8/9/2024

Lag din egen vin i Moss

Kjells Vinkjeller besøker Pennesi Vin i Moss hvor folk kan lage sin egen vin. Pennesi Vin importerer druer fra Italia og lar kunder lage vin fra september til flasking. De tilbyr både personlige og felles kurs, med priser fra 500 kroner per måned og opp. De har mange druesorter, inkludert Primitivo, Melo, Barbera og Cabernet Sauvignon, og tilbyr å lage hvitvin, rødvin, rosé og bobler. Kunden kan følge prosessen fra druene kommer til flasking og får en unik opplevelse. Dette er en flott mulighet for teambuilding og å lage vin med venner eller familie.

Transkript

Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Ikke det? Nei, men da holder vi det enkelt og gir oss her fordi vi liker enkelt. Fiken superenkelt regnskap. Se nå på TV2 Play Følg med! Hei og velkommen til en ny episode av Kjells Vinkjeller. Jeg befinner meg i Moss, verdens navle i Østfold. Det er kanskje største byen, hvem vet. Og her sitter Kristin. Hei, hei. Hei. Kristin jobber i Pennesi Vin. Og dere gjør noe som kanskje ikke er helt normalt. Eller vil du si det? For oss er det veldig normalt. Vi, som mange andre, er veldig glad i Italia. Ja. dessverre så er vi ikke bosatt der så vi bringer en liten del av vitaliteten til Norge og det er at vi importerer druer og gjør hele vindproduksjonen her i Moss Ja, og det er jo ikke så vanlig Det er ikke vanlig. Men hvordan, når startet du møtet her, og hvorfor? Vi motet druer i september. Da startet vi med kverning, og så følger vi alle de store stegene gjennom produksjonen gjennom året. Men hvilket år startet dette nå? Hvordan startet hele greia? Grunnlegger av firma, Luca Penesi, han startet i 2015, hovedsakelig med å lage vin til Horeca-bransjen, hotell og restauranter og vinmonopolet. I de senere årene har vi sett at privatpersoner har et stort engasjement innen vinproduksjon og har lyst til å være med og se hva som gjemmer seg bak en flaske med vin. Ja, og det er litt gøy, for dette er jo helt unikt. Folk og fe, lyttere om du vil, kan rett og slett lage sin egen vin i Moss. Her kan alle som er interessert, liker vinen. unge, middelt gamle, lager vin her hos oss. Gamlinger også? Absolutt. Jeg er jo så heldig at jeg lager jo vin her, og det er det kanskje noen som har fått med seg. Hvor jeg tønner meg pleier å si hver gang jeg kommer inn døra her, for den står og lagrer seg fint. Så jeg er med på et prosjekt, og folk kan jo egentlig bare melde seg på. Må de ha noen kunnskap her? Trenger ingen forkunnskaper. Det man trenger er å ha interesse for vin, og å vite om man liker det eller ikke. Vi går gjennom hva slags type druer man ønsker å ha i sin egen produksjon. Man kan velge om man vil ha sin produksjon på stålfat, eikefat, eller håndlagde leikrukker som Amphora. Når vi har blitt enige om kjøreplanen, så starter vi opp når runet kommer i september, og så skal vi gjennom kverning, pressing, omstikking, prøvesmaking, og så flasker vi med egen etikett til slutt. Så du kan få Casa del Sjel Gabriel-vin til slutt da? Absolutt. Jeg skal jo lage det neste som kalles en supertåtskanner, jeg har mye San Giovese og litt mer loppe minn. og det er en 2023-årgang, og den skal hete da Castello di Gabriele, for det er en sønn som heter Gabriele, og han er veldig glad i LeBron James som spiller basket, og 2023, da blir det litt sånn basket-vin på det. Men hvis de som lytter nå bare, dette er kult, hva koster det, og hvordan går det fra? Du, vi har nå fortsatt tre uker til med påmelding før vi mottar druer, så de kan ta kontakt med meg på kristinatpnessevin.no Så ser vi på hva slags type kurs. De kan ha et personlig kurs, hvor den personen sammen med sin gjeng eller alene har et eget fatt. Eller hvis man er alene og ønsker å være på en fellesgruppe, så har vi også felles kurs. Det koster alltid fra 500 kroner i måneden og oppover. Fordi at du trenger ikke å lage en helt tønne alene. Her kan man samarbeide litt. Man bør det, men man trenger ikke det. Ja, for en tønne er 300 flasker, da har du litt å drikke i også. Men det som er litt gøy, er jo at det er så mye forskjellig druvalg. Og hva er det dere egentlig har av druer? Å, det valget er stort. Vi har Primitivo, Melo, Barbera, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Det er mange, mange valg. San Giovese. San Giovese, absolutt. Hvitvin, rødvin, bobler. Bobler, rosé. Så man kan rett og slett lage alt. Og det som er så gøy, er at denne prosessen, for det har jeg jo, i og med at jeg har holdt på siden i fjor sammen med dere, den prosessen er så lærerik. Fordi at når man kommer her, når denne traileren kommer, og man skal ta og få druene ut, og da tar man med hele familien, sånn som man gjør i Italia, så er det utrolig viktig å smake på druene. Fordi at man smaker, altså smaker man på mel, og så, åh, den er kraftig, smaker man på Sangiovese, og den er mer fruktig, smaker man på Cabernet, som er mye tyngre vin igjen. Så plutselig allerede da, så får du lærdom av hvordan vinene kan ende opp. Det er det gøy. Absolutt. Det starter når lastebilen kommer, og når 20 tonn med druer tas ut av bilen, der smaker du på alle de forskjellige. Vi smaker selvfølgelig på... og vinen som blir lagd hver gang dere er her. Det som også er ganske kult er når dere er ferdige hos oss, det vil ta alt fra ett år til ett og talt, det kommer litt an på hvor lenge man selv ønsker å ha vin på stålfat eller eikefat, men det er en viktig prosess også når man kommer hjem, at man setter unna et sett med flasker, slik at man har de og kan følge prosessen og åpne opp flaskene etter ett, to, tre, fire, fem, seks, sju, åtte år fremover, som man har følt av fra drua kommer fra Italia. til denne ligger til lagring i x antall mål fremover. Men må man bo i Moss? Man må ikke bo i Moss. Du, vi har... Kursdeltakere som kommer fra Senja, som jeg tror kanskje er det. Nå har jeg noen fra Narvik, som er et par vinnklubber faktisk fra Narvik som skal nedover. Så her er det fra hele landet, men selvfølgelig mange fra Østlandet. Men alle er velkomne. Hvor ofte er man der? Vi starter opp i september, da starter vi med å kverne drunet. Pressing skal vi også gjennom, det gjøres cirka 30 dager etterpå. Så skal vi gjøre en omstiking etter jul, og så prøvesmaker vi hver andre måned frem til dere er fornøyd, og da avtaler vi flasking og tapping med egen etikett. Dette høres jo moro ut da. Jeg lover at dette er høstens kuleste prosjekt. Så hvis du er en, en vennekrets, kanskje firma? Absolutt, vi har også mange firmaer som er her for teambuilding, og det som er kult for dem også er jo, de har sommerfester, de har julebord, så mange av dem starter hvert julebord med å åpne en eller tre flasker fra den produksjonen som de hadde, og så følger de sammen utviklingen når de er ferdige her hos oss. Så kom deg til Moss. Det er ikke så ofte man kan si den setningen og mener det. Men kom deg til Moss. Ta kontakt med Pennesivien.no Ring Kristin. Hun er ikke snert, så hun kommer til å ta telefonen. Og så kan det hende at det blir vinmaker av deg også. Så rett og slett litt vinmakeri i Moss er dagens podcast. Så da ønsker jeg deg en flott dag videre, og lag litt vin da, det skal jeg gjøre. Så kanskje du kan få smake på min Castello di Gabriel 2023, hvis du kommer innom. Det skal vi holde. Ha det bra! Du, vi må vaske klær. Er strømmen billig nå? Sjøk appen. Nå lurer jeg på om vi strømmer i bruk på en dag, ja. Sjekk appen da, vel? Hvilken app? Fortum-appen. Fortum-appen gir deg oversikt og trygghet. Kanskje det er derfor vi er Nordens mest valgte.

Mentioned in the episode

Pennesi Vin 

En vingård i Moss som tilbyr kurs for å lage vin.

Moss 

Byen hvor Pennesi Vin ligger, og hvor podcasten ble spilt inn.

Casa del Sjel Gabriel-vin 

Navnet på vinen Kjell-Gabriel planlegger å lage.

Castello di Gabriele 

Navnet på en annen vin Kjell-Gabriel planlegger å lage. Navnet er inspirert av sønnen Gabriele og basketballspilleren LeBron James.

San Giovese 

En type druer som brukes til å lage vin.

Primitivo 

En type druer som brukes til å lage vin.

Melo 

En type druer som brukes til å lage vin.

Barbera 

En type druer som brukes til å lage vin.

Cabernet Franc 

En type druer som brukes til å lage vin.

Cabernet Sauvignon 

En type druer som brukes til å lage vin.

Horeca-bransjen 

Forkortelse for hotell, restaurant og catering.

Vinmonopolet 

Statslig monopol på salg av alkoholholdige drikkevarer i Norge.

LeBron James 

En kjent amerikansk basketballspiller.

Fortum 

Et energiselskap som tilbyr strøm.

Fortum-appen 

En app for å sjekke strømforbruket.

Italia 

Land som druene kommer fra og hvor vinproduksjonen inspireres fra.

Senja 

En øy i Nord-Norge.

Narvik 

En by i Nord-Norge.

Participants

Host

Kjell-Gabriel

Guest

Kristin

Sponsors

Fortum

Lignende

Lastar