FIKEN Superenkelt regnskap
Se nå på TV2 Play
Nå har jeg tidenes utsikt. Følg med! Hei og hjertelig velkommen til nok en episode i Følgetongen Kjell Svinkjeller. Håper at stemningen er på topp. Jeg befinner meg i Frense hos Bibbi Grets. På hans vinneri med utsikt over hele byen. Det er helt fantastisk. Jeg står faktisk nå...
I matsalen, som en gang var en matsal. Nå har han bygd om dette huset fra å være et hotell, nå var det 2019, til å bli et vineri. Og rett rundt hjørnet her så kommer faktisk vindruene inn akkurat nå. Så det er helt fantastisk. Han er jo en snåling. Bibbi er i New York nå, så han kunne ikke være her når vi...
og hilset på oss, men han har sendt sine underskotter til å belære oss å smake på vin. Vi fikk lov til å smake tre vinner. Vi startet med Bollamattan, som er hans museerne rosévin, som er friske god. Og så får vi da Testamatta, som er toppvinen hans som han ble kjent for for 20 år siden. Og ikke minst Colore, som er hans aller aller dyreste vin.
som koster 3000 kroner flaska. Det er den jeg har
Den er litt fersk fordi han skal ikke lansere disse her før i neste uke. Så vi er faktisk den første gruppen som får lov å smake disse vinene, sa de. Og de har egentlig ikke så mye gjester her heller. Så de sa at dette er også den største gruppen de har hatt noensinne. Og vi er 19 personer. Så det er jo ikke akkurat veldig mye. Men vi har fått lov å sitte på terassen her og se utover...
Se ut til å forense dette. Hvis du har lyst til å se litt hvor dette er, så har jeg lagt ut en liten film på Facebook-gruppa Vin, som du kan titte på. Og det er jo ikke så ofte når man er på disse vingårdene at de åpner det beste de har og serverer. Men det har de virkelig gjort her, og det er fantastisk moro. Kolore er 100% Sangiovese-druet.
og er da de aller beste vinerankene som går i denne vinen. De håndplukkes ut av de aller aller beste druene, fra også de eldre vinerankene han har. Og så lager han kanskje en tønn eller to, kanskje tre av denne vinen her. Det er litt morsomt da, for dette var jo et hotell som hadde bygd om de forskjellige rommene, så matsalen litt innenfor her, eller frokostsalen, der står det svære tønner. Forskjellige møterommene er fulle av tønner.
som har liksom bygd om hele greia. Og så øverste etasje er da huset hans. Så dette er i og for seg hjemmet hans i dette gamle hotell Aurora, som holder til da i Fiesole, som er en haug rett ved siden av Firenze, der du ser utsikten over hele Firenzeby. Hvis du har lyst til å komme inn, så setter du deg bare på buss nummer 7, og så kjører du den til siste holdplass, som er rett utenfor Firenze.
Men nå, folkens, nå har jeg lukta på denne vinen ganske lenge. Den er fersk. Den er veldig, veldig fersk. Dette her er jo en vin som du ikke bør drikke før minst fem år. Kanskje 15, kanskje 20 for den saks skyld, for å få... Skal vi se. Åh, masse kirsebær. Ganske syrlig frukt. Med litt peppertoner. Litt...
Tørre finish. Litt tanniner i denne her. Men veldig, veldig fersk. Den er alt for fersk. Man burde jo ikke ha drukket den nå, men det er jo så gøy å få smake. Så man sier jo ikke nei. Man er jo ikke dum heller. En fryktelig flott friskhet. Nydelig frukt. Og en syrlig, litt pepprig ettersmak. Det som er litt gøy, eller gøy og gøy, det er et spørsmål for alle som ser, gøy for oss som forbrukere, er at Bibi hadde en romspringa, det vil si at han bytta
importør i ett år, altså i fjor, fra den importøren han har hatt siden han begynte med vin i 2000. Så hoppet han over til en ny importør, og så har han nå hoppet tilbake igjen til sin gamle importør, og denne
romspringa, som jeg kaller det, at han var ute og testet vannet på den andre siden litt. For dere som kan litt om Amish, hvis du er med i Amish-sekten, så har du, får du lov da å ta deg et friår der du kan gå ut og se i verden og prøve det verden har å tilby fra
Drugs, sex and rock'n'roll sikkert. Og etter et år så må du bestemme deg om du har lyst til å gå tilbake og bli amish resten av livet, eller om du har lyst til å være på utsiden. Og det var kanskje det Bibi gjorde. Hun måtte ut og spre vingene sine litt hos en annen importør, og så fant hun ut at kanskje ikke det var så bra som man ville, og så har hun da gått tilbake igjen. Jeg vet ikke, jeg har ikke snakket med henne om det, men vi kan si det sånn.
Men denne andre importøren, den har jo da varelager fra blant annet Testamatta og Kollåre, som de sitter på, som de nå selger på billig salg. Billig og billig. Testamatta pleier å koste 1000 kroner. Nå, i 2020-årgangen, så koster den 750 eller noe sånt. Og Kollåren pleier å koste 3000 kroner.
Men 2020-årgangen, jubileumsårgangen, koster 2008 eller 2009. Nei, 2008 eller 2009, så det er 1000 kroner i rabatt på denne årgangen. Så hvis du har lyst til å gjøre deg et kupp på veldig dyre vinner, Bibia har blitt kåret som verdens beste vinmaker i Italien, eller ble det Italiens beste flere ganger, og fått 100 poeng på flere av vinnene sine, for dere som er opptatt av poeng og sånn.
Så hvis du har lyst til å gjøre et kupp og kun kjøpe vinen for nesten 2000 kroner, i stedet for 3000 kroner, så har du mulighet på denne årgangen. Hvor mye de har, det vet jeg ikke. Det kommer ikke veldig mye til Norge, men det er i hvert fall tilbud på Bibis toppviner på grunn av denne romspringen at han var ute og bytta importør en liten periode. Så det er jo godt for oss forbrukere, og hyggelig for denne
importøren som fikk tilbake BB, og sikkert surt for den importøren som mistet BB. Sånn er det jo en gang. Sånn er livet. Vinimportører og vinprodusenter hopper fra tu til tue ganske ofte, bare så det er sagt. Men jeg skal ikke gå inn på denne debatten der. Jeg vil bare si at nå har du et lite mulighet til å gjøre et aldri så lite kupp. Og det er ekstra hyggelig. Folk koser seg på terassen her, samme
Med litt oster og skinker har vi fått, og temperaturen er 8-29 grader, og vi har en rett og slett nydelig greie. Jeg sier det igjen, har du lyst på vinereise til Toskana eller andre deler av verden, så ta kontakt med meg på kjelsvinkjeller.no eller på Facebookgruppa Vin, så skal du se det at vi kan ta med deg på tur også.
For alle som er her koser seg ekstremt mye på reisen. Som det, så signing off med solen i øynene og utsikten over en av verdens vakreste byer, Firenze. Jeg heter Kjell Gabler Henriks. Tusen takk for at jeg får lov å gjøre det. Jeg holder på med å beklage deg at jeg må gnide inn at vi har det jævla bra. Ta vare på deg selv. Drikke litt dyrvin.
Kanskje 3000 kroner flaska. Vi får se hva det råter. Ha det!