Nå er det siste sjanse for å få opp til 60% hos Scheidar. Frem til og med mandag får du hele 60% rabatt på tusenvis av møbler og interiørvarer. Hos Scheidar får du også tre års rentefri delbetaling på alle varer. Null rente, null gebyr og null kroner i etablering. Scheidar. 60 år med gode tilbud.
Hei dere, velkommen til oss. Vi er Biohacking Girls, din podcast for optimal helse. Vi er to jenter bak rattet, dette er Monica. Og dette er Alette. Vi er biohacking-kollegaer og legger sammen våre erfaringer og kunnskap for å inspirere deg til å ta fatt på biohacking for å optimalisere helsen din.
Vi følger med og setter forstørrelsesglass på trender og siste forskning og snakker med verdens toppe eksperter innen trening, life coaching, helse og biohacking. Er du klar for å starte med konkrete hacks, lytte til din egen kropp og ta fatt på din helsemessige reise sammen med oss? Vi ønsker naturlig tilnærming til helsen vår og vi snakker til både menn og kvinner.
Du kan gjerne gi tilbakemeldinger til oss under podcasten her, og slå gjerne til med en god stjerne. Du finner oss også på Instagram og Facebook. Er du klar? Velkommen! Denne uken har vi hatt fokus på enzymer, men også ufordøyte proteiner. Vi vet at det er noe med å ha amerikanere på besøk.
så er det veldig stor jubel i stua fordi vi får litt nye tanker og nye refleksjoner i forhold til det vi vet hjemme om forskjellige innfallsvinkler når det gjelder helse. Men noen ganger er det også litt frustrerende og folk river seg i håret for det er ikke alt som er så forståelig. Hva tenker du om ukens episode? Jeg er litt enig. Det er mye informasjon, og Wade var jo en helt fantastisk energibunt som snakket og snakket og snakket.
Men jeg satt hele tiden og tenkte sånn, det er godt vi har Eva som vi kan spørre om litt forskjellige ting her når det gjelder å bare oppklare litt på norsk, fordi vi skjønte jo at det kom til å skje denne gangen, at det ville være mye spørsmål rundt alt det vi snakket om i episoden, som var veldig innholdsrik.
Ja, og det var mange kosttilskudd, og det er jo klart at BiOptimizers er jo et stort firma, og de er ute etter å selge produkter selvfølgelig. Men så er det jo det at vi bruker en del produkter, alle mennesker, så det er ikke nødvendigvis at vi bare skal sitte her og selge, men vi kan i hvert fall lære litt hvordan de virker. Og personlig har jeg aldri brukt noe særlig av disse enzymene, og det eneste jeg har brukt av probiotika er jo det jeg har fått lært av Eva.
tidligere, og jeg har gjort tarmeprotokoll og sånne ting. Så nå, etter den episoden med Wade Lightyear, så har jeg faktisk både begynt så vidt, og det er så kort tid at jeg kan ikke merke noe effekt, med messenzymes,
Og med den som heter P3OM og den siste som er HCL. Men i alle fall, kjære lyttere, vi er i gang med en liten ekstra episode. Fordi vi har lyst til å forklare litt bedre til alle dere og få en god forklaring selv. Som har invitert med oss Eva B. Andersson. Som er helhetsterapeut og akupunktør og hun er tarmeekspert og en skikkelig flink foredragsholder. Vært med oss på mange episoder.
Så skal vi bare hoppe inn i samtalen med en gang, eller hva? Det gjør vi. Velkommen til Eva, og velkommen til Biohacking Girls. Tusen takk, og tusen takk for at jeg får være med igjen. Veldig, veldig gøy. La oss bare begynne med starten, Eva. Vi vil jo spørre deg hva enzymer er for noe sånn rent grunnleggende.
men også litt hva du jobber med om dagen, som vi får hele bildet her nå. Jeg er vel litt over gjennomsnittet interessert i mage, tarm, bakterier, mikrobiom, sopper og alt som lever i oss, og synes at det er kjempespennende. Dette her med enzymer er også veldig, veldig interessant.
Enzymer er en forutsetning for at vi faktisk lever i det hele tatt. Enzymer er små proteiner som virker som katalysatorer. De setter i gang prosesser uten nødvendigvis å bli brukt opp selv. Tenk for eksempel det å fordøye et protein. Hadde vi ikke hatt enzymer, så måtte vi kanskje hatt en enda mer ekstrem syre.
Og superhøy temperatur, og da det kanskje har tatt et halvt år å fordøye protein. I forhold til når enzymene går inn, så akselererer prosessen kanskje en million ganger, så det skjer på sekunder. Så enzymer er helt fantastisk å ha. Og dessverre er det sånn at jo eldre vi blir, jo slappere blir enzymproduksjonen også, som alt mulig annet hos oss.
Så det å være oppmerksom på en synproduksjon er kjempesmart. Da det var veldig populært å juice for mange år siden, så skulle alle juices mye og heller drikke næringen i stedet for å spise og tygge næringen. Da ble jeg veldig oppmerksom på at enzymproduksjonen er bedre når man tygger mat. Kan du si litt hvordan den naturlige enzymproduksjonen
er best i varetatt eller økes, så vil de ikke holdes best? Absolutt. Tygg, tygg, tygg. Det å tygge maten er kjempeviktig, og når vi tygger, så ikke bare maler vi på maten med tennene våre, som er veldig, veldig hare, men vi aktiverer enzymer i spyttet. Og i spyttet har vi spesielt noe som heter amylase, og amylase er et enzym som begynner å spalte karbohydrater.
Og så svelger vi, og så kommer det ned i magesekken, og der er det himla surt. Det er en pH på kanskje 1,5-2, så skikkelig, skikkelig surt. Og den syren må vi ha for å aktivere til enzymer som heter pepsin, eller forskjellige proteinbrytende enzymer. Og da er de aktive og fine og begynner å bryte ned proteinene. Så ligger da maten i magesekken kanskje en time, halvannen, kanskje to, litt avhengig av hvor mye forekål eller tung mat du har spist.
Og i magesekken så fordøyes ikke noe særlig fett og ikke karbohydrater, det er proteiner som fordøyes der. Så skal den sure guffa der ned i tolvfingertarmen, og da må bukspyttkjertelen begynne å jobbe. Og det er en kjempeviktig kjertel som vi har i magen.
Og bukspøttkjertelen vil da lage enzymer som fortsetter å spalte ned karbohydrater og får så ut også proteiner og fett. Det er den viktigste enzymprodusenten vi har, det er bukspøttkjertelen. Og i tillegg så må den da lage bikarbonat for å neutralisere den syren som kommer fra magesekken, for det er forferdelig, forferdelig surt.
Stikker du fingeren ned i magesekken, så svirer den faktisk av deg. Så surt er det. For det er kjøtt, ikke sant? Også brukes bølgkjertelen med å regulere blodsukker, lage insulin, så det er en litt annen historie. Men det er en kjertel som er kjempeviktig.
Man ser også at folk som sliter med ting som for eksempel SIBO, som er overvekst av bakterier og mikrober i tyntarmen, de har ofte en lavere bukspyttkjertelfunksjon og en dårligere enzymproduksjon.
En dårligere nedbrytning av maten av proteiner, så får du da større biter med proteiner som ligger i tarmen, og kroppen klarer ikke å absorbere med mindre det er helt nedbrytt til aminosyder. Men hva er det som ødelegger en synproduksjonen vår da? Det kan være stress, dårlig kosthold. Hvis vi spiser masse ultraprosessert mat, vi spiser mye død mat,
Vi spiser mat som er behandlet med sprøytemidler, som er behandlet med konserveringsmidler. Vi drikker kanskje ikke nok vann. Vann er faktisk også veldig viktig for enzymproduksjonen vår.
Når ting går tregt og stopper opp i systemet, så er det også med å påvirke. Hva med medisiner? Det spesielle type medisiner som blokkerer syreproduksjonen i magesekken er et problem. Såkalt protonpumpehemmere. De som går på dem over lang tid har et kjempeproblem med nedbrytning av proteiner.
Vi må ha syren for å aktivere enzymer. Og så bare en ting til, bare for å forstå disse enzymene, for de er da katalysatorer, eller hva er det? Hvis du skulle prøve å forklare litt mer om den prosessen,
Lag et bilde på hvordan de ser ut, eller? Du tenker at du har et protein som er en stor, fin klump, så vi tar et godt stykke kjøtt, og så tygger vi litt kjapt på dette her, vi skal gjøre ting i full fart, og så svelger vi ned i magen, så har vi den klumpen som sitter der.
Den kommer ikke gjennom tarmveggen. Det er ingen måte den kan passere ut i kroppen og gjøre noe som helst nytte. For å gjøre det så må den løses opp. Og vi kan hjelpe til med å tygge, men fortsatt så vil det være for stort at det kommer gjennom tarmveggen. Så for å få til det så må vi aktivere enzymer som går inn og bryter ned disse her til bittesmå ting. Det er sånn bilder som bare løser seg opp.
defragmenteres. Det er brukt helt ned i de enkelte aminosyrene. Først da kan kroppen kjende igjen å ta det opp. Vi er opptatt av å yte, prestere optimalt og samtidig støtte opp om god helse. Dette er biohacking. Ja, og vi vil fremheve et supplement vi er veldig glad i og som vi bruker hver eneste dag. Det er salte elektroluttene fra Superstate. De
Disse er ikke produserte med gode ingredienser, og her er det ikke tatt noen short cuts. Men hvorfor tar vi egentlig elektrolitter? Jo, hvis du spiser et råvarubasert kosthold, da trenger du mer salt enn hvis du spiser veldig mye ferdigprodusert mat, for den inneholder mye salt. Og drikker du mye vann, så skiller du ut elektrolittene og blir faktisk død.
dehydrert i stedet for hydrert. Og følger du et lavkarbo eller et ketokosthold, skiller nyrene ut mer natrium, og det er gjerne grunnen til at vi får keto-flu. Da hjelper det å fylle på med salte. Saltelektrolytter fyller på med de viktige mineralene natrium, kalium og magnesium. De sørger for riktig veskebalanse og raskere restitusjon. Selvsagt er disse uten sukker og andre lumske ingredienser, og de kan også brukes ved faste.
Og vi har våre favoritter. Jeg er veldig glad i sitronsmaken. Da blander jeg den i vann med isbiter. Da føler jeg at jeg har en skikkelig treat foran meg. Og jeg digger den mapelsinsmak og lager gjerne ispinner i fryseren. Det er kjempegodt at de er enkle å ta med seg i vesken, for det er en personsstørrelse som er nok til en halv liter. Vil!
du teste, har vi et tilbud til deg. Gå inn på stupestate.no finn din favorittsmak og bruk rabattkoden BG20 til 8. november.
Jeg lurer veldig på om det er bare proteiner som hjelper å bryte ned med, eller er det også karbohydrater og fett? Alt. De proteolytiske enzymene, som var det vi hørte på podcasten som vi snakket mest om, har da en proteinbrytning i øret. Men så har vi lipase, og det er fettnedbrytende enzymer. De trenger for å bryte ned og absorbere fett.
Og så har vi amylase, som også er enzymer som er med å bryte ned karbohydrater. Og innen disse her er det så mye kule enzymer som har forskjellige funksjoner, ikke bare på tarm, men på mange andre ting.
I praksisen min, for eksempel, hvis jeg sitter med folk som har mye stridinfeksjoner, de kan ha klepsiella-problemer, som er en bakterie som kan lage problemer i både slimhinder, luftveier, tarmsystem, eller kandidasoppinfeksjoner som har vært over tid.
så ser vi at disse mikrobene danner seg biofilmer, som er akkurat som det kapsler seg inn, og så prøver de å passe på sitt eget miljø, slik at de ikke viser å komme til det. Da kan vi bruke enzymer for å løse opp de biofilmerne. Og det er spesielt enzymer som heter natokinase, seropeptase og lumbrokinase. Og de enzymene kan også løse opp blodpropper.
Det viser seg på hjertekarproblemer at de kan rense åreveggene våre, altså hindre at ting setter seg fast som plakk. Det kan ha en blodfortyndende effekt. Det kan være blodtryksnedsettende, og det kan til og med ha en kolesterolsengende effekt. Så enzymer er kjempegøy. De gjør mye.
Vi sa innledningsvis at A. Wade Lightheart meddager et stort selskap, og han vil jo selvfølgelig selge produkter. Men kan det være skadelig å ta enzymer? Kan det virke mot sin hensikt med alt det det bryter ned? Kan det bli for mye av det gode? Hva tenker du, Eva, som ikke skal selge dette? Jeg som ikke skal selge det, tenker jo alltid at det vi lager selv vil alltid være det beste. Så før jeg går inn og administrerer mye enzymer,
så foreslår jeg å prøve å stimulere kroppens egen enzymproduksjon. Og da er det sånne små hacks som vi har, som for eksempel å bruke bitterurter, eller ting som smaker bittert. Ting som smaker bittert stimulerer produksjonen av enzymer.
også gjennom levegallesystemet vårt. Så det finnes urter som heter bitterstern eller svedenkrauts, sånne type bitterurter, som man kan ha i drikke i vann når man skal spise et stort og tungt måltid. Det kan være med å øke enzymproduksjon. Rå mat og fermentert mat vil også kunne tilføre mye enzymer, så vi får ting inn naturlig. Det å drikke vann nok er selvfølgelig lurt.
Og stressmestring, at vi passer litt på at vi har den roen i oss og rundt oss når vi skal spise mat. Men hvis vi har et dårlig kosthold med mye ultraprosessert mat, vil det da hjelpe oss å ta disse enzymene? Eller er det bare å ta et plaster på det såret at vi må begynne med kosthold? Er det det du sier?
Det er jo lov å ha plass til på et sår også. Selv om jeg sier årsaken, er det jo luset å adressere årsaken, så tenk litt på hva vi putter i oss. Dårlig kost med mye ultraprosessert, det gir ikke veldig mye til oss.
Men for å komme over en bøy, for å komme i gang og prøve å lette stresset på kroppen, så er ingenting en vei inn for å ta enzymer. Og tar du enzymer til mat, så hjelper det nedbrytningen av mat,
Tar du enzymer uten mat, så virker det mer nedbrytende på type biofilmer i tarmsystemet. Så det er litt avhengig av hva du har tenkt å adressere med enzymene. Men kan vi ikke koble dette litt sammen med proteiner? For det som går rundt med masse ufordøyte proteiner, og at ikke tarmen og leveren får gjort den jobben de skal med å plassere aminosyrene rundt om i kroppen, det vil jo også tale mot sin hensikt helsemessig. Hva tenker du om det, Eva?
Helt klart. Går vi rundt med ufordøyd mat, unedbrutt mat, i verste fall så har vi en lektarm, så ting passerer ufordøyd igjennom. Da stresser vi hele lymphosystemet og immunforsvaret vårt. I beste fall går det bare like helt ut som det kommer inn.
Men på veien igjen, spesielt hvis vi har en litt dårlig motilitet, altså vi har en langsom passasje gjennom tarmsystemet, så kan vi risikere å få unedbrutte proteiner og karbografer og fettstoffer, som kroppen ikke har sjans til å utnytte næringsstoffene fra.
Og ligger dette på feil sted, så vil du kunne fore feil bakterier som igjen lager en oppvekst og en såkalt dysbios, altså en ubalanse i tarmsystemet vårt. Og hva er langtidseffektene av dette hvis man går lenger rundt med en sånn tilstand?
Da kan du ha en form for selvforgiftning. Det produserer masse negativhet, masse toksiner som igjen irriterer tarmveggen og kan føre til mer lektarm og mer SIBO. Du lager et litt sånn toksisk miljø i kroppen med gjeringsprosesser, gasser i magen, oppblåsthet, gass.
Det kan til og med være med å gi hjernetåke, muskeledd smerter, you name it, hele veien. Jeg skulle spørre om hva er symptomer på disse tingene? Hva kan man se etter over tid? Men der sa du det, det var de symptomene der. Og helt en lang rekke andre også. Alt henger jo sammen med tarmen.
Men du som jobber så mye med folks tarmer, ser du en økning i problemer med enzymer? Er det et stort problem? Vi har brukt enzymer til og fra i veldig mange år i behandlingen, og noen drar ekstremt god nytte av det. De som har en dårlig enzymproduksjon selv, så kan det være alfa og omega å få noen enzymer hjemme.
Hos andre kan det være nok å bruke bitterurte for å klare å kikke i gang kroppens egen enzymproduksjon, men hos noen må det bare tas som tilskudd. Jo lenger vi har gått med dårlig kost, med økende gluteninhold for eksempel, som stresser tarmen hos veldig mange og kan lage en litt irritert tarm,
disse kostholderådene som har gått med at hvis jeg går og småspiser hele tiden, og hele tiden har mat som ligger i tarmen, så har vi aldri fått renset ordentlig opp. Lang rekke sånne ting gjør at vi har mange som sliter med fordøyelsen og med næringsopptak og med mikrobiomer. Og da er vi jo også inne på dette med probiotika, så har vi den der Lactobacillus plantarum om. Kan man ta for mye av det også? For han bruker jo dette som
Som et hekk, det lurte jeg litt på i forhold til matforgiftning, at du skulle ta ti kapsler og vente en time til. Det hadde vært gøy å teste og se hva som skjer, men hva tror du skjer rent bakteriemessig? Probiotika har jeg brukt i alle år og kommer helt sikkert til å fortsette å bruke det, selv om jeg kanskje bruker det litt mer restriktivt nå enn før, etter at vi nå begynner å teste og se hva vi egentlig mangler.
Det man ser med probiotika er at det er ikke de som flytter inn, det er ikke de kapslerne du spiser som flytter inn i systemet. Men de kan komme inn, jeg elsker analogier, så jeg tenker hvis vi ser på tarmen vår som en hage,
og bakteriene våre, som floran som er i hagen, så kommer probiotikaen inn som gartnere. Så de kommer inn, og de rydder, og de luker, og de kanskje produserer stoffer, de gjørsler litt, og de lager miljø som det trives bedre. Men når de går hjem for dagen, så forsvinner de ute i kloaken de også, så det er ikke de som flytter hjem. Sånn sett, så kan jeg godt tenke meg at den plantaren som han snakket om der, kan gi en veldig, veldig god effekt. Jeg kan gå inn og
bryter ned ting som ikke har vært nedbudt før, kanskje til å gå inn og løse opp disse bakteriene, som typisk salmonellabakterier og matforgiftningsbakterier, det kan jeg godt tenke meg.
Jeg tror det er mye mindre farlig og mindre bivirkninger enn enten antibiotika eller det å gå med langvarig diarie, for det stresser kroppen ekstremt. Det kan jo ikke være skadelig å teste det, men Monika, skal du pådra deg en mavinfeksjon så vi får testet dette her? Nei, takk. Jeg synes likevel når man snakker om det som et partytriks at man tar med seg noe på ... Alle vil jo ...
med skrek og gru tenker på en sånn matforgiftning når man er på reise som noe som ødelegger alt for deg så det er jo ikke noe gøy men er det noen andre ting man kan si rundt de enzymene for eldre mennesker man mister jo enzymer på sikt sier du
Jeg tenker jo til det her med når man skal inn og ha et stort måltid. Det er ikke så lenge til jul. Hvis jeg går løs på julematen og tom mat, mye fett, alt sånt. Kjempesmart å ta noen enzymer da. Forekålsesongen er jo faktisk i gang, og det er jo rimelig tungfordøyelig og vanskelig å bryte ned. Det er jo helt perfekt å ta et par enzymer til, så fordøyer du maten mye bedre.
Spiser vi frisk mat, spiser du eplerett fra treet eller grønnsaker fra bakken, for de inneholder jo alle enzymer, men enzymene blir fort brutt ned. Det forsvinner ganske fort, så har vi mat som er lagret og konservert, så vil enzymene være mer eller mindre borte. Da blir aningen egenproduksjon for å få dem til å fungere. Men det å gå ut og plukke bær og sånt og bare spise med en gang, får du masse enzymer inn.
Nå er det siste sjanse for å få opp til 60% hos Scheidar. Frem til og med mandag får du hele 60% rabatt på tusenvis av møbler og interiørvarer. Hos Scheidar får du også tre års rentefri delbetaling på alle varer. Null rente, null gebyr og null kroner i etablering. Scheidar. 60 år med gode tilbud.
Hilsen oss i Spar.
Men Eva, du som sitter med forstørrelsesglass på alle, alle, alle, har føring, for å si det helt klart. I alle fall alle som kommer til deg. Jo, for det er jo mye dieter der ute, det er mye lovord om at hvis du spiser sånn mat så blir du slank, og hvis du spiser den maten så får du muskler, og i det hele tatt.
Og dette er jo interessant når man har to sånne stemmer som har med Wade Lightheart og Matt Gallant som har to helt forskjellige innfallsvinkeler til kosthold. Han ene som spiser mye proteiner og litt karnivore, og han andre som er vegetarianer. Dette kan jo du se på prøvene på avføringsprøver, og hva og hvor mangelen er. Kan ikke du gi oss et bilde av det?
Vi er jo hva vi spiser, eller vi er hva vi fordøyer, og vi er hva våre bakterier fordøyer. Jeg må innrømme at det skinner kanskje gjennom at jeg er bitterlig skeptisk til veldig monodieter, fordi at hvis du bare spiser en type mat, så får du hovedsak en type bakterier.
Og vi trenger et mangfold. Mangfoldet tror jeg er veldig viktig for oss, og relativt sett har vi ganske få egne gener selv. Vi har noen trend på nivå med en meitmark, men det er jo fordi vi bruker bakterienes gener til en lang rekke funksjoner. Og hvis vi da kutter ned på den mengden og bredden i bakteriene våre, så risikerer vi å miste mange funksjoner.
Men igjen, det lever milliarder av mennesker på denne kloden som da lever vegansk og vegetarisk, og de lever helt fint. Du kan leve helt fint på animalske produkter, også type karn i håret, for det inneholder alt du trenger, så man kan fint leve på det. Men optimalt sett så tror jeg at et mangfold er lurt for oss. Ja, det er det jo helt sikkert. Men som du sier, så er det...
innenfor de forskjellige tingene. Og det er jo klart at det å ta opp aminosyre når du er veganer er vanskeligere, sånn som Wade også snakker om, at planteproteiner er vanskeligere å ta opp i kroppen enn det animalske. Men jeg er veldig interessert i dette med forekollen og julemiddagene som nå kommer, for jeg tar ikke enzymer, jeg tror ikke jeg har så veldig behov for det. Men er det da...
Kan jeg likevel ta det før et sånt måltid? For jeg kjenner jo også det når det er mye fett og sånn at man blir litt uggen. Kan jeg bare ta det sånn sporadisk? Absolutt. Det er helt fint å ta sporadisk, og det kan kanskje tenkes at du ikke trenger det. Du kanskje kan ta en liten bitterurt for eksempel, litt bitterstern i vann, at det er nok hvis du har en god egen enzymproduksjon.
så kan du da booste den opp. Det er en grunn til at man har en liten bitterdram til maten, rett som det er, historisk sett. Men tror du på disse testene som Wade snakket om da? For jeg har prøvd bakesoda, og jeg hadde tydeligvis nok syre. Tror du at de virker? Ja, absolutt. Det er ikke eksakt vitenskap, men det gir en indikasjon. Og denne makesyltesten,
Jeg ber veldig ofte de som går hos meg om å ta, at man da tar en tesje natron i en glass vann, drikker på tom mage om morgenen, og så begynner man å ta i med. Han var ganske reis, han sa fem minutter. Jeg sier vanligvis at hvis vi begynner å ape umiddelbart, så er det kanskje å få mye syre, for da skjer en kjemisk reaksjon med natron, altså bicarbonaten, og syren i magen.
Hvis det går rundt et minutt, så er det ganske normalt med syre. Går det veldig mye mer enn to-tre minutter, så kan det være indikasjon på lite syre. Anbefale å gjennomta testen tre måneder på rad, for dette er ikke helt eksakt vitenskap. Det er mange feilkilder her, men da gir den indikasjonen.
Men det jeg ser er at de fleste av oss mangler faktisk syre. Så hva skjer hvis vi tar et sånt HCL-tilskudd da? Vil det være bra uansett hvilket nivå du har av magespray? Det er veldig bra hvis du har for lite syre, men det gjør deg ikke noe godt hvis du har nok syre, og det kan tvertimot gjøre vondt verre hvis du har for mye syre.
Så det er lurt å ta en sånn test og se på indikasjonen akkurat der. Men dette med jul og måltid, ja. Så da å ta litt mass enzymes, som han kaller det da, eller noen flerspektrete enzymprodukter før det står måltid, og da kan man godt høyne dosene, for det er jo naturlig dette, det er ikke noe kjemiske... Dette lager vi selv i kroppen i bøtter og spann.
Så det er ikke noe i veien for å ta det som tilskudd. Og det finnes en rekke forskjellige typer tilskudd som en krafttak i. Kunne vi også snakke om en bakteri som han snakket om, og som du også har vært inne på før, som heter Helicobacter pylori. Ja, yes.
Den er også litt artig, egentlig. Man måtte jo inn og definere om grensen for liv, fordi den lever i det sure miljøet i magesekken vår. Man trodde ikke at noen kunne leve på en pH på 1,5-2, men den gjør faktisk det.
Den har nok fått et litt ufortjent dårlig rykte. Den blir beskyldt for magesår, og den spiller nok inn i en del tilfeller av magesår. Men det er ikke sånn at alle som har helikobaktipylori får magesår, og det er heller ikke alle som har magesår som har helikobaktipylori.
Heleka bakterpylori har også viset positive effekter. Det ser ut til statistisk sett at de som mangler den bakterien kan være mer utsatt for strupekreft, for eksempel. Så det har vært litt forskjellig forskning på dette her. Den har også et par gode funksjoner, hvor den er med og forteller hjernen vår om vi er mette eller ikke mette, så den har med sult- og metthetsfølelsen vår å gjøre.
Så det er ikke nødvendigvis en bakterie vi til enhver prise vil utrydde, men vi er i ferd med å utrydde den. Vi er i ferd med at den forsvinner faktisk fra miljøene våre. Det er sjeldnere og sjeldnere at vi ser den i prøver.
Men vi vil ikke ha for mye av den. Og vi vil ikke ha for mye av den sammen med mye stress, og sammen med slitende slimhinder, og sammen med en parasitt som heter kryptosporidium, og en annen sopp i tarmsystemet. For de tingene binder seg sammen, og sammen kan de lage et problem som for eksempel magesår. Så måten man får den stabilisert på er? Jeg vil starte med å håndtere stressbildet, få ned parasitter, få ned sopper,
få syren opp på et nivå hvor det er et godt nivå av syre i kroppen passe på at gallen fungerer for gallen er neste sperren nedover i tarmsystemet vårt for gallen er veldig, veldig basisk
og da kan du minimere sjansen for at den bakterien blir et problem. Hos noen er den et problem, og da kan man definitivt adressere den, så det betyr ikke at den ikke er et problem, men jeg tror ikke at den er årsaken til alle magesår og alle tingene. Den har fått litt ufortjent dårlig rykte.
For å oppsummere alle disse problemer med gallen, polyuri og syre og alt mulig, så ønsker vi oss virkelig Evas drømmekjøkken. Hva skal stå i kokkene for å få litt av dette som er i måten? Fermentert mat er alltid et lurt sted å starte. Det å fermentere litt selv er faktisk ikke noe veldig heksekunst. Det er noen få tommelfingerregler vi kan ta med oss.
Har du en irritabel tarm, så finnes det urter som kan roe det ned, mannting som aloverer, jeg er så veldig glad i å spille til slippery elm eller rød alm, eller fylt kongslys, som heter mullane leaves, det er urter som roer ned over akkurat, altså en veldig sår, slim, inner, irritert tarm.
Probiotika kan veldig ofte være en god idé. Veldig mange av de typene vi bruker har også enzymer i seg, sånn at de er med og hjelper til med fordøyelsen. Hva mer skal vi ha da? Fiber, fiber, fiber. Rikelig med fiber. Bønner, belgfrukter, grønnsaker. Skal gjerne tyte omtrent ut mellom tennene når vi har spist. Løkplanter, hvitløk, alle sånne ting er veldig, veldig fint. Og så er det ren mat.
Ren mat, rent vann. Her for eksempel har vi litt sånn hydrogenvann som vi kjører på. Hvis vi drikker vann som er beriket med klor, som det da er når det kommer rett fra vannverkene, så er klor bakteriedrepende, og det stopper ikke virket når vi drikker det.
Mat som er behandlet med konserverende midler er for å drepe bakterier, og det dreper også enzymer. Så jo mer behandlet det er, jo mindre levende mat får vi, og jo mer vil mikrobiom vårt slite. Farger.
Mat bær, farger, frisk mat og variert. Og hva med citrus og eplicit av vinegar og sånn? Det kan være fint å ta. Glass, altså økologisk sitronvann om morgenen, eller en spiseskje med eplicit reddik. Man kan også alternere mellom de.
For de som har mye syre i kroppen kan de også kjøre litt natron i vann om morgenen, men det bør da være hvert minst en halvtime utenom måltider, helst en time utenom måltider, for at vi vil ha syre når vi skal spise. Vi vil bare ikke ha så mye syre utenom det da.
Biohacking handler om å optimalisere helsen, og dette gjelder i aller høyeste grad hudhelsen. Nå på høsten trenger huden litt ekstra. Jeg som fortsatt bor i Norge kjenner at huden min blir tørrere, lettere rød og har fått seg noen pigmentflekker i løpet av sommeren.
Ja, jeg kjenner selv i Spania at huden er i endring på høsten, og huden har sin helt egen sirkardianske rytme som følger årstidene. Vi er så glade for å ha den svenske naturlige hudpleieserien Skinome med som samarbeidspartnere på podden igjen. De produserer fersk og forskningsbasert hudpleie, akkurat som en biohacker digger. Og nå har de kommet med to nye spennende produkter som er glimrende for denne årstiden. Fuktkremen Derma Illusion, den rosentrømme,
Hun er et rød, irritert og sensitivt hud, og passer perfekt med det nye serumet Acerlic Concentrate, som inneholder 10% acetylensyre, som hjelper med å balansere bakteriene i huden, som kan være årsak til rosacea og hyperpigmentering.
Vi må også fremheve probiotic concentrate som vi har brukt en stund nå. Med sine over 100 millioner levende lactic acid bakterier gir den huden en deilig og myk overflate og styrker alle de gode hudbakteriene vi har.
Dette er grunnen til vår gode hudhelse. Denne er vi blitt avhengig av. Ja, og det er så herlig at det føles som mat for huden. Gå inn på skinom.com og bruk rabattkoden biohackinggirls20 om du er keen på å teste.
Dette er jo musikk å høre på. Dette med kosthold er så komplisert, men likevel er det så enkelt når du nevner det. Det er ikke så vanskelig, vi snakker om det hele tiden. Det er en veldig fin oppsummering å høre hvordan det står til på ditt kjøkken, synes jeg.
Og siden det nå er lørdag i dag, og lørdag kveld snart, og snart juletider, og julebord, og gud vet hva, så hva med disse alkoholkveldene da, når man skal ut på fest og drikker sånn, bør man ta enzymer før, eller bør man ta noe etter? Vi vet jo om sånn type aktivert kull og kloreller og sånne ting etter, men er enzymer knyttet opp mot en bedre håndtering av et glass rødvin eller så? Det vet jeg egentlig ikke, det tør jeg ikke svare på. Men det som er lurt å gjøre, er å
Kos deg med øl og vin og alt dette her, men ha noen timer fra siste drikken til du skal legge deg. For det dummeste du gjør er å legge deg på opphattstigende og sitte og tylle i seg alt mulig rakt og så gå til sengs. Det er bare å be om bråk. Så hvis du klarer å ta en helt liten tidlig middag, lang lunsj, og så avslutte litt tidlig og bli hedrønn før du legger deg. Det er mye smartere.
Veldig bra tips. Vi får heie på julebordslønnskjer i sendt for middag og fremover. Ja, det er undervurdert. Dette var veldig nyttig og godt å ha deg med oss på lag som alltid. Tusen, tusen takk. Tusen takk for å være med.
Vi skal nok høre mye mer av Eva etter hvert. Vi håper at dere som lytter på podcasten fikk en liten oppklaring. Å sette litt norske ord på de tingene som kommer ut i store, lange setninger. For Wade Lightheart hadde ganske lange svar på dette. Han hadde det. Det er godt å høre Eva som ikke skal selge noe. Du kan ro deg ned. Du skal ikke bli lurt når du hører på Eva. Her er det helt common sense. Jeg liker det så godt.
Og det som er fint å høre, er at hun sier mye av det samme som Wade. Så det er ikke bare tull og tøys, selv om man selger et produkt, så er det det du sier. Det er veldig fint å vite hva man kjøper og hva man putter i seg. Og hvorfor, ikke minst. Så det er trygt å ta disse enzymene for de som ønsker det. Det er jo absolutt fordi at det er naturlig. Men uansett, takk for at du fulgte med oss og lærte sammen med oss og Eva. Og del gjerne episoden med noen andre du tror trenger å lære denne kunnskapen.
Og så ønsker vi dere en nydelig helg videre. Happy biohacking!
Nå er det siste sjanse for å få opp til 60% hos Scheidar. Frem til og med mandag får du hele 60% rabatt på tusenvis av møbler og interiørvarer. Hos Scheidar får du også tre års rentefri delbetaling på alle varer. Null rente, null gebyr og null kroner i etablering. Scheidar. 60 år med gode tilbud.