11/12/2024

Mette Kalager | Kreft, Overdiagnostisering, Screening, Frykt, Medikalisering, Biomakt, Pulsklokkene

I denne episoden av Wolfgang Wee Uncut diskuterer Wolfgang Wee og Mette Kalager overdiagnostisering innenfor helseverdenen. De drøfter screeningprogram for brystkreft og prostatakreft, og utfordrer den vanlige oppfatningen om at tidlig diagnostisering alltid er bedre. De berører også medikalisering, biomakt og hvordan økonomiske insentiver kan påvirke helsevesenet.

03:16

Tidlig diagnostisering av kreft kan redde liv, men screening kan også føre til overdiagnostikk og unødvendige behandlinger.

07:59

Tidlig kreftscreening kan føre til overdiagnostisering, og effektiv behandling er avgjørende for å forbedre overlevelsesratene.

15:16

Podcasten diskuterer overdiagnostikk og medikalisering i screeningprogrammer for kreft, og hvordan dette påvirker både kvinner og menn.

24:24

Forekomsten av prostatakreft kan håndteres med "watchful waiting", noe som utfordrer tradisjonelle behandlingsmetoder og relaterte usikkerheter.

32:53

Helsevesenet kan føre til unødvendige undersøkelser og angst, da vi ofte ikke stoler på kroppens signaler lenger.

Transkript

Dette er jo et veldig spennende og stort tema, men er det også et tabu innenfor helseverden, dette med overdiagnostisering? Ja, vi står på den. For det er jo da, vi skal komme inn på definisjonen av alt dette her, men er dette et tabuområde, eller er det et område som er velkjent innenfor helseverden?

28.600 s
00:00:00

medisinen og matleger? Nei, det er ikke noe tabu område. Snarere tvert imot, det er nok noe som, det er på en måte nytt i medisin, men det er klart det avhenger av hvordan du definerer nytt. Vi har hatt fokus på det i medisin siden 2010, 13, 15, rundt der.

26.600 s
00:00:29

Og det finnes jo ulike sånne kampanjer som legeforeninger og organisasjoner har. Så i Norge så har vi noe som heter kloke valg, og det går blant annet ut på at vi skal ikke drive med for mye av ting.

17.080 s
00:00:56

Og overdiagnostikk er en del av den pakka. Fordi det er å produsere pasienter som egentlig kanskje ikke burde være pasienter. Eller det kan gå på for eksempel at man ikke tar unødvendige rønkenbilder eller MR-bilder eller sånn type diagnostikk. Eller det kan være at vi rett og slett i stedet for å

22.280 s
00:01:13

at vi lener oss tilbake og tar alt for mange blodprøver, for eksempel, som jo også er et spørsmål om ressurser, men også et spørsmål om hvilken nytte har det for individet, pasienten som jeg som lege har foran meg. Så dette er ikke noe kontroversielt eller noe som er vanskelig å snakke om. Også kan det være at man er ...

24.020 s
00:01:35

kan ha akademiske debatter om hva er den riktige definisjonen, hvordan er det vi skal studere det, og sånne type ting. Men det er detaljer egentlig i det store bildet. For meg da, fra mitt stålsted, så virker det som at det er en sånn bekymrings...

21.360 s
00:01:59

industri nesten, og en bekymringstrend på at alle driver og sjekker seg nå for de minste ting. Og så har vi den her som gjerne mannen har blitt beskyldt for å være for dårlig. Kvinnen i heimen sier, nå må du komme og sjekke deg. Det er bedre å sjekke seg en gang for mye enn for lite. Og det er så alle jeg hører som er unge og gamle som tar sånne helsesjekker, sånn fullstendig helsesjekk,

26.760 s
00:02:21

et par ganger i ti år eller noe sånt, sier det samme. Bedre å sjekke seg en gang for mye enn for lite. Men er det sant? Nei, det er ikke det. Nei, det er ikke det. Og det har man jo faktisk også forskning på, hvor man har sett på effekten av sånne helsesjekker, og den er lik null. Det har ingen effekt. Den eneste effekten den kan synes å ha, er at folk i øyeblikket blir roligere.

27.260 s
00:02:48

før de blir mer urolig igjen. For de lurer på om det er noe annet gærent. Men kan man ikke finne type kreft da? Og type alvorlige ting som feiler? Jo, man kan finne alvorlige type kreft, man kan finne bagateller, man kan finne mange ting som gjør at du ...

17.560 s
00:03:16

blir unødvendig pasient. Og så går vi tilbake til det store, noe som er vanskelig å forklare. Fordi vi har innebygd i oss at jo tidligere, jo bedre. Men da er jo spørsmålet, er det sant? For eksempel, er det sant at

20.300 s
00:03:34

at å diagnostisere kreft tidlig er bedre enn å diagnostisere kreft sent. Og det enkle svaret på det er ja, på en måte er det det. Fordi når du diagnostiserer noe tidligere, så ser vi at kreft som er ikke så langt kommet har bedre prognoser, og med prognoser mener jeg at man lever lenger, enn når man diagnostiserer det sent. Men da blir spørsmålet, fordi

29.280 s
00:03:55

Vi har forsket på hvordan det er når man for eksempel starter med screening. Skrining, vet du hva det er? Eller skal jeg forklare det? Vi tar alle tingene bare som forklarer det nøye, sånn at alle henger med her. Så begynn med screening, ja. Screening, det betyr å sile.

19.120 s
00:04:25

Alle skjønner jo det, du holder en stor sil, og så skal du sitte igjen med gullklumpen eller hva det nå er. Så se for oss det. Så det betyr rett og slett, da tar vi befolkningen, og det kan være basert på alder, på kjønn, det kan være utvalgskriterier, eller det kan være hele befolkningen, hvor vi putter opp i en sil, og så rister vi på den, og så tar vi ut de gullklumpene, eller vi tar ut noen som vi da tenker at de har behov for en eller annen undersøkelse videre.

26.880 s
00:04:45

Så det er en siling av folk, rett og slett. For eksempel har vi det på brystkreft, og vi har det på prostatakreft, hvor vi har drevet gode studier, altså randomiserte studier, for å undersøke effekten av å oppdage noe tidlig, både når det gjelder brystkreft og når det gjelder prostatakreft. Resultatet av de studiene er at

27.580 s
00:05:12

Litt overraskende. Fordi det vi ser er at for brystkreft så reduserer du dødeligheten av brystkreft noe. Sånn at ja, ok, det er ikke så mange som dør av brystkreft som går til screening sammenlengt med de som ikke går. Men det er ingen forskjell i dødelighet. Ja, nå vil jeg at du skal få sånne store øyne, for det er jo litt rart, ikke sant? For du kunne jo tenkt deg, ok, hvis ikke du dør av brystkreft, så må det jo bety at du lever lenger, det vil si at den totale dødeligheten blir mindre. Det ser vi ikke.

32.000 s
00:05:40

Så om det er fordi man da dør av noe annet omtrent på samme tid, eller hva det skyldes, det er vanskelig å vite.

6.860 s
00:06:12

Sånn sett kan du si at brystkreftskrining reduserer dødelighet av brystkreft, men ikke av andre. Ikke av død, altså du lever ikke lenger. Og så har du en kostnad, og den kostnaden handler om overdiagnostikk. Det er andre kostnader også, men det er særlig kostnaden av overdiagnostikk som er byrden, ulempen ved skrining.

23.380 s
00:06:20

Og da kan jeg jo forklare deg hva overdiagnostikk er. Og overdiagnostikk, det er at man finner i dette tilfellet brystkreft som man, når man ikke gikk til screening, ikke hadde funnet, og som man aldri ville dødda. Altså det er at man finner kreft som ikke vil gi symptomer eller ført til den personens død. Mhm.

24.060 s
00:06:44

Da kan du si at da finner du unødvendig brystkreft, og det er jo en contradiction in terms. De aller fleste mennesker får ikke det til å henge sammen, og det forstår jeg. Fordi jeg synes også dette var veldig vanskelig når jeg begynte å forstå hva det var veldig tidlig. Prisen på brystkreftsskrining er overdiagnostikk.

20.320 s
00:07:09

Nemnt i episoden

Overdiagnostisering 

Et sentralt tema i episoden, diskutert i forhold til screeningprogrammer og deres effekt på pasienters liv og helsevesenets ressurser.

Mette Kalager 

Lege og professor ved Oslo Universitetssykehus og Universitetet i Oslo, gjest i podcasten.

Wolfgang Wee 

Programleder i podcasten.

Oslo Universitetssykehus 

Mette Kalagers arbeidssted, nevnt i introduksjonen.

Universitetet i Oslo 

Mette Kalagers arbeidssted, nevnt i introduksjonen.

Mammografiprogrammet 

Nevnt som et eksempel på et screeningprogram som har vært forskningsfokus.

Brystkreft 

Diskutert i sammenheng med screening og overdiagnostisering.

Prostatakreft 

Diskutert i sammenheng med screening og overdiagnostisering.

Kloke valg 

Et norsk initiativ som fokuserer på å unngå overbehandling og overdiagnostikk.

Screening 

En metode for å oppdage sykdommer tidlig, diskutert i forhold til både fordeler og ulemper.

Medikalisering 

Begrepet diskuteres i forhold til overbehandling og behovet for å revurdere dagens praksis.

Biomakt 

Et begrep som diskuteres i forhold til maktstrukturer innenfor helsevesenet.

ChatGPT 

Et AI-verktøy som ble brukt av Mette Kalager for research før podcasten.

Livmorhalskreft 

Nevnt som et eksempel på kreft der screening kan ha en preventiv effekt.

Tyktarmskreft 

Nevnt som et eksempel på kreft der screening kan ha en preventiv effekt.

HUNT-studien 

Nevnt som kilde for informasjon om risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer.

Folkehelseinstituttet 

Nevnt som en aktør som driver store screeningprogrammer.

Iatrogenikk 

Begrepet brukes for å beskrive skader forårsaket av medisinsk behandling.

Torkel Færø 

Nevnt i sammenheng med pulsklokker og helseoptimalisering.

Apple Watch 

Nevnt som et eksempel på en pulsklokke som monitorerer søvn og hjertefrekvens.

Kamala Harris 

Nevnt i en kort diskusjon om Taylor Swifts politiske engasjement.

Taylor Swift 

Nevnt i en samtale om musikk og politisk engasjement.

Comfyboss 

Sponsor for podcasten.

Aklima 

Et merke av undertøy nevnt av Mette Kalager.

Deltakarar

Guest

Mette Kalager

Host

Wolfgang Wee

Sponsorar

Comfyboss

Lignende

Lastar