Se nå på TV2 Play.
Fiken. Superenkelt regnskap.
I dag skal vi være bamse til å gode Fordi at vi skal smake på bamsevin med noen ekte franskmenn Er det en fransk bamse, eller er det en kosebamse? Følg med Musikk
Hei og velkommen til en ny episode av Kjeldsvinkjeller og Tom og Ratti Løveås sin drinkfeed i dag, Tom. Så er vi ute på tur, ikke så langt. Vi er i hovedstaden, men vi har fått lov å møte flotte folk fra Frankrike. Og de er kjent for en vin som veldig mange nordmenn kjenner, nemlig Bamsevin. Ja, så Bamsevin er jo nærmest en institusjon, og fikk vi akkurat vite at den har vært her i 12 år.
12 år har han vært på markedet i Norge, og det er jo litt sånn, det er jo nesten et jubileum, det er ikke alle som overlever så lenge. Og vi har fått med oss gutta fra Frankrike, som du sa, og nå skal vi snart bytte over til engelsk, fordi de folkene her skjønner jo ikke så mye norsk at de gjør noe. Jeg er ikke plaget med det. Men
Før vi gjør det, Kjell Gabriel, har du noen store minner av denne bamsbrakvarvinen? Dette er litt gøy, for jeg er veldig glad i kosebamser, eller jeg vet ikke om jeg er glad i oklosser, men jeg synes det er veldig hyggelig. Og så når jeg ser, første gang jeg så den, så var det sånn, oi, det var en morsom etikett, bildet av en liten bamse på. Og så tenkte jeg, ah, det trenger det å være så godt da. Og så...
jeg tror jeg husker første gagesmakten, jeg tror det var i 2016 eller 17. Så da tenkte jeg at dette her er en fantastisk kul vin. Og så har den liksom vært i periferien hele tiden. Og nå skal vi jo med og prate om det på live podcast også. Ja, så live som det blir da, sånn som når vi lager det. Right, so we are switching to English now, and I have to introduce Elliot. Welcome to you, and Kristoff.
Veldig fint å ha deg på showen. - Takk. - Og Elliot, du er husetøyet. Du er den nye generasjonen, eller skal vi si den nye vinen? Kan du fortelle oss litt om huset og hvordan det begynte med din forfatter og din far og så videre? - Min forfatter i Kornas i forheden
Det er ikke så mye kjent, og mange vinerforskere er bare store viner. Min forfatter har logikk til å lage, ikke virkelig biologisk, men den første biologiske vin i Kornas. Han lager terrasser.
Det er første gang vi ser på trær, grønne grønner, blåst i vinen. Vi har en biotop som er veldig interessant for det nå. Min far var helt... Hva sa du? Du har en vin, en trær, en vin, en trær, og min far...
De bestrømte skjermen for å lage det samme, og mange terrasser for bare store muntaner i nordkortet av Kornas. Nå er første gang min forfatter lager vann i konkret, og min far lager første gang i bær i 1998. Nå er han 16? 17?
han tenker at barrel ikke er bra for Syrah men Syrah er mye tann i veldig stor full for det er vi bare konkret og vi vil ikke lage
vinen er mineral og fruktig men det er vanskelig noen ganger Har du noe å si om det i forhold til hvordan du lager vinen? Eller er du mer inn i regjeringen? For meg? Nå er jeg
Både kulturen, i fransk gjør jeg bare vin. Og det er første året jeg gjør vinen min. Det er en carbonik av Syrah. En litt annen stil enn min pappa.
Ja, vi må ta med det. Du er bare 18 år. Ja. Begynner tidlig i Franse. Kristoffer, fortell oss litt om laget "Bær". Fordi navnet Petit Orchid betyr "litt bær". Absolutt.
Det kommer fra en veldig liten natt i Montreal. Vi hadde en middag med ulike produsere, og det var en god venn av Mathieu og meg som kalles Stéphane Tissot fra Jura, som liker å skrille på andre mennesker. Og han sa ord til Mathieu, eller Mathieu sa ord til Stéphane, og Stéphane vandret seg rundt og sa «Skudde deg, du lille bær».
basert på at Mathieu ikke er veldig høy, men ganske rundt, med lang hår og hår, så han har litt av den hårde utsikten. Så det er der navnet kom fra. Og det er i referanse til en barnes historiebok. Så det er «Little Bear learns to brush his teeth, and Little Bear goes to the beach, and Little Bear this». Så det er alt på en joke. Og i 2018
I 2010 eller 2009 ville Mathieu lage et sira-basert vintrykk fordi Mathieu først hadde Kornas vin. Som Eliott sa, er det veldig kraftige vintrykk. Det er kraftig. Man trenger mye arbeid for å lage vintrykk. Så vinene er kraftige. Mathieu ville ha et sira-basert vintrykk for å innføre en bredere publikum til hans arbeid og stil.
Det er sånn hele vinen kom til å leve. Jeg ser etter eksport-sale for Mathieu, og da han kom med ideen om å lage en liten bær på et labell, så tenkte jeg at Mathieu ikke var en god ide, kommersielt og markedsvis. Det ble en fantastisk reverse-marked, og en veldig kjent vin, som har hatt en veldig god suksess. Jeg sier alltid at franske viner er svære å...
lære å vite, fordi alle franske vinene har et kjøkken eller noe og et bygning for norske er det kjøkken, det kjøkken, det kjøkken så du går i den oppsida så kanskje det hjelper absolutt det er absolutt en reversmarkering fordi labelet er veldig naiv noen mener det er litt dumt men alle som ser labelet husker det
Hvor matchen er veldig god, eller veldig kraftig, er at vinen er ganske seriøs. Folk ser på borten som en enkelt, enkel vin, men når man smaker den, tenker man at det er mye mer enn jeg hadde forventet. Det er derfor jeg snakker om reversmarked,
Denne lagstiftelsen er mye mindre sann enn det vinen egentlig er. Ja, for i Norge kaller vi det bare "bære vin". Og hvis det er en Chateau eller noe annet, kaller vi det ikke noe. Så for norske er dette en god ting, men fungerer det i Franse også? Ja, det er en veldig tilfølgelig historie. Han begynte å lage, det første vintage var det kanskje 15 000 bortel,
I dag er det ca. 200 000 glass, så det er en stor progresjon. Norge er kanskje den største markedet, særlig nå at vi vant test-vinen, så det er nå Monopoly. Det er på skjelvene av Monopoly, så det gir en veldig bred visibilitet. Men vi selger mye i Franse, England og Amerika, det er en stor marked også. Så det er virkelig en vin som toucher alle typer og ulike typer av markeder.
Men Elliot, vil du fortsette å lage vann med lille dyr på? På vannstyret? Ja, kanskje en liten vannvann eller noe sånt? Nei, det er en beer som har mange ulike borteller av Tislabel fordi folk liker Tislabel.
Vi har stor forskjell på bier for Negoz. Domaine du Coulee er en vanlig vin. Det er en vin vi lager. Forskjellen er god for det, og jeg tror det aldri endrer seg.
Absolutt. Nå koser vi oss med Tom.
Ja, så dette er dritkult. Og det er jo hyggelig å høre på de gutta her. De vet jo hva de snakker om. Ja, altså for dere som ikke er så stø i engelsk, så er det at det bamsevinnet er jo rett og slett blitt en ikonisk vin. Og veldig utypisk at de har bamse på etikett, i og med at alle viner i Frankrike heter Chateau et eller annet. Så jeg liker det. Ja, altså vi liker det begge to.
Så dere skal guide oss gjennom tastingen. Og fordi av reglene her i Norge er dere ikke tilgjengelige, dere to er ikke tilgjengelige til å fortelle oss hvordan dere føler om det. Det er opp til Kjell Gabriel og jeg. Absolutt. Vi kan prøve å beskrive stylen og vinen. Så dette er 22. 22 vintage. Så utviklingen av denne vinen er faktisk en forehand-
samarbeid mellom Mathieu, som jeg fortalte om, som søker et entretidsnivå av Sierra, men i Nord-Rona, er Côte du Rhone Sierra veldig rart. Det er en veldig liten surface som er plantert. Så du er entret i St. Joseph eller Croix-Hermitage, så du er allerede i et høyere nivå av vinen. Så han er veldig gode venner med en produsør i Nord-Rona, rundt byen Vizan, Rémy Puisin,
De har et samarbeid, nå er det 15 år siden, hvor de valgte vinerer som er i kjøle områder, til nord, som kjøper mistralen. Det er bare sira, så det er 100% sira-basert vin. Ideen var å finne friske områder hvor sira ikke blir for rik og for rik. Det er også en hel protokoll for vinnmål og vinnforskning.
Ideen er ikke å forstå over 13-13.5, uansett vintage kondisjoner. Noen ganger er sira ikke rett nok, men ved å gjøre det, holder den en veldig nordisk rønnsk stil.
Syrah er en versatil grape fordi når den overriper blir den snart veldig rik og fattig. Som folk har hørt eller smakt noen australiske syraher, er det en helt annen verden enn Petit Ours hvor den ikke har så mye overvekt. Den er mye mer lind og frisk og rødfrut-drivet. Vil dette være en typisk vin som 22,
Det er typisk vint for den uttrykken du ser på. Kan du si at dette er spottende, eller er det noe som lager? Nei, det er typisk for 22. 22 var en veldig varm og dry vint. Vi så ingen vinn fra januar til mid-august, eller en veldig liten del vinn.
Vinerne har forlatt mye. De har gått gjennom en period med hydrisk stress der de stoppet å møte. Men da de stoppet å møte, så stoppet de å produsere sukker. Vinen går i overlevingsmode, så den ikke legger styrke på fruten, den bare holder styrke for planten. Og fordi den stopper å produsere sukker, så stopper den også å degrade aciditet.
Og midt-august hadde vi en merkelig regn, som unngjørte denne hydrisk stressen. Vinerne fortsatte å møte, men holdt et høyt nivå av naturlig aciditet. Så fra en veldig varm og dry vintet, har vi en veldig elegant og frisk resultat, fordi alkoholen ikke er veldig høy, og aciditeten er ganske høy. Så det er et ganske kontradiktivt år, men vi er superglade for resultatet, og det er sant i alle fall.
Nå i oktober, bare på Prime Video. Jentene er tilbake. Forvent drama. Jeg ble galen. Nå bikker glasset for meg.
Forvent avsløringer. Forvent det uventede. Girls of Oslo. Se nå bare på Prime Video.
Hva tenker du, Kjell Gaberl? Er dette bamsevin for deg? Nå har vi ikke smakt den 23-årgangen riktig enda, det blir jo spennende å se hvordan den blir, men vi hører på mannen her. Det er ikke bare bare å sette noen planter i jorda, så kommer det druer. Hører på alt dette med vær, og det mangler regn og sånt. Det er jo ganske komplekse ting som de driver og snakker om.
Ja, altså her, han sier jo det at det var grisevart, det var ikke en dråpe før i august, og det er jo et problem de har. Altså det er rett og slett begynner å bli varmt, så han var flaks, hadde ikke, det vi må spørre om, hadde ikke dette regnskyldet kommet, hva hadde skjedd da? Ja, det kan vi ta med, men det kan vi spørre om på neste år, for jeg vet ikke hvordan 23-årgangen var i det hele tatt. Nei, men jeg lurer på, if it didn't rain in august...
Det hadde vært en dramatisk vintage. For grønnen skulle vært veldig liten, bergene hadde veldig lite vann. Og fordi av varmen, sier vi at bergene konsentrerer seg. Det er bare vannet som evaperer ut av bergen. Og så konsentrerer du selvfølgelig med sukker. Risikoen er å ha en vintage som har overpasset lønnslimittet og er overkonsentrert.
Det har vært en kjærlig fasjon i de siste vintasjene, men i dag ser produsere på den thinne balansen mellom maturitet, alkohol, sukker og aciditet.
Jeg er veldig overrasket for å prøve 23 nå, og for å forberede. Hva vet vi om veldet i neste vintage? - Om 23? Eller 24? - 23, det vi skal smage nå. - Ja, 23 for lillebarn, vi prøver å lage samme fenolik og smak
Det kommer til å bli kult, Kjell Gabriel. Bare for å si hva jeg tenker om den første, den som er i salg nå, den 22 år gangen. Jeg synes den var veldig
rund og god og koselig og litt sånn, ja, litt sånn teddybjørn-aktig på en måte. Altså, den hadde jo både taniner og syr og alt mulig, men det er en kosevin.
Nå er det jo et høst, og det er jo perfekt med syrabasert viner nå. Og så bamsevin, ja det er en god svin, det passer på hytta, den har disse mørke bærene, den deilige frukten, det er ikke veldig tanninrikt, den er ganske mye behagelig. Altså dette her,
kan du bare sitte og kose deg med foran peisen på hytta eller hjemme i stua eller trenger å dra på hytta for å drikke dette her kan du drikke overalt, og det synes jeg er ganske altså det er en folkelig vin det er en sånn vin som alle synes at oi, dette var godt
Folket har et bra ord for denne. Så la oss gå til 23. Jeg er veldig bekymret om jeg kan detekte noen forskjelligheter i denne overordnende ekspresjonen. For det er jo jung, som du sa, Elliot. Men hva kan jeg forvente nå før jeg putter min nød i det? 23 er mer av en...
ideal vintage as a winemaker's perspective. Because the rain arrived more or less every time it was needed. So it's... Kornas has a sort of mixture... Well, this wine comes from a Mediterranean climate, which can have very long periods of drought and high temperatures, but there was always rain needed, so it's a lot more balanced vintage, a lot less stress on the plants and stress on the producers, because of course you can't control the weather, but you try and
og kompensere det best du kan. Det er ideelt som produsent, og det er en veldig sammenlignet klassisk vintet med ikke for mye utrykk, men nok frukt og nok aciditet. Det er litt mer klassisk enn 22. Ikke så mye frukt-ekspresjon, fordi det er litt mer sammenlignet og med mindre utrykk gjennom året.
Nå har du lukta, Kjell Gabriel. Hva tenker du? Jeg har både lukta og smakt. Jeg er ikke vond å be. Det er mer krydder i 23. Den er ikke så fruktdrevet som han akkurat sa. Det var akkurat når han sa det, så tenkte jeg det er litt sånn når folk sier det du akkurat sitter og tenker på. Her er det litt mer spice notes. Det er ikke så mye frukt. Hva tenker du selv?
Jeg er helt enig med det, det hjelper jo at han fortalte meg hva jeg skulle smake, men ja, den er ung, den trenger nok litt mer tid på å hvile seg i flaskene, men veldig, veldig lovende, den er mer for
Mer for mat, tenker jeg. Det er ikke bare kosframpeisenvin, liksom. Nei, her kommer fort høstretter inn med soppbaserte sauser og noe vilt og noe som du har skutt selv. Normand er veldig stolte av ting de har skutt selv.
Da snakker vi om dyr, vi er ikke amerikanere. Vi går ikke dit. I en viss miljø er det sikkert mye rart som skjer, men jeg tenkte på firbeinte hårete saker som man finner i skogene. Det var akkurat det jeg tenkte på. Hva er prospekten for Little Bear? Er du glad i å utvikle den, eller er du glad i det nå? Elliot?
Vi liker litt beer, men vi prefererer mer variet av gamen. Jeg tror litt beer er veldig viktig for 23-tallet, fordi det er vintage.
Vi ønsker det vintage. For meg er lillebjørnet en bortel fra vinegarden. Vi lager mye fordi folk elsker det. Vi vet ikke hvorfor, men folk elsker lillebjørn. Kristoffer, kan du gi oss en liten oppsikt på fremtiden av denne markeden?
Littbær skal stå, hvis veldigvarene er i samme stil. Men det er sant at Mathieu har vært på en slags "piggyback" på denne kuva med andre vinene, og har valgt Syrah fra Provençal Drôme, som er litt nord av Visand, på limestone. Han har også kjøpt noen graper fra andre produsere i Ardèche.
som har større altitud i veldig drygge, rålige limestøy. Så det er ulike terroir. Så ideen er å fortsette å arbeide med bear, presentert på ulike måter eller ulike situasjoner på laget, men i stedet for å vise ulike terroir, som alltid er uttrykket med samme syrah, bare utføring av ulike viner. Så vi vil virkelig vise effekten av terroir. Mathieu ser ut til å lage viner som er veldig tilgjengelige.
Det er derfor det ikke finnes ok. Det er mye frukt og fryser. I alle viner han produserer, prøver han å lage en vinn som er veldig tilnærmende. Det kan være enkelte viner, men ikke enkelte.
Det er selvfølgelig organisk farging. Staden er jobbet i Beaudenhamy, og Petit Ours er jobbet i Beaudenhamy, men alt er organisk farget. Så igjen, det er ingen syntetiske molekyler. For vinforskningen er det ingen additiver, utenfor en liten sulfat til å stabilisere vinen. Men ideen er at det også spiller en del i den nye, digestible profilen.
Veldig spennende å høre hvordan du har tenkt å dra dette her videre. Vi skal runde av nå, vær til å bli ikke selv gabberen, men jeg synes Bamsevin lever i beste velgående. Det har egentlig vært ganske interessant å bli med på denne lille mini-smakingen med gutta. Hva synes du? Jeg tror at det er veldig mange som setter pris på Bamsevin og har den der litt sånn sin greie. Og så tror jeg mange av de som hører på denne episoden nå bare Bamsevin har aldri hørt om.
Fordi jeg tror du må være litt inn i vindmiljøet for å vite egentlig hva det er. Men nå er folk blitt opplyst da, og at Bamsevinden er rett og slett en syra fra Nord-Rån med en etikett som ser ut som en liten teddebjørn på utsiden. Og er veldig kul og charmerende. Og vinen, produktet inni, er veldig kult.
som han sa i sted, det var litt sånn, tør vi gjøre en så kul etikett i det der konservative franske miljøet? Altså, det har jo det funket som bare juling. Det har det, og bare for hvis noen lurte da, så har vi jo, altså det koster jo penger dette her, men ikke all verden, synes jeg, er mye tipperød enn det ligger på nå. Den er til salg på alle vinmonopol, mesteparten, det er stort sett det er i basis i hvert fall. Du kan gå inn i en butikk og kjøpe den.
Hvor mye tror du? Dette er dårlig gjort, for det er som regel jeg som får vite. Men jeg tipper 260 kanskje?
Oi, ja, du priser den opp. 2,35 koster 22-årgangen som er ute nå. Og jeg synes jo egentlig det er, når du hører på all den jobben, alt det greiene som de gutta har lagt ned og holdt på her, at nå er det enda en generasjon som sitter og jobber med det, da er ikke det gærent, spør meg altså. Nei, jeg skulle ønske at fatteren og bestefatteren og så videre, Eiden og Vingård, det gjør de ikke, så jeg får bo i rekkehus i Asker forløpig. Men dette her er gøy, dette her.
Da sier vi tusen takk til gutta. Thank you very much gentlemen. So glad to have you on the show. And I'm very excited to follow the label further on. Nå i oktober, bare på Prime Video. Jentene er tilbake. Forvent drama. Jeg ble galen. Nå bykker glasset for meg.
Forvent avsløringer. Forvent det uventede. Girls of Oslo. Se nå bare på Prime Video. Du, vi må aske klær. Er strømmen billig nå? Sjekk appen. Jeg lurer på hvor mye strøm vi bruker på en dag, ja. Sjekk appen da vel. Hvilken app? Fortum-appen. Fortum-appen gir deg oversikt og trygghet. Kanskje det er derfor vi er Nordens mest valgte.