For en nydelig vin

I en spontan episode av Kjells Vinkjeller, smaker Kjell-Gabriel en rødvin fra Burgund, Santenei. Han er begeistret over vinen, en Bachey-Legros Santenay 1er Cru Clos Rosset, og skryter av den deilige kirsebærduften, fløyelsmyke teksturen og den lange ettersmaken. Han mener at Pinot Noir-viner ofte blir undervurdert, men er en god vin når den er vellaget. Han anbefaler vinen til andemat og mener den er verdt prisen.

02:50

En entusiastisk omtale av en utsøkt vin som kombinerer komplekse smaker, til tross for dens kostnad.

06:32

I denne episoden diskuteres elegansen og kompleksiteten av Pinot Noir-vine, og hvorfor man må smake selv for å forstå.

Transkript

Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å sende faktura med fiken. Så vi gir oss her, fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Prøv gratis på fiken.no Velkommen til høstens store eventyr, Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetin. Det blir bål, svette og tårer. Og Vokteren, ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play. Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye tikketystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000 per PC? Men hvis du legger til en pluss diamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hvis du har plante på kontoret? 100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Herregud, dette var digg. Dette kan du glede deg til. Følg med! Hei, og hjertelig velkommen til en liten episode av Kjelds Vinkjeller. Dette ble en sånn spontan episode, fordi jeg åpna en flaske vin som jeg skulle teste. Og så ble jeg bare sånn, åh, dette var bare helt fantastisk digg, så jeg måtte bare finne frem mikrofonen og prate. Og her er jeg, jeg prater i vei. Vi er i et område, det er Rødvind jeg snakker om, vi er i Frankrike, vi er i Burgund, og der er det jo en hel hev av forskjellige kommuner nedover. Vi er i et område som jeg synes stort sett alltid, når jeg drikker vin derfra, så synes jeg det er ekstra bra. Vi snakker om kommunen Santenei. Santenei er en knøtt liten kommune som ligger i Bruggen. Det bor 800 mennesker her, kanskje 1000. Jeg har bare tall fra 2008, da var det 858. Så om de har ekspandert eller gått nedover, det vet jeg ikke. Men jeg synes de lager helt fantastisk kvinner. Når jeg fikk denne her i glasset, så bare tok jeg en til glasset opp i herre. og begynte å lukte på den, så bare, åh, herregud, for en vin, det er sånn, åh, dette er digg, og når du får vin som er sånn, så blir det bare helt, åh, du blir bare helt lamslått, og da ble jeg ivrig, og så tenkte jeg, dette her må jeg fortelle til folket, fordi at jeg er, jeg har jo ofte kritisert folk, burgun for det første, for at det er dyrt, og det dyrere blir det, så det kommer jeg fortsatt til å kritisere burgun for, men også for det at veldig mange av disse vinene synes jeg ikke smaker noe særlig, jeg synes de er ganske lette, men jeg fikk denne her først på nesa, skal lukke litt her. Så kommer det en deilig kirsebær, moten kirsebærduft opp, med noen krydder, kanskje litt lakriss og litt vanilje. Det har vært litt fat der, for i Esoterné virker det som at de bruker OK greit med brukte fat, og OK greit med nye fat, som gjør at det er litt svong på sakene, og det vil ikke jeg må drikke litt. Og når denne her kommer i munnen, Så er det en liten dans, og det synes jeg er så fantastisk deilig. Det er en liten dans inn i munnen som virkelig koser seg. Det er kirsebærfrukt selvfølgelig, litt hintet noe vanilje, men så er det en elegant, fløyelsmyk, deilig frukt her. som jeg syntes var helt fantastisk, så tenkte jeg at dette må du få vite om. Og dette her er en vin som er relativt ... Ja, den har kanskje vært på bolig en stund, men den er relativt ny. Det er ikke noe rimelig vin, og det er jo kritikken min. Til grunn av at det er blitt litt dyrt. Koster 420 kroner og 90 øre. Eller 419-420 kroner. Men den har ... En sånn opplevelsesgreie som du, det blir så deilig når du bare ser, åh, dette her var, dette var bare helt nydelig. Denne satanerappelasjonen har holdt på siden 1936, den begynner å bli ganske, ganske kjent. De har holdt på ganske lenge. Det er stort sett bare røvvinn de lager her, 85% røvvinn, og så resten er sjardene. Det er pin og nar sjardene, det er de to tingene de holder på med. Men de har denne deilige kirsebærfrukten som gjør at dette her bare blir elegant og fløyelsmykt og nydelig i munnen. Jeg har jo holdt en del foredrag og smakstester på Burgund, og jeg synes Burgund er kjempevrint. Fordi at du har alle disse forskjellige kommunene som ligger tett i tett, som er i og for seg ganske forskjellige, og du må inn på de forskjellige kommunene Du må liksom drikke deg gjennom Burgund for å i det hele tatt skjønne dette her. Og det er jo selvfølgelig kjempekrevende, men jeg har da nå, og nå har jeg smakt en del Burgundvinner, og Satterne er en av de områdene som jeg ofte tenker, åh, dette var bra. For jeg synes at de har litt mer fat, det er litt kraftigere vin, litt tydeligere vin, og så har de denne Deilige fløyelsfylden. Hvordan skal jeg forklare fløyelsmyk? Det er jo egentlig helt umulig. Du må nesten bare kjøpe og drikke det. Akkurat sånn som vi gjør på Altburgud. Jeg prøver liksom å forklare, og så forteller jeg egentlig bare at du må bare smake alt selv. Det er jo en veldig dårlig anbefaling. Men du har en rund, deilig munnfølelse som ligger der lenge. Pinot Noir er jo en ganske lett frukt. Når jeg lager denne episoden, så driver jeg og jobber som publikumsoppvarmer på fotballfesten på Kantra Skjære. og de har på VIP-avdelingen så har de to på hvitvin så har de da to burgundbiner det koster 12 kroner flaska og så tenkte jeg, men i alle dager hvorfor har de det her, fotballfesten og så sier han det at jo, men de som er på VIP-avdelingen de har hørt om burgund og gjerne Montrachet og da kjøper de det og da synes jeg at det er bra og så sier han det er jo ingenting som passer til menyen og så videre nei nei, det er ikke så farlig de skal bare kjøpe de navnene de er kjent for de driter om det passer eller ikke og det er egentlig trist Men fordi at på denne VIP-avdelingen så er det da jultalerken-varianter, og så er det litt burger og litt pølser og litt forskjellig. Dette her er jo andemat. Altså, pino og duck er noe som heter. Eller ducken pino, for den slags skyld. Men dette her til crispy duck, eller peking an, som du kan kalle det, det hadde vært helt himmelsk. For du har denne deilige frukten som bare ligger der og ligger der lenge, og så er det jo en mild, altså det er det som er problemet til Pinot Noir for mange, for at veldig mange synes at Pinot Noir blir veldig lett, og det smaker jo ikke så mye, det er jo veldig lett for at de vil ha disse tunge spanske vinene, så du bare drukker tung spansk vin og får en Pinot Noir, så vil du si at det smaker nesten ingenting, men Det har blitt sånn at alle som drikker mer og mer vin, og forsker mer og mer på vin, de ender opp med Pinot Noir som favorittruet stort sett hele hurfen. Meg som en av de. Og det er veldig deilig med tunge viner. Jeg elsker tunge spanske viner for all del. Men av og til så er det bare elegansen i en Pinot Noir når den er vellaget er kjempekult. Jeg hadde et vinkurs i Drammen her for noen uker siden seks Pinot Noirer fra hele verden og folk kjente forskjellen på Pinot Noir så bare sånn åh når du først kjenner en god Pinot Noir da og skjønner hva du vil ha i en Pinot Noir så er det helt nydelig. Og dette her synes jeg var noe av det bedre jeg har drukket på lenge. Problemet med dette er jo navn, det er jo dritlemt. Bachelet-Legraud, Santanei, Bachelet-Legraud er produsenten, Santanei er området. Premier Cru betyr at det er nest høyest, Gran Cru, Premier Cru. Det er nummer to på rangstikken. Clos Rosso, Vilvin er da hele navnet. 420 kroner. Jeg er ikke inne på at det er enstepol, dette er bestillingsvin. For dette her er vel egentlig ikke så... Hvis du er veldig glad i bryen, så har du kanskje hørt om det. Det er en liten produsent som jeg synes lagde bare en helt fantastisk, nydelig vin. Så hvis du har lyst til å ta det rå, du kjøper en vin til 420 kroner. så bør du prøve denne bacherelle grå som tar ned premier kryklosser, og så vil vi, åh, skal jeg jo kunne fransk, ha stapper av gårde. Jeg skjønner at noen synes det er litt dyrt, og hvis du er veldig glad i Amarone, så vil du kanskje synes den er litt enkel. Men dette her, med crispy duck, kjøp en sånn Jakobs crispy duck i frysen på butikken, Og så har du denne til. Kjøp to flasker, for du kommer til å bli så forelsket i denne vinen på første, så du må faktisk ha en til. Jeg er helt sikker på at du kommer til å få en fantastisk vinoppløvelse. Ta med en du er glad i. Ta med naboen. Ta med en du kjøper tre, kanskje fire. Så et ekstra vennepar. Da blir det plutselig seks. Men også videre. Ta deg råtere. Du kommer ikke til å angre. Dette her var rett og slett bare digg. Så da skal jeg drikke opp denne flasken helt for meg selv. Helt alene. Uten noen andre. Og så får du bare nyte livet og tenke på at herregud så mye deilig vin det er der ute som vi kan kose oss med. Og hvor godt vin kan være. Skål. Takk for oppmerksomheten. Og takk for at jeg får lov å fortelle dette til deg. Jeg er veldig, veldig fornøyd for at jeg bare får lov å gjøre det. Og jeg er ydmyk for at jeg også får lov å gjøre det. Så takk for nå, og så skal jeg kose meg med denne vinen der, helt for meg selv i store, deilige fyldige glass salt og glass her i dag mye nydelig, takk takk, takk Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i ticketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kaller seg til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit! Greit, så finnes det bedre følelser enn å løse en ticket? Ja. Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Med Svea på laget er det enklere og raskere å lykkes. Få bedre likviditet, friskmelde økonomien eller samle dine lån. Svea. Vi heier på mennesker og bedrifter i endring og skaper finansielt handlingsrom. Du, vi må ha oss i klær. Er strømmen billig nå? Sjekk appen. Jeg lurer på om vi strømmer i bruk på en dag, ja. Sjekk appen da, vel? Hvilken app? Fortum-appen. Fortum-appen gir deg oversikt og trygghet. Kanskje det er derfor vi er Nordens mest valgte.

Mentioned in the episode

Bachey-Legros Santenay 1er Cru Clos Rosset 

En rødvin fra Burgund, Santenei, som Kjell-Gabriel smaker på i episoden

Burgund 

En region i Frankrike kjent for sin rødvin

Santenei 

En kommune i Burgund, kjent for sin rødvin

Pinot Noir 

En druesort som brukes i rødvin, kjent for sin lette smak og eleganse

Crispy Duck 

En type andemat som Kjell-Gabriel anbefaler vinen til

Peking An 

En annen type andemat som Kjell-Gabriel anbefaler vinen til

Participants

Host

Kjell-Gabriel

Sponsors

Fiken

Vokteren

Pure Service

Svea

Fortum

Lignende

Lastar