4/4/2019

DNB-sjef Rune Bjerke om bankens utfordringer og muligheter

I en episode av Shifter-podcasten, snakker programlederen med Rune Bjerke, sjefen for DNB, om bankens utfordringer og muligheter. Bjerke forklarer hvordan DNB er en innovativ og kundorientert institusjon, og diskuterer bankens avkastning og vekststrategi. De snakker også om DNBs samarbeid med andre aktører, som forsikringsselskap og fintech-selskaper, samt DNBs syn på konkurranse og regulatoriske krav.

01:50

DNB har en avkastning på egenkapital på 11,7%, noe som er over gjennomsnittet blant nordiske banker, men moderat vekst forventes.

08:12

Selskapet vurderer partnerskap og outsourcing for å øke lønnsomheten og konkurranseevnen i skadeforsikringsmarkedet.

12:25

Konkurranse oppfattes som en viktig utfordring som kan forbedre organisasjonen og skape innovasjon innen banksektoren.

18:25

Reguleringer i finanssektoren er viktige for stabilitet, og suksessen til VIPS skyldes effektiv konkurranse og overlegen markedsføring.

21:21

DNBs leder diskuterer betydningen av samarbeid, lederskapsstil og mangfold i organisasjonen, samt utfordringer med ny teknologi.

Hei og velkommen til

Transkript

Hei og velkommen til Skifters podcast og serien Topplederne. Det er få andre i Norge man forbinder like mye med toppleder som dagens gjest. Han er sjef for Norges største bank, og da skjønner jeg at vi snakker om DNB-sjef Rune Bjerke. Velkommen. Tusen takk. Men rett på sak, Rune. Med dine egne ord, hvordan vil du beskrive DNB på en ærlig måte, på godt og vondt?

37.140 s
00:00:01

DNB er en institusjon i Norge. Vi er viktige for folk, vi er viktige for landet, og vi har et spesielt ansvar for å levere gode tjenester på en effektiv måte. Og så har vi som et børsnotert selskap også en forpliktelse til å levere en god avkastning til våre eiere.

21.060 s
00:00:39

Og hvis du skal være enda mer ærlig da, hvordan vil du beskrive DNB? Hva er det som er mest positivt, og hva er det man kan jobbe mest med? DNB er innovativ, DNB er kundorientert, DNB leverer alle typer finansielle tjenester et sted, og DNB utvikler seg hver dag. Ok, så det er ikke noe negativt ved DNB i dag?

20.860 s
00:01:00

Jeg kan jo ikke si at det er noe negativt med DNB, og om det er negative ting med DNB, så skal du være helt sikker på at vi jobber for å gjøre ting bedre. Ok, vi skal komme litt tilbake til det. Jeg er jo samfunnsviter, så jeg har ikke feiling på økonomi, så jeg lurer på en ting. Jeg har sjekket på en liste over kapitalsliste over Norges 500 største selskaper, og der er jo DNB på en solid plass. Vi hadde 73 milliarder i omsetning i 2017,

29.200 s
00:01:21

og med en profitmargin på 30%. Er ikke det veldig høyt? Det du der gjør, det er å ta utgangspunkt i et nøkkeltal. Når du skal se hvor lønnsom en bedrift er, uansett hvilken bransje, uansett hvilken omsetning, så er det ett tal som gjelder. Det er hvilken avkastning du har på egenkapitalen din. Og der ligger DNB på 11,7%. Vi har et mål på 12%, og det er litt

29.260 s
00:01:50

litt over en normal avkastning. Vi må huske på at kapitalen til DNB koster ca. 9%. Det er prisen på egenkapital, så det er ikke store marginer for en så stor institusjon som DNB. Men det er gode nok marginer. Ok, så 30% i profitmargin. Hvis man ser på det

20.100 s
00:02:19

Hvis man skal prøve å se på det isolert sett da, er det ulig? Du kan ikke ta utgangspunkt i profitmargin på den måten, fordi at hvis du ser på bedrifters omsetning da, så er det noen som har kjempe stor omløpshastighet på varene sine. Andre har en stor balanse med liten omløpshastighet. Så det du må se på, det er den kapitalen

19.020 s
00:02:39

Eierne har stilt til disposisjon, og hvilken avkastning vi klarer å gi på den. Og det er 11,7 prosent. Litt bedre enn normal avkastning. Så bra at vi gjør det beste av de nordiske bankene over tid.

14.760 s
00:02:58

men ikke superlønnsomhet i tradisjonell forstand. Så det er 11,7%? 11,7%. Og det er en årlig avkastning? Hvis jeg hadde hatt DNB-aksjer, så hadde det vært en årlig avkastning? Det er en årlig avkastning på egenkapitalen til DNB. Ok, hva betyr det da?

16.460 s
00:03:13

Det betyr at den kapitalen som eierne har stilt til disposisjon, den kapitalen som de tilbyr oss å bruke for å skape produkter til grunnen våre, den har de en avkastning på 11,7 prosent. Ok, så det koster dere penger å bruke de pengene?

19.060 s
00:03:29

Det kan du si, men det er det som er det sammenlignebare tallet mot andre bedrifter og andre banker. Hvordan ligger det i forhold til andre bedrifter og andre banker? Hvis du ser på andre banker i Norden, så ligger vi bra an over mange år. Vi er på seierspallen hvis du ser i en femårsperiode eller tiårsperiode av de store nordiske bankene.

23.440 s
00:03:48

Men det er banker i Norge som har høyere avkastning på kapitalen enn det vi har, og særlig har mange av de som har spesialisert seg på nisjeprodukter, for eksempel forbrukslån, de har høyere avkastningstall. Ja, men blant de store bankene så er dere nummer én. Vi er på pallen over tid, og det er målet vårt.

20.540 s
00:04:12

Vi opererer jo også en av Europas beste økonomier, så vi har jo en fordel i så måte når vi sammenligner oss med for eksempel Danske Banken, nettopp.

9.120 s
00:04:33

Så man kan ikke si det jeg hadde tenkt å følge opp med, at banker er grådige og tjener alt for mye penger? Det kan man ikke si. Jeg skjønner og er klar over at mange sier det, at mange føler det. Men jeg tror man må se på det faktum at vi forvolter en kapital som eierne har stilt til disposisjonen,

21.920 s
00:04:42

og man må se hva slags avkastning vi har på den kapitalen, og den er ikke urimelig. Derfor blir det heller ikke fair å si at vi er grådige. Men dere tjener jo okomme penger. Det gjør vi, og det må vi gjøre for å få bedre tilbud til kundene hver dag. Ja, men også for å skape verdi for deres eier. Begge deler. Det er slik at skaper vi ikke verdi for eierne våre, så kan vi ikke få lov å drive bank. Skaper vi verdi for eierne våre, så får vi også lov til å investere i vekst.

28.600 s
00:05:03

Og det å investere i vekst betyr blant annet at vi tilbyr flere og nye produkter. Hva vil du si om DNBs investering i vekst i dag versus for eksempel for fem år siden? Er det to forskjellige klimaer?

14.840 s
00:05:32

Jeg tror jeg vil sammenligne 2019 med 2006 og 2007, for da vokste bankene i Norge, Norden og Europa med to sifratall. Da hadde man over 10 prosents vekst hvert år i mange kundesegmenter.

18.420 s
00:05:47

Nå er det sånn at vi har et vekstmål på 3-4 prosent, og det er på en måte en mye mer moderat vekst. Men samtidig er det en vekst som er litt høyere enn det norsk økonomi vokser med, og det er det vi har blinket ut som et bærekraftig vekstmål for oss. Ja, 3-4 prosent. Men er det...

22.620 s
00:06:05

Tror du at det er, og så vil det bli høyere enn det på sitt tidspunkt, eller handler det om å stabilisere dette her så lenge du kan? Jeg tror nok vi kan se enkeltkvartaler og enkeltår med mer enn 3 prosent vekst, men så tror jeg også at det kan komme tider hvor man ser enkeltår med mindre enn 3 prosent vekst, og det er derfor vi må se dette litt over tid da.

18.780 s
00:06:28

Nevnt i episoden

DNB 

Norges største bank, fokus på innovativ, kundorientert, finansielle tjenester, og utvikling

Rune Bjerke 

Sjefen for DNB, fokus på ledelse og lederskap

Silicon Valley 

Stedsnavn, representerer konkurranse fra store tech-selskaper

Kinesiske selskaper 

Stedsnavn, representerer konkurranse fra store tech-selskaper

Fintech 

Finansiell teknologi, representerer konkurranse fra mindre selskaper

Apple 

Teknologiselskap, diskutert i sammenheng med Apple Pay

Apple Pay 

Betalingstjeneste, diskutert i sammenheng med samarbeid med banker

PSD2 

Betalingsdirektiv, diskutert i sammenheng med nye forretningsmodeller

VIPS 

DNBs mobilbetalingstjeneste, diskutert i sammenheng med suksess og konkurranse

Telenor 

Telekommunikasjonsselskap, diskutert i sammenheng med mislykket samarbeid med VIPS

NFC 

Teknologi for kontaktløs betaling, diskutert i sammenheng med VIPS og Telenor

Android 

Operativsystem for mobiltelefoner, diskutert i sammenheng med VIPS og Telenor

Havslund 

Energiselskap, nevnt i sammenheng med Rune Bjerkes lederskap

Skandsem-industrien 

Industriselskap, nevnt i sammenheng med Rune Bjerkes lederskap

LinkedIn 

Sosialt nettverk, nevnt i sammenheng med Rune Bjerkes syn på offentlig diskurs

Cefalo 

Outsourcing-selskap, sponsor av podcasten

Bangladesh 

Land, nevnt i sammenheng med Cefalos utviklingsteam

Deltakere

Host

Programleder

Guest

Rune Bjerke

Sponsorer

Cefalo

Lignende

1/18/2018

Shifter

Bankenes fremtid og PSD2 med Christoffer Hernæs i Sbanken

  I ukens podcast som internett-økonomien, diskuterer Sbankens digitaldirektør Christoffer Hernæs, Salvador Baille (daglig leder i Intelis) og Lucas Weldeghebriel (journalist i Shifter) PSD2 og bankens fremtid. Ifølge Hernæs er PSD2 allerede vært en suksess. --Hvis vi tenker på hensikten med PSD2 som har som mål å fremme innovasjon, så har man allerede nådd målet. Både mindset og diskusjonen er en helt annen nå enn det var for bare et par år siden, sier CDO i Sbanken Christoffer Hernæs i Shifters podcast. Hør mer om dette og om: Hvorfor alle banker bør ha en API-strategi At det er altfor mange banker i Norge Amazon og Facebook er det bankene bør frykte mest Hvorfor det er helt essensielt å skape vinn-vinn-samarbeid mellom startups og store selskaper. Én aktør kan ikke vinne litt mer enn den andre. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

1/23/2024

Shifter

Slik bygget de Bulder "Bank", med Simen Eilertsen

Ukens gjest er Simen Eilertsen, direktør i Bulder "bank", bankkonseptet til Sparebanken Vest, som har opplevd en enorm vekst nesten helt siden oppstarten.I denne episoden får vi lære hvordan de gikk frem, hvordan selskapet er organisert, om vekstdrivere og eksperimentering.Tema: 0:00:41 Introduksjon av Simen Eilertsen og Bulder Bank0:03:11 Å tenke nasjonalt for vekst og løse kundeproblemer0:04:55 Verdiforslaget til Bulder: Unngå å måtte passe på banken din0:07:40 Bulder har over 40 ansatte og forventer å tjene penger0:10:29 Bulder har doblet volumet på ett år (47 milliarder)0:12:08 Gode intensjoner trekker i feil retning0:17:22 Muligheter for kundetilstrømning fra ulike kilder0:19:24 Målet for antall eksperimenter er høyt og inkluderes i daglig koding0:21:23 Vurdering av å inkludere eksperimenttallet som en KPI0:23:38 Skille mellom hva man kan påvirke og hva man kan kontrollere0:25:50 Trygghet og kompetente ledere i ny jobb0:28:41 Lederens rolle og viktige oppgaver0:30:25 Fokus på sult etter gode prestasjoner og vekst0:31:34 Kun 10% av kundemassen vår0:31:45 Konkurrenter i bankmarkedet - S-banken og DNB0:34:01 Bank-Norges fremtid og viktige trender i bankindustrien0:36:43 Bank-Norges mobilfokus og utfordringer med tradisjonelle nettbanker0:38:18 Fintech-aktører utfordrer det norske markedet0:39:26 Suksess avhengig av Sparerbanken Vest og toppledelsens forståelseProgramleder: Lucas Weldeghebriel, journalist og gründer i Shifter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

9/20/2023

Shifter

--Dette ville jeg gjort anderledes: Carl-Nicolai Wessmann om reisen til Spiff.

I dagens episode av Shifters podcast har vi besøk av Carl Nicolai Wessmann, medgründer av Spiff, et spareappselskap som startet i 2014. Han deler erfaringer fra sin reise; alt fra ting de lykkes med, og ting han i ettertid ville gjort anderledes. 0:00:10 Introduksjon av gjest Carl Nicolai Wessmann0:03:41 Partnerskap med Nordea Liv blir startskuddet for Spiff0:08:40 Design Thinking og testing av konsepter0:19:40 Etterpåklokskap og refleksjon over beslutninger underveis0:24:54 Utfordringer med norsk kultur og tech-startups0:28:04 Ansvar for å fremme norsk teknologi som global eksportvare0:31:20 Mindre kapitalgenerering fra norske tech-gründere0:32:54 Vektlegging av risiko og eksportbedrifter0:36:11 Gjør sparing morsomt og engasjerende i Spiff-appen0:39:35 Suksess med Sbanken avtale, men så kjøper DNB kjøper Sbanken0:42:29 Ensomheten som CEO og anbefaling om større gründer-team0:46:11 Frykten for å mislykkes og viktigheten av å prøve0:49:00 Hyllest til de som prøver og lærer på reisen0:51:45 Utfordringer med å gjøre ting på egen måte0:53:43 Utfordringer med å dele kontroll og investering i teamet0:57:30 Vilkårene må være til rette for suksess1:00:30 Hengt seg opp i ideen om suksess1:02:31 Oppsummering og råd for gründere.1:06:47 Ikke ta snarveier, ha tydelige verdier.(Sammendraget er generert av KI)Programleder: Lucas Weldeghebriel, journalist og gründer i Shifter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

8/29/2018

Shifter

DNB/Sbanken-Apple Pay, E-sport, Pepsi og Sodastream. Elon og Facebook.

I ukens episode:Pepsi kjøper seg ny distribusjonskanalFacebook ønsker tilgang til dine bank-dataSbanken inn i Apple Pay. DNB holder seg fortsatt utenfor.Esport eksplodererElon Musk på bristepunktetI studio:Salvador Baille, daglig leder i IntelisLucas Weldeghebriel, journalist og gründer av Shifter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

11/17/2021

Shifter

Motimate-gründerne: Dette har vi lært etter å ha bygget flere selskaper

Motimate er utdannings-plattformen som ble kjøpt av Kahoot tidligere i 2021. Gründerne Lars Petter Windelstad Kjos og Rolf Risnes, har fulgt hverandre i tykt og tynt i over 20 år, og har bygget en rekke selskaper. I denne episode deler de:Tema: Hvordan bootstrappe et selskap?Hva er viktig å tenke på?Viktigheten av kultur?Hvordan var prosessen med salget til Kahoot?Hvordan fungere bra med din medgründer?Hva er det som kjennetegner selskapene de har lykkes med?Programleder: Lucas Weldeghebriel, gründer og daglig leder i Shifter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

9/13/2018

Shifter

Revolut Bank til Norge, Apples nye lanseringer og Google Assistant på norsk.

Tema for ukens episode er:*Revolut Bank til Norge. Er dette banken alle banker frykter?*Apple lanserte nye produkter. Hvilken betydning har de egentlig?*Google Assitant på norsk. Vel? Vil det revolusjonere hjemmet?I studio:Mats Staugaard, daglig leder i KickbackSalvador Baille, daglig leder i IntelisLucas Weldeghebriel, journalist og gründer av Shifter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

9/5/2018

Shifter

Konsernsjefen i Sparebanken Vest mener de fleste banker gjør dette feil

Ukens gjest er konsernsjef i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpeseth, som i forrige uke sa de skulle lansere en ny mobilbank. Tema vi diskuterer:·       Hvorfor skal Sparebanken Vest bygge en ny, nasjonal mobilbank?·       Hva er verdiforslaget til banken?·       Hvorfor invester 25 millioner i oppstartsselskapet Folio·       Derfor har ikke Sparebanken Vest et "startup-fond"·       Hvordan ser Kjerpeseth på konkurransesituasjonen for bankene?·       Hva er den største trusselen?·       Hvorfor tror han vil Sparebanken Vest overleve?·       Hvorfor Vipps er viktig?·       Hvorfor holder bankene igjen med tanke på å la kundene deres bruke Apple Pay?·       Hvordan drive endringsledelse i en av Norges eldste banker·       Nøkkelen til effektiv endring i bedriften·       + Hvilke business-bøker har Kjerpeseth på nattbordet. I studio:Jan-Erik Kjerpeseth, konsernsjef i Sparebanken VestLucas Weldeghebriel, journalist og gründer i Shifter Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

6/16/2021

Shifter

Refleksjoner fra toppen i Rema 1000 og DNB

Ukens gjest, Trond Bentestuen, gikk nylig av stillingen som administrerende direktør i Rema 1000. Før det var han konserndirektør i DNB.I denne episoden deler han:Lærdommer fra karrierenHistorien om VippsDagligvaremarkedets utfordringerTre refleksjoner etter mange år som toppleder+ mye merProgramleder: Lucas Weldeghebriel, journalist og gründer i Shifter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer