4/22/2024
#149. Sprøytemidler, lytterspørsmål, barnemat, oljer og guilty pleasures. Med ernæringsbiolog Marit Kolby.
Næringsbiolog Marit Kolby diskuterer unngåelse av sprøytemidler og viktigheten av variert kosthold for helse.
4/22/2024
Næringsbiolog Marit Kolby diskuterer unngåelse av sprøytemidler og viktigheten av variert kosthold for helse.
2/22/2025
Helsetipspodden
Gjest: Simen Øian Gjermundsen - en av grûnderne bak appen Frifor og innføring av av begrepet 'Renvare'.Hvordan kan vi bruke teknologi og varemerking for å ta sunnere matvalg? I denne episoden av Helsetipspodden har jeg besøk av Simen som er av gründerne bak appen Frifor. Appen lar deg skanne matvarer for å få ærlig og nøytral informasjon om prosesseringsgrad, næringsinnhold, allergener og tilsetningsstoffer – en hjelpende hånd i jungelen av ingredienslister og markedsføringstriks.Simen og Frifor har ogs introdusert begrepet Renvare, en ny måte å vurdere matvarer på – med fokus på rene, minst mulig prosesserte ingredienser. Vi diskuterer hvordan ultraprosessert mat påvirker helsen vår, hvordan vi kan navigere i matvaremarkedet og hvordan matvareindustrien selv kan bli en del av løsningen. Kan bedre merking og informasjon gi oss en friskere befolkning og samtidig påvirke matvareproduksjonen i en sunnere retning?Episodens innhold:00:30 Introduksjon02:17 Hvorfor har Simen laget appen Frifor04:29 Melkeprotein04:29 Symptom på ultraprosessert mat er at det inneholder mange ingredienser som egentlig ikke hører hjemme i produktet05:15 Problematikk med allergener6:43 Susann Stave: Sunnvasking, matsminke og villedende markedsføring07:47 Hva som er typisk for de ultraprosesserte produktene08:40 Dårlige ingredienslister09:10 Karragenan10:47 Hvordan fungerer appen Frifor13:48 Hjelpe produsenter av matvarer til å lage bedre produkter14:40 Hva er Renvare?17:14 Hva er et renvare-brød?18:23 Ikke-ultraprosessert vs renvare34:43 Marit Kolby, Maja Skogstad og Susann Stave er viktige stemmer36:10 Litt av problemet med kostrådene er dårlig kommunikasjon37:58 Folkets tillit til kostrådene har sunket kraftig38:38: Det må være lett å få tak i mat som gir god helse39:03 Helsefremming39:44 Kostnadene helsevesenet har med sykdom kan forhindres med et bedre kosthold40:00 Penger og koblinger i matproduksjonen40:23 Lovverk som skal forhindre markedsføring av usunne produkter mot barn40:51 Idretten er i mot å begrense ultraprosessert mat41:43 Tidligere helseminister: Vi må ta hensyn til næringen42:48 Løsningen er ganske enkel: Å ikke ha det43:53 Det er stor gevinst i å holde befolkningen frisk45:53 Forbrukernes interesse for å kjøpe renvare er der44:48 Næringen eksisterer for å tjene penger45:04 Vil snakke med produsenter som ønsker å lage bra produkter46:21 Alle kan være på lag: En verden der produsentene lager produkter forbrukerne er fornøyde med47:22 Renvare og Sunkost48:22 Drømmer og planer videre49:42 Vi har barn som aldri har spist renvare og ikke vet hvor maten kommer fra49:57 Maten skal ikke være "perfekt" hver gang52:26 Simens helsetips* Episodens innhold er ikke ment å erstatte medisinske råd. Har du en medisinsk tilstand ta kontakt med fastlege eller annet kvalifisert helsepersonellReklame/rabatt: Rødlysterapiapparatet FlexBeam - rabattkode 'helsetipspodden' Helsekostbutikken Superstate - rabattkode 'nervus'Tusen takk for at DU lytter!Jeg blir veldig glad om du gir en god omtale av Helsetipspodden i din podcastapp, gjerne gi 5 stjerner og del episoden med noen som har nytte av denne kunnskapen.
Sjå mer
5/2/2024
Biohacking Girls
Tror du på det du leser på etikettene fra de fargerike butikkhyllene som lover nytelse, sunnhet, energi, påfyll og ikke minst at du tar gode valg?Vel, kanskje det er på høy tid å stoppe opp litt, sette på lesebrillene og bli din egen helsedetektiv, eller som vi sier BIOHACKER!!Vår gjest på podden gjør nemlig det når hun leter etter sannheten bak fasade og markedsføring av råvarer og fyllstoffer. For det er dessverre slik at mye av maten vi inntar hver eneste dag fra frokost til lunsj til unaturlig mye snacksing, til middag og kvelds, og gjerne til litt ekstra snacksing på kveldene er avhengighetsskapende.Maten vi spiser i dag er designet slik at litt blir mer og gjerne mye mer enn det som både er sunt og godt for oss. Vi klarer ikke å stoppe. Barna klarer ikke å stoppe. Og i takt med at vi spiser og spiser, blir vi fetere og sykere.Hva skjedde med maten?Vi må definere problemet for å kunne løse problemet. Vi må selv være detektiver og ta tilbake den råvarebaserte maten. Det er jo denne som skal gi bedre helse, produsere energi, god hjernehelse, bedre tarmhelse, optimalisere fettforbrenning, bedre insulinsensitiviteten og gi oss et balansert liv. Susann Stave har Master i ernæring fra Oslo Nye Høyskole. Hun bruker utdannelsen sin aktivt i hverdagen som inkluderer nyttig og morsomt innhold om mat på sin Instagram konto. Susann jobber i barnemat byen, og hun brenner for at vi skal ta informerte valg når det gjelder mat til oss selv og til barna våre!! Hør også hennes personlige motivasjon og helsereise som har ledet henne på denne veien hun er i dag!Nå er hun aktuell med den lærerike boken «Hva skjedde med maten?». En bok vi alle trenger å lese fordi matindustrien bruker vanvittige midler og penger og ikke minst tid og markedsføring på å overbevise nettopp DEG at du skal velge slik de tenkerMen vi lar oss ikke lure. Derfor sprer vi Susanns budskap fra boken, og håper du får noen spreke tips på hva du selv skal gjøre for å ta de beste valgene. Du finner Susann Stave her:@susann.staveHjemmeside:www.barnematbyen.noBok:www.friskforlag.noThe Solution finner du her: www.osloskinlab.no - Rabattkode: Biohacking60 - 60% rabatt første måned - 30% rabatt følgende måneder Skinome finner du her: www.skinome.com - Rabattkode: BIOHACKINGGIRLS20
Sjå mer
4/15/2024
Snakk med Silje
Maja Skogstad har en mastergrad i samfunnsernæring, er grunnlegger av Barnematbyen.no og forfatter av «Barnematrevolusjonen». På Instagram er hun godt kjent som @ernaeringsmamma hvor hun...
Sjå mer
10/17/2023
Leger om livet
I ukens episode har jeg ernæringsbiolog Marit Kolby som gjest! Vi snakker blant annet om de nye nordiske kostholdsrådene, om fett, om råvarer, ernæring, økologisk mat og matpåstander.For Marit Kolbys nye bok: https://www.friskforlag.no/produkt/kokeboka-hva-skal-vi-spise/?gad=1&gclid=CjwKCAjwvrOpBhBdEiwAR58-3Pzu-PqAWEvABXChWbIUvqH8jl-p8zZ3594OpGBzaq7Vs2SESoBnrxoCmKwQAvD_BwETakk til ukens sponsor som gjør det mulig for meg å drive podcast: https://nextory.no/livetØnsker deg en nydelig uke!AnnetteFølg meg gjerne på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/legeromlivetDisclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sjå mer
6/1/2021
Leger om livet
I dag snakker vi om ultraprosessert mat! Dette er et spennende og viktig tema, som det heldigvis har begynt å bli mer fokus på. Med meg som gjest i dag har jeg ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker som også har gjestet tidligere episoder. Vi har prøvd å svare på de fleste spørsmål vi fikk fra lytterne våre forrige gang vi snakket om dette temaet og har også gått inn på følgende:✦Hva er ultraprosessert mat?✦Hva er forskjellen på ultraprosessert mat og prosessert mat?✦Hvordan påvirker ultraprosessert mat fordøyelsen vår?✦Er alle tilsetningsstoffer trygge, eller er det noen det ser ut til at vi bør unngå?✦Sist, men ikke minst går vi inn på Marits beste tips for en sunn og enkel hverdag. Håper du liker episoden! Link til artikkel om ultraproseessert mat:https://globalfoodresearchprogram.web.unc.edu/wp-content/uploads/sites/10803/2021/04/UPF_ultra-processed_food_fact_sheet.pdfSend meg gjerne spørsmål du tenker på, temaer du ønsker vi skal snakke om eller tanker du har på:Instagram.com/dr.annettedraglandFacebook.com/legeromlivetHa en fin uke!Disclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sjå mer
5/17/2022
Leger om livet
I ukens episode snakker jeg med ernæringsbiolog Marit Kolby om HVA og NÅR vi skal spise! Om du er interessert i mat, fasting, mikrober, kroppens fantastiske samspill med maten og hvorfor Marit mener vi trenger en ny debatt om hvilke kostholdsråd som gis ved overvekt, så lytt til denne episoden! Om du har noen spørsmål eller tilbakemeldinger skriv gjerne til meg på instagram.com/dr.annettedragland eller facebook.com/legeromlivet. Ha en kjempe fin uke! Alt godt,Annette Disclaimer: Innholdet i podcasten og på nettsiden er ikke ment å utgjøre eller erstatte profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sjå mer
6/22/2022
Wolfgang Wee Uncut
Wolfgang Wee Uncut #273: Marit Kolby er matviter og ernæringsbiolog, og høyskolelektor ved Oslo Nye Høyskole, og aktuell med boken "Hva og når skal vi spise". Skaff deg boken "Hva og når...
Sjå mer
3/5/2023
Helsetipspodden
Gjest: Susann Stave, master i samfunnsernæring Tema for denne episoden er barnemat. Er det egentlig noe som heter barnemat? Hvilken mat gir de små bedre helse? Hva bør de små spise mer og mindre av? Grunnlaget for gode helsevalg starter allerede fra vi er små. De vanene vi får fra tidlig alder har en stor sannsynlighet for å følge oss gjennom hele livet. 60% av maten nordmenn handler er ultraprosseserte varer. Studier viser at høyt inntak av industrialisert mat gir økt risiko for en rekke helseplager og sykdommer. Frem til nylig var det få studier knyttet opp mot barn og i 2022 ble det fremlagt de første studiene som har sett på hvilken effekt ultraprossesert mat kan ha på den yngre generasjonen. Kosthold er en stor bidragsyter til den dårlige folkehelsen, og Susann ønsker å være en stemme som gjør det enklere for folk å ta gode valg. I denne episoden snakker vi om hva ultraprosessert mat er og årsaken til at vi bør spise mindre av det. Videre snakker vi om råvarebasert kosthold og hvorfor det er vi bør gi mest mulig av det til det til barna. Stikkord for episoden: næringsstoffer, ultraprossesert mat, ingredienser, råvarer, kosthold, matens struktur, drikke, kjøpegrøt, cellulær mat, næringstetthet, tilvenning av smaker, industriell mat, matvareindustrien, forbrukerne blir lurt, markedskrefter, forbrukermakt med mer. Du finner Susanne her: www.instagram.com/susann.stave Du finner Helsetipspodden her: www.instagram.com/helsetipspodden Du finner Annette her: Annette Løno I Vagus og bærekraftig helse (@annette_loeno) | Instagram Med Helsetipspodden har jeg et ønske om å dekke de fleste temaer innen helhetlig og bærekraftig helse. Jeg kan røpe at jeg har mange kunnskapsrike på gjestelisten fremover. Temaer som skal tas opp er blant annet kvinnehelse, overgangsalder, trening, balanse, musikk, bevegelse, hjernehelse, angst og uro, faste, ernæring, stress, vagusnerven mm. Kom gjerne med forslag på tema og gjester på Helsetipspoddens instagramkonto. På din podcastapp har du mulighet for å vurdere Helsetipspodden og legge igjen en anmeldelse. Hadde vært stor stas om du ville det. Ekstra gøy er det jo med 5 stjerner. Det bidrar til at Helsetipspodden når ut til enda flere. * Helsetipspoddens innhold er ikke ment å erstatte medisinske råd. Har du eller ditt barn en medisinsk tilstand rådes det til å ta kontakt med fastlege eller annet kvalifisert helsepersonell
Sjå mer