Dette er en podcast fra Execu. Vi hjelper organisasjonene Ä utvikle enda bedre ledere og ledergrupper. LÊr mer pÄ execu.no.
Velkommen til Lederpodden. Mitt navn er Thor Aage Eikrapen. Jeg jobber som organisasjonspsykolog med leder- og ledergrupputvikling i Execu. Og dette her er en podcast om ledelse. Er du lurt pÄ hvorfor noen folk alltid blir lyttet til, mens andre forsvinner litt i mengden?
I dag skal vi snakke om en undervurdert, men viktig faktor i din kommunikasjon.
Nemlig stemmebruken. Stemmecoach Nina Helland hjelper ledere og andre profesjonelle folk med Ă„ utvikle gode tale- og stemmevaner for Ă„ formidle med autoritet. Og vi skal i dag utforske hvordan rektig stemmebruk kan gi deg mer gjennomslag til
I mÞte, i presentasjoner og i sammenhenger der du har lyst til Ä utstrÄle trygghet og tydelighet i din kommunikasjon. Og er vi heldige, sÄ skal du bli vittne til en live stemmecoaching av meg selv. Velkommen til lederpodden! Tusen takk, Tor-Age. Veldig hyggelig Ä vÊre her.
Du, Nina, stemmecoaching er jo en greie som jeg nesten aldri hadde hĂžrt om fĂžr, men lytte og tipset oss om det. Hva er stemmecoaching? Jeg kan jo starte litt fra begynnelsen og ta dere litt med inn i min verden som stemmecoach. SĂ„,
Jeg har lyst til Ä begynne med Ä si at det jeg virkelig elsker med jobben min, det er jo nÄr jeg ser at mennesker endrer seg og fÄr en sÄnn personlig utvikling som et resultat av at de har jobbet med stemmen sin over en periode.
SÄ personlig utvikling er jo kanskje min lidenskap, sÄnn sett. Og det handler jo om at man har jobbet med noe over lengre tid, man har kanskje stÄtt i en utfordring, man har vÊrt gjennom en prosess, og da som en premie eller som et resultat av dette, sÄ kjenner man at man har endret seg, at man kan se seg tilbake og tenke at for et halvt Är siden eller et Är siden sÄ ville jeg ikke...
tenkt pÄ denne mÄten jeg ville kanskje ha stresset mye mer jeg ville ikke tatt hensyn til kroppen, pusten min jeg ville tenkt mindre over mÄten jeg snakket pÄ
SÄ stemmekoaching, ja, det handler jo mye om mÄten vi snakker pÄ. Det handler jo om, som en klient, sÄ har du kanskje da hatt utfordringer med stemmen din. Du har kanskje kjent mye pÄ at du blir sliten og kes nÄr du snakker.
Enten som leder, eller som lÊrer, eller som pedagog, sÄ spiller det ikke sÄ stor rolle hvilket yrke man har, men felles er jo at man snakker mye hvis man kjenner pÄ denne stemmetrettheten.
Utover det sÄ handler det ogsÄ om Ä ville utvikle formidlingsevnen sin. SÄ det klienten jobber med er Ä bli bevisst pÄ hvordan jeg kan endre stemmen min for Ä kanskje hÞres tryggere ut i presentasjoner. Hvordan kan jeg ta rommet med stemmen min nÄr jeg mÞter nye mennesker for Ä gjÞre et godt inntrykk.
Og det i seg selv er jo kjempeviktig, fordi stemmen er jo med pÄ Ä skape sÄ mye tillit. AltsÄ jeg tenker jo at stemmen er jo det kommunikasjonsmiddel, eller den kommunikasjonsformen som skaper mest tillit. Fordi det er jo ikke det samme som Ä sende en tekstmelding eller en mail. SÄ ellers sÄ handler det jo om det Ä bli tryggere i presentasjoner. Det Ä ha litt presentasjonsnerver, det kjenner vi jo alle litt pÄ.
Men noen ganger kan det vÊre ekstra fint Ä ta ekstra godt tak i det, fordi det kan handle om presentasjoner internt eller eksternt, hvor du kjenner at nervÞsiteten gÄr sÄpass utover stemmen og formidlingen din, at dette er noe som du Þnsker Ä ta mer tak i.
Men for din egen del, hvordan fant du ut at det er stemmecoach jeg skal bli?
SÄ vidt jeg ser, sÄ er det ikke som om jeg er blad i gule sider for tida, men jeg tror den kategorien er relativt ubefolket. Ja, det er det. Det handler jo om at dette med Ä utforske stemme og lyd har jo egentlig vÊrt en rÞd trÄd gjennom hele livet mitt. Siden jeg var liten sÄ var jeg veldig glad i sang og stemme.
Men det var fÞrst da jeg begynte pÄ kunstakademi i Nederland at jeg for alvor begynte Ä utforske hva er stemme, hva er kraft, hva er klang i stemme, hva er resonans, hvordan kan man bruke kroppen for Ä lage en bevisst stemme. SÄ da var jeg kunststudent i Nederland og begynte Ä utforske dette, og i den sammenhengen gikk jeg selv et Är til en stemmepedagog.
som ga meg veldig mye. Hun hjalp meg jo fÞrst og fremst med Ä utforske disse ideene mine om hva kunst var. For jeg hadde jo en idé om at kunst handlet om dette, eller at dette var en form for kunst.
Men nÄr jeg gikk hos henne sÄ kjente jeg ogsÄ at jeg fikk, altsÄ det var litt en blanding som Ä gÄ til meditasjon og terapi pÄ en gang. SÄnn at de to bonus-effektene av Ä gÄ til en stemmepedagog har jo blitt veldig viktig for meg i min utvikling videre som stemmecoach.
Da jeg var i Nederland, skulle jeg presentere dette for lÊrerne mine, som ikke var henne, men andre pÄ Kunstakademiet. Da viste det seg at de var veldig uenige i at en stemme som var fri og resonerte i rommet, som hadde kraft og klang, at det ikke var kunst.
SÄ det endte faktisk opp med at jeg ble kastet ut av kunstakademiet. Men jeg hadde en liten plan B, det skal sies, sÄ da dro jeg videre til Finland, hvor jeg kom inn pÄ masterstudiet pÄ kunsthÞyskolen der i noe som heter «Environmental Art».
SĂ„ der fĂžlte jeg at jeg fikk fullfĂžrt prosjektet mitt med Ă„ utforske hva er lyd, hva er stemme. Jeg gikk rundt i Helsinki,
tok opp masse lyder rundt meg, skrev en lyddagbok som handlet om hvordan jeg opplevde lydene rundt meg, og dette ble til tekster, og dette ble sanger, og dette ble installasjoner og sÄ videre. SÄ da fikk jeg pÄ en mÄte fullfÞrt det, og sÄ kom jeg hjem til Norge etterpÄ og bestemte meg for Ä utdanne meg som logoped for
Fordi jeg tenkte at det ville vÊre en fin base for Ä kunne jobbe profesjonelt med stemmebruk. En skikkelig tur, altsÄ! En skikkelig tur, ja. Og i lÞpet av de studiene pÄ Universitetet i Oslo, som...
som jeg da mÄtte ta, sÄ begynte jeg ogsÄ Ä praktisere yoga. Og det for min egen del, fÞrst og fremst. Og det har jo ogsÄ blitt en veldig viktig del av stemmekoaching, egentlig. For det har jo mye Ä gjÞre med kropp, pust. Det Ä kunne vÊre til stede i kroppen. Vi kjenner ogsÄ igjen i dette her med stress, og hvor mye vi er i vode hele tiden, sÄnn.
SÄ det utviklet seg jo ogsÄ til at jeg tok teacher trainings i to forskjellige yoga-typer. SÄ det er ogsÄ noe som er en del av stemmekoaching i dag som jeg driver.
For ledere, hvilken betydning har stemmebruken, kan du tenke deg, for hvilket gjennomslag de klarer Ä fÄ? Hva kan vÊre typisk situasjoner der stemmebruken kan bety noe? Det er klart at som leder sÄ tenker jeg jo at du Þnsker Ä fÄ folk til Ä gjÞre ting som de kanskje i utgangspunktet ikke vil ha gjort av seg selv.
SÄnn at det Ä ha en stemme som gjÞr at du fÄr med deg folk, det er jo viktig. Og da handler det jo for eksempel om Ä ikke snakke for fort. Fordi hvis man snakker og man utstrÄler stress, at man har dÄrlig tid, at man kanskje fremstÄr som stresset, kanskje overfladisk til og med, sÄ vil man jo ha mindre mulighet for Ä fÄ folk med seg.
Og sÄ er det jo helt konkret viktig Ä ha en tydelig stemme. Det Ä bli hÞrt nÄr du skal holde en presentasjon. Det Ä gi tydelige beskjed. Noen ganger mÄ kanskje en leder gi ubehagelige beskjed ogsÄ. SÄ det Ä fÄ gjennomslag ...
for det du prÞver Ä si det er jo det forutsetter jo at du har en god stemme som selvfÞlgelig blir hÞrt og er tydelig men ogsÄ som fremstÄr troverdig og som de andre fÄr tillit til og liker da rett og slett det er jo ikke like det liker deg ja
Men de som kommer til deg, det er ledere, det er advokater, det er konsulenter, du har en rekke forskjellige yrkesgrupper. Men er det noen sÄnn typiske gjengangere pÄ Ä folk Þnsker Ä fÄ til bedre? Ja, altsÄ det er, jeg kan dele det inn i tre kategorier egentlig. Det er jo de som opplever at de prater sÄpass mye at de blir slitne i stemmen, som jeg nevnte litt innledningsvis.
Da handler det jo om Ä ta mer kontroll pÄ pusten, altsÄ legge stemmen dypere, snakke roligere, og ikke minst hvile stemmen. Der er vi jo litt forskjellige ogsÄ. Noen er jo veldig utadvente og elsker Ä prate, og da blir man jo ogsÄ mer sliten i stemmen.
SĂ„ stemmehvile og riktig stemmebruk er et tema. En annen kategori kan vĂŠre mer Ăžnske om Ă„ utvikle formidlingsevnen sin. Da handler det mer om tilstedevĂŠrelse i mĂžter. Jobber du for eksempel som advokat og har...
dagen fullstappet av mÞter, sÄ er det jo en utfordring Ä kanskje vÊre til stede. NÄr du skal hoppe fra et mÞte til et annet under to minutter, sÄ er jo pusten og stemmen noe man kan ta kontroll pÄ, og sÄnn sett fÞle at man er mer til stede.
Og sÄ er det jo dette med nervÞsitet. AltsÄ er du enten en leder, eller kanskje du driver for deg selv, kanskje du reiser rundt i verden og holder presentasjoner pÄ stÞrre scener, sÄ er jo dette med trygghet pÄ scenen, altsÄ det Ä forholde seg til en powerpoint versus det Ä faktisk snakke pÄ en tilstedevÊrende mÄte, det er ofte et tema.
Det er noe jeg kan jobbe med flere klienter.
AltsÄ, endring av personlige egenskaper. Jeg tenker jo for det fÞrste at de som kommer til deg er jo litt modige, som tÞr Ä gÄ inn i det feltet. Mange av oss vil jo tenke at stemmen, den er jo bare sÄnn som den er. Det er noe medfÞdt. Det er noe som ikke du kan gjÞre noe med. Men hva er det du... Hvordan ser en sÄnn type forlÞp ut? Hva er det du trener pÄ? Ja, altsÄ...
FÞrste time handler litt om Ä bli bevisst pÄ hvordan du har gjort deg noen erfaringer allerede. Du har kanskje gjort deg noen erfaringer med at du ikke blir hÞrt, at stemmen kanskje kan gÄ litt opp i pitch nÄr du er stresset, eller at du hele tiden mÄ gjenta deg selv, eller veldig ofte opplever klienter at man har litt knirk eller skurr pÄ stemmen, at den ikke er klar.
SÄ hvis du for eksempel kan hÞre stemmen min nÄ, sÄ prÞver jeg Ä ha fokus pÄ Ä ha en klar stemme. Og med det mener jeg at den ikke er, hvis jeg legger den litt sÄnn her bak, sÄ hÞrer du kanskje at den blir litt mer skurret, litt sÄnn knirkete. Og det kan man jo kjenne seg litt igjen i, eller hÞre pÄ andre folk ogsÄ. SÄ det er en ting, det Ä fÄ en ren stemme, og sÄ er det jo det Ä fÄ en dyp stemme.
som nesten alltid er et tema, det Ä legge stemmen dypere og mÞrkere. Fordi nÄ for eksempel sÄ snakker jeg jo her, og det fÞles ganske behagelig og naturlig ut for meg, men hvis jeg blir litt irritert, eller kanskje litt stresset, eller litt engasjert, sÄ kan jeg kanskje legge meg litt her oppe, og kanskje legge pÄ litt ekstra volum her, og da hÞres jeg kanskje ikke fullt sÄ rolig ut, ikke sant? Ja.
SĂ„ det med stemmeleie er jo nesten alltid et tema, og kraft i stemmen. Er det noen greier der med dyp stemme og hva som oppleves som attraktivt eller kompetent? Har jeg hĂžrt noen rykter om at mye mennesker har en tendens til Ă„ koble egenskapet med stemme og kompetanseautoritet?
Ja, det er jo noen studier som er gjort pÄ dette her, og det man har funnet, det er jo nÄr det gjelder nonverbal kommunikasjon, sÄ har vi jo kroppssprÄk og stemme. Og sÄ er det jo gjort studier pÄ at nesten 40% av det vi formidler, det kommer til uttrykk gjennom mÄten jeg bruker stemmen min pÄ.
spesielt da nÄr jeg skal gi uttrykk for holdninger eller fÞlelser. SÄ hvis jeg da gÄr litt opp her og sier at jeg synes at stemmebruk er kjempeviktig, sÄ vil jo den fÞlelsen eller den holdningen, stemmebruken min da, vil vÊre med pÄ Ä forme det som faktisk kommer ut.
Det er det jo gjort forskning pÄ. Og sÄ er det jo det at rent fysisk sÄ kjenner jeg jo at jeg blir mye mer aktivert og stresset nÄr jeg legger meg her oppe. Hva er det som skjer med pusten min da? Da gÄr jo pusten min hÞyere opp, og jeg kjenner at jeg aktiverer dette her fight-or-flight-systemet mitt, ikke sant?
Og i motsetning til det, sÄ kan vi tenke oss litt sÄnn rest and digest, at vi fÄr mer kontakt med det parasympatiske nervesystemet, og det gjÞr vi nÄr vi begynner Ä puste mer med magen.
Hei, jeg heter BÄrd Fyn. Jeg er nÞrdeduktatt av samarbeid. Og det er fordi jeg gjennom mange Är i forsvaret har kjent pÄ hvor utrolig givende det er nÄr samarbeid pÄ jobb fungerer, og hvor utrolig slitsomt det er nÄr samarbeid ikke fungerer.
Noe av det jeg har kjent pÄ er hvor avgjÞrende min psykologiske trygghet er. BÄde for at jeg selv skal kunne ha det bra pÄ jobb, men ogsÄ for at jeg skal kunne gjÞre det bra pÄ jobb. Denne psykologiske tryggheten viser seg viktig for at vi skal kunne jobbe effektivt sammen mot de mÄlene vi setter oss. Her pÄ NHN, Norges handelssyskole, har jeg de siste Ärene hatt gleden av Ä forske pÄ dette temaet. Til hÞsten skal jeg delta med en modul pÄ ledeprogrammet, og der skal vi dykke ned i hva denne psykologiske tryggheten er for noe og ikke er for noe,
Hvorfor den er viktig, og hvordan vi kan lede til psykologisk trygghet i praksis. Det er gjort masse god forskning pÄ dette her feltet, og jeg brenner for Ä gjÞre den tilgjengelig og anvendelig for folk flest. SÄ vi skal se pÄ hvordan vi kan bygge Þkt trygghet i arbeidsmiljÞet, og bygge Þkt trygghet i lederrollen.
Jeg har jo rÞpt for deg at jeg sliter litt med egen stemmebruk, og for de som lytter meg pÄ lederpodden og kanskje har sett meg pÄ scenen noen ganger, sÄ er dette kjent materiale. Men det som skjer er jo at jeg blir veldig, i en del sammenhenger, sÄ blir jeg engasjert, og jeg har ofte tenkt pÄ det som en utelukkende god ting. Og sÄ har jeg spesielt de siste Ärene fÄtt tilbakemeldinger der jeg skjÞnner at de som er pÄ andre siden av en hÞytalere eller en scene,
litt for mange opplever det som for mye altsÄ jeg tenker kanskje pÄ det som humor og engasjement men der jeg begynner Ä nesten smÄskrike litt og der intensiteten i stemmebruken blir for heftig
Jeg snakker hÞyt, det gjÞr jeg jo her pÄ podden ogsÄ, for jeg tenker at jeg mÄ nÄ helt igjennom skjermen og internett og alt mulig for Ä komme frem til den andre siden. SÄ det ligger latent for meg, det Ä snakke hÞyt. Det Ä snakke fort kan ogsÄ skje.
spesielt under stress. Og det Ä ta litt av gÄrde med stemmebruken, og skrike litt, og vÊre litt sÄnn stand-up-aktig. NÄ er jeg heldigvis sluttet med Ä holde foredrag, men jeg har gjort det i mange Är, og der er det liksom vÊrt noen sÄnn virkemidler som kommer litt automatisk og litt ut av kontroll, og som jeg nÄ Þnsker Ä ta mer kontroll pÄ. Ja.
SÄ her er det flere ting pÄ en gang. Men hva er de konkret, kan jeg spÞrre? Hva er eksempel pÄ tilbakemeldinger du har fÄtt som podcast-host? PÄ podcast-host sÄ kan det nok vÊre Ä snakke for fort. Det kan vÊre Ä snakke for hÞyt. Litt sÄnn
jeg merker det selv at jeg legger meg pÄ et litt for hÞyt tonleie, og det er jo tekniske ting som vi varetar at det blir hÞyt nok, sÄ jeg trenger liksom ikke Ä sikre meg at stemmen skal nÄ ut til hele landet manuelt. SÄ det er en greie. OgsÄ i den foredragssaken sÄ er det en litt sÄnn hang til Ä gÄ veldig lyst og litt skrikete og litt voldsomt og en energibruk som kan gÄ litt av skaftet. Ja.
SÄ det Ä tÞrre Ä ta det rolig, det Ä tÞrre Ä snakke rolig, og det Ä av og til ikke gi etter for denne lysten til Ä gÄ litt inn i noe litt sÄnn skriking bare for Ä fyre opp energien her noe mer. Ja, det er jo interessant det der, for det har jo mye Ä gjÞre med det mentale aspektet, tenker jeg. Det mentale aspektet ved stemmebruk er jo nesten stÞrre enn det fysiske noen ganger.
Men hva er det du opplever da? Hva kjenner du selv nÄr du trykker pÄ, gÞnner pÄ med kraft i stemmen? Kjenner du at du blir...
Da er det jo mye adrenalin i kroppen fra fÞr, bÄde knyttet til nervositet og litt den gearingen som det kan vÊre Ä stÄ pÄ en scene. Og sÄ er det jo et eller annet virkemiddel som er innbilde med at det er en positiv effekt pÄ publikum, men som etter hvert erfarer at det er det faktisk ikke, i hvert fall ikke i det lange lÞpet, kanskje i noen veldig smÄ sekvenser.
SÄ det er jo nesten som en uvane, men der er jo famle litt i blinde, for du har jo ikke en stemmecoach med deg i den sammenhengen som gir deg en veldig objektiv tilbakemelding. SÄ du mÄ jo navigere litt sÄnn. Det er vanskelig Ä observere seg selv i de situasjonene. Ja, altsÄ det fÞrste som jeg har lyst til Ä be deg om da, det er jo Ä kjenne litt etter hvordan du sitter, sÄnn som nÄr du sitter nÄ foran mikrofonen.
Ja, nÄ stÄr det. Men at du har god kontakt med gulvet, at du kjenner at du puster med magen, og det er jo kanskje utgangspunktet ditt for Ä begynne Ä snakke, det Ä kjenne at du skal puste med magen. Men vi kan jo teste en liten stemmeÞvelse nÄ, kanskje? Ja. SÄ hvis du prÞver Ä slappe av i magen, og da mener jeg at du faktisk lar magen...
slippe litt ut. Og sÄ pÄ utpust, sÄ begynner du Ä trekke magen inn. Ja, at du nesten blÄser ut et lys. Og sÄ prÞver du Ä suge magen inn. Og sÄ kommer du igjen der til meg. PrÞver du Ä si hei. Ja, en.
1, 2, 3, 4, hei, klang min ut, hei, ha, hoi, 1 og 2 og 3, 4, 5 og 6. SĂ„ det jeg prĂžvde Ă„ vise deg, hvordan var det?
Nei, det var artig. Jeg blir jo litt stresset for lytterne som mÄ hÞre pÄ denne seansen og hÄpe at noen av dem sitter og fniser litt. Men det var ganske godt. Det var deilig Ä ta kontroll. Ja, sÄ det jeg prÞvde Ä vise deg nÄ var jo hvordan du kan flytte fokuset ditt fra halsen og ned til bunnen av magen.
Ja, sÄnn at da er det fra magen at trykket skal skje, og da er det trykket fra magen som gjÞr at stemmebÄndene vibrerer, og ikke ved hjelp av anstrengelse fra halsen. Jeg kan faktisk hÞre at du anstrenger deg litt fra halsen noen ganger nÄr du snakker. Og da kommer kanskje det uttrykket ogsÄ, som du har fÄtt tilbakemeldinger pÄ, at det er det uttrykket som folk...
Folk hÞrer nÄr du presser for mye fra halsen. SÄ hvis du Þver deg pÄ Ä snakke mer fra magen pÄ utpust, en sÄnn der peispust, sÄ vil du kunne ta mye mer kontroll pÄ stemmen.
Og det er noe med at da finner du etter hvert den naturlige stemmen din, eller bruker mer av den naturlige stemmen din. Veldig, veldig bra. NĂ„ er vi i gang. Du skal ikke se borti for at jeg trenger litt oppfĂžlging og etterverden etter dette her, men fortell litt, hva er det folk kan gjĂžre selv?
Som funker? En ting er stemmecoaching, som jeg tenker er den ultimate PT-en og treningsformen. Men er det noe folk kan gjÞre selv for Ä bli litt mer bevisst pÄ egen stemmebruk? Ja, det er det. FÞrst og fremst handler det om fokus i kroppen. Det Ä holde pÄ med yoga, pusteteknikker, meditasjon.
egentlig all form for fysisk trening tar deg jo ned i kroppen, sÄ det er jo bra. Og sÄ er det jo det Ä legge stemmen sin litt mÞrkere, det Ä kanskje bestemme deg for Ä rett og slett prÞve Ä snakke litt saktere, litt roligere nÄr du skal inn i en situasjon, prÞve Ä tenke litt gjennom pÄ forhÄnd ogsÄ, hva er det jeg Þnsker Ä oppnÄ med denne situasjonen?
Ä svare pÄ et sÄnt type spÞrsmÄl kan gjÞre deg veldig klar pÄ en god mÄte
Og det Ä lytte, altsÄ jeg tenker pÄ ledere, og nÄ er jo ikke jeg leder, men jeg har jo tenkt litt pÄ dette med ledelse og ledere, at det Ä lytte er noen ganger enda viktigere enn Ä snakke faktisk. Fordi hvis du har en innstilling om Ä lytte, sÄ vil du fÄ en mye mer ro i stemmebruken din, og da vil du ogsÄ Þve deg pÄ empati, eksempelvis,
Det er jo kjempeviktig i kommunikasjon. MÄlet er noe av effekten ved Ä bli mer bevisst pÄ stemmen din. At du opplever at kommunikasjonen med andre blir bedre. Og at du kjenner deg mer til stede. Og klarer Ä skape bedre relasjoner.
Dette her er jo et felt som jeg begynner Ä effe mange tanker nÄ, og er det en slags universell standard for hva som er en god stemme? AltsÄ, jeg hÞrte jo sagt noe nÄ, det Ä snakke sakte vil alltid vÊre bedre enn Ä snakke fort. Det Ä bruke luft, stillhet som et virkemiddel,
dynamikk, det Ä legge trykket pÄ noen setninger og klare Ä variere i stemmebruken, intensiteten sÄnn at du framhever budskapet men personligheten oppi dette her, altsÄ henge personlighet og stemme sammen, eller kan en hvilken som helst personlighetsprofil etterstrebe en hvilken som helst stemmebruk? Mange spÞrsmÄl. Det er et interessant spÞrsmÄl og svaret er jo flere ogsÄ, tenker jeg
men altsÄ ja selvfÞlgelig er det jo alltid litt den der at man kan fake it till you make it pÄ en mÄte men det er jo noe med at kommer ikke den troverdigheten den autentiske stemmen ut pÄ en altsÄ er ikke stemmen autentisk sÄ vil den jo ikke bli like god som nÄr intensjonen er der ikke sant og fÞlelsen er der pÄ ekte
Det Ä jobbe med stemmen min handler jo om mer enn Ä bare jobbe mekanisk, teknisk med stemmeteknikker. Det handler jo ogsÄ om Ä bli bevisst pÄ hva du vil, hva du Þnsker med dette mÞtet.
Hvorfor Þnsker du Ä jobbe med stemmen din? Hva er det som pÄvirker stemmen din? NÄr man begynner Ä tenke disse tankene, sÄ har personen ogsÄ gode intensjoner med Ä jobbe med stemmen sin. Da har du bÄde...
det tekniske og det emosjonelle eller det mentale pÄ plass, hvis du skjÞnner hva jeg mener. Men det er klart at stemmen gjenstegler jo pÄ mange mÄter personlighet. Stemme og identitet henger jo veldig sammen.
Og jeg tror der gÄr man jo ofte litt pÄ autopilot ogsÄ, fordi man kanskje er vant til Ä vÊre i en rolle. Man har kanskje hele livet vÊrt pÄ en spesiell mÄte, og det vil jo ogsÄ pÄvirke stemmen din. Og sÄ tenker jeg at selv om jeg lÊrer Ä snakke litt roligere, og har litt mer kontroll pÄ stemmen, sÄ tror jeg jo at min
ekstroverte intensitet som nok er en del av min personlighet vil skinne gjennom ikke sant, ja du klarer ikke Ă„ trene det vekk nei, og det er jo litt interessant fordi de som blir slitne i stemmen ofte de er jo veldig ofte utadvente folk som elsker Ă„ prate og som synes det er kjempedanskelig Ă„ ha stemmefile
Mens de som kanskje er litt mer introverte, de trenger Ä jobbe mer med Ä ta ordet mer. Det Ä observere seg selv utenfra, det er noe av det vanskeligste vi mennesker gjÞr. Og en del ting med vÄr mÄte Ä vÊre pÄ i verden, klarer vi nesten ikke Ä bli bevisst pÄ uten Ä fÄ tilbakemeldinger.
SÄ det jeg lurer litt pÄ, det er jo sikkert ikke sÄnn at alle, sÄnn som jeg hÞrer det, sÄ kan alle ha gÄtt en tur til en stemmecoach i gang iblant. Men hvis en tenker at du er i en posisjon, for eksempel som leder, der stemmen din betyr noe for hva du klarer Ä fÄ til og ikke, hva slags tegn er det du kan sete for Ä skjÞnne at hei, kanskje noe av dette her handler litt om min stemmebruk?
For mye driver ikke tilbakemeldingen i hytte og pine pÄ stemmebruk. Det er jo oppfattelsen ganske personlig, ganske fornÊrmende. SÄ det er i beste fall noe som blir snakket om bak ryggen pÄ deg. Ikke sant? Ja. Nei, altsÄ, kanskje det mest Äpenbare er jo
misforstÄelser da hvis man opplever at man ikke blir hÞrt eller at ting har blitt misforstÄtt sÄ kan det jo rett og slett vÊre noe med at du ikke snakker tydelig nok ellers sÄ er det jo mer som, hva skal man si konflikting pÄ jobben
Som kan vÊre et signal pÄ at kommunikasjonen ikke er bra. Kanskje du trenger Ä ta en fysisk prat med noen for Ä vÊre trygg pÄ at vi er good. Eller at folk pÄ... Hvis du holder en presentasjon, at folk ikke...
Kanskje gir deg den tilbakemeldingen som du hadde hÄpet pÄ. SÄnne type ting. SÄ kan det vÊre et signal pÄ at stemmebruken, formidlingen din, kunne vÊrt bedre. Kanskje mer inkluderende. Det Ä tenke pÄ at du faktisk er i en dialog, selv om det er en presentasjon. Det er et tips da.
NÄr folk blir stresset, sÄ er det jo noen mekanismer som trer inn. For eksempel nÄr du skal stÄ pÄ en scene. Det Ä snakke fort, det er en klassiker. Jeg ser jo en del som ler en del. Ja, som ler en del. Som en stressrespons.
Jeg tenker at de signaliserer at de er litt usikre, eller at de er litt utrygge, for det er egentlig ikke noen som har sagt noe morsomt, men de fyller inn tomrommene med latter, og det kan jo skape en utydelighet. Er det noe som er tema i dine sesjoner? Akkurat det med latter har jeg faktisk ikke opplevd fĂžr, men det med at man prater litt uavbrutt, fordi man er litt usikker, det er jo et tema.
Det er det, absolutt. SÄ det er jo noe med den stillheten. AltsÄ Obama for eksempel, hvis man ser pÄ noen videoer og sÄnn, han er jo ganske god til Ä ta disse her pausene. Han sier noe, og sÄ tar han en pause, og sÄ sier han noe igjen, og sÄ gir han tid til lytterne til Ä kunne reflektere og ta det inn. Og det er jo en trygghet i det, tenker jeg.
Kan det bli kjedelig av og til med sÄnn veldressert, veltrent stemmeutÞvere? Nei, det finnes ikke sÄ mye av det. Det er ikke sÄ mange eksempler pÄ veldig sÄnn type Obama-eksempler, holdt jeg pÄ Ä si. SÄ akkurat det, det blir ikke kjedelig, nei. Men det er jo ekstra gÞy da, nÄr jeg fÄr lov til Ä se at folk...
endre seg og at man blir tryggere i presentasjoner at man liksom tÞr Ä ta ordet men ogsÄ bare det Ä bli mer bevisst at man merker at jeg kjenner meg roligere i mÞte det trenger jo ikke Ä handle om usikkerhet pÄ den mÄten bare at man kjenner at man har tatt mer kontroll pÄ stemmen
Nina, er det noe du har lyst til Ä si til lederpodden SÞlutterÞd som jeg ikke har spurt deg om? Ja, jeg tenker at det er viktig at du begynner Ä legge litt merke til stemmen din, det vil jeg si. Det Ä reflektere litt rundt hvordan du snakker, altsÄ...
Det Ä vÊre litt mer til stede i kroppen din nÄr du snakker, og vÊre litt bevisst pÄ det, det gjÞr at du blir mer til stede og kommer litt ut av hodet. For det Ä ta mer kontroll pÄ stemmen din, det betyr jo ogsÄ at du faktisk kan spare mer energi.
Det med stress er jo veldig ofte et tema hos meg. SÄ bare det Ä ta kontroll pÄ stemmen din for Ä spare energi, det tenker jeg er fint Ä gjÞre.
Nina, tusen takk for at du kom til lederpodden, og tusen takk for coachingen. NÄ har jeg litt Ä jobbe med, sÄ denne videosnutten som kom ut av den podcasten, den skal jeg kjÞre pÄ repeat nÄ, fremover. PustÞvelse. Ja, veldig bra. FÄ kontakt. Ja, sÄ har jeg altsÄ stemmeportalen da. SÄ du mÄ kjÞtte ut. Ja, stemmeportalen.no, det hjelper siden. Nei, altsÄ stemmekoaching.no er jo nettsiden min, men pÄ den sÄ er det noe som heter stemmekortalen.
SĂ„ det er et veldig lavterskel online-kurs som man kan gĂ„ inn og skaffe seg tilgang til. SĂ„ har man masse videoer og sĂ„nn. Nydelig. Tusen hjertelig takk. Tusen takk, Tor-Ă
ge. Det var veldig hyggelig Ä treffe deg. Til deg som hÞrer pÄ, hvis du er nysgjerrig pÄ alt som skjer i vÄrt lederunivers, kom deg inn pÄ lederpodden.no
og trykk pÄ den rette knappen, da vil du fÄ vÄrt nyhetsbrev i din inbox hver eneste fredag. Hvis du Þnsker Ä bruke den hÞsten som nÄ kommer til Ä utvikle deg som leder, lÊre nye ferdigheter, fÄ oppdatert kunnskap, da har vi altsÄ noe for deg som heter Lederprogrammet. Det er kun plass til 20 deltakere, og mange har allerede meldt seg pÄ. Du finner alt du trenger ved det pÄ lederprogrammet.no.
igjen takk for at du hÞrer pÄ lederpodden vi hÞres igjen om en uke lederpodden er gitt til deg av Execu