Du, vi må skal klare.
Da er det klart igjen. Snart er det tredje torsdag i november. Hva betyr det egentlig? Jo, Borsløn-nivå! Borsløn-nivå
Hjertelig velkommen til en ny episode av Kjells vinkjeller. Nå har jeg vært så heldig i førredag og smakt meg gjennom 6 og 60 borstelige nivåviner, sånn at du skal få lov å slippe.
Du synes kanskje det høres moro ut? Jo da, det er jo gøy, jeg er jo veldig interessert i Finn, men det var også fryktelig mye dårlig. Så nå skal jeg på en måte fortelle deg hva du bør tenke på hvis du er på dette borsløy-kjøret, og hva du i hvert fall burde holde deg unna.
Det er et par-tre stykker der som var ordentlig krise. Men aller først, hva er Borselé-nivå? Jo, det er årets ferskvinn fra Burgund i området Borselé. Så lager de vin som de høstet vel i september, og så bare presser de og gjærer de, og så fort det er ferdig, så kaster de det ut på flaske, og så selger de det egentlig. Så var det ment som en sånn der lokal høstfest, som har gått litt av hengselene. Fordi at først så var det en lokal greie,
Og så begynte de å ha sånn «Å, den festen høres kul ut, kan vi ha den i Paris?» Og så begynte de med sånne konkurranser, hvordan å få den fortest til Paris på en kul måte. Det ble brukt luftballong, det ble brukt tandemsykler og utkledning og heivålgård. De lagde en sånn gipp på ut av det.
Og så satt folk på bistroer i Paris og ventet på denne ferske vinen, og så hadde de en fest. Og så var det over. Dette er ikke noe du har tenkt å verken lagre eller drikke over lang tid. Selv om folk mener at...
hvis de ligger et år, så blir den faktisk bedre, og det er faktisk litt sant til det. Men poenget her er at her er det bare åpne flasker, drikke på, sørle, le, kose seg og ha det gøy. Og så, dette var liksom på etter 2. verdenskrig, var det liksom de begynte inn til Paris, og så fant de ut at dette var gøy. Hvor kan vi ta det videre? Jo, hva med Concorde til New York? Og da satt de på...
bistroer i New York og ventet på disse flaskene det var jappetid, nå er vi på 80-tallet og da skulle du liksom gjøre en stor greie og da var det, dette var også en sånn stor greie i Norge og visst nok så er det en del restauranter som fortsatt driver på med det, jeg tror Brasserie France og det er et veldig bra restaurant skal ha dette her
som er da 21. november, er da dagen. Jeg har ikke sett noen sånn reklam for det, men jeg mener at de er fortsatt på Borslønivåfest, og en del andre brasserier i Oslo. Litt usikkert på hvordan det står til i andre byer,
om Bergen og Stavanger Trondheim, Egersund for eksempel er kanskje ikke så mye Egersund det hadde vært gøy om det var sånn der borslefest i Egersund da skulle jeg nesten vurdert å ta turen for Egersund har mer å by på det er jo fayansebyen for dere som er interessert i slikt, men uansett
Så ble det en sånn hippo rundt om i hele verden at folk lagde en sånn borslefest, og det er jeg kjempe for. Jeg synes det er supergøy. Det er rett og slett en morsom greie, og jeg liker at folk leker med ferskvin, for dette er ikke noe seriøse greier, det er bare rett og slett underholdning, glede, og det er fruktig og syrlig og ferskt veldig mye av disse vinene.
Og i år så kommer det da 66 forskjellige varianter. En rosé, jeg synes det var veldig rart, bare sånn, å, kom en rosé-variant, det skal jeg lage borselgjenivå på. Kanskje fordi han ble såpass svak at han fant det kanskje lettere å lage rosé. Også noen magnumflasker også. Totalt så kommer det, hør på dette her, 53 418 flasker til Norge. 53 418 flasker.
som da skal konsumeres, og dette her er da, de forskjellige polene har tatt sine bestillinger om hva de har lyst på, og det er jo litt artig, fordi at polene har ikke smakt disse vinene enda, det er bare hovedkontoret og vi vinsjournalister som har vært igjennom dette her, og det var, altså det er syrlig og friskt, av og til litt for syrlig, av og til smaker det ingenting, par var helt grusomme, men
Og da skal jeg nevne de først, bare bli ferdig med det. I will always love you, Sofia. Hallo! Vi i Alente har noen raske spørsmål til deg. Liker du å se gode filmer og serier? Føler du noen ganger at du har sett alt? Drømmer du om å kunne veksle fritt mellom ulike streamingtjenester? Bytt til fleksibel TV og streaming med Alente, og varier dine streamingtjenester hver måned. Litt godt etter nå. I natt drømte jeg at jeg spiste verdens største marshmallow.
Da jeg våknet, var puta borte. Der fikk du kjule til verdens aller verste vitser av Marius Horn Molaug. Fortsettelsen kan du strømme når du vil, kun hos Fabel. Kom i gang på fabel.no og prøv gratis i fire uker.
Fabel, litt til oss.
Det er da Julien Sunier Bouchelet-nivå. Hold deg langt unna. Det var så vondt og smakte helt jævlig. Også da Romain Jambon Bouchelet-nivå. Heldigvis 259 og 219 kroner. Og Rottiers Bouchelet Village-nivå. De kan dere bare ta lang fart og holde dere griselangt unna.
Det som var litt gøy er at her noen av de dyreste borslene kostet jo nesten over 300 kroner. Det er det ikke verdt. Men veldig mange av de som jeg synes var best, var de som var av den rimelige sorten. For eksempel Terra Iconia borslenivå til 180 kroner. Synes jeg var kjempefin. Også da Le Tre Madonné borsolet village nivå til 189 kroner.
og belerborslet nivå animal til 198 kroner. Og så er det noen som er litt over 200 kroner også. Men det som er det interessante her, er jo det at når de lager ferskvinn, så er jo frukten det du vil ha. Du vil ha en frukt som er god, må ikke bli for surt. Ofte har man sånn, åh, her var det surt.
I år så var det egentlig, vi ble enige, vi satt jo en hel haug med journalister der, Ingevild Henfjord der, Ove som skriver i BA i Bergen, han satt fly over, Tom Amrati og Karl og jeg som jobber i Nettavisen sammen satt der, og dette er liksom den smaking som regel så prater ikke vi så mye sammen på smakingen, for vi har jo opp for egne oppfatninger, men dette er den smakingen som vi bare ønsker.
Altså vi har det litt gøy vi også, og så bare vi sier når det er grusomt, bare å fy til katta, eller vi sier når det er bra. Så her er det på en måte litt sånn, oi det var bedre enn i fjor, og hvordan var det i forrige fjor? For det som det ikke var så mye av som jeg var egentlig glad for, er at veldig mange av og til, hvis det blir litt for varmt på slutten av innhøstningen, så får det litt sånn banansmak.
Det var nesten ikke noe banan, og det synes jeg er fint. Dog så var det kanskje litt mye syre, så jeg lette hele tiden etter de fruktigste av de som hadde best frukt, og så måtte det bare passe seg at det ikke ble for mye saft. Du skjønner, ikke sant? Så dette er balansepunktet, så det var der vi endte opp. Så da ser jeg her på notaten mine at jeg har gitt av 66, så har jeg gitt...
ti stykker toppkarakter, eller si det var de ti stykker jeg synes var bra, eller så hvis vi da har en terning av seks på de da, for jeg setter alltid seks, det er ikke terning av seks, det er kanskje en firer.
Men jeg setter terningkvart 6 til mine notater som jeg skal huske at ok, dette er en vin jeg har lyst til å gjøre noe på. Neste hakk er jo da ned på 4 og 3, og da snakker vi i Thor, og de jeg nevnte som dere må holde dere langt unna, der er det 0-0-0.
Men jeg synes det er en morsom greie. Her er det allokasjoner slik at Pole har bestilt inn av de forskjellige produsentene uten at de vet hva de får. Ja, jeg bestemmer fra den og den og den, så de har hørt om produsentene, altså de forskjellige Polene. Jeg snakket med en
en importør som har to eller tre av disse vinene, og de hadde da fått tatt inn en bestilling, for hun sier sånn at vi tar inn en bestilling på det Polen vil ha, og vi tar ikke inn en en flaske ekstra, for dette her er det de sier de skal selge, og vi vil ikke brenne inne med dette her. Så her går alt ut på polene, og blir stående på gulvet i de forskjellige vinmonopolene rundt om, og så selger de det tomt, og når det er tomt, så er det tomt.
Så de hadde fått cirka 5000 flasker i bestilling på den borselenene de har. Det er fordi det er et ganske kjent hus.
Nå skal ikke jeg nevne noe om dette, for jeg synes det var helt greit. Det var ikke en av mine toppvinner i år, men jeg vet det. For to år siden så synes jeg det var veldig god. Så her forandrer det seg veldig viktig. Så det er veldig gambling av pole, og det er selvfølgelig noen som har bestilt inn de vinnene jeg synes var grusomme og æsj også. Så når du går på pole og ser denne haven som står der på torsdag, hvis du drar nå på torsdag, eller hvis du hører dette etter jævnsonen, så kommer du inn på et pole.
så kjøp et par forskjellige. Her kan du bo med, så kjøp tre-fire stykker av forskjellige typer. Ikke kjøp flere av samme. Prøv det heller frem. Lek litt, ha det litt gøy. Åpne noen flasker. Lek med naboene, familien din, venner. Ha det rett og slett gøy. Dette er litt useriøst og litt morsomt. Det er ikke ment som høykvalitet, så her har dere mulighet til å virkelig ha det gøy.
Og det synes jeg det skal. Jeg har jo en egen hashtag, Playwoodwine. Dette er Playwoodwine. Borsolet-nivå er charmerende, men ikke alltid dritbra. Jeg har skrevet et par av disse i kommentarfeltet her. Jeg orker ikke å skrive altid. Og så har jeg tenkt å legge ut hvertfall et bilde med syv av de på Facebook-gruppa mi, Wien. Kanskje den er faktisk lagt ut når denne episoden kommer ut, for det må nå sendes til.
produsent, og så videre, og så videre, og så videre, så kanskje vi at de kommer samtidig. Så vet dere det. I hvert fall rett før så har jeg tenkt å legge ut de syv, så vet dere hva dere kan se etter. Og kanskje da flaks, så får du tak i dem på ditt pool. Hvis ikke, så må du på poolvandring. Pool til pool, det er alltid gøy. Med det, takk for oppmerksomheten. Borslønnivå, moro. Ikke alltid godt, men moro. Og vin, moro. Stort sett godt, men moro. Og ønsker deg en riktig fin dag, og ha det gøy.
Altså, livet er til for å lekes. Og si fra hvis du vil leke med meg, så skal jeg komme og leke med deg. Ha det bra!
Og så været. Agder og Nasira, Lindesnes, pent, svak bris, 13 grader, dalstråk og en av... Nei! Vent litt, hold på meg! Hva er det? Vi er på lufta her. Hold kjeft! Det blir drittvær! Nå leser du at det som står her, tydelig og nøye. Kids in Crime 2, ser nå på TV2 Play. Ja, helt riktig!
Kanskje det er derfor vi er Nordens mest valgte?