Vi skal til Bordeaux, men vi skal være fryktelig engelske. Følg med. Følg med.
Hjertelig velkommen til en ny, fersk, rykende, fersk episode av Tom og Ratheløva sin drinkfeed og ikke minst Kjell Gabler Henrik sin kjellsvinnkjeller. Tom, vi er i veldig godt humør i dag. Vi er det. Strålende, faktisk. Ja, og det er fordi vi føler oss litt brittiske. Vi skal.
Vi skal føle oss litt brittiske, litt kontinentale. Å, kontinentale, det liker vi. Men vi skal også føle oss litt sånn Oslo-aktig, eller Kristiania-aktig, for å være helt nøyaktig. Skal vi være Kristiania-bohemer? Bohemer? Hvorfor ikke? Ja, vi er jo litt det.
Vi skal til Rådhusgata 4. Det skal vi. Og der i 1847 skjedde noe for vår del morsomt. Ja, i 1847, så dette var jo lenge før Kongrenorsk vinmonopol var påtenkt. Da var det en kar som het P.A. Larsen som hadde vinbutikk. Plæsen. Plæsen.
Og det var ikke uvanlig, for ikke bare Rådhusgata 4, men veldig mange hus oppover Rådhusgata, blant annet i kjelleren til gamle Rådhus, så var det vinbutikker. Ja, det var jo den gangen man kunne selge vin og alkohol som om det var vanlig melk og brød, rett og slett. Ja, og her har de da to karer som heter Pontus Dahlstrøm og Tulløv Heggjem, en trønder og en svenske.
Har funnet ut at dette her er så morsomt Dette må vi ta tilbake Ja, for P.A. Larsen Det døde jo Døde jo hjem Kanskje familien kunne fortsatt Å drive med import etter hvert Men etter at 1922 nåpå det kom Så åpnet det ikke igjen for import Av privatpersoner før I 1996 eller noe sånt 96, 97, 95, altså rundt der
Så de måtte jo sitte og vente litt da. Men disse to gutta, Pontus og Tølløf, de er jo noen ordentlige luringer, og de gikk inn da, og så fant de da PR Larsen, og så fant de ut hva slags viner var det han hadde til salgs. Og så har de prøvd å få tak i
de vinene, eller i hvert fall områdvinene. Og så har de faktisk klart å tenke på, de har prøvd å sette seg litt tilbake til den tiden. Og derfor så kom vi når du sa vi skal være britiske. Fordi den gangen så var vi veldig, vi ville gjerne være kontinentale her oppe på Nisseberget. Og det britene drakk, særlig de i øvre middelklass og litt oppe, de drakk ikke bare vin, de drakk klaretten.
De drakk Claret, eller Claret som det heter på fransk, men det greide jo ikke brittene å si, så de kalte det Claret.
Nettopp. Og det vi snakker om er egentlig vin fra Bordeaux. Ja, og på den tiden så var Bordeaux-vinene litt lettere, og noen vil si at de var tilnærmet mørk rosé. Semirose? Ja. Semirose? Semirose. Og dette her ble kjempepopulært i Bordeaux.
eller i England, så det ble det store det de drakk i England. Det var til de grader populært, så det var vel de som omtrent løftet frem Bordeaux som et vindistrikt, var jo Britenes nesten uslukkelige tørst etter Claret, etter hvert. Ja, og i hvert fall da, ikke minst eksportmarkedet, de drakk jo veldig mye lokalt, men eksportmarkedet, og Bordeaux er verdens viktigste vindmarked.
Det vil jeg påstå. Ja, men det kan du jo påstå. Og så skal ikke jeg krangle på det. Jo, men jeg vet at det har Kristi Byklum bakt med ham. Ja, det har det i hvert fall. Så da er vi to mot en uansett. Vår venn Krister, som vi har hatt på noen episoder her, det han har glemt om, det er jo mer enn vi noen gang kan lære. Så han støtter nok oss 100% i det. Han støtter i hvert fall min påstand av kriterien. Men nå har jeg da litt to...
To vennene våre Pontus og Trøllev Har jo da kommet med en hel serie Av disse PR Larsen-vinner De har tatt hvit og rødt Og så videre De har laget hele rangen Og det er kult Og det er veldig morsomt De har jo da Kastet seg over Hele lista til Til PR Larsen Back in the day Som har sagt Ok, hvordan kan vi Reskape det Hvordan kan vi reskape det Og
Noen ganger har de gått til produsenten og fått viner fra den produsenten og kalte det PR Larsen. Det er veldig gøy.
Andre ganger er det kanskje litt vanskeligere, og jeg tror her, PH Larsen-brandet, tror jeg de kommer til å bygge videre. Det vil vi jo tro, de ligger jo under en paraply av en herværende importør som helt sikkert støtter de motsomt, og det må de forlå til. Og nå vet ikke noen, jeg hadde aldri sett vinlista til PH Larsen, men skal ikke forundre meg at det kommer noen tyske viner der etter hvert, og kanskje det kommer noen Reislings. Hvem vet? Noen blivframils, kanskje, sånn...
Jeg vet ikke. Vi åpner vidt. Vi åpner vidt. Sørte det til meg? Jeg så den komme, og så tenkte jeg, vi lar det skje. Da skal vi helle i glasset her, og
Det er i hvert fall nydelig lyd når vi heller i glassene våre. Ja, vi har vel nevnt kanskje en annen episode som du har hørt om de glassene som Kjøl Gabriel nå har fått i test. For nå sitter vi i studio hos Kjøl Gabriel. De blir ikke noe vakrere for hver episode disse her. Kjøl Gabriel gjør ikke det, altså.
Nå synes jeg du er utfordrende, det vil jeg si. Jo, men det er jo sant. Men nå får du i hvert fall prøvd deg med litt rødvin. Det har vi ikke prøvd det nå. Siden jeg har nevnt det, så får du si hva disse glassene heter, som du skal teste. Det er en Mark Thomas glass som jeg driver, og jeg har fått beskjed av en som selger seg glassene, om jeg har lyst til å teste det og gi en tilbakemelding.
Ja, det er ikke noen penger involvert i akkurat det her. Jeg får ikke en krone for dette her. Nei, du ser bare litt dum ut på bildet med det rare glasset. Ja, vi tar ikke noen bilder av dette her, Tom. Vi bare lar det være. Men med en gang, og dette synes jeg er så gøy, med en gang, og dette er litt sånn Claré-verden, med en gang man lukter på Claré, så vil mange si, åh, den her lukter av vin. Skjønner du hva jeg mener? Jeg skjønner akkurat hva du mener.
Nå er jeg veldig trent til å kunne lukte litt mer enn bare å si, å, den lukter det rødvint. Ja, for du var litt overrasket da jeg skulle si det, tror jeg. Nei, men jeg er helt enig. Ja, for det her er typisk, denne her lukter akkurat sånn som rødvint skal lukte. Det er det vi forbinder med barndommens rødvintlukt av Tante Agat åpnet flasken, ikke sant? Ja, det er bare sånn bare ...
Åh, for du har de mørke bærene, du har en sånn der, er det noe sånn paprikatobat, altså egentlig noe sånt krydder? Det er noen lettere krydder bak her, om det er krydder eller til og med urteaktig, det kan nesten være...
grønnsaksblader som du gnir på så lukter det litt sånn. Ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja, ja
Så var Larsen god. På nesa, i hvert fall, så treffer han jo ganske mange av disse boksene vi leter etter når vi skal ha en overleit Bordeaux. Eller Claretta. Jeg smakte denne her hvor lenge er det siden? Det er noen måneder siden. Og det var sånn, just dette her var kjempespennende. Først tenkte jeg bare, dette her var
Dette var sånn, ja, vi er litt tilbake til barndomsrøvvinen. Det er jo ikke noe barndomsrøvvin, men den gode følelsen av røvvin man har hatt opp igjennom årene, skjønner du hva jeg mener? Skjønner hva du mener. Nå var det, og da fikk jeg god vare. Du husker ikke hvordan den smakte, men husker bare at det var en sånn der duften. Denne er jo overleit, og det jeg vil si, og bruke som en karakteristikk på denne, at dette er en voksen vin. Den har mye av alt.
Den leverer veldig mye smak, og i tillegg har den disse taninene, og de er veldig prominente. De kommer veldig tidlig sammen med denne voldsomme, nesten fruktblandingen. Den matcher jo det du lukter veldig godt. Så har den ikke den der typisk Bordeaux-tyngden,
Nei, men vi må ikke glemme hvilken liga vi er i heller da. Jo, jo. Her er det Melo og Cabernet Sauvignon, 40-60. Og for mange typisk Bordeaux-vinner så kommer den til å være ganske tydelig og kraftig. Jeg føler at den er litt lettere. Den er lettere, men den er også veldig ... Litt enklere også kanskje da. Det blir jo da et ...
kanskje nødvendig til det. Jeg ville heller kanskje bruke det uttrykket, nå sier jeg lettere, fordi den er absolutt ikke noe lettvekter. Den er ikke sånn vannig eller noe sånt som folk kanskje tenker. Nei, det er den ikke. Ja, men enklere, altså mindre kompleks enn noen andre type bordeauxer som lett kaster et lite byggelån, ikke sant? Så det gjør jo ikke den her. Vi må tenke på hvilken liga vi er i, og det er klart at når noen prøver å selge deg en bordeaux som de ikke vil kalle bordeaux engang, de vil kalle den klaret, så er det jo
En grunn til det. Ja da, det er det. Og selv om det er et antropologisk eksperiment og alt det der, så må vi ikke glemme at det vi snakker om nå er jo en vare som skal konsumeres. Jeg synes dette her, og jeg også i likhet med deg, vi smakte den vel samtidig for noen måneder siden. Og jeg tenkte vel, ikke så mye over den akkurat da, men når jeg får den og bare den, så tenker jeg, ja, den treffer jo helt riktig på både lukt og den er god. Det er en god vin.
Jeg ble sånn «jøss, dette var fint». Du fikk litt i staver, du. Ja, hvis du skal bruke det uttrykket. Jeg synes det var bra.
Og så er jo det at kan jeg drikke mye av den? Er det sånn at jeg vil ha den som husvin? Det vet man ikke helt ennå. Jeg tror jo at alle nye viner man prøver og smaker på og tester, vi gjør jo veldig mye av det, men kanskje det der ute også har noen dere også. Vi har prøvd å se hvordan det blir. Det blir litt opp til den enkelte. Jeg tror jeg må vende meg litt mer til denne her, hvis jeg skal...
etablere den som denne skal jeg gå til rett som der, det tror jeg. Men igjen, treffer absolutt alle boksene. Det som er litt morsomt er at pole, at dette ligger i bestillingsutvalget da, men stort sett om ikke alle, men de fleste Oslopolen har tatt den inn. Ja, det skulle jo strengt tatt par i mange da. Og Bærumspolen har tatt den inn, men Drammen, Asker, ikke det
Så vi er jo i brytningen Du bor Akkurat rett før Pura begynner Ja, ja, ja
Vi er mellom Asker og Oslo, dog ikke så langt, men det er fint. Men en gang du kommer ut av farten, så er det høst. Sorry, men du bor i Bøk da. Ja, ok da, greit. Men dette kommer til å bli en litt sånn Oslo-greie. Det tror jeg også. Det er jo en ganske fancy lokalvinn, hvis vi ser sånn på det. Ja, ja, ja. De har jo rådhusgata på etiketten. De har rådhusgata på etiketten. Pontus driver jo kolonialen restaurant.
og han er sånn restaurantør type med masse energi så dette her er jo de har jo koset og lekt og funnet frem noe veldig moro når de fant på dette her og begynte å ha det prosjektet gående det tar av meg, det gjør jeg ikke for den er av allerede men hadde jeg hatt den på så hadde jeg jo tatt den av litt for at noen gidder å satse på sånne ting som er veldig morsomt skal vi bare si vel den vi koster dette her 2-10 ja
Ok, det er jo igjen som jeg sa, den ligan her så er dette et godt kjøp. Vi sier prøv det, og så finne ut av om du er en klarett-type, eller om du er en klarinett-type. Det var litt tidlig, det får lyst ut når vi spiller denne her, ikke sant Gabriel? Jeg synes den er halvfin. Og hvem er verdens mest kjente klarinettspiller? Karl Mumbi? Barberi Sørensen?
Nei, det vet jeg ikke. Han er nok ikke det. Du blir sikkert klippet bort etter dette her. Ja, jeg håper det. Håper jeg får guds skyld at dette ikke kommer. Tom, dette har vært gøy. 210 kroner, PR Darsen, klarer 2022. Prøv deg. Takk for meg. Kjell Gabriel Henning, setter du. Takk for deg. Tom Omrat Løva, setter du. Og takk til deg. Som hører på.