff. Jeg vet ikke hva jeg vil rie.
på pampasen over kjøruhest jeg kan jage den biffen inn i grutta jeg blir med takk for at du lytter, ha en fantastisk fin dag videre og god sommer