Hei og velkommen til helsehjelpspodden. Mitt navn er Nette Løno og denne podcasten har jeg fordi at jeg ønsker at god kunnskap som bidrar til at vi kan leve lengre og friskere liv med mer livsklede skal nå ut til enda flere. Og jeg ønsker å dele kunnskap som gjør at vi kan ha det bedre i alle epoker av livet. Og en viktig epoke for mange kvinner er svangerskap. Og det er det denne episoden skal handle om.
Dagens gjest er Anita Vig, og hun har bachelor i ernæring og spesialisert seg på ernæring og trening i svangerskap og baseltid som pre-postnatal coach. Hun har også to trenerutdanninger i den hypopressive trening og holder nå på med videreutdanning. Anita er tobannsmamma og brenner for kvinnehelse. Hun jobber helhetlig med ernæring, hypopressive trening og selvpleie, og tilbyr veiledning gjennom ulike online-kurs, fysisk kurs og medlemsportal.
Nå er jeg aktuelle med boken «Mamma og magen». Din komplette guide til et enklere svangerskap med færre plager og mer overskudd.
Boka er delt inn i tre deler. Den første delen gir deg råd som planer deg å bli gravid. Del 2 er for deg som er gravid. Og del 3 handler om barselstiden. Og jeg gleder meg til Anita skal dele sin kunnskap og vært inspirasjon for deg som er i disse fasene. Velkommen Anita! Tusen takk! Og gratulerer med bok! Takk! Jeg mener hvis da så får de kalle seg selv for pattern. Å!
Åh, ja, det er en sånn titel som er ganske taselig, ja, og et fint avtrykk ytterst i går, tenker jeg. Ja, det er den.
Så jeg vil tro at det er ganske spennende å se at boka er rundt omkring til salg. Ja, det er så gøy. Nå går jeg inn på alle bokhandlere. Ja, det kan jeg forstå. Jeg holder på med bok selv, og jeg tenker at jeg skal gå inn på alle bokhandlere og signere bare for å svare.
Utnytte litt gleden. Lurt, det har jeg ikke gjort, men det skal jeg begynne med. Det er et veldig bra tips. Og det er gøy for de som kommer og kjøper, at plutselig er det et signert bok. Ja, veldig. Og det får meg, Gunnar Kjergi, på hvorfor har du hatt lyst til å skrive bok? Jeg kaller meg forfatter, det er det. Ja, spennende. Jeg har en far som har skrevet flere bøker.
biografi, prim, skrev jeg boksettet CIA i Norge, CIA i Norge, som er blitt ganske populær. Og jeg liksom, jeg har jo ting som jeg gjør, men jeg kan aldri skrive bok. Jeg er ikke så flink å skrive, det er på en måte litt ikke for meg. Men så, ja, veldig stolt av han som jeg har fått til det.
Da jeg var gravid, skrev jeg en bok, for jeg følte at den manglet på det norske markedet. Det var en bok jeg selv kunne ønske jeg hadde da jeg var gravid. Så da jeg gikk gjennom svangerskap og studerte næring, så jeg hvor mye vi vet om hvor viktig det er å spise bra. Også norske studier på hvor vanskelig de gravide synes det er å spise bra.
og hvor informasjonen jeg selv fikk som gravid at det er liksom ingen som formidler kunnskapen på en god måte til de gravide så tenkte jeg denne boken mangler noen må skrive den det kan være for meg ja, så bra og det er jo ofte sånn det dukker opp en sånn idé på herremenn, dette må jo ut til flere med
Og litt sånn samlet for ofte er han en gravid så er han gjerne litt sånn i tog og hoved og ikke helt vet hvor han skal lete etter og finne noe. Og det å da ha en bok som samler de ulike fasene synes jeg er skikkelig fint.
Det finnes mye bøker om svangerskap på markedet, men alle er rette mot babyen. Babyen er utenfor hva som skjer, og det er ingen som har morlig fokus. Så det er det vi skal gjøre med denne boken, og ta valg på mammaen. Hva trenger mammaen i denne fasen? Før svangerskap, i svangerskap, og nå i varseltiden.
Ja, og før svangerskapet da, for vi kan jo fylle litt den indelingen som boka er, som jeg synes er så fint at du har delt inn på den måten, og da handler det jo først om ønsket om å bli gravid. Det er jo en veldig spennende tid, ja.
Ja, og alle vil jo gjøre alt de kan. Hvis du har sjans til å planlegge, noen ganger kommer det litt sånn overraskelse, men har du sjans til å planlegge, så er det jo ganske mye du kan gjøre for å forberede kroppen på et svangerskap. Så jeg anbefaler å begynne igjen et år før du planlegger å bli gravid. For det er sånn at de første tolv ukerne er det da all utvikling om babyen skjer. Og hvis du har næringsstoffmangel,
Så klarer du ikke å få bygget opp lagrene og gi babyen alt han trenger da. Du er nødt til å gjøre det på forhånd. Jeg anbefaler næringsrekoststol selvfølgelig før du blir gravid, men jeg går til legen og tar blodprøver og ser om du har noen mangler. Hva type blodprøver er lurt å ta?
B12, folsyre er lurt, det skal du ta uansett, men hvis du har mangel så må du gjerne ta større dose. Vitamin D er lurt. Det vet vi at mange får for lite av, men det kan du ikke sjekke på blodprøve, du må måle det i døgnurin. Det er ikke så mange som gjør.
Så det er lurt å gå inn på jordkalkulatoren for eksempel, se hvordan du legger an, og så begynne med tabletter hvis du sier litt for lite, eller helt for lavt inntak av jord i kostene. Det er de som er viktigst. Å ta jern er jo lurt å ta. Ja, hvis det er for lavt. Så det er...
Og der er jo legene veldig gode, for der finnes det jo gode blodprøver sånn at den får fullt opp også. Og når det gjelder kosthold da, finnes det noen kosthold de ser på som er med å øke fertilitet da? Det er jo nærings... Altså spise næringsrikt, unngå ødelse av prosinsett mad, nok sunt fett, fruktbær og grønnsaker. Så er det jo det med animalsk mad, det...
Det er jo de som lirer veldig ferdig og sånn, men kjøtt inneholder veldig mye viktig næring som du trenger for å bygge opp både din egen kropp og babyens kropp. Så hvis du spiser kjøtt, så er kjøtt av god kvalitet viktig. Og spiser du ikke kjøtt, så må du passe på å ta de tilskuddene som er viktige. Og hvordan vet jeg om kjøttet er bra eller nei?
Det er jo vanskelig å være sikker, men jeg prøver å velge kjøtt fra gjerne økologisk, hvis du kan det, eller fra norske bønder som du vet er opptatt av dyrevelferd. Så i stikk velger jeg alltid norsk hvis jeg kan, både for å støtte de norske bøndene og på grunn av dyrevelferd.
Selv om det står et norsk flagg på fremsiden, så er det lurt å snu produktene for å se at det faktisk... For det kan være pakka i Norge, men ikke at dyret kommer fra Norge. Og det kan være greit å vite av. Jeg var litt sjokkert. Ja, sånn tekstene på det med kjøpe, det kan være... Det skal være veiledende, men dessverre ofte også ganske villedende. Hvor er de?
Det er det. Og hva er det som gjør at vi bør redusere ultraprosessert mat da? Det er næringsferdighet i mat. Det er jo mye fullstoffer som ikke gir kroppen noen ting, og mye tilsetningsstoffer som i beste fall ikke gir kroppen noe, i verste fall er det jo direkte skadelige.
Og når du er gravid, så trenger kroppen 40-50% mer næring. Og da er det jo viktig at den maden du spiser er så næringsrik som overgående mulighet. Så da velger jeg back ultraposessert mad. Ultraposessert mad i svangerskap gir deg jo økt risiko for svangerskapsforgiftning, svangerskapsdiabetes og for tidlig fødsel. Og det er...
For det er noen gode studier på det har jeg sett, og da er det så viktig at vi vet om det. Og så handler det jo mye om at med mer kunnskap så er det lettere å ta bedre valg også. Rune?
Hvis du vet hvorfor du skal unngå den ultraprosesserte maten, er det mye mer motiverende å gjøre det. I dagens samfunn er det veldig vanskelig å spise null ultraprosessert mat. Men hvis vi klarer å få ned mengden fra 60-70% og ned til kanskje 20%, så er det veldig mye bra for kroppen. Det trenger ikke være vanskelig eller avansert.
og det er jo i boken et eget kapittel om ultraprosessert mat med buttetips det kommer så bra vi kan butte fra ultraprosessert til prosessert mat ja, så bra for det er av og til sånn overveldende med alle disse her nei, nei, nei, det skal du ikke spise men det å kunne klare å rette fokus mot ja, dette er ja-maten gjør det jo så mye enklere ja, spis mer av det
Og så er det jo når man prøver å bli gravid. Så tenker jeg at i mange ting kosthold er jo også viktig, men hva sier forskningen som er viktig for å ha i bånd for å tilrettelegge for økt mulighet for å bli gravid? Ikke når det gjelder kosthold, men når det gjelder... Nei, tenker det å senke stress og ta vare på seg selv. Ja, det er jo litt sånn at
Det gjelder alle fattige dyr. Skal du bli gravid, må du føle deg trygg. Kroppen må føle at den har kapasitet til å bære frem et nytt menneske. Det er kjempekrevende. Både det å bære det frem med fødder, men også å kunne ta vare på avkommet sånn at det kan vokse opp. Så vi går kroppen i en konstant stress.
så føles det jo biologisk ikke trygt for kroppen å bære frem, og da blir det jo mindre partier da.
Vi lever i en verden med veldig mye stress, og mange sover for lite. Det er veldig ofte nok søvn. Så det å prioritere åtte timer søvn, eller så mye som du trenger. Du skal våkne helst til deg selv, og føle deg utkvilt. Hvis du våkner klokka og tenker på at Gud, jeg åker ikke stå opp, da har du sovet for lite. Og så er det jo vanskelig å komme seg tidlig i seng.
Jeg blir synd av å se på en serie eller skrolle på telefonen eller like å skrolle på sengekanten. Og så er det en ting jeg pleier å si til meg selv, og det er, er jeg villig til å stå opp tidligere for å gjøre dette? Er du villig til å stå opp tidligere for å skrolle Instagram? Nei. Nei, men da skal du heller ikke sitte opp lenge for å gjøre det. Da skal du bare legge det inn.
Så hvis du sliter med å stå klokken klikket ti, og du ikke vil legge deg, spør deg selv om du vil stoppe tidligere for å gjøre dette. Ja, det var et godt tips. Og det er kanskje klokken syv om morgenen du har lyst til å binge Netflix heller. Nei, så vil du jo få det. Ja.
Men å redusere stress er viktig. Der bruker jeg først mye for å komme i parasympatisk. Jeg bruker hypopressiv trening også til det. Prøver å prioritere å hvile, og ikke i stedet for å gjøre noe hele veien som er så lett for å gjøre.
Når jeg tok eksamen i nevrefleksologi for over 17 år siden, fikk jeg som tema infertilitet. I mitt fag har vi mulighet for å stimulere punkter opp mot hormoner, og jeg leder limer og slimhinder. Jeg tenkte at det er det jeg skal ha mest fokus på når jeg skal behandle for å øke fertiliteten.
så overrasket det meg litt etter hvert at det som egentlig var viktigst hos ganske mange, det var jo å redusere stress. Så når jeg fikk jobb med vagus blant annet, og fikk et bedre regulerende og kanskje mer robust nervesystem, så var det det som bidro gjerne til en bedre syklus, og så plutselig da var det de ble gravide. Så stress
er et tema som jeg synes er så viktig å snakke om. Ja, det er det. Og da nevner du det med pust, og så nevner du også hypopressive trening, og jeg har vært så heldig å få tatt et kurs i det, men det kan godt være at ikke alle kjenner til hva det er. Har du lyst til å forklare hva hypopressive trening er? Det er en relativt ny treningsform i Norge.
Det ble utviklet på 80-tallet fra yoga av medisinsk personell for å hjelpe på plager som lekkasjer og fremfall hos kvinner som er født. Og så er det blitt videreutviklet av noen trenere i Spania, og nå blir resten voksende treningsform. Men vi bruker hvilepust, kalameder,
Der er det mye fokus på diafragma og god bevegelse i ribbein. Det er en pust som i seg selv senker stress og stimulerer mages. Så bruker du noe som heter apne, en vakumpust. Da puster du inn, så puster du ut og tømmer lungene for luft. Så holder du pusten og gir ut ribbeinene likt som om du skulle puste inn. Som skaper et vakum i magen, så suger magen inn. Men som gir en dyp aktivering av
altså dypkjernmuskulatur og bekkenbønn. Så det er liksom ikke bare bekkenbønnstreng, det trener hele kroppen. Du trener pust, du puster muskulatur, CO2-utordannelse, så klarer du å puste lenger. Men du får tak på...
veldig nye både bekkenbøns og dypkjernemuskulatur for det at du får ta på både den viljestyrte og den ikke viljestyrte muskulaturen sånn at de som for eksempel ikke får til å knipe fordi det ikke er kontakt eller mister kontakt med magløpemuskler enn et tøtt svingeskap kan gjøre denne treningen for styrke og også få tilbake kontakten sånn at andre typer trening blir enklere å få til
Veldig spennende. Og så er det litt interessant at du nevner deg i forbindelse med å prøve overlegger vi i dag. For man kan bruke den treningsformen for å senke stress. En serie tar cirka 10 minutter å gjøre.
Du skjønner sikkert hvorfor dette skjer, men veldig ofte, både når jeg trener og når jeg trener andre, så begynner folk å gispe. Du gjør pust, og så apner og så gisper du. Og det er jo for at du stimulerer vagus, ikke sant? Og du kan kjenne at du lander litt i deg selv. Så du kan gjøre det i en flow litt som yoga. Du får tøyt og styrke.
Og så er det jo bra for bekkenbunnen, for den ligger som en hengekøy inn i bekkenet ditt. Den skal holde på vekten av den stadig voksende babyen, morokakeren og fosterveien, og alle skal bære på det i 9-10 måneder. Og så skal de bli tøyd til 300% for å få denne babyen ut, hvis du føler det var galt. Og så skal alt strammes opp igjen og holde alle organene på plass.
Så det er viktig å trene den, at han skal ha balanse mellom å være aktiv og slappe av. Han skal ikke stå i spenn hele veien. Han skal ha den gode vekslingen mellom å være aktiv og slappe av, og det jobber mye med denne pussen.
Det er også så fint at du sier at det trenger ikke være mer enn ti minutter, og det skal en i utgangspunktet kunne klare i løpet av en dag. Og akkurat det du sier, for det er jo det som er en ting som er typisk når vagens blekt er verkt, det er jo jesping. Og det er det som er det som jeg sier, «Hei, jespe!»
Jeg hadde en venninne som sa at jeg alltid gjesper når jeg er på fjelltur. Så jeg bare: "Ja, det er for at du gjør noe som du skikkelig liker, så det er godt for deg." Og jeg gjesper ofte når jeg blir nervøs. Og mange har kommentert: "Hermann, står du og gjesper? Nå skal du rett ut og spille en håndballkamp."
Ja, for når nedregulert nervesystem er veldig høyaktivert til å bli litt roligere, så det er spennende. Og så er det jo diafragmamuskler som sitter inne i, som også kalles mellomgulvet. Wow.
Å få tak på den til en bedre pust, for det er det mange som strever med. Mange er veldig gode på å puste opp og ned, men det å puste bredt er kjempevanskelig. Og det får han tak på med hypopressive trening. Og så er det jo dette her bindevevet vårt som jeg føler er alt for å underkommunisere, for det er så viktig. Så hva er funksjonen til bindevevet?
Tenker du på fasia? Ja. Ja, fasia er kjempespennende. Jeg vet ikke mye om det, men jeg har sett at hun som har utviklet hypopressetrening har mye fokus på fasia. At treningen er bygget opp for å aktivere og få god bevegelighet i det. Så du styrker både muskulatur og bindevev.
Det som gjør at det blir mer fleksibel for utfordringen for mange i dag er at folk sitter så mye i ro, sånn at det blir nesten litt stivt. Det er ofte gjerne hvis man våkner om morgenen og kjenner på kroppsstivhet, så trenger ikke det å være musklene som faktisk er spente, men det kan være å binde ved vind forbi.
Jeg har sett i forskning at de har funnet signaler via nervesystemet gjennom bindevervet. De har funnet stresshormoner. Det er ikke ledig til at vi skal lære mer om det. Det er ganske nytt. Ny forskning. Du kan ikke være hypopressive. Jeg ser det opp i spenninger. Du kan bøye deg ned mot gulvet før du begynner. Når du er midt på leggen eller hvor du når. Du gjør det for ti minutter, og plutselig tar du i gulvet.
Etter å ha gjerne 20 centimeter, og det er jo på grunn av det at vi jobber med fasia og tøye. Ja, det er spennende. Og så er det jo det med å bli gravid. For noen kan det være så enkelt med at den øker fertiliteten med å spise sundere, prioritere mer søvn, for å gjerne hvis den har problemer med...
med menstruasjon at den er ustabil så er det livsstilsendringer vi kan gjøre for å få en bedre syklus og så
er det jo litt sånn viktig å si at for jeg har så mange som gjør alt dette her og likevel ikke blir gravide så det å ta kontakt med legen og snakke om det sånn at han også kan, eller annet helsepersonell sånn at han også kan få hjelp i dette her er så viktig mm
Jeg venter ikke så mye mer enn 6 måneder. Hvis du begynner å bli nytt oppi årene over 30, - - at du tar kontakt og får hjelp, eller tar kontakt og ser om alt er som du skal være, - - eller er det noe vi må bringe hjelp med for å bli greid. Det er tøft psykisk å gå gjennom. Jeg prøvde selv å bli gravid i ett år før jeg ble greid med første.
Så spiser bra, sover nok, trenger trening, kviler, prøver å gjøre det du kan, tar vare på deg selv, setter pris på de tingene som du ikke kan gjøre når du blir gravid. Sånn ta det i plass igjen hvis du liker det, eller spiser spegemad, eller sover lenger.
Prøver å gjøre gode ting for deg selv, sånn at det blir det fine tid. Selv om det er frustrerende enn det mennesken kan være. Ja, og ha noen å snakke med. Det er ikke alltid, for alle er det ikke så lett å snakke med partner, for det er jo ikke mannen som går og kjenner på, er det ømmebruster, nå kommer den blødningen og de skuffelsene, og det en kan kjenne på som
kvinner kjenner i større grad på enn disse mennene, men gjerne snakke med noen rundt