7/27/2016

Episode 28 - Frekvensbåndene

Teknisk sett podcasten diskuterer frekvensspekteret, en uendelig ressurs med et begrenset antall bruksområder. De utforsker hvordan frekvenser brukes for radio, TV, mobiltelefoner og andre teknologier. De diskuterer utviklingen fra analog til digital teknologi og fremtidens behov for mer frekvenser for IoT og 5G.

01:58

Taleren diskuterer radiofrekvenser, overgang fra analog til digital lyd, og utfordringer med rekkevidde og teknologi.

06:48

Frekvenser for mobiltelefoni og ny teknologi som 5G diskuteres, med fokus på hvordan de påvirker dekning og kapasitet.

14:20

Frekvensharmonisering er essensiell for effektiv global kommunikasjon og teknologiutvikling, spesielt for fremtidens trådløse løsninger.

Velkommen til nok en

Transcript

Velkommen til nok en teknisk sett fra Teknisk Ukola Media. Jeg sitter her med Odd-Rikard Valmått. Hei, hei. Hei, Odd-Rikard. Mitt navn er Jan Moberg, og jeg er sjef her i TU.

16.780 s
00:00:00

I dag, Odd-Rikards, skal vi snakke om noe som du har vært uendelig entusiastisk for. Helt siden vi startet disse podcastene for et halvårstid siden, så har du stått og hoppet og sagt «Jan, Jan, Jan, vi må snakke om dette!» Her er det uendelighet i begge ender, og du er uendelig entusiastisk.

16.660 s
00:00:17

Hva gjelder det nå? Ja, det er frekvensspektret igjen. Frekvensspektret? Ja, vet du, det er jo alt for lite interesse rundt frekvenser, spør du meg da. Folk kjenner ikke selv i fotball, men ikke frekvenser. Det skjønner jeg ingenting av. Men hva skal frekvenser til for at verden skal få se fotballen? Ja, det må det. Altså, vi er så avhengig av det. Det er jo ikke en måte på. Ja, fortell oss litt da. Hvor begynner vi? Ja, altså, hvor begynner vi? Altså, frekvenser er jo egentlig...

25.980 s
00:00:34

Vi snakker om at verdensrommet er uendelig. Frekvensspekter er også uendelig. Det er uendelig langt mellom bølgetoppene i en ene, og så er det uendelig kort. Det er uendelig gange to, men det er ikke alt dette vi kan benytte oss av. Det er jo egentlig et smalt spekter vi utnytter. Og så lyser det jo også elektromagnetiske bølger med en viss frekvens.

28.300 s
00:01:00

Men vi snakker om radiospekter her da. Det er jo det vi er interessert i. Og det omtaler vi som bølgelengder og frekvenser og bånd og sånn. Det er mange navn på deg, men det er jo egentlig samme greia. Og vi bruker jo til daglig veldig mye av det. Ikke minst nå når det er sommer. Så er vi jo trådløse alle mann. Ja, vi er trådløse. Vi er blitte. Men det er mye vi har lagt nå igjen. Altså, jeg kan...

28.580 s
00:01:29

Jeg kjøpte meg en ny bil i fjor, og der har jeg mellombølge og langbølge. Det er jo helt absurd. Når hadde vi mellombølge og langbølge her i Norge? Faktum er at vi har det enda. Vi har en langbølgesender som er på 360 meter høy, som står i Finnmark, og som sender langbølge ut til fiskeflåten, og den når jo nesten opp til Svalbard. Og på Svalbard så er det en mellombølgesender, og vi bruker de fordi de har sånn

28.320 s
00:01:58

fryktelig lang rekkevidde, ikke sant? Men de ble jo bombredde. Men veldig lavbønd bredde, ja. Og vet du hva? Det er litt sånn morsomt her. Når FN kom

11.400 s
00:02:27

Det begynte å ta på 70-tallet. Så fikk NRK klager på at det var så skruttende lyd. De hadde aldri hørt diskant før, vet du. På mellombølgen. Og da fikk jo FM diskanten. Det dro jo helt opp til 15 kHz i lyd. Og da synes folk at det var jævlig ubehagelig å høre på den der FM-radion. Og nå legger vi ned FM-radion også.

27.820 s
00:02:39

Så vi har vært gjennom en del skifter, altså vi har lagt ned mellombølge, langbølge, kortbølge og nå er det så fm. Vi flytter oss oppover i frekvensspektret. Rett opp, vi flytter oss oppover i frekvensspektret, men det skulle bety at vi også flytter oss mot synkende rekkevidde? Ja, det gjør vi jo. Men hvordan kompenserer vi for det?

21.860 s
00:03:08

- Ja, tenk på radio nå. - Ja, nå var vi inne på radio da. - Det er mange ting som bestemmer rekkevidde. Langt uti blir det veldig mye skulder, det blir det jo på FM også. På DAB, som er i 200 MHz båndet, mens FM er rundt 100 MHz, så har vi en helt annen måte å kontrollere lyden digitalt.

23.100 s
00:03:30

De har feil korreksjon, veldig mye av det som sendes er jo feil korreksjonskode. Sånn at lyden er jo perfekt all the way. Det blir mørkt da. Enten lyd eller ikke. Det var ikke lyd eller ikke, men det var ikke den skurren du fikk på FM. Også har du senderstyrke, ikke minst effektivitet. DAB-en er jo overlegen på alle disse områdene her.

27.260 s
00:03:53

Jeg synes jo det er en forbedring, men det er jo fryktelig mye bråk nå da, for at veldig mange har jo ikke det her i bilen. Men nå blir vi tvunget over.

9.000 s
00:04:22

Og så har vi jo over DAB-en mye snask fra det militære. NATO, når de rullet inn, la de beslag på veldig mye. Og det var jo greit før, for vi brukte jo ikke det. Så militæret ligger mellom DAB og TV et sted? Ja, det ligger veldig mye militære frekvenser helt opp til det vi snakker om nødnettet. Det ligger på i underkant av 400 MHz.

27.560 s
00:04:32

Så 240 til 380 er jo et militærbånd. Det er jo 240 til 380 er et militærbånd, og det brukes stort sett bare når det er øvelser. Det er jo gullfrekvenser som bare brukes til øvelser.

13.900 s
00:05:00

Ja, for dette er jo et begrenset gode. Ja, det er det. Det blir ikke mer frekvenser. Det er ikke en produsering mer. Og dette spektret vi snakker om nå er jo det som vi virkelig kan benytte oss av. Det er både bra rekkevidde og tilfredsstillende vådbredde. Ja, men på en annen side, vi kan ikke bruke dette til mobiltelefoner. Fordi at antenne, da du får et antenneproblem, antenner blir så jævla langt.

27.680 s
00:05:15

Særlig under 700 MHz som skal overføres til mobilbåndet, da får vi et antenneproblem igjen. Folk vil ikke ha en utvekt antenne på mobilen. - De må piske. - Nei, det er jo alt. - Hvis ikke Apple kommer med, da blir det inn igjen. - Da blir det inn igjen, ja.

18.660 s
00:05:43

Og så har du 400, og da har du mye walkie-talkie og telemetri og sånt, ikke sant? Og så kommer du opp til den gamle, gode gamle 450, en der mobiltelefon begynte i Norge. Og den begynte jo så lavt, for da hadde du en lang rekkevidde. Televerket den gangen hadde jo ikke råd til å bygge så mye bastasjoner som det har i dag.

22.120 s
00:06:02

Så da gjaldt det at de rakk langt. Du hadde dekning på hardangervidda. Ja, du hadde de store viddene. Det var ingenting som rakk så langt som 4-5 tim. Og den er nå nedlagt som analog mobiltelefoni, og så er det ICE som bruker den til... Ja, de har overtukket den for, nå er det mange år siden, men som da gjør at du kan ha med deg...

23.260 s
00:06:25

- Har med deg internett både i båt og på fjellet? - Ja, de rekker langt og de bruker den enda. Men nå har de lagt om teknologien og bruker 4G på den frekvensen. Så kommer vi til mobilfrekvensen.

20.480 s
00:06:48

Mentioned in the episode

Frekvensspekter 

En uendelig ressurs med et begrenset antall bruksområder

Radio 

Bruker frekvenser for å sende signaler

TV 

Bruker frekvenser for å sende signaler

Mobiltelefoner 

Bruker frekvenser for å kommunisere

Internett of Things (IoT) 

Krever mer frekvenser for å koble sammen enheter

5G 

Krever mer frekvenser for å gi raskere hastigheter

Analog teknologi 

Gammel teknologi som bruker kontinuerlige signaler

Digital teknologi 

Nyere teknologi som bruker diskrete signaler

Langbølge 

En type radiobølge med lang rekkevidde

Mellombølge 

En type radiobølge med middels rekkevidde

Kortbølge 

En type radiobølge med kortere rekkevidde

FM 

En type radiobølge med høyere frekvens

DAB 

En digital radiostandard med bedre lydkvalitet

NATO 

Bruker frekvenser for militær kommunikasjon

Nødnett 

En type kommunikasjonsnettverk for nødetater

WLAN 

En trådløs teknologi som bruker frekvenser for å koble til Internett

Bluetooth 

En trådløs teknologi som bruker frekvenser for å koble enheter

GPS 

Bruker frekvenser for å finne posisjonen

GLONASS 

Et russisk satellittnavigasjonssystem

Radioastronomi 

Studerer signaler fra rommet

Kvasarer 

En type astronomisk objekt som sender ut radiobølger

Telenor 

Et norsk teleselskap

Telia 

Et norsk teleselskap

Radio Luxemburg 

En radiostasjon som var populær i Norge

Internet of Things 

Et nettverk av enheter som kan kommunisere med hverandre

700 MHz 

Et frekvensbånd som kan brukes for mobil kommunikasjon

Riks-TV 

En norsk kringkaster

Participants

Host

Jan Moberg

Guest

Odd-Rikard Valmått

Similar

Loading