Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å sende faktura med fiken. Så vi gir oss her, fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Prøv gratis på fiken.no
Velkommen til høstens store eventyr, Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetin. Det blir bål, svette og tårer. Og Vokteren, ja, han ser alt.
Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utålige mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play. I dag skal vi være litt supere i Toskana. Følg med! Hei og hjertelig velkommen til dagens episode av Kjell's vinkjeller. Håper at alt står bra til og at stemningen er på topp og så videre. Det er jo sommer, selv om det ikke alltid virker sånn akkurat når jeg
lager denne episoden her, så åpner timmelen seg litt her på utsiden, så hvis du hører litt sånn regn i det fjerne, så er det da Rosa faktisk akkurat nå, det måtte faktisk vente litt, for jeg synes du bråkte for mye. Ikke det at jeg tror at du hadde brytt deg alt for mye om det, men det er jo greit at du får ha det og konsentrere deg. Og den vakre, vakre røsten min,
Og drøm deg bort for enn du er. Hvis du kjører bil, ikke lukke øynene. Bare så det er sagt. Vi skal til Toskana, og vi skal til det som ofte kalles en supertoskaner. Vi er i Bolgri i Toskana, og når man snakker om supertoskanere, så er det... Jeg vet ikke hvem som kommer med uttrykket først, men jeg føler at det kom på 70-tallet. Jeg kan høre at det kom før...
før eller etter det også, men si da at det kom en gang. Og så var det at det var veldig mange som handlet om at Toskana skal være San Gervais og så videre. Og det er jo den lokale druen som har vært der helt siden de truskerne. Men så begynte det å komme, spesielt på 70-tallet, så begynte det å komme en del internasjonale druer, og de kom over hele Nord-Italia. De nappa opp det de hadde, og så vil de prate til «international grapes».
Og da var det veldig mange som mente at dette her var jo veldig flott vin. Men det falt jo ikke inn under Chianti eller Brunello eller alle disse områdene de har der. De fant liksom ikke plassen sin der. Så da lagde de uttrykket Subdor skanere. Og det er da viner lagd på internasjonal drur. Enten så har de med Sangiovese og internasjonal drur. Ellers så kan det bare være internasjonal drur. Og så er det
Dette er et veldig løst uttrykk, så det gjelder jo ikke alle viner. Og hvis du kaller det Supertoscana, så er det noen som synes det er kult, og noen som synes det er ikke kult, og så videre. Det er liksom ikke noe... Det er ikke noen regler her. Her kan hvem som helst kalle hva som helst Supertoscana, så lenge det er noe internasjonalt rød å komme fra Toscana. Og det åpner jo for mye tolkning. Og er det noe som er de glade i Italia, så er det...
Er det tolkning som det. Vi i dagens vin som heter Puglio al tesoro mediterra 2019 til en skarpe pris av 245 kroner. Her er det da 30% cabernet sauvignon, 30% merlot og 40% syre aft.
Dette er en produsent som, altså de har ikke vært så sinnssykt lenge i Toskana, disse folka her. Jeg tror de kjøpte denne her gården i 2002.
Og dette her ligger da vegg i vegg med Ornelia, jeg er veldig dårlig på å si Ornelia-familien, eller Ornelia-gården, som er en av de mest kjente supertosskene ved gården der nede. Men de som kjøpte den var Allegrin-familien, og Allegrin-familien er en familie som har lagd vin i Veneto i cirka 400 år. Så disse her, altså det de kan, er å lage vin.
Men så har det begynt å bli stor allegrine, ganske store produsenter. Og så begynner det jo når de blir store og rike, så må de ekspandere. Er det ikke det Raga Rokkers som sang «Ekspander eller dø?» Og de gikk for ekspansjon, og de er ikke døde. Så da gikk det for seg ganske fint. Så her er det da allegrinefamilien som har tatt seg en litt av tur, litt sørover opp på den andre siden av landet. Jeg har lyst til å drikke litt, så her må vi ha litt glas.
Deilig, deilig, deilig. Jeg vet at jeg møter faktisk, jeg må bare si her om dagen, på butikken, lokalbutikken min og på Kiwi, som jeg handler. Verdens hyggeligste Kiwi-butikk på Fusdal, hvis dere som er to der. Der var jeg på vei ut, og så kommer det mannen min, Ragnars Nikosepan, og han bare «Åh, så flink og hyggelig podcaster du er», sa han. Da sier jeg «Tusen takk, det synes jeg var veldig hyggelig».
Så gikk jo han videre. Jeg tenkte vi kunne jo slått av en prat, men jeg var litt kjapp i hans. Men det var hvertfall veldig hyggelig å høre. Det som er så deilig når disse internasjonale druene får lov å kose seg, og det er veldig mange som ligger i Bolgerøy distrikt, så får de denne mørke, mørke frukten som
ligger som en sånn der tung, kraftig bærpreg i moreller og mørke kisjebær og litt skogsbær og alt som er mørkt og kraftig. Og dette her er jo familien som kommer fra Toskana-land, nei, Ventoland, og de liker jo, altså Amoraner i Pasovaldet der, er jo også veldig tunge viner på Rondinella og alle disse drunene der oppe.
Så de liker denne kraftige, tydelige frukten. Og det er veldig mange som, altså trendene nå i siste året er at alt skal være syrlig og friskt og naturlig og på ståltank og være lett og du skal liksom kjenne bærfrukten mellom tærne og tennene, og tærne også sikkert for en sørskild. Men jeg tror de fleste nordmenn
Nå går jeg ut litt etter hva fatten liker. Og mine venner, at de liker dette her mye bedre enn den der moderne, hippetrendige, friske kirsebeifrukten. De vil ha den tung, og de vil ha den kraftig. Å, da må jeg drikke litt snart da. Og moden. Med en herlig, mørk frukt. Det kommer liksom litt sånn tobakk og...
kanskje litt lakrisa, så kommer man litt som fatpreg fra fatet, så må man gi en litt sånn vaniljefrukt. Kanskje litt sånn kompottpreget, at du kjenner at det er så godt modent at det nesten, det er ikke syltetøysøtt, men du kjenner at her kan det bli en kraftig litt sånn kompottpreg. Ikke syltesøtt, men litt kompottpreg uten problemer. Nå tar vi litt slutt til det.
Og det er denne frukten som sitter igjen når du er ferdig også. Moden, tung og kraftig. Med litt sånn kryddertone på seg. Det er deilig. Kjempedeilig vin til 245. Da stiller jeg meg sånn, ja, hvordan er folk på det? Fordi at nå har prisene gått opp på alt. Skal man da spare på vin, blir det 245.
For billig, for dyrt, altså hvor er vi? Denne her vinen er ikke på den eneste pol, så hvis denne begynner å ryke ut av hyllene,
så er det fordi at jeg har drevet og boblet litt om det nå. For jeg tror ikke det er noen andre journalister som har tatt den for seg. Så det har vært gøy. Så da anbefaler jeg, kjøp en pall av gangen. Neida, trenger ikke det. Kjøp et par trebiner, så det synes litt. Og så vet jeg at det er veldig gøy. Mange har jo veldig godt forhold til vinmonopol-ansatte, og går kanskje til fastepersonen. Finn deg en fasteperson, det er veldig fint. Og hvis du sier, ja, jeg fikk den anbefalt, og den skal være sånn og sånn,
Så tenker de, kanskje vi skal prøve denne i butikken vår. Og så kan det hende at de tar inn denne hylla, og at du får dine favoritter også i hylla. Det er veldig glede. Det er noen minnepål som er veldig flinke til å lytte til publikum, og så er det noen minnepål som er veldig flinke til å lytte til seg selv. Og så kan du bestemme selv hva som er best. Men vi tar et slag for Poggio al Tesoro Mediterra 2019.
Jeg tror den også finnes i Magnum. Jeg er litt usikker på. Jeg tror den finnes i Magnum. 245 kroner. Ikke i Magnum, men i vanlig. Og med det så ønsker jeg deg en fin dag videre. Nå er det sommer. Og denne her passer perfekt til litt fett kjøtt på grill. Og jeg vet at hvis du er dame og vi skal ikke ha fett kjøtt på grill, det er en deilig smak i det fettet, er det ikke det? Åh, du trenger ikke å ta det største fettstykket da, men ta et eller annet som har litt fett.
Litt fetteste. Jeg tror faktisk den kan funke veldig bra til en skikkelig ekte burger også. Bare ikke alt så mye barbecue på den. Burger, ost, dressing, salat og en suppe til oss kaner. Blir sommer av det. Takk for oppmerksomheten. Ha en fin dag. Jeg heter Kjell Gabriel Henriks. Tusen takk for at jeg får lov å spre ved innledet. Takk skal du ha.