Hvordan lagre vin

I denne episoden av Kjells vinkjeller diskuterer vertskapet hvordan man skal lagre vin. De dekker temaer som temperatur, lysforhold, fuktighet og betydningen av korkens tilstand. De snakker også om ulike typer vinkjellere, vinskap og hvordan du kan oppbevare vin selv om du ikke har en kjeller. De fremhever at det er viktig å ha en jevn temperatur og god luftfuktighet, og at det ikke er nødvendig å investere i dyre vinskap hvis du bare skal lagre vin til personlig bruk.

03:46

For å oppbevare vin optimalt, unngå sollys, oppretthold stabil temperatur og hold korken fuktig.

10:15

Senk temperaturen på vinene dine med riktig vinskap for å oppnå optimal lagring og smak.

13:46

Vinlagring handler om riktig temperatur og teknikker for kjøling, samt hvordan å oppbevare ulike typer vin.

Transkript

Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn. Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren. Ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play. Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye tikketystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000? Per PC. Men hvis du legger til en pluss diamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hvis du har plantet på kontoret... 100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Hvordan skal du lagre vinden din? Det skal du få høre om nå. Vi har fått et brev, Tom, til redaksjonen. Brev, faktisk? Brev. Håndskrevet? Ja, nesten sånn. Nei, jeg ble kontaktet av en hyggelig fyr. Antallet, jeg har ikke møtt han, men han virket til en hyggelig positiv type. Hvis han hører på oss, så er han jo hyggelig. Det er akkurat det. Og han har sagt at han har hatt en hyggelig fyr. Og han lurte på det. Han er en hyggelig fyr og en ordentlig fyr, fordi han har begynt å høre på mine podcaster kronologisk. Jeg vet ikke når han begynte, men jeg begynte å lage podcast i 2017, og det er sånn 600 episoder eller noe sånt. Så han lurte på om jeg hadde lagd noe, en podcast om det å lagre min, og hvis ikke, om jeg kunne lage. Og det synes jeg var, jeg vet ikke, jeg aner jo ikke hvor langt han har kanskje et eller annet sted i 2021. Han fortsatt, jeg vet ikke når han kommer til å høre denne episoden da, hvis han går kronologisk tilverks. Men jeg sa jo selvfølgelig så skal vi prøve å lage om det, for det her er jo noe vi kan litt om. Jeg håper vi kan litt om det, og det er sikkert folk her ute som kan mye mer om dette her enn det du og jeg kan, som lever av det, og som lever av å bygge vinkjellere, som lever av å selge vinskap og holde på. Men rent generelt så vil jeg påstå at du og jeg kan nok til å gi noen tips i hvert fall. Ja, for her tenker vi at vi skal gi mer generelle tips om hva du bør tenke på når det gjelder lagring av vin, oppbevaring av vin, og hva for eksempel du kan anskaffe deg uten at du går helt ned på termometernivå. Det er noen sånne enkle regler da. Vinskap Og sollys går ikke. Det er regnene min. Så det skal være mørkt. Det skal være mørkt. Og så er det jo sånn at sollys er ikke det samme som leddpærer, så du kan godt ha lys inne i det rommet du lager vin i. Du kan famle deg frem med blindeskrift og sånn. Men direkte sollys, no, no. Ikke bra. Og selv om du vet at mange flasker har mørkere og mørkere farger, nettopp for kanskje å skjerme dem litt mot lyset, så virker ikke det i lengden. Du er nødt til å ha det bort fra sollyset, fra UV-strålene rett og slett. Og det er faktisk det aller viktigste. Det er det aller viktigste. Og så kommer det en god nummer to, synes jeg, og det er å prøve å holde en javn temperatur der vinden skal være. Det betyr at den ikke svinger for mye i temperaturen. Og hvis den svinger, hvis det er temperaturversjon, at det går i takt med temperaturen. Jeg håper å si at med klima utenfor, at det går sakte opp og sakte ned. La oss si du er så heldig at du har et gammelt hus, så har du kanskje et kjellerom som du har fått lov til å lagre vind din i. så er det spørsmål om, for der er det ofte temperatursvingninger, hvis du ikke begynner å jobbe med ovner og termostater som vi skal komme tilbake til. Men hvis du bare har den naturell, så er det jo da viktigst at den følger årstiden, sånn at vinen får med seg både vår og sommer og høst og vinter i rolige temperaturgrader, og da mener jeg at man skal jo gå ned til 0 grader og opp til 25. Det kan fort bli litt voldsomt, selv om det går over lang tid, men Det verste vinen liker, bortsett fra solløs, det er jo sånn stresstemperaturøkning. Også frost er jo heller ikke bra. Frost er ikke bra, men utrolig nok så vil en vin kunne klare seg en periode ned mot en 2-3 minusgrader. For den fryser nemlig ikke. Alkoholen vil redde den til en viss grad. Så det er jo ikke noe krise om du for eksempel har glemt... vin i bilen på vei til hytta, så har du glemt den over natta, hvis det ikke blir mot 20 minus, for da fryser den jo i stykker. Og da eksploderer den. Men den vil ikke bli ødelagt av en frostnatt eller to. Det gjør den ikke. Og så er det jo sånn, når man kommer til hvordan man skal drikke vin, at det alltid er lettere å servere en vin litt for kald enn for varm. Det er lettere å lunke den i hånda hvis du synes den er litt kald. Min far alltid gjør, han mener at han vil jo bare ha kokt vin, som jeg pleier å sitte inn, så han sitter og varmer glasset for å få opp temperatur. Ja, men det må du gjerne gjøre, men det er i hvert fall mulig. Det er lettere å varme opp enn å varme ned. Ja, for varme ned. Varme ned er nesten helt umulig, faktisk. Og da ta bort varme. Da må vi jo ha remedier til hjelp, altså hissbiter for eksempel, som noen men som noen føler er feil. Ja. Jeg vil ikke mene om det, for det finnes varme sommerdager hvor du tar og giver en isbit til Rosé og din kjøkkenabre, og det er helt innenfor. Kanskje ikke Bordeaux. Råeste Bordeaux og Borgongvin skal kanskje slippe å få en sjokk isbit opp i glasset. Det tenker jeg noen vil sitte og nikke til det, sier noen. Du ser jo, vi har vært ute og reist litt, du og jeg, i Ymseland og sett på vinekjellere og så videre. Stort sett er veldig mange av disse vindkjellene under bakken, for der er det stabil temperatur år rundt. Vi snakker vindkjeller i Italia, Spania, Tyskland og mange andre land. Da ligger flasken, og det er et poeng, spesielt hvis du har naturkork. Poenget med å la flasken ligge, og særlig naturkork som du sier, er at det hele tiden er en tilførsel av fukt på korken. Fordi utenpå flaskene så er det gjerne en buksforskeiling eller plastikk eller noe sånt som skal sørge for at det er tett og det ikke kommer for mye bakterier og mikrober på korken som kan skade den utenifra av vin. Men også for å prøve å holde korken fuktig. Men det beste er jo at det er vin selv som fukter korken for å holde den trutt, tett, ikke sant? Ja. Så det er den ene tingen, og da må jeg bare skyte inn en sånn vanlig misforståelse at vin kan ikke bli korket og ligge i nærheten av kork. Det begrepet korka kommer ikke av at vinen har vært borte i korken. Nei. Bare som vi har sagt, for det handler egentlig om en bakterie. Så sørg for at korken er fuktig. Ja, så fuktig som mulig. Der kommer vi inn på en liten greie. Hvis du skal innrede en kjeller, og du virkelig vil gå godt i verks, så sørger du for en jantemperatur. Og der er det jo diskusjoner på Facebook på mange tråder om hva ideell temperatur er. Jeg har vært i kjellere, som du sier, i stort sett hele Europa, og de ligger stort sett på mellom 6 og 10 grader, disse underordiske kjellerne hvor disse vindene ligger og lurker. Helt ned mot 3-4 i de kaldeste områdene, særlig hvis du går i short, er det veldig kaldt. Men det gjør ikke noe om de er 16 eller? Det gjør ingenting om det er 16 eller. Det som gjør forskjellen da, hvis det er litt høyere temperatur, så modnes vinen litt fortere. Eller annerledes enn det de kanskje gjør hvis det ikke er så godt. Men det viktigste er å prøve å ha den i ovn, og det kan du ordne med en liten ovn med termostat eller noe. Ja. Eller det motsatte, noen setter inn kjølagregater i rommene for å jobbe begge veier. Det må du gjøre som du vil, men det er jo litt mer... Hvis du først gjør det, så er det også lett å sette inn en liten luftfukter for å holde en luftfuktighet på 85-95% i rommet. Det er ideelt. Nå kommer det. Nå begynner ting å... Nå har vi steppet det opp litt, for hvis du bygger kjeller, og skal bygge et vinerom, og det er jo utrolig mange produsenter som leverer det nå, og det er jo utrolig fancy med glassvinder og heibergård. Da går du jo aktivt inn for å investere i dette her. Og da er det som sagt å finne noen som holder igjen temperatur og luftvuktighet, men så er det noen som tar det, jeg føler at kanskje tar det litt for langt, at de bruker litt for mye penger å investere i det for å ha viner som skal drikkes i løpet av et halvt år liksom. Ja, eller bare noen får. Vi bruker for mye penger på remeder for å holde viner oppe i toppen, så går det jo glipp av å kjøpe mye vin da. Vi bruker pengene på maskiner i stedet. Men dette blir en avveining, hva du bruker for penger på. Hvis du føler at, ok, hvilket nivå vil du legge deg på, selvfølgelig. Det er så mange nærheder der ute som har så mange spesifikke regler, men det vi snakker om nå er de generelle. Hvis du holder deg til dette her, store internasjonale vinprodusenter driver ikke på med... De har kjellere der temperaturen kan gå opp og ned i 15 grader i løpet av sommeren. De tenker naturlig, de. Dette her er liksom... Når du... har et utstyr som er ti ganger bedre enn Roman i Conti, for å bruke et eksempel. Jeg har aldri vært der, men ta den største og mest kjente vingeren i verden. Så kan det hende at du har dratt litt langt. Men da kommer da vinerommet en ting. Men hvis du da, og det ser man jo mer og mer at folk kjøper seg vinkjøleskap. Helt riktig, for det er jo ikke alle som har et hus med en kjeller. Mange bor i leilighet, og du har ikke lyst til å bruke sykkelboden til å lagre vinen din i. Nei. Da kommer dette her med vinskap og vinskap inn i bildet. Har du plass til det, så er du helt genialt. Ja, altså de finnes jo, nå finnes jo disse fine som du bare kan ha, som er like store som en vaskmaskin, altså en underbenken variant. Absolutt, og de er veldig fine. De tar vel en 30-40 flasker, hvis du har to soner. Ja, altså er det jo litt sånn noen noen ganger da, så har du kanskje ikke behov for å ha så mange flasker stående. Noen trenger ikke mer. Og da er en sånn underbenken løsning veldig ordentlig. Tenk også at hvis du ikke har behov for disse sonene alltid, så Bare kunne du kjørt én sone, tenker du på? Ja, man har bare en zone. Fordi mange av disse skapene kan du regulere soner. Du har rødvin som har lagres på 12 grader, og hvitvin på 4, og så whatever. Jeg har jo et vinskap hjemme. Et stortett som tar 166 plasker, som jeg kaller bruksskapet mitt. Og så har jeg et rom i kjelleren som jeg lager vin i. Men i dette vinskapet har jeg en øvre del som er hvitvin og bobler på 7, og så har jeg en nedre del som er rødvin på 13. Og grunnen til at jeg har det, er at når den er på 7, og dette er jo ting jeg skal bruke, så når du tar den ut, så i løpet av et kvarter, så øker i vanlig romtemperatur, så øker vinden ca. en grad. Per time? Per time. Nei, men per kvarter. Per kvarter? Ja. Så fire grader i timen? Fire grader i timen. Så når du åpner den, Å heller opp i første glasset så er det på 7 grader, og så glass nummer to går jeg kanskje et kvartet i 20 minutter tilpå, så er det på 8, og hvis du er to stykker så er du ferdig med glasset etter 40 minutter kanskje, og da er det godt opp til 9, og da er du i riktig serveringstemperatur for både bobler og hvitt. Men på rødvin så vil du gjerne servere rødvin på 14-15 grader, og da begynner du på 13, og så går du sakte men sikkert opp, og det må man ta litt høyde for seg. Jeg er i hvert fall veldig fornøyd med 7 og 13. Jeg har sett noen som er nede i 4 og 10 og så videre. Men 7 og 13 er i hvert fall utgangspunktet mitt når det gjelder temperatur i vineskap for de som har det. Disse temperaturerne er jo også veldig mye smak og bag. Men det vi kan si, og det jeg virkelig skulle ønske at folk der ute begynte å ta til seg, er at vi lager ikke vin i hyllene ved siden av konfylen. Vi henger det ikke opp under taket. over peisen. Nei. For det er stygt. Det tar seg ganske godt ut på... Det var det sånn 80-tallet. Det tar seg godt ut på Friends og sånne serier som ikke da, men vi gjør ikke det lenger hvis du bryr deg om vinden din da. Og du tar heller ikke å hurtigvarme vinden din i mikroovnen. Jeg vet at noen gjør det. Personlig så vil jeg velge det bort, eller ta den lille tiden det tar å lune i hånda hvis den er for kald. Ja. Det som derimot er lov, og som blir gjort veldig mye på restauranter og sånn, det er frapering, altså hurtig kjøling av vin. Da går man i fryseren, den kaldeste du har, hvis for eksempel sjampanjen din er alt for varm. Du har fått gjester inn døra som skal ha noe... Som krever sjampanje. Krever noe kaldt veldig fort, da er det lov. Hurtig kjøling er mye... Vin blir ikke så stresset av det som hurtig varming. Det har kommet inn på en lang kjemisk prosess, men sånn er det bare. Så det er ikke stygt å legge en flaske hvitvin i fryseren i en halvtime for å få ned temperaturen. Det går helt fint. Og det går også an hvis du ikke har tilgang til fryser, som jeg har gjort på noen vinmesser noen ganger, Ta en svær kjøler eller en balja av noen slag, fyll iskaldt vann oppi, pøs på med isbiter og så en god neve med salt. Rør i vei og få hiv inn oppi, og da har du jo lagd kjøleskap nummer en, og det funker veldig bra til det vi kaller frapering, altså hurtig kjøling. Ja. Så, men tar du alt som har naturkork, vil du ha liggende for å holde korken fuktig? Det er jo en idéen der. Det er jo da, og ting med skrukkork også som lagres, så flere og flere fra langt der går har jo dyrevinner med skrukkork. De kan egentlig stå rett oppå ned. De kan du ha på kryss og tvers, men det er klart det tar seg best ut hvis alt er anbefalt. Hvis systemet ditt er liggende, så er det jo... Men det er en liten greie der, og det er det å... dette med, du var inne på champagne, museerne viner, spesielt som er laget på naturmetoden, med en avgangsgjering på flasker, de behøver nødvendigvis ikke å ligge. For der er det så høyt trykk at den korken er tett den. Og hvis den flaska har stått i så kjip temperatur så lenge så korken har begynt å tørke, da er det for sent for den vinen likevel. Så du kan godt lagre museerneflasken dine stående, hvis du føler for det. Det er ikke at det er feil å la de ligge, heller. Nei, men de tar ikke noen skade av det? De tar ingen skade av det, tvert imot. De bare er der de er. Når det kommer til lagring, så handler det også litt mer om logistikken din. Hva har du plass til? Har du ikke plass i vinskapet ditt til de museerne, la de stå et kjølig sted, da. Det siste er kanskje så mange bruker å ha vin i kjøleskapet. Ja, det er jo lov. De har jo sånne hyller som henger under som de har 6-7-8 flasker i. Jeg må jo tyste at jeg har ikke vinskap. Jeg bor i et hus som har en kjeller. Ikke at jeg har så himla mange flasker, for jeg samler ikke på vin. Jeg har det som vi bruker til jobben, og så litt sånn... Altså jobben mener jeg vinsmaken. Hadde det kommet en 5-6 stykker på besøk, så skulle de greie å drukke seg glad uten at du merket det stort. Ja, men poenget er at jeg samler ikke på vin. Det er noe jeg aldri har bryddet meg om. Så der er jeg kanskje litt sånn apart innenfor vårt yrke. Så jeg har et kjøleskap som jeg har hvitvin i, som jeg har planer om å bruke. Der står den. Vi er jo invitert, vi har jo da vinanmeldere som fest sammen. og den er altid hos Meretebø. Og i fjor så fikk jeg lov å titte på vinkjelleren hennes, og den var så full Det var helt umulig å gå inn. Så hun hadde et boksystem. Men det som var det morsomste var at på toppen lå det en sixpack med halvannen liter Cola Zero. Da tenkte jeg, det er så bra! Vi vinsjournalister er jo som vanlig folke vanligvis. Vi har bare en litt annen måte å bruke hverdagen på. Ja, det er akkurat det vi har. Men da har vi i hvert fall gått igjennom vinlagring. Og så er det da, hva skal man lagre? Hva skal man lagre? Rosévin trenger man ikke lagre. I sjelden selv. Hvitviner, på pole så har de jo denne, hvis flasken står rett opp, så er det ikke lagring. Står den på skrått, så kan den lagres, så ligger den til å børnlagres. Bruk gjerne det som eksempel. Og når det gjelder viner som kan lage veldig lenge, så er det jo da Bordeaux, Barolo, ting på B, Brunello, Bordeaux, Borgon, og ikke minst Bobler. Det handler om innholdet i flaskene, om de har nok syretaniner, alt det der som har en sjanse til å utvikle seg. Og om du faktisk liker gammel vin også, det er jo ikke alle som gjør det, som liker å ha de unge og friske, ikke sant? Det er mange som har øynene her, og smaker ikke så godt. Og for hvitvin, så er det klart, jeg elsker årgangsrisling, det er jo helt fantastisk, jeg har jo alltid noen eldre risling her liggende klare, og Og det er mange som ikke fikser det uttrykket som gammel risling for alle som liker det. Den forandrer seg en del. Den forandrer seg en del, den utvikler seg, og sånt er jo morsomt. Men jeg vil jo velge å bruke lagringsplassen på de flaskene du virkelig skal lagre, og heller ha bruksflaskene dine lettere tilgjengelige. Ja. Og mange ganger så er det bare å glemme vinen. Du må bare glemme det i 10-15 år. Og så er det spørsmålet, og dette her har jeg snakket med min far. Min far er 83, og det er jo ikke noe vitsig for ham å kjøpe lagringsvin. Nei, han er vel såpass på oppløpsiden, så det er kanskje ikke mye. Så hvis du skal kjøpe en vin som du skulle lage i 30 år, og du har passert 60, så kan det hende at du ikke får glede av den. Så ta litt høyde for det. Er du glad i barn og barnebarn, så kan du gjøre det, men hvis du har lyst til å... drikke den selv, så kjøper jeg den som er ferdig lagret, og da bruker jeg penger på det. Og der er jo Bordeaux flinke til å komme med gamle årganger. Ja, og du kan fortsatt finne gode årganger og andre ting. Noe begynner å koste en del penger, men det er igjen hva du vil bruke penger på. Kanskje du ikke skal kjøpe den kjølemaskinen, eller kjøpe en dyrvinn. Ja. Så det var rett og slett ikke en eneste vin har vi snakket om, men vi har snakket om masse vin. Det har vi, og jeg håper det har vært til nytte for noen der ute, og den hyggelige innringerskribenten vår, så jeg håper de har opplytt. Og er det ting du mener at vi skal ta opp, så er det bare å ta kontakt med Tom Amarate Løvås på Drinkvidd, eller jeg, Selvgabler Henriks, på Kjell Svinkjeller. Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye tikketystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000 per PC? Men hvis du legger til en pluss diamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hvis du har plantet på kontoret? 100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Med Svea på laget er det enklere og raskere å lykkes. Få bedre likviditet, friskmelde økonomien eller samle dine lån. Svea. Vi heier på mennesker og bedrifter i endring og skaper finansielt handlingsrom. Du, vi må ha skiklær. Er strømmen billig nå? Sjekk appen. Jeg lurer på hvor mye strøm vi bruker på en dag, ja. Sjekk appen da, vel? Hvilken app? Fortum-appen. Fortum-appen gir deg oversikt og trygghet. Kanskje det er derfor vi er Nordens mest valgte.

Nevnt i episoden

Fiken 

En tjeneste for regnskap og hjelp til å starte egen bedrift, nevnt som sponsor i starten av episoden.

Vokteren 

En TV-serie nevnt i starten av episoden, men uten spesifikk kontekst.

TV2 Play 

En streamingtjeneste nevnt i forbindelse med TV-serien "Vokteren".

Pure Service 

Et ticketsystem nevnt som et alternativ til et annet system, med fokus på manglende skjultekostnader og rådgiver.

Bordeaux 

En type vin som nevnt i sammenheng med lagring og temperatur.

Borgongvin 

En type vin nevnt i sammenheng med lagring og temperatur.

Rosé 

En type vin nevnt i sammenheng med lagring og temperatur.

Ymseland 

Et område nevnt i sammenheng med besøk til vinkjellere.

Romanée-Conti 

Et eksempel på en kjent vinprodusent, brukt til å illustrere overinvestering i vinskap.

Cola Zero 

En brus nevnt i forbindelse med en vinkjellerbesøk.

Risling 

En type vin nevnt i sammenheng med lagring og smak.

Barolo 

En type vin nevnt som et eksempel på viner som kan lagres lenge.

Brunello 

En type vin nevnt som et eksempel på viner som kan lagres lenge.

Bobler 

En type vin nevnt som et eksempel på viner som kan lagres lenge.

Svea 

En finansiell tjeneste nevnt som sponsor mot slutten av episoden.

Fortum 

Et strømselskap nevnt som sponsor mot slutten av episoden.

Deltakere

Host

Tom Amarate Løvås

Host

Selvgabler Henriks

Sponsorer

Fiken

Pure Service

Svea

Fortum

Lignende

Laster