Lyreko
Velkommen til Pengesnakk podcast. Jeg heter Lise, og jeg er en som shopper på Impulse. Jeg mener det. Og så mener jeg at å ikke Impulse-shoppe er et supert sparetips. Sånne tips, vent 30 dager, eller en uke, se om du fortsatt har like lyst på tingen. Eller sånn, ha en shoppestopp på klær, ikke Impulse-kjøp.
Jeg mener 100% at det er bra sparetips, så det overrasket meg litt å måtte innse at jeg er en impulskjopper. For jeg hadde egentlig ikke tenkt over det selv før jeg fikk spørsmålet i en bok, og så var det overrasket meg litt selv. Det var en bok om kjærlighet, egentlig. Jeg vet ikke om du kjenner til Jay Shetty, som har skrevet boken «Tenk som en munk».
Den anbefaler jeg deg. Kanskje jeg skal ha den som neste bok i bokklubben? Nei, jeg har valgt det neste faktisk. Å legge link i episodebeskrivelsen, eller vent til slutten av episoden, så avslører jeg det. Men Jay Shetty, tenk som en bunk, han var en bunk, buddhistisk bunk, og så fant han ut i ashrammen at hans kall var å dele denne urgamle visdommen med verden. Så nå driver han med podcast og skriver bøker, sosiale medier,
Og den nye boka handler om kjærlighet. Eight Rules of Love. Den er oversatt til norsk allerede. Åtte regler om kjærlighet, heter vel den da. I den første delen så handler det om å ha kjærlighet til seg selv, før man snakker om kjærlighet i relasjon til andre eller en partner. Og så har han noen kartleggingsspørsmål.
For å bli kjent med seg selv og sine verdier. Og så er det noe som er kategorien money. Så er det flere spørsmål. Blant annet, my focus is saving for the future, eller I spend money when I got it. Og der er jeg jo veldig saving for the future-typen. Ikke sånn at penger brenner i lomma. Men når det kommer til innkjøp, så kunne man velge, I buy things spontaneously, eller my purchases are perfectly contemplated.
Og det var da jeg innså at jeg er mye mer buy things spontaneously, enn my purchases are perfectly contemplated. Og da var min neste tanke, at dette må jeg jo gjøre noe med. Og så, hva blir det da? Tredje tanke. Jeg var på reise, da tenker jeg mye, at jeg har det helt fint som jeg har det. Med innkjøp altså. Impulskjøp er ikke en stor negativ greie for meg.
Så mens jeg planla denne episoden, så skrev jeg opp de impulskjøpene jeg har gjort så langt i år. Og det er en grønn notatbok som jeg skriver i, en ny kjole, to penner, en badedrakt. Og hvis du følger meg på Instagram, så vet du den historien om flyet mitt som ikke kunne lande i Oslo, og så ble jeg flyttet tilbake til Vestlandet, og en natt der på hotell med svømmebasseng. Og
og så ble det Impulse kjøpt en badedrakt der. Og så elsker jeg å bade, så jeg kommer til å bruke den badedrakta på hytta. Altså ingen skade skjedde, men fulgt ut, Impulse.
Og så holdt jeg på å kjøpe to nærlaker på flyplassen, men det droppet jeg, for det er jo greia. Eller to ting her er greia. Det første er at jeg vet så godt hva som er verdiene mine, og hva jeg kommer til å verdesette. Og så har jeg noen spørsmål jeg stiller meg. For eksempel nærlak da. Jeg bruker nærlak hele tiden, og så har jeg funnet ut ved hjelp av mitt favorittspørsmål, hvor mye er nok, at jeg er mest fornøyd med å ha sånn tre-fire nærlaker.
Å ha 12 stykker, det blir jeg ikke mer glad av. Faktisk mindre glad av å bruke mer tid på det. Velge hvis det var sånn, å ha den røde. Ja, hvilken rød? Det er flere røde. Unødvendig tid. Nå kommer jeg på en ting til jeg har impulset på. Og det er krøllebalsam, krøllehårspray, krøllehårkur og krølleolje til håret.
Du fikk kanskje med deg hele den hårsamtalen på Instagram, om du følger meg der. Så tror jeg kanskje også at noen ville ikke sett på det som et impulskjøp, at man kjøper noen hårprodukter. Men jeg teller det som det. Jeg er jo kjent for å ikke bruke penger
på håret mitt. Så dette er liksom stor greie. Brukte ikke sjampo på flere år, og på YouTube, den YouTube-videoen hvor en frisør er på besøk hos meg her hjemme, og viser hvordan man klipper seg selv, det er den dere ser mest på. Faktisk. På hele YouTube-kanalen min. Her skulle jeg snakke om penger, og så liker dere best den klippevideoen, og så liker dere den hvor jeg rydder og organiserer hele kjøkkenet mitt.
Og på TikTok er min mest sette TikTok at jeg vasker på kjøkkenet. Så jeg har i hvert fall hatt dere bryr dere om penger her i podcasten. Anyway, håret. På grunn av medisiner så fikk jeg utslett over hele kroppen. Åh!
akkurat nå har jeg vannkopper for tredje gang, så hvis lyden er litt dårligere enn vanlig, så er det fordi jeg spiller inn podcasten hjemme i dag. Men det forrige julesettet, det var forferdelig. Og det var så mye i hodbunnen at jeg mistet masse hår. Og da gikk jeg fra å være en som tenker «Det er bare hår, den typiske, det vokser ut igjen, hvorfor skal jeg bruke penger på å klippe det farget, det vokser ut», til å tenke at hår er litt viktig. Det er skikkelig kjipt å ha en dårlig hårdag hver dag.
Først når jeg manglet hår på toppen, og så når det kom ut. For jeg var jo så heldig å finne ut at det var medisinene som var skyld i det her, sånn at håret kom tilbake. Men med langt hår overalt, noen steder hår som var 1 cm, 2 cm, 3 cm. Det var dritt. Jeg følte meg dårlig, og det er ikke noe gøy da å ha en jobb hvor jeg blir filmet og tar bilder av meg selv hele tiden. Men nå som det nye håret som kommer ut i tillegg har funnet ut at...
jeg er krøllete, eller det håret er krøllete, så fant jeg ut at nå får jeg gjøre hår til noe positivt og gøy. Det er ikke noe vits å grine over hår, det kommer jo tilbake. Så nå har jeg farget håret mitt i en gøy farge, og blir glad hver gang det faller en oransje krøll ned i skjesmiddel, jeg ser det sånn i
side sine. Så noen krølle produkter har jeg kjøpt på Impuls, og så kjøpte jeg en Solo når jeg var på tur med Kristine, fotografen min, og holdt foredrag. Så det er mine Impulskjøp i år. Og nå skal jeg dele med deg 12 spørsmål til den naturlige Impulskjopperen. Hvis du er sånn som meg, det er på Impulskjoppinga skjer. Disse spørsmålene kan du stille deg før du kjøper noe.
En prosess som går fort når du har ventet til det, men tar noen minutter når du er ny på å tenke igjennom hvert kjøp. Og det er litt av poenget også at det skal ta litt tid om du vil kjøpe mindre greier. Nummer 1. Ville jeg kjøpt denne tingen igjen om ingen fikk vite at jeg eide den?
Vi går nok ikke rundt og tenker sånn, å jeg kjøper den her for å tøffe meg. Men likevel, når du stiller spørsmål sånn, så blir det åpenbart når det er noe som du kjøper for deg selv, familien din, for noen annen. Hvis ingen fikk se deg i den nye capsen, ville du da kjøpt den, eller kunne du brukt en annen? Eller er det sånn, du trenger solskjerming, så det spiller ikke noen rolle om noen andre ser det eller ikke. Sånn som for meg, den badedrakta,
Jeg skulle jo ha den for å bade, ikke for å være fin på stranda eller noe sånt. Andre spørsmål, har jeg råd? Og ikke bare er det mulig for meg å få betalt dette her nå, for eksempel med kreditkort eller en sånn klarnakonto, men har du faktisk råd? Spørsmål tre, trenger jeg det?
Og den er litt interessant, for hvis vi holder oss til den badedrakta, jeg trenger den ikke på sikt, eller jeg har jo tenkt at det er fint om jeg har en badedrakt til å bade i sjøen, og en badedrakt til svømmalen, så jeg slipper å ta den svømmal-badedrakten ved å bade i sjøen. Men
Jeg trenger den egentlig ikke sånn trenger-trenger, men der og da, den dagen, så trengte jeg jo den for å få badet, for jeg kan ikke drive med nakenbading på hotell. Så jeg valgte utifra, hva skal vi kalle det, en totalvurdering, og kjøpe den.
Eller til og med å gå ens æren til et kjøpsenter for å finne en badedrakt. Men noen ganger så bruker vi det ordet «trenger» som en unnskyldning til å kjøpe ting vi kanskje egentlig ikke trenger. At vi tenker sånn «ja, det her trenger vi alltid», eller «jeg trenger nok dette når...» Gjør du det? Trenger du det virkelig?
Spørsmål fire, eller oppgave fire, det er å regne om prisen på det du vurderer å kjøpe til arbeidstimer. Og den måtte jo jeg slutte med, eller den er litt utgått for min del. Jeg tjener jo null kroner de fleste arbeidstimene mine, og så kan jeg tjene 30 000 i timen andre ganger. Men å se prisen opp imot lønn, det gir et annet syn på kjøp.
Når du da hadde en badedrakt, det var tre arbeidstimer for den, er det fortsatt verdt det? Det kan du ta med alt, regne ut hva som er din timelønn etter skatt, hvor mye får du faktisk utbetalt for en time, og så tenk på, hadde jeg giddig å arbeide tre timer bare for denne ene badedrakten?
Dette snakker jeg om i aller første episode av Pengesnakk podcast. Hvis du vil høre det nå, så ikke gå til episode 1, men en episode midt i korona 2020.
Da fikk jeg, jeg spilte den ikke inn på nytt, men jeg fikk forbedret lyden, og da jeg var helt ny på podcast, så la jeg inn masse sånne pling og sånn, og så var de høye, og så var stemmen min lav. Så skal vi se, episode 87, i 2021 var det. Og det som er gøy, episoden er jo egentlig spilt inn i 2018, med disse tipsene, og man tenker ofte på økonomi som sånn, hva er smart å gjøre med pengene akkurat nå? Hva skjer i økonomien neste kvartal?
Hva sier prognosene? Hva sier statsbudsjettet? Slik blir din økonomi i 2024. Men sparetipsene, de holder seg. Og jeg mener fortsatt det samme som jeg mente på fem år siden. Langsiktige, kjedelige greier, men det er min sparing og investering-pengefilosofi, og det funker kjempefint. Punkt fem for deg som også er en naturlig impulsshopper, men ikke vil shoppe alt for mye, er å kjenne på hvilke følelser du har nå.
Trøstershopping, er det en greie? Kjøp noe for å feire. Nå kjøper jeg fordi jeg er glad, i stedet for å kjøpe det fordi jeg var trist. Er det følelsene dine som får deg til å gjøre diverse innkjøp? Hva er den følelsen som skjer rett før du begynner å scrolle på nettbutikker? Kanskje er det noe helt annet du burde gjøre enn å døve følelsene med shopping? Tørre å kjenne på dem?
Spørsmål 6. Hvor skal den høre til? Tenk litt minimalisme-tankegang. Hvis du er på vei til å kjøpe et nytt helt servise, det kan man vel også gjøre på Impulse, men da må du vite, har du skapplass til det her, eller betyr det at du kjøper det her nå at noe annet må ut?
Kjempefin vase, den fyller alle punktene, du har så lyst på den vasen, det blir se for deg hvordan det er å ha blomster oppi der, det blir helt perfekt. Men så har du 12 andre vaser hjemme, det er ikke plass i skapet, og du får aldri så mange blomster på en gang. Syv er kjøpe i tråd med dine verdier.
Hva er dine verdier? Er du opptatt av miljø? Hvorfor kjøper du så mye nye klær? Har du bestemt deg for å spise mindre ultraprosessert? Så ikke kjøp godter og energidrikk. Husk på de verdiene du har valgt deg ut som er viktige for deg. Så tenker vi at dette går av seg selv, men ta deg tid til å spørre deg selv. Se hva du oppdager. Nummer åtte. Kan jeg skaffe meg dette på en annen måte? Er dette noe jeg kan låne av noen jeg kjenner, eller
Naboen, trenger dere å ha med dere snøskuffet? Eller går det an å dele på ting? Går det an å leie ting? I stedet for å ha det hele tiden, går det an å leie det akkurat når du trenger det? Kan du kjøpe det brukt? Det er min hoved, altså min favoritt. Når jeg ser noe jeg har lyst på, eller tenker at vi trenger, så sjekker jeg bruktmarkedet i stedet, og får det for noen ganger en tid del av prisen. Kan jeg vente på et tilbud? Eller sjekke andre butikker, hvor det er rimelig å kjøpe det?
Mitt nyeste eksempel, jeg hadde lyst på en bok. Ja, det var denne åtte regler om kjærlighet. Neste år hadde jeg kommet med en ny bok, og så er jeg i bokhandel, og så har de bare den norske versjonen. Og så tenkte jeg at jeg sjekker den lydbokappen min. Og der hadde de den, og til og med den engelske versjonen, som jeg liker å høre på, originalspråket. Så da ble det jo ikke noe utgift på meg på den boka. Spørsmål ni. Hvor lenge kommer jeg til å ha glede av den?
Og her er det litt sånn, dette spørsmålet bør ikke diktere helt hva du skal gjøre. Fordi det er ikke alltid relevant hvor lenge du kommer til å ha glede av den. Det kan for eksempel være snakk om, hvis det er konsertbillett, så lever man kanskje lenge på den opplevelsen. Hvis det er et klesplagg som du bare skal bruke på den konserten, så er det veldig kort tid siden.
Heller legge pengene på noe du skal bruke lenger. Så å tenke, hvor lenge kommer jeg til å ha glede av denne tingen? Og er det da verdt å kjøpe den? Og så spørsmål ti. Hvorfor kjøper jeg den? Altså virkelig stille seg spørsmålet, hvorfor kjøper jeg den her? Eller hvorfor er jeg på vei til å kjøpe den her? Og kanskje som et oppfølgingsspørsmål, er det noe annet jeg har mer lyst til å bruke samme sum penger på? Er det noe du egentlig går og ønsker deg, og så
Noen ganger så blir vi uti fra sammenhengen om vi tenker at noe er billig eller dyrt. Det kan være noe du så i butikken kostet 132 kroner for, hva skal det være? La oss si det er en kopp som koster det da. Så tenker du, nei, det kan jeg ikke ta meg råd til. Og så er du senere samme dag på en kafé eller en restaurant, og så har du kos deg, og det er vin, og så skal vi kanskje ta en drink. Ja, den koster...
Akkurat samme summen som den koppen, men du tenkte ikke på at «Nei, jeg skal ikke ta meg råd til det». Så tenk på summer uavhengig av når på døgnet det er, hvor du er, hvem du er sammen med, hvorfor kjøper du den, og er det noe annet jeg egentlig har mer lyst til å bruke akkurat den samme summen på.
Og en annen ting som er gøy der, spørsmål 11 her, ville du valgt varen eller pengene? Og der må du se for deg at du kjøper noe. La oss si det var denne koppen, passeren koster 200 kroner. Kjøper en kopp, og så kommer du ut fra butikken akkurat etter å ha kjøpt den, og så er det noen som står der og sier til deg, du, jeg har en gave til deg. Du kan velge om du vil ha denne 200-lappen eller denne koppen.
Den ultimate testen. Ville du tenkt at pengene var mer verdt enn koppen, så har du jo brukt pengene dine feil nå nettopp. Hvis du uten tvil ville valgt varen, så er det da spørsmål 12. Hvor mye er nok? Det er kanskje fullt med kopper i skapet ditt.
Ok, så over til dagens bok. The Why Cafe, eller The Why Are You Here Cafe, eller den norske oversettelsen, Caféen ved verdens ende. Kanskje det er for jeg tenkte på kaffegåper med en gang her. For min del, jeg må innrømme. Jeg ble litt skuffa.
Greia med denne boka, som noen av dere nå har lest i januar, er jo at du skal finne ut hva du gjør på denne kloden. Og liksom finne ut mer meninger med livet og jobben. Og det er sånne ting jeg elsker egentlig. Og de som anbefalte denne boka til meg var sånn «Den endrer livet mitt, den endrer karrieren min, den må du lese».
Og jeg snakket med en av dere på Instagram om denne boka. Men når man er på et trygt... Det er ikke noe stor litteratur. Og så ender han på denne kaféen da. Er den egentlig ekte, eller er den ikke? Det kan godt hende den bare finnes i hans hodet, fordi han trengte å oppleve noe sånt da.
Men han ville kanskje ikke fått all den innsikten hvis det bare var i hans hode. Han møter folk der, servitøren, kokken, noen andre gjester, og på menyen så kommer det fram tre spørsmål. Hvorfor er du her? Altså, i livet, på jorda. Er du redd for døden?
og er du fornøyd med livet ditt? Og nesten utelukkende så handler boka om det første spørsmålet, og det er kanskje det største også, men jeg vil gjerne visse litt mer om de andre også. Vi blir kjent med små historier, og noen av de er veldig tankevekkende og får deg til å se ting på andre måter. Så selv om jeg ikke synes at boka bare, wow, den endrer livet mitt, det er en bitteliten bok, den går rast å lese, og for eksempel en skilpadde historie, ja,
Og det der med, er du redd for døden? Jeg møtte for ikke så lenge siden noen som hadde hatt en sånn nær døden opplevelse, og som sa helt fint å dø. Det er jo at døden er ikke noe å være redd for, men å ikke ha levd livet til det fulle, det er en viktig greie.
Jeg leste nettopp en bok av samme forfatter, for jeg ble litt skuffet over at jeg ikke greide å bli sånn blown away over innholdet i denne, så da prøvde jeg noe annet. Den boka heter Big Five for Life, og har kjempefine tanker og tips til deg som driver firmaer med ansatte i. Men disse Big Five for Life er da dine fem ting du vil ha gjort eller oppnådd, som når du da en dag skal dø, så er det greit å dø fordi du har gjort noe.
sett, oppnådd, følt, disse fem tingene. Men så står det ingenting i den boka om hvordan man skal... Mye dødssnakk her, og jeg gruer meg nesten å si titteren på boka jeg har valgt som februarbok, men du skal dø, og det første du tenker er, nei, ikke enda, jeg skulle så gjerne ha...
Hvis du definerer de, så kan du gjøre de tidligere i livet, mens du fortsatt har mulighet. Hva er det da som kommer opp for deg? Åh, jeg er ikke klar enda. Jeg skulle så gjerne ha dratt på den ekspedisjonen, fortalt din bestevenninne at du har vært forelsket henne hele tiden, jobbet mindre og vært mer med barna, flyttet til Portugal som du alltid har drømt om, men ikke har turt. Hva er dine fem greier? For det er jo det det egentlig handler om i
«Why are you here?»-café også. Hvorfor er du her? For deg selv? For andre? Det er jo som selvhjelpsbøker flest, vet du hva den er definert som en selvhjelpsbok? Jo, det må det jo være. Den er veldig selvsentrert, på en måte. Og det tilgir jeg for vatteren, fordi
menngden man har å gi til andre er så mye større om man har sørget for sin egen lykke, eller ikke engang lykke, men sånn basisnivå av det man ønsker seg. Og så kommer overskudd. Og det er jo overskuddet man kan gi av seg selv og av det man har til andre. Jeg lurer litt på hvordan vi skal gjøre det med denne bokklubben. Jeg vil jo også vite hva dere synes om bøkene jeg setter opp, ikke bare det jeg skal si nå.
Jeg lager en Facebook-gruppe til bøkene våre. Jeg legger en link i episodebeskrivelsen, så du som tenker at du vil lese bøkene jeg foreslår gjennom året, bli med der. Neste bok, februarlesing, den er dessverre ikke oversatt til norsk,
Boka heter Die With Zero, og er skrevet av Bill Perkins. Jeg har hørt han bli intervjuet på noen podcaster. Kjempeinteressante tanker. Men jeg har ikke lest boka, så den gleder jeg meg til. Poenget med livet er vel ikke å dø med mest mulig penger på bankkontoen. Så det handler det nå. Du og jeg, vi høres igjen på mandag. Nei, det gjør vi forresten ikke. Denne uka starter frostenfebruar. Er du ny her?
Dette er våren for å bli spis og sutt av frys. Jeg har jo de siste årene hatt sånn strømtemper, men nå i september så var det så lave strømpriser at jeg følte meg helt uengasjert på det strøm tema, så det tar vi i februar.
Så skal vi kanskje fryse litt da, skru ned varmen. Vi skal i hvert fall fryse forbruket. Og i år varer denne challenge lenger enn noen gang, fordi det er skuddår i år. Det er 29 dager i februar.
Jeg håper du vil være med. Dette er en gratis challenge. Du melder deg allikevel på. Så jeg har litt oversikt over det. Da får du også et lite hefte jeg har laget. Der er det fargelegging av forbruksfrie dager, tracking av oppgavene du har fått, eller oppgavene er i det hefte, tips og litt bevisstgjøring. Hvorfor gjør jeg dette her? Hva er poenget? Hva kan jeg lære? Hva kan jeg spare? Ja.
Og nå på onsdag om to dager så kommer rett og slett en kopi av en gammel Frossenfebruar-episode ut i podcasten, så da er du helt klar hvis du også har hørt gjennom den.
Så neste mandag begynner lytterepisodene, og det var så mange av dere som sendte inn info om dere selv, da jeg spurte hvem av mine lyttere vil være gjest. Det er så mange av dere som vil fortelle pengehistoriene deres at jeg har delt opp litt.
Forrige runde hadde vi jo seks lytterepisoder, så hadde jeg tre før jul og tre etter jul. Nå kommer det fire stykker i løpet av februar, og så etter en pause så kommer det fire til, og jeg har så lyst til å invitere enda flere. Så kanskje vi kan kjøre episoder gjennom hele sommeren i år. I fjor hadde jeg jo to måneders sommerferie.
Hvis dere vil ha masse lyttrepisoder, så synes jeg det er veldig gøy å høre hvordan dere tenker med penger. Og jeg har mange på den lista. Jo, så det skulle jeg si. Har du sendt mail og fortalt om deg selv, og så har jeg ikke engang svart, det betyr ikke at jeg ikke vil snakke med deg. Jeg kunne bare ikke invitere alle på en gang. Eller jeg kan ikke invitere alle heller. Men jeg starter med noen, og så skal jeg invitere flere. Det er så mange temaer å reise dere her på.
Så ja, da har jeg vel sagt det jeg skulle si i dag, pengesnakk. Og så husk å abonner på podcasten, så du får disse episoderne. Meld deg inn i Boklubb Facebook-gruppa vår. Registrer deg for Frossenfebruar, det legger jeg også link til, det er pengesnakk.no slash frossenfebruar. Følg meg på Instagram, for der kommer det mye frossenfebruar-innhold fremover.
og gjør deg klar for å fryse forbruket ditt på onsdag. Ha en god uke.
Ja, velkommen til Lyreko's ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge, merkebare. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene på Lyreko.no. Ja, det er alt. Lyreko!