Er du helt blind, eller? Ja, og det er bra.
Hei og hjertelig velkommen til en ny episode av Kjells vinkjeller. Jeg tenkte jeg skulle fortelle litt om helgen min, for den har vært veldig hyggelig. Jeg har hatt besøk fra utlandet, og da må man jo vise frem Oslo fra sine...
Gode sider, så vi har både vært i Holmenkollen og på Heikarløhanen og på et nasjonalmuseet og hei hvor det går. Virkelig hyggelig til oss. Men nå er dette her en podcast om vin, så å fortelle alt hva vi har gjort i helgen som ikke handler om vin, det skal dere få lov å slippe å høre på. Fordi...
At vi skulle ut og spise middag, og da fant vi ut at vi drar inn til byen litt tidlig, og så går vi litt rundt, tar vi glass her og glass der, og så videre. Og så endte vi opp på restaurant til slutt, og den skulle vi ha klokken halv åtte, så vi hadde jo god tid når vi allerede dro inn til byen klokken tolv. Og vi koste oss, og var både her og der, og så fant vi ut at nå er lengst siden jeg har vært på
En skikkelig vinbar, og en av Oslos aller beste vinbarer, det er Vinbjørvika. Fantastisk flott sted. Så vi kom der, ja, et år kanskje, 4-5 tiden, og der var det nesten helt fullt, men det var et fantastisk fint bord helt innerst inne i vinbaren.
Så vi hadde vin rundt oss på alle kanter, på noe som er som chambré separé, som de ofte kaller det. Jeg er dårlig i fransk, men vi sier at det kalles det. Og der satt vi oss ned, og så kommer den hyggelige sjefen der, og han er også vinimportør, så han har ganske grei peiling på vin, og så sa jeg, jeg har veldig lyst til å smake blindt.
fordi når du er et sted som det der, så har de veldig mye vind på kartet, og det å smake blindt vil si at du ikke aner hva det er. Du ser jo fargen, om det er rødt, hvitt og så videre. Så får du litt utfordringer, og så fant vi ut at vi skulle holde oss til en drue. Da er det litt lettere å lete,
Og så kom det da både rødt og hvitt an hver gang Og det var kjempegøy Jeg begynte med den røde som jeg var ganske sikker på at jeg hadde Men det hadde jeg ikke Det var ikke en sånn grov bom Jeg var liksom i samme drueformat Men jeg var ikke helt på drua der Så fikk vi en hvit enn
Og da lot jeg min kjære, altså alle rundt på henne, var med å lukte. Hva er dette for noe? Og da sier min fru at dette lukter litt som den spanske vi hadde i går. Og da hadde vi en Verdejo. Og da gikk vi for det, for det var jeg egentlig ganske enig. Og det satt som skudd. Så da fikk vi ti poeng, og det var veldig hyggelig. Og så kommer han draende med en oransjevin. Og det å velge drue...
ut fra oransjevin, det var grisvanskelig. Det var skikkelig vrint. Det var så å si umulig. Jeg har aldri tenkt på det før, og det bør man jo egentlig tenke på, men jeg tester jo ikke. Jeg har jo testet oransjevin mange ganger, men jeg har aldri testet det for å finne ut hvilken dru det er. Og på oransjevin så bruker du jo da, eller det blir jo druen helt annerledes, fordi at
Da lager de på en måte hvitvin som en rødvin. Det at de lar skalle være med gjennom hele gjeringsprosessen, i hvert fall en god stund, og før de tar det ut så får du denne oransje fargen, og ofte er syrligheten borte, og det blir mer fyldig, mer kryddrig. Det kan være litt sånn kamferdrops, det kan være en helt annen, og veldig ofte apelsin. Så det dufter faktisk ganske godt apelsin av denne vin, og det var en veldig god syrlighet.
god oransjevin, og jeg er ikke sånn stor oransjevin-entusiast. Så jeg ble veldig positivt overrasket, og det ble faktisk alle rundt bordet, for alle fikk smake litt på den. Og alle synes at dette her var en kjempegod oransjevin. Men oransjevin kan gå i alle retninger, men dette var kanskje også en litt lettere oransjevin. Den har kommet, jeg husker ikke hva den heter nå, den har kommet inn i basis på polet, så den er inne på en del pol.
Så den er ikke så dum, det er bilder av noen nypebusker, eller noen røde busker med noen grønne stilke på dem, på ganske mørk etikett. Det er det eneste jeg husker. Jeg har ikke sjans til å dra den frem med noen navn. Jeg beklager det. Jeg burde jo selvfølgelig kanskje ha tatt bilder av den, eller noe sånt. Men den ble faktisk veldig positivt tatt imot. Jeg er litt usikker på om jeg hadde drukket en hel flaske, men akkurat det glasset synes jeg var helt nydelig. Og så siste, så da føler jeg at
Altså den burde jeg tatt, men så i og med at vi snakket om endrueviner, så gikk jeg for en Tempranillo og ikke for da en Bordeauxvin med Merlot, men det var 85% Merlot, så det var ikke helt endruevin. Men jeg synes liksom at det duftet litt i den verden, så jeg tenkte, det slår jeg bare frem med en gang. Og så gikk jeg for Tempranillo, da var jeg ikke så veldig langt unna hverandre geografisk da.
Men det er en kjempefin øvelse å gjøre, og vi bør gjøre det ofte også, for man blir så lurt av etikett. Man blir om denne vinen liker vi, om denne liker jeg. Har du mulighet, hvis du har en vinklubb, smak blindt.
Det er kjempefint, og så kan du begynne å lete. Du trenger ikke... Det er veldig vanskelig å finne de drunene. Av og til får man det til, og av og til er du bare helt av gårde, fordi at nesa stiller deg et puss. En ene gang fikk vi faktisk det. På den ene rødvinen kom de og serverte kaffe til fruen, og da kom det en kaffedunst forbi meg. Jeg ble helt satt ut, for jeg lukta kaffe av...
Jeg følte at jeg lukta kaffe av vinen, selv om hun satt jo rett ved siden av meg. Men den var så ... Den espresso ... Espresso? Espresso? Jeg drikker ikke kaffe. Den var veldig konsentrert, så den lukta veldig kaffe i rommet akkurat da. Og da ble jeg helt satt ut, så jeg måtte bøye meg litt til siden. Det så sikkert kjempedust ut, men de på nabobordet, en hyggelig godt voksen gjeng, de syntes det var veldig morsomt at vi holdt på med dette blindgreiene.
For det synes de var spennende De mente selv at de ikke hadde mulighet til å drive på med dette her Men det handler egentlig ikke om om du skal treffe vindruer Kanskje du kan treffe distrikt eller stil Og kanskje du faktisk kan få en positivt overraskelse Hvis det er for eksempel ting du Nei, jeg er ikke så veldig begeistret for det Og så smaker du det blindt Og så bare, jo, men det er jo kjempegodt Og så får du se det som Oi, men det er jo ikke sånn vin jeg liker
Så det er en god trening, og man bør gjøre det oftere. Jeg har en veldig god venninne, hun heter Torni, og jeg vet hva jeg får til jul og henne hvert eneste år. Da får jeg en quizflaske, det vil si at jeg får en vinflaske som er pakket inn, sånn at jeg ikke ser hva det er. I år fikk jeg beskjed om at noen andre må åpne opp vin tilfellig kjenner en korken eller står navnet på korken. Så det må jeg få noen andre til å åpne opp den. Dette har jeg fått kanskje 7-9 år på radd.
En gang så traff jeg faktisk til med Vingården, men av og til har jeg vært på feil kontinent og helt ute å kjøre. I fjor så følte jeg at jeg var i Østerrike med en Blau Frankers, og så var det en naturvin fra Spania.
Men det er kanskje ikke det rareste at det kan være det. Men det man begynner med, og det jeg kan begynne med en gang, når man gjør dette her, så må du først finne ut hva det ikke er. Altså ta bort alle de druene og all ting det ikke er. Det er i hvert fall ikke en sånn vind, det er i hvert fall ikke en sånn vind, det er i hvert fall ikke en sånn vind.
Og så kan du tenke deg, er det en kraftig vind, er det en tung vind, er det krydder, er det lett vind, er det syle frukt, og så videre. Så kan man begynne å bla seg inn i det det kan være. Men jeg anbefaler det. Jeg synes det er kjempegøy. Så vær ditt blindebok, og gjør det med venner og kjente, og du kommer til å få en veldig fin vindoppløvelse.
Altså 2024, dette kommer til å bli en fantastisk vinår. Jeg er så utrolig privilegiert som får lov å holde på med dette her, og jeg synes det er veldig, veldig gøy at du er en av de som lytter. Så dagens episode handler rett og slett om viner du ikke vet hva er. Ergo, så kunne jeg ikke ha med en vin å anbefale heller.
Men det kommer, og det kommer det masse av. Men ta dere en tur til vin i Bjørvika. En fantastisk vinbar. En av Oslos aller beste. Han hadde vin, 11 000 flasker vin der, sa han. Det er ganske mye. Da har du litt vinlager. Så da har du masse å drikke. Og det er masse veldig gode viner også. Det kan bli litt dyrt hvis du føler at du har lyst til å smake de eksklusive. Men...
Ja, vinner du lotto eller har god lommebok, så kan du virkelig frotse. Ellers så får du glassvin der for under 200 lappen, så...
Det er veldig høy kvalitet på vind der, og veldig flinke folk som jobber der. Så det synes jeg du skal gjøre. Vi tok med svensker dit, og svenskene var helt over seg av begeistering. Vi snakket om dagen etter. Han synes det var kanskje noe av det hyggeligste han har vært med på. For det første er den gode atmosfæren der, og så fikk vi lov å leke litt med lukter og
sansene våre og hadde litt gøy sammen selv om de ikke er sånn kjempeinteresserte i vin så sa han han likte det sa til servitøren at jeg liker en litt tung vin og den skal være sånn og sånn så fikk han en vin som åh kjempegodt og så skulle han ha hvitvin og da vil jeg ha litt smør smaker jeg har litt fat så fikk han åh han stod over seg av begeistering og det viktigste er at man er positivt innstilt da blir alt mye bedre alltid det er verdt å ta med seg jeg heter Kjell Gabler Hennings tusen takk for at jeg får lov
og tusen takk for at du lytter, og så kanskje vi sees snart. Det var tydelig. Ha det bra!