Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn.
Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren. Ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play. California love. Er dere klare for litt California kjærlighet? Følg med.
Hei og hjertelig velkommen til episode et eller annet av Kjells Vidkjeller. Jeg har holdt på med dette siden 2017, og etter hvert så laget jeg da to episoder i uka, så det er 100 i året. Så i starten var det kanskje ikke så mye, da var det kanskje en i uka. Men det blir jo en del episoder, så jeg aner ikke helt hva jeg har kommet til. Jeg burde kanskje skrevet en nummer på episoden som man kunne fulgt med, men man kan kanskje scrolle tilbake og sjekke.
sjekke og telle. Så hvis du har lyst, tell gjerne og gi meg en informasjon. Kanskje det var gøy å se om man kanskje har nådd noen milestener eller noe sånt, jeg vet. Ja, uansett. Jeg er, jeg har tatt turen til Kalifornia. Mentalt, ikke fysisk, skulle ønske jeg kunne dra til Napa Valley.
Inna på volley så holder en kar til. Han døde i 2008 da, så han holdt til. Han kjøpte vingården sin i 1966 og mente da at i Kalifornien skal de lage like bra vin som i Frankrike blant annet. Så er det opp til hver enkelt å bedømme om det skjer eller ikke. Men uansett, jeg føler at han er svensk.
Og det er ikke fordi han har noe som helst med Sverige å gjøre, men han heter Robert Mondavi. Robert Mondavi, jeg føler at det er en svensk Grand Prix-artist eller noe sånt. Men det er det selvfølgelig ikke. Det er en amerikansk vinprodusent. Som sagt, han døde i 2008. Ungene overtok litt før det, og da rotet de seg ferdig, så de såkte...
Vi inngår den i rundt 2005-06, 4-5-6 en gang. Det må ha vært bittert hvis Robert lå der på dødslei årelsevis og ungene bare «Æh, pappa, dette her funker ikke. Vi selger det». Men, hva tror du prisen var? Nå kan du gjette. 1, 3, 2, 1. 1 milliard dollar fikk de for vingården sin. 1 milliard dollar.
Så Robert må ha gjort noe fornuftig. Jeg vet ikke om de først satt seg alt på kryptovaluta, og nå er jeg kunk. Hvem vet hva ungene har funnet på. Men en milliard dollar betyr jo at dette her er en viktig vingård. Altså bare prisen tilsier det. Det var noen rikinger som kjøpte dette her.
En gruppe som heter Constellation Brands Kjøpte Vingården, og de har jo da Vingårder over hele verden Og kjøper selvfølgelig når de kommer over Godsaker, så gjør de det Og det som er litt morsomt med denne Vinen her, er Den har jeg ikke drukket, jeg har ikke drukket 2019 Som jeg har i flasken nå Er at det er da Sauvignon Blanc og Semmelio Vi heller
Og alle vet, som kan litt om vindruer, at hvis det er Sauvignon Blanc og Semmeljau, så er det den samme druemiksen som de har i verdens mest kjente vindistrikt, nemlig Bordeaux. Eller Bordox, som jeg liker å si når jeg prøver å ha morsomt. Og det er en viss vinn,
Bordeaux er hvit Bordeaux, synes jeg er helt fantastisk. Så da må jo da spørsmålet hvordan er California Bordeaux? Og dette er fumé blanc, som de kaller den. Dette er 2019-årgangen. Og bare på nesa så kjenner man masse morsomme, deilige, friske, litt tropiske citrus, litt fersken, litt...
moden ananas. Og dette kan du sitte og lukte på i time etter time og finne nye nyanser av deilig duft. Dette her synes jeg er dritig. Den lukter ikke så mye fat på nesa, men når du får den i munnen, så kjenner du en deilig, litt sånn rund, fyldig, moden smørfatpreg sammen med dette tropiske
herlige, friske, citrus-pregede vin. Altså den danser, den nå danser i munnen min. Den hopper liksom frem og tilbake mellom det rundefyldige og det syrlige friske. Rundefyldige, syrlige friske. Og dette her, nå er dette en vin som koster 369 kroner, altså 360 kroner. Dette er ikke en billig vin, men det er
Dette er en vin som man bare kan sitte og kose seg med. Trenger du den hvis ikke mat i den? Hvis du vil ha mat, så er det jo ting som har litt smørsmak i seg, som kunne passe fint til smør. For eksempel kongekrabbe i hvitløkssmør. Sjømat som har litt smør i seg. Jeg tror at dette kunne vært...
innertid og til fiskeretter som kommer litt smørsaus. Da snakker vi ikke om eggesmør og torsk. Vi snakker om litt lettere fiskeretter. Eller bare rett og slett sitte og drikke den som seg selv. Nå er det plutselig en helt annen tropisk duft oppi her. Dette var en skikkelig deilig vind. Dette er det jeg synes er kult med vind. At man får så mange forskjellige opplevelser på så kort tid.
med forskjellige dufter, smaker og så videre. Det er bare skal på skal på skal på skal, og det kjenner ting hele tiden. Det er lett og slett. Nå kom det litt sånn jasmin-te-feeling, men fortsatt. Nå er kanskje litt av den ananasen som jeg hadde i stad, kanskje litt annerledes når jeg tar slurk nummer to. Citrusen er der, syrefriskheten,
Dette her er rett og slett en deilig vin som man bare må unne seg å drikke en gang iblant. Som sagt, 370 kroner er ikke kjempebillig, men du får en fantastisk kul vin. Da kan man sitte og filosofere over å bruke disse barna til Robert. 1 milliard dollars. Det er mye penger, altså. Det er mye penger. Åh, da slukter jeg det.
Robert Mondavi, from United States of California, lager fantastisk kul vin. Jeg har ikke prøvd fummelblank 2019 før, det synes jeg var kjempe... Jeg har prøvd 2018, men jeg har liksom ikke... Jeg har glemt litt denne fummelblanken, eller blå blenden hans. Men det finnes jo da veldig mye andre kule Robert Mondavi-viner på Rødt, og kanskje den...
Han aller, aller mest kjent for er Cabernet, den røde Cabernet-vinen. Denne Cabernet Sauvignon er kanskje denne flaggskipet til gamle Roberts. Så kommer du over det, prøv det. Koster 500 kroner, tror jeg, en flaske av toppvinen til Roberts, og det skal man unne seg av og til.
skal jeg sette meg tilbake i stolen og drikke opp dette glasset helt alene. Vær helt stille, bare lukte og nyte, og så skal du få lov å ha en fantastisk dag videre. Tusen takk for at jeg får lov til å lage disse episodene, og at jeg får lov å drive med vin. Det gleder meg veldig, og jeg får mer og mer å gjøre, og det er veldig bra. Når korona kom, så fant jeg ut at nei,
Nå skal jeg jobbe med vin. Jeg skal bli den mest synlige vinprateren og personligheten i Norge. Det er kanskje ikke blitt det nå, men det er ikke så farlig. Jeg har god tid. Og jeg skal ut til folket, og jeg skal glede og inspirere, motivere og alt det der. Og det er veldig hyggelig at du lytter på mine podcaster. Du lytter sikkert på andres podcaster også, men at du tar tid til å lytte på min, det setter jeg pris på.
Ha en fin dag. Jeg heter Kjell Gabriel Henriks. Tusen takk for meg. Nyte livet. Trikk litt dyr. California bar da og av og til. Det var godt da.