Hei dere, velkommen til oss. Vi er Biohacking Girls, din podcast for optimal helse. Vi er to jenter bak rattet, dette er Monica.
Dette er lettet. Vi er biohacking-kollegaer og legger sammen våre erfaringer og kunnskap for å inspirere deg til å ta fatt på biohacking for å optimalisere helsen din. Vi følger med og setter forstørrelsesglas på trender og siste forskning og snakker med verdens toppe eksperter innen trening, life coaching, helse og biohacking.
Er du klar for å starte med konkrete hacks, lytte til din egen kropp og ta fatt på din helsemessige reise sammen med oss? Vi ønsker naturlig tilnærming til helsen vår og vi snakker til både menn og kvinner. Du kan gjerne gi tilbakemeldinger til oss under podcasten her og slå gjerne til med en god stjerne. Du finner oss også på Instagram og Facebook. Er du klar? Velkommen!
Kjære alle lyttere, velkommen til del 2 av juleepisodene. Vi snakker om hvordan man kan ha en trivelig og herlig og god og givende jul utenfor mye stress.
Hvordan man kan finne en del gode heks og tips for å komme deg igjennom denne høytiden. I første episode snakket vi om hva høytiden og julen egentlig betyr, og hvor alt dette stresset kommer fra. Og hva det krever av hver og en av oss å være til stede med både ro og tilstedeværelse.
Vi skal jo glede oss over den tiden uten at vi sliter oss fullstendig ut. Vi snakket også om en del hacks man kan bruke for å redusere stresset, og hvor man kan planlegge bedre. Så hvis du ikke har hørt den første episoden, så kan det være lurt å klikke deg tilbake og høre den også, for den henger litt sammen med det vi skal snakke om i dag.
Ja, den henger sammen med det vi skal snakke om i dag. Vi skal gjennom cravings, vi skal gjennom hvordan vi hacker alt med mat til julen, og vi skal også snakke om alkohol. Så velkommen til Biohacking Girls podcast!
Da er vi i gang med del 2 av juleepisodene våre, og vi har jo virkelig måttet gå litt inn i oss selv, både du og meg, og kjenne litt på hva julen betyr for oss, hvilke tradisjoner vi har lyst til å bringe videre, kanskje vi har lyst til å bryte med noen mønstre, har vi lyst til å gi så mange julegaver, trenger vi noe i det hele tatt, hva er det som egentlig er viktig for oss i disse dagene, og i livet generelt, for det er jo så mye vi har lyst til å gjøre,
Begge oss to søker jo egentlig bare en helse. En helse som er på lag med oss, der vi har energi, der vi har god hukommelse, nok kapasitet til å både være menneske, sette grenser, si nei, til å kunne trene og sove godt.
til å høre ut som en helt umulig liste, men vi vil heller ha det enn et juletræ fullt med masse gaver med ting. Ja, det er helt klart, og jeg synes det har vært hjelp for meg å snakke med deg om dette her nå. Vi har fått ryddet opp litt, og vi har fått reflektert litt, og jeg tror det er det veldig mange egentlig trenger å gjøre, å tenke seg litt om, for vi bare er i en sånn flyt uten å
sette våre egne grenser uten å tenke over konsekvenser, og så går det bare gærent. Og ikke minst har det vært så utrolig hyggelig å få så mange tilbakemeldinger fra dere som lytter på podcasten. Vi har fått masse gode tips,
at dere har delt, at dere har satt pris på det vi snakker om, at vi prøver å senke skuldrene og ikke ha så utrolig høye ambisjoner. Og det betyr jo også at podcasten vår har betydning for flere enn bare oss som sitter og skrabler i et studio. Vi håper at vi når akkurat deg som sitter og hører på at du får det bedre med deg selv, fordi at du klarer å sette grenser og ta noen gode valg som gjør at du får det bedre med deg selv. Og julen i så måte er jo en tid hvor vi virkelig får kjenne på alle de følelsene med takknemmelighet, med stress, med
uro, vi er redde for vekten vår, vi er redde for at vi ikke får sove godt nok, at vi spiser for mye, kanskje vi ikke klarer å sette grenser når det gjelder alkohol og sukker, det er så mange ting som utfordrer oss. Og en av de største og vanskeligste tingene for de fleste er dette med cravings. Vi har hatt flere episoder om sukkeravhengighet, om overdrevet skjermbruk, vi har hatt om binge eating disorder,
Så det er veldig mange som er opptatt av dette med cravings, og det er noe som trigger absolutt alle. Absolutt alle som lytter til podcasten. Og jeg tror det med julen, for det er så mye, veldig mye fokus på å kose seg, og det er så mye fokus på dette med mye gode julekaker, desserter og sånne ting, så tror jeg det at veldig mange gruer seg til denne perioden, og hvordan de skal takle det og
at man er veldig mye foran i det man er ikke nå, man tenker på konsekvenser og sånne ting, som er veldig, veldig normalt.
Men vi skal hjelpe dere i dag, for dette skal vi snakke om. Vi skal snakke om dette med cravings og hva man kan gjøre for å kanskje få det litt bedre. Da kan vi i alle fall begynne med å definere litt hva cravings er for noe. For det kan jo defineres ut fra forskjellige stålseter der man er, men egentlig hvis man tenker oppsummert på det, så er det jo en slags intens og spesifikke lust.
for noe, eller at du suger etter noen matvarer, noe drikke, og det kan føles som noe du ikke har helt kontroll på. Det er et behov for å innta noe akkurat der og da, så du ikke er helt klar å styre. Jeg vil si at jeg tror dette med stress er sånn som trigger cravings veldig, for det er disse ubalansene man har i kroppen, og så leter man etter quick fixes, sukker og sånne ting for å dempe stresset,
Det er en veldig triggerpunkt for cravings. Og så er det jo det at man som regel krever man sukker eller junk food, som jeg også kaller det. Det er jo ikke det at du har lyst på en eggerøre. Det er jo disse...
Ja, disse prosesserte maten som har dette bliss point begrepet i seg, hva er det for noe, Monika? Ja, kort fortalt så er det sukker, fett eller salt man får lyst på når man har disse cravingsene.
Du kan si at all prosessert mat inneholder en, to eller flere av disse ingrediensene. Når det gjelder blistpointet, så er det laboratoriet som har sjekket hjernen i det du inntar mat som treffer blistpointet, hvordan det aktiverer forskjellige senter i hjernen.
Definisjonen på Blisspoint er egentlig at den matvaren som har en perfekt blanding av salt, søtt og fett, den trigger hjernen din til å spise mer. Vi kjenner det igjen fra flere matvarer. Pringles, du har sett Pringles-reklamen. Når du starter å spise på en liten chip, så klarer du ikke å spise to-tre. Du klarer ikke å stoppe å spise. Det blir til at du spiser og spiser helt til du nesten blir kvalm.
Ja, for det er jo denne sammensetningen av fett, sukker og salt som ikke er naturlig i naturen, men som da er lavet kunstig for at vi skal bli avhengig av det. Det er jo som en slags drug i pringel med andre. «When you pop, you can't stop», sier de reklamete pringels, ikke sant? Men det er jo mange grunner til cravings, og la oss gå litt igjennom listen da, men kan vi starte med det fysiologiske først? Ja.
Det er fysiologiske blodsukkersvingninger. Det er jo klassisk at man skyter opp med blodsukkeret, og så går det gang ned, sånn at du får en omtrent føling. Da tror man jo at man trenger raske karbohydrater igjen. Så er den sirkelen i gang, ikke sant? Det er akkurat det, og jeg kan jo kjenne det litt igjen, men mitt blodsukker ligger normalt sett på 5,5 kg.
og jeg bruker fremdeles i perioder, kanskje sånn tre måneder gangen, dihydroburberin, som er da en konvertert form for burberin, som er litt mildere for maken,
Det var noe jeg likte veldig godt. Jeg har ikke blodsukker og ubalanser i det hele tatt, men jeg vet jo ... Jeg var ute med Vibeke Klemmetsen, for hun hadde noen yoga-greier her nede i Marbella. Da spiste vi kake på kvelden. Da kjente jeg at jeg fikk helt hjertebank, og da er jeg sikker på at jeg hadde hatt på meg glukosmålene at den var oppe i 12-13 grader.
Så vi spiser en krenbrulé. Så det å holde blodsukkeret i kjakk, det er virkelig viktig. Og det gjør du jo best med mye proteiner og gode grønnsaker og sunt fett. Og så spiser du maten i riktig rekkefølge. Og ikke drive med sånn sulting, men spise frokost og
som er rike på proteiner og fett, så vil også det dempe den sukkerhungringen som ofte kan komme ved at du ikke spiser hele dagen, og så er du utsultet på kvelden. Både leptin, grelin og insulin, de kommer helt i ubalanse hvis man ikke...
dagen med et godt måltid. Så det er også lurt å passe på hormonbalansen, ikke sant? For når den blir satt i ubalanse, da kan du ikke stoppe den cravingen dessverre. Ja, nå er du inne på hormonene, ikke sant? Ja, jeg er inne på hormonene. For det er jo også en fysiologisk del at hormonene blir i ubalanse, og det kan lede til cravings. Og det kan jo også skje rundt menstruasjon, ikke bare julen. Det kan skje rundt perimenopause, eller hvis du har kommet til overgangsalderen,
Og så kan det jo også skje hvis du sulter deg for mye, som du nevnte nettopp. Så da blir de sultomålene ubalanserte, og blodsukkeret henger godt sammen med det. Men vi kan også få fysiologiske reaksjoner på cravings hvis du mangler næringsstoffer. Ja, det kan det. Så det er viktig å spise optimalt, ha et godt kosthold som utgangspunkt,
kanskje ikke bare leve på karbohydrater for det vil bare forsterke disse cravingsene, men passe på å få i oss det sunne fettet jeg husker jo fra den perioden hvor jeg levde på lettprodukter det var, jeg hadde cravings det husker jeg jo for det var noe som manglet men kanskje vi går inn litt i mikronæringsstoffene som kan da ha sin ulik effekt på cravingsene våre for eksempel og jeg har veldig god erfaring med magnesium
Da har jeg økt dosen min litt, opp til 400-600 mg, for jeg har så enormt lyst på sjokolade alltid. Men når jeg øker magnesiumdosen min, så får jeg mindre lyst på sjokolade. Og det kan jeg faktisk merke. Men jeg bruker også magnesiumspray nå. Så jeg både bruker spray, og så bruker jeg de fra Bioptimizers. Mørk sjokolade er jo en viktig kilde til magnesium.
Kjenner du på det? Eller hvordan ligger det an med deg? Får du cravings av mørk sjokolade? Nei. Nei, jeg får cravings på sjokolade. På sjokolade, aha. Jeg skjønner. Så ved å øke magnesiumnivåene, så glemmer jeg det litt ut. Da kan jeg ha, og jeg spiser jo mørk sjokolade, så det er jo ikke noe farlig sånn sett, men jeg glemmer litt ut at jeg har lyst på sjokolade. Og det sier jo at kroppen blir i mer balanse. Ja.
Ja, og magnesium er jo craving-dempende sammen med dihydroberberin. De to er jo begge veldig gode hacks for å dempe cravings.
Men jeg vil også si at for min del, det å spise rikelig med proteiner, det demper absolutt alt av cravings. Det å ikke gå rundt og være sulten. Mangler du krom, zink eller B-vitaminer, kan det også føre til søtsugn.
Fordi B12 er sånn som man veldig ofte kan få mangler av hvis man ikke spiser proteiner, for eksempel. Så det er lurt å spise mat med proteiner for å få i seg nok av disse proteinerne.
næringsstoffene. Og natriumsaltmangel faktisk, på grunn av enten overdrevet trening, at man svetter for mye, kanskje du sitter for mye i sauna uten å ta tilskudd, så kan det også føre til sug på alt slags salt, mat som er negativ, da. Type chips og popcorn og de tingene der. Så hekker jeg jo da å ta elektrolutter. Det må man huske på, at hvis du taper
eller hvis du setter mye og trener mye, så mister du salt. Også dette med at vi har for lite essensielle fettsyre, kan føre til sug, fordi da kan vi få litt lyst på sånn french fries, og vi krever litt mer av den der fete maten hvis du mangler det. Særlig hvis du mangler omega 3, så er det jo veldig lurt å ta et tilskudd på omega 3. Så slipper du så mye av det.
Ja, og som jeg bare sier til hvis du craver burgerer som er laget på 100% kjøtt, og lager salat som er over burgerbrød, så er jo det helt fantastisk. Men hvis du får det på fastfood, så kan det faktisk henge sammen med de essensielle fettsyrene, helt enig med deg. Hvis du er på diet og slanker deg, så kan du ha for lite kalorier per dag, som også kan lede til at du overspiser. Så det er ikke så lurt å slanke seg og ha for lite kalorier per dag.
Så det er hekket vårt. Vi tenker på at du sa det jo nettopp, at det er lett å spise frokost, men ikke gå for lenge sulten og ikke presse deg bare noen timer til, for da har du kontroll. Det er så lett å lure seg selv til å tro at «Åh, nå har det gått fire timer, jeg prøver å presse meg i fem og seks timer». Det er ikke bra, for det er det jevne blodsukkeret, det er det som er helse.
Det er helt riktig. Og hjernmangel, det er også interessant, for det lite hjern, det kan gi en følelse av at du må spise løvepostei og kjøtt. Det er veldig rart hvordan kroppen sier fra det der at det er noe vi trenger. Det er veldig kult. Ja.
Det samme med sink. Det kan gjøre at du får lyst på sjømat, for eksempel. Magesyre og ubalanse. Vi hadde jo en veldig fin episode med Wade Lightheart om enzymer og sånn, så dere kan gjerne gå tilbake og høre på. Men det også kan lede til at du får lyst på syrlig mat, sitron og disse godt
som er særlig lysende. Kanskje, ikke sant? Og det samme gjelder jo hvis du har C-vitaminmangel. Så tilbake til tune-in, gjør litt sånn med Dr. Dane here, spør kroppen din, snakk med den, ta tidsskuddene inn mot solar plexus og kjenn litt etter. Trenger jeg dette? Craving dette? I alle fall hvis du kjenner at du er i ubalanse. Og cravings, det kan også ha psykologiske grunner, som vi snakket masse om i forrige episode. Stress,
Det er jo en klassiker. Høyt kortisol øker lysten på det som vi kaller comfort food. Sukker og fett, det er jo helt klassisk, og da er det lurt å jobbe med stressmestring dessverre. Da må det inn igjen. Det er jobbe og jobbe og jobbe med disse tingene. Både pust, meditasjon, alle sånne ting vil dempe.
denne cravingen. Du delte jo to fine pusteteknikker på del 1 av disse juleepisodene, og så delte vi også en link til en YouTube-film med en vagestrening, så det var veldig fint å bruke. Vi har fått tilbakemelding på flere som synes det var utrolig lærerikt. Emosjonell spising. Ja, vi snakket jo med Camilla om binge-eating tidligere i høst. Man kan
for å døye smerter, for å avlede oss, for å distrahere oss fra det vi egentlig føler.
Så her er det jo mye som skal til. Vi kan vise deg den episoden hvis du vil lære mer, for her må man kanskje gå litt dypere til verks for å forstå de grunnleggende rotorsakene bak den type atferd av hvis man trenger å spise på den måten der. Ja, for det er jo dette med belønningssenteret vårt i hjernen som hele tiden skriker etter denne maten for vi trenger å døve et eller annet.
Så det er viktig å høre på denne episoden, og kjempefin. Det burde du høre på. Og så er det selvfølgelig eksterne ting i samfunnet som gjør at vi får mer cravings. Vi var jo så vidt inne på det med hensyn til Blisspoint, men det er jo mye fristelser der ute. Det lukter søtt og kanel fra bakeriene. Altså, vi ser ting med øynene våre som bare «Wow, dette trigger hjernen vår!» Og heksene her, ja...
Vi kan jo ta det en for en, i alle fall prøve å alltid spise balansert og næringstette råvarer. Mye grønt, mye proteiner, sunne fettskilder, og spise gjent over.
Og så er det viktig med å drikke, og da snakker vi om vann. Så alle disse andre type drikkene som er tilsatt alt mulig rart, det er ikke de vi snakker om. De stiller ikke tørsten på samme måte som vann. Og veldig ofte kan man tro at man er sulten, men så er det egentlig at man er tørst og man trenger å hydrere seg. Så prøv alltid å drikke litt vann, og bruk det konsekvent som en...
Som en tørstedrikk. Og en annen ting er at når du kjenner på cravings, så er det jo fint å være litt detektiv igjen. Hva er det som skjer med meg? Hva er det som gjør at jeg har lyst til å spise nå? Hvorfor har jeg lyst til å gå? Altså bare før du faktisk spiser den sjokoladeplaten, for å være i alle fall litt bevisst på det. Hvis du skal ta en kvikkelønn fra kjøleskapet, så må du jo åpne den du har. Du kan gi deg selv litt tid på å bli bevisst på hvorfor
Og hvis det er som du må spise den, så spiser du den da. Men det kan også hende at det er bare en distraksjon som skal til for at du ikke gjør det. Kanskje du går en tur, kanskje du finner frem strikketøyet, du ser en film, du bytter rom, du tar en telefon, du gjør noe annet, så du klarer å avlede tankene. For ofte er de litt akutte,
så forsvinner de også. Det er helt riktig, for de går veldig fort over. Hvis du klarer å distrahere deg i de 30 sekunder det tar, så går det over. Så kommer det kanskje tilbake, men så må du finne en ny distraksjon.
Så det er veldig, veldig riktig. Og så kan man jo velge sunneralternativer til det du vil spise. Når vi snakket om sjokoladis, da, jeg velger jo ofte sjokoladis enten med søtet med stevia eller som helt rå kakao. Det er ikke for alle, for det er bittert, men våre smaksløker vender seg til det. Det finnes sunneralternativer som så bær og yoghurt,
kefir, du kan lage noe i korn, du kan ta nøtter, det er andre ting enn akkurat det der med selvlysende godterier. Ja, og så et annet tips er jo det å ikke ha det i huset. Ikke ha selvlysende godterier og det verste av disse tingene i huset, men heller fylle opp med nøtter, bær, altså sånne ting som det er helt greit å spise. Og så cravings er jo en del av livet vårt, og særlig nå i juletiden, så vi må jobbe litt ekstra
med det nå når vi skal samles rundt måltider hele veien. Det er så mye mat rundt oss at det er nesten sånn, tenk å invitere på et alternativt julebord der det var liksom ingenting. At det var ten i peisen, det var å lage snømann i hågen. Et alternativt julebord hadde ikke gått, for vi forventer mat og drikke, og alkohol. Det er en mengde om alkohol. Dette skal vi snakke om, så følg med senere i episoden for da kommer vi inn på alkoholen. Dette er kanskje den mest oppsiktsvekkende av alt.
Men før vi går videre, eller kommer til alkohol, så må vi snakke om glutamin. For glutamin er jo et tilskudd som har testet begge to, som virker som en antioxidant, og kroppens rolle i glutaminproduksjonen øker når du tar dette. Men det er en aminosyre, og den beskytter kroppen slik at kroppen kan selv produsere denne. For det forsvinner, altså glutamin forsvinner fra kroppen når du har for mye stress, eller hvis du trener for hardt, og
og når du er i ubalanse så glutamin kan være veldig fint og hvis du har insulinresistens så kan du også få lavere nivå av glutamin så tilskuddet kan hjelpe deg og måten du gjør det på da hvis du vil så kan du bare åpne en kapsel og tømme den kapselen under tungen så vil det virke ganske middelbart
Eller så kan du blande det i vann, 1-2 mg hvis du har dette i pulverform og drikker i vann. Så det er kjekt å ha i hus, særlig i juletiden. Det er det. Også MCT-olje eller kokosfett er også veldig fint for å dempe cravings. Du blir jo mett. Og kaffe med MCT-olje og kokosfett er jo deilig. Absolutt. Og kanel og lakrids dråper, hvis du ikke har høyt blodtruk, for da skulle du ikke ta lakrids.
Det er jo andre typer vaniljeekstrakt og sånn som har søtning i seg uten at det egentlig speiker blodsukker og sånn mer, så man kan jo bruke det som et alternativ. Og eplesideredik og sitron i vannet, det er jo kjempefine utsikter
Heks å bruke for litt mindre cravings. Krom skal også virke for å dempe søtsuk og cravings. Men hvis du har sklitt helt ut på det, og spist alt for mye av det du egentlig ikke ville, så kan du reparere litt. Det vil ikke ta bort alt, men det vil dempe litt. Da er NAC, N-acetyl-sustin, fint å ha.
Det kan du ta noen kvelder før du legger deg. Og aktivert kull, det er jo også veldig fint å ta på kvelden hvis det har gått helt gærent, bare for å rense opp litt og stabilisere litt, så kan det også være fint som en sånn detox.
Vi er inne i den mørkeste tiden nå i Norge. Mange føler seg litt stresset og trettet, og vi trenger litt ekstra pleie både fra innsiden og fra utsiden. Det er så mye vi skal rekke. Vi skal finne julegaver til nære og kjære, og vi skal ha tid til egenomsorg. Og vi liker jo å gi gav med mening, noe som er både praktisk og anvendelig, og kollagentilskuddet fra Dissolution passer de aller fleste.
som ønsker å ta vare på huden sin på en naturlig måte fra innsiden og ut. The Solution inneholder spesialdesignede kollagenpeptider med dokumentert effekt på reduksjon av linjer, rynker, cellulitter samt forbedring av elastitet og hudkvalitet.
Studiene som er utført på kollagenpeptidene i The Solution har vist signifikant effekt i dobbeltbindet, randomisert og placebo-kontrollerte studier, gjennomgått av uavhengige fageksperter før publisering i medisinske tidsskrifter. Og det er det vi kaller for gullstandard innen forskning.
The Solution er en gave som du kan gi deg selv til jul, og som kan minne deg på ekstra omsorg hver måned når postmannen kommer med en ny levering. Ja, dessuten er The Solution for Oslo Skin Lab både praktisk og anvendelig for de fleste. Et premieprodukt som kollagene fra The Solution kan gi en følelse av litt hverdagsluksus.
når du blander ut den lille portionspakken i mat eller drikke hver dag. Koden BIOHACKING60 gir deg 60% rabatt på første pakke, og deretter får du 30 på alle de neste pakkene. Gå inn på osloskinlab.no og bruk koden BIOHACKING60. God hud!
Og som det gjelder sukker da, det er lett å bli lurt. Så dette å lese på emballasjer og pakker når du skal ut og handle, eller hvis du skal lage din egen juledessert. Vi laget jo her forleden skoleboller til skolen til Mikkel da. Og det var så mye sukker og fløte og alt. Men fokus her denne gangen var da Fairtrade.
Og det var egentlig litt fint, for alt var ren fløte, det var gressfordsmør, det var egg fra frittgående høns, og det var rent sukker. Og noen ganger så føler jeg nesten at det er bedre å få den loaden der i en sånn ekte sukker.
Sukker, fløte, smør-variant. Enn å bli lurt av alt det andre. For det er veldig mye. Du vet at det er 50 former for sukker. Hva heter alle disse her? Det er dekstrose, laktose, synkrose, fruktjuice, majsstivelse, maltekstrakt. Det er så mange, mange.
Det er en liste som jeg tror de finner på nytt hver gang vi har lært oss noe, så finner de på et nytt navn, sånn at vi igjen skal bli lurt. Og jeg synes jo det dere gjorde på skolen med å bruke skikkelig varer når du baker, da synes jeg det sukkeret som er der, det tror jeg er helt greit. Så lenge du spiser hjemmelavet, og ikke alle tilsetningsstoffer. Vi har det litt i min familie. Min mann er veldig
glad i søtsaker, men han tenker alltid at hvis han laver det selv, så er det bedre. Men det var litt utfordring å finne Fairtrade på alle produktene. Vi klarte ikke å finne det på kokosflak for eksempel, eller kokosstrøs. Så det var litt av en innsats, men vi gjorde det. Vi var vel på fire butikker. Men uansett, alle disse søtningene, alt det som er søtt, det trykker på de samme belønningssentrene igjen, sånn som vanlig sukker gjør, og de skaper også avhengighet.
Så vi reagerer jo veldig individuelt. Noen tåler å spise søtere ting lettere enn andre uten at de får den avhengighetsfølelsen mens andre de må bare holde seg unna.
Ja, og så er det alle disse kunstige tingene, de lurer kroppen vår. Den skjønner jo ikke helt hva som skjer heller, i hvert fall med vanlig sukker, så skjønner den jo hva som skjer der og da, mens de andre er litt skumle, egentlig. Ja, ikke sant. Men stort sett snakker vi ofte om at vi ikke skal drikke kaloriene våre, og heller ikke bruke disse sukkeralternativene, fordi
for du flytter egentlig bare problemet fra et sted til et annet. Hvis du bruker lettprodukter og dette, så tilbake til spis godt med proteiner, så du kjenner at du blir mett, at du har mer å gå på. Du kan kjøpe 20-30 gram til hvert eneste måltid, og det vil gi deg mindre søtsug. Hvis du starter dagen
Med en stor omelett, og kanskje en avokado, litt rikolassalat, og kanskje noe knekkebrød til, så vil det være et hekk for å spise mindre utover dagen, og særlig disse søte tingene.
Jeg merker det selv, for jeg har begynt å flytte mine måltider veldig tidligere på dagen. Det er så deilig. Jeg har ikke noe sånn at jeg har lyst på ting på kvelden. Det stopper opp når man har en god base med mat i maven fra morgenen. Du har lettet å nevne det tidligere, at man flytter ting ut av hus og rutter opp i skaper. Det er litt vanskelig når man bor sammen. Jeg husker når vi hadde Janne Formo som gjest på podcasten,
Så sa han at det var hennes mann da, den gang, som hadde en stor skål oppe på loftet. Hun visste hvor hun skulle komme opp til skapen, men heldigvis var det litt langt unna, så måtte frem en syke for å komme opp på loftet for å finne det. Men stort sett så har jo de fleste familier en skuff med noe, din mann som er sånn søte, hunger type. Så det er jo ikke bare å flytte ut av huset når du bor i en familie.
Nei, men da må du ha andre strategier som for eksempel jeg har min egen skuff som er min med biohacking tingene mine, og så kan min mann ha sin egen skuff med sine ting. Så blander vi oss ikke opp i det. Helt riktig. Da går vi videre til mat, for nå er det jo jul og dette er del 2 i juleepisodene våre, og mat er
Det er jo mye julen vår. Det er veldig mye, og vi har jo lyst til å nyte disse måltidene og kose oss som bare det i julen. Men vi har selvfølgelig noen deilige biohacks for hvordan vi skal komme oss gjennom alle disse deilige julemiddagen. Enten du skal bort eller skal ha middag hjemme. Hvis det er julaften for eksempel, så start dagen igjen med proteiner og fett
og stabiliserer blodsukkeret ditt, for det vil også gjøre at du ikke overspiser da når middagen kommer. Så kan du hydrere som en proff med elektrolutter, og vi anbefaler salte fra Superstate. De har sine egne små portionsposer som er bruket. Vi har ikke klart å finne noen som er bedre i Norge akkurat nå. Nei, de er helt råd.
Og så er det da veldig lurt å gå en kjapp tur eller trene en liten økt,
før måltidet, fordi da gjør du klare musklene dine for å tåle mye mer glukose som da kommer i dette måltidet. Ja, og dette har vi jo snakket om før, så jeg bare oppsummerer det en gang til. Dette med eplesidreddik for lavere blodsukker, det er fint å ta for maten. Dihydroberberin, det kan du også finne på Superstate om du vil. Det kan hjelpe blodsukkeret. Og enzymer, så hvis du er helt ute å kjøre og spiser alt for mye fett
og av det dårlige med søtter og sukker og alt mulig, så kan du ta for eksempel en litt større dose med P3 som han Wade Lightheart anbefalte. Det har jeg faktisk nå i huset, og jeg tenker det er fint å kanskje ta 8-10 sånne kapsler før jeg leker meg når det har vært et sent måltid, bare for å hjelpe kroppen med en synproduksjon slik at det fordøyes litt lettere. Og
Og så er det fint å ta enzymer før måltidet for å forberede tarmene dine på det som nå skal komme. Og så da under middagen, tenk at hvis du skal hake tallerkenen din, så start med grønnsakene. Fyll opp halvparten av tallerkenen med den, for det vil la senke og roe ned fordelsesprosessen. Før du putter på proteiner selvfølgelig, for det vil jo holde deg mett.
og vær litt tilbakeholden med alle carbsene. Da har du ikke så mye plass hvis du begynner med disse andre tingene. Og tilbake til cravingsene som vi snakket om nettopp, det er jo det at hjernen vår ser bare de raske karbohydratene først, så de ville tatt risene og potetene og chipsen på bordet, men bare da du begynner å starte med grønnsakene dine, rosenkålene, og begynner å tygge disse, så er du i gang, da har du reddet situasjonen, så det er veldig lurt med den rekkefølgen.
Dette med å bruke litt tid på måltidet også, og så spise og tygge litt fra aktøret, og legge fra de bestikket, snakke litt med de rundt deg, bruke litt tid, men skal jo ikke skjønne oss av, og jeg har en mann som spiser så fort og lett, jeg spiser dobbelt så fort som han, for jeg sitter der bare og skal følge hans tempo, men jeg har blitt mye bedre til å bare observere, når jeg er ferdig med min tallerken, så kan han ikke spise tre. Oi, ja!
Ja, ja, men det er bra. Ta fokus på seg selv og ikke på de rundt. Det er alltid veldig lurt. Men da ettermåltidene, så går det an å oppfordre alle til å bli med en liten tur ut for å hjelpe fordøyelsen, få glukosen ut av blodet, og ikke minst litt utetid med frisk luft. Alle blir litt gladere av å strekke litt på ben og komme seg ut. Absolutt, og vi snakket jo om magnesium i del 1, men absolutt.
Den varianten som heter citrate, den kan hjelpe deg om du føler deg litt opplåst eller forstoppet, så ta gjerne noen kapsler med magnesiumcitrate. Og så går det an å bruke binders for å detoxe, det har vi også snakket om. Aktivert kull, 590 000 milligram på kvelden. Hvis du føler deg opplåst og uggen, så kan det også hjelpe. Og selv om det ikke passer til julematen, så synes jeg alltid det er lurt å ta et par gaffler med surkål eller noe fermentert mat og legge ved siden av...
Nå passer det jo veldig godt til julemat. Det gjør det da. Men det er ikke alltid det passer. Selv om det er en kylling eller en biff, så har jeg bare lagt det til en liten rutine. Det er ikke alltid jeg husker det. La oss gå til dagen etter.
Ja, hvis du da har hatt et kjempestort måltid på kvelden, så er et gigabra hack å faste fra morgenen og la disse tarmene dine få litt fri. La den frokosten komme litt senere. Dette passer også fint til julen, for det er jo ofte man sitter lenge og venter med frokost og har en litt lengre frokostlunch. Det er et bra hack. Og så selvfølgelig å drikke vann med elektrolytter for å skape litt mer balanse.
og gjerne bevege seg, øke sirkulasjonen. Dette vil jo kickstarte metabolismen din etter dette tunge måltidet dagen før. Så man kan gjøre litt for å reparere også. Ja, og kanskje enda mer enzymer om du trenger det. Men husk at hvis du sliter med binyretretthet, så hopper du over fasten. Men du trenger ikke spise så mye. Du holder med enten en halv avokado eller et kokt egg.
Så hvis du er den som spiser litt sent på kvelden og har fatig, du har høyt kortisolnivå og du lider av alt for mye stress, ikke hoppe over frokosten og absolutt ikke drikke kaffen på tannmage, men ta deg et egg.
La oss bevege oss over til et litt ømt og litt ømtålig tema, og det er jo alkohol i julen. Hvorfor er det så vanskelig? Her er det så mange aspekter vi må diskutere om. Kanskje vi kan snakke om dette med familier først, siden det nå er høytid, og hvordan man skal forholde seg til alkohol med barn rundt bordet, og hvor åpenbart skal dette være? Ja, fordi ...
Nå før jul så var det jo en artikkel i A-magasinet hvor det var en mor som skrev inn og
til han Kaved Rashidi som skriver i og jeg vet meg veldig merke i det for hun lurte på dette med alkohol og barn og jul og hva gjør man og er det så veldig farlig om vi drikker foran barna våre og jeg synes han svarte veldig reflektert og fint og dermed synes jeg absolutt at vi skal tørre å snakke om dette for det er jo ikke det at du ikke skal drikke men
Vær litt bevisst hva dette gjør med alle rundt seg. Det er kanskje lurt. Men hva svarte han da, Lette? Han har jo et langt svar, men det han svarte var at all forskning sier at barn ikke skal ha alkohol rundt seg. Du skaper en utrygghet hos barna dine.
Og det er ikke alle som er mottag. Og veldig ofte så blir disse barn, eller mange av disse barna kan selv utvikle
Alkoholproblemer. Men det er jo mange nyanser her, og det kommer an på hvor mye du drikker. Men hvis du føler deg beruset, så vil barnet ditt merke det. Og barn trenger trygge rammer. Ja, og den ene siden av det er at hvis du blir beruset som mer åpenbar, men bare det at barn ser voksne stadig ha noe i klasse til alle måltid.
om det enten er julaften eller om det er bare en torsdag eller om det er en lørdag kveld hvordan skal man forholde seg til det for det er jo også noe å reflektere litt rundt i alle fall bli litt bevisst på hvordan du gjør det hjemme det kan jo hende at hvis du har lyst til å ha en drink før maten eller har lyst til å gjøre noe at det kan gjøres mens barna ser på barneteve for eksempel de trenger ikke se det nødvendigvis for et glass vin man blir jo ikke beruset av det men
Så man kan kanskje skåne i den grad det går an, og etter maten da, hvis barna går og ser på film eller gjør noe annet, så kan man da eventuelt ta et glass. Man kan prøve å være litt bevisst rundt det og velge litt klokere. Men han snakker også om dette at det er ikke farlig for barn å oppleve at voksne drikker, men...
Men du som forelder er det som er triggeren her. Og han avslutter jo hele dette innlegget seg med å si at han synes jo selv at alkoholen er morsommere når barna ikke er til stede, og barna synes også det er morsommere når alkoholen ikke er til stede.
Så kanskje man kan tenke på det akkurat på julaften, når som er en sånn familie. Jeg synes det var bare et fint, det er sikkert mange av dere som har lest dette her. Ja, helt sikkert. Og det er ingenting som er bedre å snakke om for å bli bevisst på dette, enn alkoholens påvirkning på kroppen. For det er faktisk, hvis alkohol hadde blitt etablert eller funnet opp i dag, så hadde det ikke blitt
tilatt. Det er rengift for kroppen. Vi må bare si det, selv om vi begge kan ta et glass vin en gang iblant, så er det rengift, og det er skadelig for alle kroppens organer. Og vi kan jo bare egentlig nevne raskt da dette, hvilke risikoer du har for de kjelle. For jeg tror når vi øker visst den runde, så er det også litt lettere å tenke at ok, da kan jeg i hvert fall redusere det litt. For dette med kreftrisiko, altså særlig hodet, lever og brust og tarm, helt åpenbart,
Hjertet, du får høyere blodtrykk, arteriene eldres fortere. Og leveren, for å ikke snakke om den, den får ikke jobbet som den skal, for den er på overwork. Den skal med maten og fordøy og alt det andre, og flytte næring rundt i kroppen, og det kan lede til diverse leversykdommer. Immunsystemet ditt blir svekket, du demper de antall gode fordøyelsesbakteriene systemet trenger for å virke godt.
Og ikke minst hjernen og fokuset ditt. Du kan skrumpe hjernens kapasitet, og det påverker selvfølgelig atferden din, men også hukommelsen og at du endrer personlighet. Så hjernen har jo kjempe stor innvirkning av alkohol. Og selve metabolisme blir jo også påvirket. Det er som du sier, det finnes ingen positive helsemessige ting med alkohol.
Når du drikker alkohol, så gjør det det også vanskeligere for kroppens organer å bruke og nyttige seg av den andre næringen du får fra maten. Alkoholen påvirker hele sentralnervesystemet, følelser og tankene og alle avgjørelser.
som tas, alt det mister kontrollen. Så det er en omfattende prosess som skjer i hele den mekanismen i kroppen vår. Og det er fordi at kroppen, det første den vil kvitte seg med er alkoholen, så den bruker så mye energi på det, før den får liksom fordøyten maten din, før den får gjort alle de andre tingene, så er det det å kvitte seg med alkohol kroppen jobber med først. Ja,
Alkohol påvirker også kjemien i hjernen med hormonene, altså dopaminnivået synker, og det øker stress og angst, for alkohol er som å helle bensin på følelsesbranden. Serotoninen som gir glede, den vil jo også få en skikkelig dupp av
av, alle har kjent på dette med å være fyllesyk, det er ikke mye serotonin der da. Nei, også parallelt så vil jo kortisol også øke når du drikker alkohol, så kroppen opplever mer stress, og det er jo veldig lett å se på orderingen, på garmin-klokken, på roopene, så har du fått et stressnivå som er skyhøyt fordi du har drukket et par glass alkohol, så hvis du skal drikke alkohol så er det jo alltid lurt å gjøre det tidlig på kvelden, ikke så sent. Og endorfine, lykormonene, alle de følelsene, de svekkes også. Mhm.
Men det fine er at når du slutter å drikke, så kan hjernen igjen finne tilbake til sin homeostase. Kroppen er med oss, den vil at vi skal ha det bra. Humøret vårt blir bedre, energien, vekten stabiliserer seg, og kroppen ordner opp.
Ja, den er helt fantastisk den kroppen varmen har likevel lett deg så må vi skremme litt til da. Ja, fordi at vekten blir også utfordret med alkoholbruk siden alkohol bare tommer kalorier og du nevnte nettopp at når man drikker så vil metaboliseringen av alkohol prioriteres overfor alt annet så i stedet for å nytte seg og forbrenne både fett og maten, proteiner, karbohydratene så betyr det at
Alt du spiser, det lagres mer som fett i seg enn for å brukes, for metabolismen vil heller brenne denne alkoholen. Og dessuten så må vi si at...
Mange drikker er da full av sukker. Alle disse cocktailsene som serveres er jo full av sukker. Så det kan man også google og se om det finnes noen litt mer vennlige, kanskje keto-drikker eller noen med mindre sukker i vin som har mindre sukkerprosent, for å i alle fall...
den loaden der da. Hvis man er litt forfengelig, så kan man jo også tenke at man ikke blir så pen heller av å drikke alkohol. Øynene blir jo veldig tørre, og man blir veldig ofte rød og får mørke ringer under øynene av for mye alkohol. Og søvnen og den sirkadeanske rytmen, det blir jo veldig forstyrret. Ja, huden også. Siden alkohol er vanddrivende, så torker du ut huden og får
med tiden så vil du se eldre ut. Det samme gjelder jo med hår også, det blir tørrere og mer brusete, så alkohol kan lede til taper av både sink og næring, og det gjør at hvis du drikker veldig mye, så kan du faktisk miste hår også. Og kroppslukten din blir jo ikke helt behagelig, fordi alkohol er gift, og
Ja, det kommer jo ut av fettekjertler og porer, som man har jo alle kjent på en sånn, en som har drukket mye dagen før, når du sitter ved siden av ham på bussen om morgenen, det lukter ikke alltid så godt. Nei, altså tenkte jeg den gamle alkoholen med litt sånn gamle dårlige bakterier og alt dette kommer ut i en sånn veldig festlig dunst,
og jeg må si at det kan man jo også kjenne når man er på trening, man kan faktisk kjenne lukt fra folk som har vært på fest dagen før ja, ikke sant? Når du er på en treningsklasse og sånn så det, ja
Ok, så har vi et begrep som vi gjerne vil snakke litt om. Og det er jo kombinasjonen av to ting. Det er både det å være fullsyk, og det å ha angst. For det henger jo litt sammen. Og etter en drikkopplevelse kan du få denne følelsen. Og begrepet heter «hangsiety». Ja, det er veldig kult. «Hangsiety», «hangover», pluss «anxiety», selvfølgelig. Og det er jo en følelse som ...
Ikke får deg til å føle deg så veldig bra. Du føler deg jo egentlig ganske så dårlig og stresset og urolig og sånne ting etter en sånn fyllekule.
Så det, ja. Ja, for det er jo hjerteslag og uro og kjelving, det er alle konsekvenser som kommer etter man har drukket da. For først er det jo at du er på party og du har det gøy, og du får jo en god følelse om du drikker alkohol, det vet jo alle. Men så blir du bare skikkelig dårlig etterpå. Og etter hvert så
kan man kjenne på flere symptomer som fatig og hodepiner og muskelsmerter. Hva er alle disse fullsyke kategoriene? Braving, ikke minst. Det kommer jo veldig ofte dagen etter. Kvalme. Ja, kvalme. Det er mange som spyr, og man kan bli soverdårlig, så man kan jo bli litt svimmel og slapp og sliten. Sensitiv for lyder og sånne ting. Og der kommer vi jo også tilbake til den angsten, for du tolker kanskje signaler rundt deg litt
mer ekstremt og mer intenst enn det det egentlig er, for det du er var, ikke sant? Kroppen er sårbar etter at du har drukket mye. Men vi har jo noen gode heks her også, og de henger litt sammen med mat og med sukker og all type kjemisk eller ultraprosesserte påvirkning som systemene og alle organene våre må forholde seg til da, men det er alltid lurt å drikke masse vann, og
Spesielt når du drikker. Hvis du sitter med middagen der, så ta et glass vann til hver eneste alkohol i hendene ditt. Og noen er flinke, og noen glemmer det. Og når du ser rundt bordet, og du kjenner litt det, noen drikker ikke vann i det hele tatt. Det er helt utrolig. Ja.
Og så er det jo det å passe på at du spiser ren mat og sover godt, og så finnes det faktisk en god del alkoholfrie drikker. Jeg var i et sånn førerjølsselskap hvor de hadde sånn alkoholfri sjampanje. Du kunne ikke se forskjell på flasken en gang, og det var jo helt topp. Ingen som merket noen ting. Nei, og så må man passe på noe. Nå lever vi snart, skal vi inn i 2025. Altså nå er vel sosialt drikkepress på vei ut.
Og hvis det skulle finnes i dine miljøer, så ha en plan og holde i den planen der. Dette snakket vi litt om i boken også, for det at du kan velge hvem du er, hvem du fremstår som. Er du en som prøver å slutte med noe, eller er du en som ikke gjør noe? Så det å innta en posisjon, og ha en plan, og ha en identitet i det du går inn i et selskap, hvis du har bestemt deg for å ikke drikke, så holde i det. Ja.
Vi har snakket masse om dette med å drikke nok vann. Det er veldig viktig i forhold til alkohol, i og med at alkoholen er uttørkende. Alle har sitt forhold til alkohol, og noen har triggeret når det kommer til alkohol. Så vær litt oppmerksom på disse. Hva er det som gjør at du har lyst på å drikke? Kanskje tenk litt mer over det.
Ja, og dette henger også sammen med cravings og sånne ting, at man må være litt mer bevisst på hva kroppen trenger og hva den sier til deg, og lytte.
Vi bryter bare inn her for å fortelle om Norges kuleste helsesamling, nemlig Biohacking Weekend. Det skjer 5. og 6. april i 2025, det fjerde året. Vi samler et stort og viktig panel for å snakke om helse. Vi har med oss så mange kule forelesere. Vi har med oss lege Karim Sayed som skal snakke om regenerativ estetikk. Forsker Thomas Schumach-Medina studerer NAD+, og hvilke helseeffekter det har.
Så har vi med oss Maria Emmerich hele veien fra Hawaii, og hun skal snakke om proteiner og det å gå ned i vekt. Vi skal også innom de forbudte bioheksene, nemlig methylen blue, cannabis...
og mikrodosering blant annet med Eva B. Andersson og Melissa Telvald. Så har vi med oss Dr. Bill Schindler som skal snakke om metabolisk helse og ultraposessert mat. Christina Schindler skal snakke om ultraposessert mat og hvordan dette påvirker familien i det store bildet.
Og så skal vi snakke om traumer. Vi har med oss Therese Tonning og Mai Camilla Munchjord på dette temaet. Kate Shanhan er lege og forsker og verdensstemme innenfor vegetabilsk oljeår, så gleder jeg til å høre henne. Vi har med oss Jessica Alana, og hun skal snakke om peptid og bioregulerende terapi. Og ikke minst har vi fått med oss Susanne Holsweiler, som er en biohacking-sister-
Og hun skal være konferansier, og i tillegg til det så har vi mange fantastiske utstillere som er på plass, og der skjer mye viktige og fine aktiviteter. Så følg med og meld dere på om dere ikke har gjort det allerede. Link finner du under episoden her.
Hvis du nå føler at du ble veldig skremt og fikk en følelse av retsel etter å ha hørt på oss nå, så ikke fortvil. Ta kanskje til deg noen av disse tipsene. Det kan godt hende at du faktisk har noen tips som vi ikke har delt, som du har lyst til å dele med oss. Det setter vi veldig pris på. Du kan skrive dem i kommentarfeltet innenfor, eller sende oss en melding med hashtag på Instagram. Men før vi avslutter med ferdig med alkohol,
Så kan jeg bare oppsummere noen av de gode tingene vi tenker på er viktige nå i julen, som handler om de tingene vi snakket om i episode 1 og 2. Altså, det er juletid. Det betyr at du skal ligge på sofaen og se på Disney hele julen. Kom deg ut, beveg deg litt. Gå gjerne etter måltidet. Kanskje du tar med deg noen i familien, eller har en liten gå-date med noen. Hør på en podcast.
Kanskje lage en liten konkurranse om hvem som kan gå flest skritt i familien i løpet av den dagen. Kanskje bruke fem minutter på litt mikrotrening. En planke, gå opp og ned trappene litt, finne fram en mini-trampolin hvis du har den. Eller noen squats. Bare gjør noe i alle fall. Vi vil at du skal gå inn i 2025 nå og føle deg pepp og på topp. Ikke at det er nok en gang at du må starte på scratch når du kommer over nyttår.
Så sett av tid til deg selv, snakk med familien din, de er ikke helt urimelige. Hvis det er noe du føler at du trenger, så går det an å kommunisere det, og det er helt lov å ha egen tid selv i egen familie. Og det er egentlig bra å ta et langt bad, eller sette deg ned med en bok og lese litt, men i alle fall si fra hvilke behov du har.
Og hvis det er kaldt og mørkt ute, jeg trenger ikke si hvis en gang, for det er helt garantert. Når vi spiller inn denne podcasten og klokken bare er halv fire, så er det helt svart hos deg, mens her står solen høyt oppe enda. Når det er kaldt og mørkt, så kleder jeg riktig og kan bli gutt eller gjøre en kulde eksponering med noen naboer. Gjør litt gøy og går i kjorts og t-skjort i fem minutter med rask gange.
annerledes, eller gjør det koselig inne med å drikke noe varmt og godt tenne lys, lykter du kan gjøre ting ute lage snøengler i hagen eller i en park eller du kan lage en julenisse kanskje ha snø eller ha en snøballkrig det er bare til å finne frem leken og barnet i deg
Ja, og vi håper du er ferdig med gaver allerede, at du nå er over det stresset, så det kan vi la ligge og nyte julen nå, og kos dere alle sammen. Dette kommer til å gå så bra!
Så husk nå at uansett hvordan du opptrer julen, så er det den tanken og det hjertet du har med deg når du møter verden, du møter familien din, du møter menneskene du skal være sammen med, og å være til stede i det du holder på med, det er det viktigste av alt. Det er den største gaven du kan gi de rundt deg, og den største gaven du kan gi til deg selv, og være integrert og ærlig.
Så tusen hjertelig takk for å følge. Vi ønsker dere en så fantastisk jul, og vi gleder oss sånn til å starte nyåret i 2025 med, ja, vi vet hvem som kommer, men vi kan bare ha det som en overraskelse foreløpig. Årets første gjest er en dere har kommet til å sette så pris på å høre. Men inntil det, så må dere ha det så nydelig og riktig god jul fra oss to. God jul! God jul!
Vi minner om at dere må snakke med egen lege eller kostholdsveileder om dieter og andre spørsmål relatert til medisiner og supplementer. Informasjon med dele kan ikke bli brukt til å diagnostisere, behandle, forebygge eller kurere noen sykdommer eller tilstander.