Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn.
Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren, ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren, se nå på TV2 Play. I dag skal vi til et land som har internettkode TR. Kjenn på den, du. TR
Hei og velkommen til Kjells Vinkjeller og Tom Amrati Løvås sin drinkfeed. Tom, i dag skal vi utenfor Alfarvei egentlig. Det skal vi. Du har liksom funnet, du prøver å finne de rareste tingene. Og nå har du jo funnet noe som de fleste av oss bare, når vi tenker på vind, så går vi bare rett forbi. Det er en sånn type hvitt område på vindkartet. Ja.
Jeg prøver å være en charmerende raring. Det er ikke alltid det funker, for noen blir jeg bare snårlig. Ja, det der med charmerende slår ikke alltid ut, skjønner du. Nei. Vi skal til Tyrkia, og Tyrkia er antageligvis ikke kjent som vinland for noen i det hele tatt, skulle jeg tro. Men de har jo produsert vin siden nesten tidens mål, de sier det også. Det har de, ja. De har funnet spor etter vinproduksjon for 4000 år siden, hvor...
Hettittene som sullet rundt der nede den gangen lagde jo vin. Og selvfølgelig, de har jo vært erobret av grekere og romere og alt mulig rart som hadde med vinen sin. Altså, Tyrkia som et territorialt land i gamle dager. Ja, det ottomanske riket, og så videre. Ja, og så kom de, og på grunn av de så gikk jo produksjonen litt ned da.
i slavm og alt det der, samtidig var de ikke så veldig giret på det. - Nå er det jo Atatürk i 23. - Han var vinelsker, han digga vin. Han var jo en kondisjør, han likte god mat og vin og alt mulig. Da tvang han folk til å begynne å dyrke druer til vinproduksjon igjen. De hadde jo dyrka druer der før, men spisedruer og rosiner og den slags. Men ikke til å lage vin da. Men nå kom Atatürk i 23, satt i gang å lage vin for pokker og holdt høy på ting, hvertfall kjør på.
Og så har det gått siden opp og ned, men det har ikke etablert seg som noen stor vinnasjon. Det har det ikke. Nei, og han som driver og ruller rundt der nede nå, han... Jeg var litt sånn der, er det politisk korrekt å snakke om tyrkisk vin, tenkte jeg en liten periode. Men så tenkte jeg, fordi at det... Han er jo i hvert fall utad
negativt til vinproduksjon, da skal vi i hvert fall snakke om at tyrkisk vin eksploderer i salg, og så ser de på skitt. For da har du to d-to-håget i sverdet. Ja, jeg er mot det, men oi, vi gjør det ganske godt, så vi må fordre likevel. Er det noen som kan la deg ri to hester på en gang? Så er det den gamle Eitugan, han er god på det. Jeg synes jo...
Jeg håper ikke det er så mange tyrkere som hører dette. Jeg synes det tyrkisk språket høres veldig morsomt ut. Det er sånn blum, blum, blum, blum, blum, blum, blum, blum, blum, blum, blum, blum, blum, blum. Det er sikkert sånn de tror at vi snakker om. Vi nordmenn, vi synger visst, sierste. Ja, både Sviderskjøf og Møppetsjøf, vi synger det var ikke pent det.
Nei, men han synes ikke vi hørte som eller svensk ut av. Men uansett, vi er da i Tyrkia, og Tyrkia har... De har ikke mye vin på Kongelig Norsk Vinmonpol, men de har noen, og der har jeg da funnet en god sak som du da ikke har vært borti tom. Det har jeg ikke. Der har du gitt meg en liten sånn... Wow, dette blir jo gøy. Det er hvitvin. Noe som...
Jeg tror denne... Jeg har prøvd å finne... Jeg skal heller opp i glasset. Nå skal jeg bare lukte litt og se hvordan tyrkisk vind... Nå har ikke du gitt meg så mange hint akkurat. Nei, men det som er litt morsomt, jeg har jo da funnet frem hjemmesiden til Sevilien. Det ble grunnlagt i 1942. Hva heter vinden? Den heter Sevilien 900 Fium Blanc 2019.
Det er en 100% saun jubla. Jeg føler at de prøver å være litt sånn bordeaux i stilen, bare ut fra at de har fartlagret litt. Du kjenner, det er ikke noe helt typisk europeiske saun jubla stilen her, den er med på litt sånn
heller mot en tropisk stil, men ikke sånn New Zealand tropisk, men sin egen lille tropiske stil. Og så kommer jo fat inn, altså vaniljen er jo veldig, det er veldig tydelig fat her. Og det kan nesten sett på fargen også. Så det jeg forventer meg nå, uten at jeg har smakt den, det er jo en passintegrert syre, og så
litt tanniner fra fatene. Ja, første gang jeg smakte den her, jeg smakte den på to smakinger først. Første gang så var det en tyrkisk dame som presenterte. Veldig høflig å bli tyrkisk dame. Og det var før de kom inn på pole. Hun var med bare for å la journalistene få lov å
og bli kjent med litt grann før det smalt. Og nå har det da kommet seg, sist gang var det vanlig smaking, og nå er det da inne. Ikke i Poleskylder så mye. Der florerer det ikke med... For det er på BU. Dette er på BU, dette må bestilles. Men det er jo sikkert en del restaurantører og sånt som driver i den tyrkiske smaken. Jeg synes jeg kjenner, mens du har fortalt om dine tyrkiske veninner og alt mulig rart, så har jeg smakt det da. Ja.
Hva er det litt som jeg sa? Det var en god fremtredende syre her. Og så kom det en sånn der frukt som minnet litt om stikkelsbær og kanskje litt, nesten litt sånn marmeladeaktig. En sånn der god, sånn der...
fyldig fruktsmak. Og som jeg sa, det er noen tanniner der som kommer etter hvert, og de tanninene er jo, det kan selvfølgelig være fra drueskallet, for som jeg har blitt av, har vi jo tanniner i skallet, men jeg tipper at det er mest fra fatet, det er fat tanniner. Og dette her gir ut til en helhet som sier at dette her var jo egentlig veldig kult og veldig godt. Takk. Så der var du flink.
Takk. Skal du få god bit. Det er så deilig å få skryt av og til. Det er fint å se utover. For det vi hører på nå, så virker det som hver gang Kjell Gabbel kommer med en vin, så er det innertid hver gang. Men vi sender jo ikke ut alt vi spiller inn. Nei, det er sant. En vakker nå skal vi gjøre det med alle feilene dine, Kjell Gabbel. Å nei, det er det. Ikke løft på skjørten her nå. Vi trenger ikke vite alt.
Men jeg synes også at dette her er en knakende god vind, for den har denne fatfedmen som ligger der, og så har den friske syren som ligger der. Det er en litt sånn dans i munnen, som jeg liker å si. Det hopper litt mellom fatpreget og syrefriskheten.
Det er noe lime, gul frukt, også når du får den i munnen, så er det litt sånn marmolade, litt sånn moden gul frukt. Plutselig har den blitt litt sånn... Mye mer moden enn du tror. Det er klart, luktintrykket, og nå etter bare et par minutter i glasset, så har det endret seg litt i retning av urter og grønne ting. Kanskje...
noe veldig moden enda mer moden plommeaktig gule plommer prøver å få fram et ord som kan beskrive det det tror jeg ikke finnes og det er det som er spennende og det som er så fint er at her er det så mye ting du kan denne trøy du kan sitte og lukte på ganske lenge og finne nye ting og nye nyanser ja det tror jeg
Jeg ville hatt denne her tidlig på kvelden, mens jeg fortsatt var noenlunde interessert i å lukte og smake. Og så ville jeg latt den få lov å jobbe litt utover de neste timene og se hvordan det blir når jeg bare har et glasset stående der og lukter litt, og så heller på en ny kaldt. Denne hadde jeg lekt med. Hva tror du? Jeg vet ikke.
199? Nei, vi er i Tyrkia. Langt i Tyrkia. 287,8. Ja, ok. Greit. Jeg bare kastet ut et tall.
Og det er jo ganske høy pris av vinen fra Tyrkia. Det er for så vidt en høy pris av vinen du ikke aner om er god eller ikke. Men hvis du skal tørre å utvide horisonten litt, så kan det jo være greit innimellom å blå opp disse hundrelappene for noe du vanligvis aldri ville smakt, hvis ikke kanskje du og jeg hadde fortalt om det nå, Kjølgabri. Ja, jeg har lyst til å drikke den igjen.
Ja, det tror jeg kanskje at jeg har også under de forutsetningene. Men jeg vil ikke gått for denne til en matretse jeg heller kanskje ikke kjente så godt hvis jeg skulle lage den første gangen, for det kunne fort bli vanskelig. Ja, det som jeg synes, når jeg tenker på hva kan jeg om tyrkisk mat, det er døgn og kebab, det går i stort sett med en gang. Nei, det har jo masse... Jo, det er jo litt med de middelhavskjøkene da, som de har.
Men ja, jeg tror kanskje at her er vi i sjøens verden. Det kan godt hende, men jeg tenker også på alt krydderbildet som de har i Tyrkia med mye spiskommen, med mye den veien. Så vil nok denne her kunne levere det, altså.
Jeg tror det. Veldig gøy. Veldig gøy selv, Gabriel. Tusen takk, tusen takk. Det har kommet til å leve på lenge. Kyrkisk vin denne gangen heter da Sévilliers 900 Fiume Blanc 2019. Jeg føler at det prøver å være litt bordeaux-french på stilen. Ja, så har det jo en sånn tid der. Eller kanskje litt loire. Det er definitivt midt-Europa. Ja. Frankrike betyr det, i min vei. 287-90 fra...
Tyrkia øvrige. Tyrkia øvrige, faktisk. Ja, det står det på polisider. Det er for at det er ikke noen distrikter i Tyrkia å snakke om. Drikten for å plage Erdogan, og drikten for at den er god. Det støtter vi. Tom fra Drinkvide. Kjell Gabler Henriks fra Kjells vinkjell.