Uttast tilbud og spar! Start dagen med en god kopp kaffe. Nå får du 250 gram Evergood. Før 54,90. Nå kun 34,90. Du får også 40% rabatt og et stort utvalg ferdigheter fra fersk og ferdig. Altid tilbud på noe godt. Hilsen oss i spar!
Når det gjelder kost, så vil jeg jo si begrenst sukker og raske karbidrater. Så vil jeg også si kutt ut alt av oljer som har omega 6. Hei dere, velkommen til oss. Vi er Biohacking Girls, din podcast for optimal helse. Vi er to jenter bak rattet, dette er Molika.
Dette er å lette via biohacking-kollegaer og legge sammen våre erfaringer og kunnskap for å inspirere deg til å ta fatt på biohacking for å optimalisere helsen din.
Vi følger med og setter forstørrelsesglass på trender og siste forskning og snakker med verdens toppe eksperter innen trening, life coaching, helse og biohacking. Er du klar for å starte med konkrete hacks, lytte til din egen kropp og ta fatt på din helsemessige reise sammen med oss? Vi ønsker naturlig tilnærming til helsen vår og vi snakker til både menn og kvinner.
Du kan gjerne gi tilbakemeldinger til oss under podcasten her, og slå gjerne til med en god stjerne. Du finner oss også på Instagram og Facebook. Er du klar? Velkommen!
Siden vi har hatt så mye fokus på dette med vegetabilske oljer i det siste, har vi også hatt en god del kontakt med noen av dere som har delt helt utrolige historier. Henrik, alias Helse Henrik, han er en av dem. Vi spurte om han ville dele sin historie med oss, fordi han er et veldig godt eksempel på hvordan epigenetikk og livsstil og måten man lever på kan bidra til å stoppe sykdomsutvikling, eller i hvert fall bremse tegnene.
For han har nemlig kuttet ut sukker og aller viktigst ultraprosessert mat og vegetabilsk olje, som han mener er enda verre. Henrik Berntsen fikk en lymphekreftdiagnose for to på et halvt år siden. Sjokkert og fortidlig, og med tankene om at han nå skulle dø, dro han hjem fra sykehuset og han skulle møte sin egen vilje.
Han hadde levd et relativt usunt liv. Han var overvektig, med nyresten, han var utslitt og følte seg egentlig ganske uvel. Dette lyttet han ikke til signalene som kom, og det måtte gå så langt at han rett og slett ble syk. Og siden den gang har Henrik fordypt seg, og han har lest masse research og spurt folk og satt i sving mange.
Mange tiltak gjør at han er friskere nå med en kreft enn han var før han fikk diagnosen. Så Henrik ble motivert til å styrke immunforsvaret, ta fast på trening og endre en del av matvanene sine.
Ja, han har jobbet både funksjonelt, han har jobbet med tarm, bevegelse, han har tatt masse tester og selvsagt gjort flere biohack. Og ikke minst spiser han riktig fett, han spiser mettet fett, han har redusert lektiner, han har kuttet gluten, han har kuttet ut sukker, ost og melk, ultraprosessert mat, ja det har han også kuttet. Han har til og med kuttet...
Fisk og meneskjell han spiser fantastisk god mat, og ikke minst har kreften bremset opp. Sulsten går tilbake, og tarmene er stabile, og ikke lenger noe tegn til lektarm. Velkommen til Biowacking Girls, din podcast for optimal helse.
Hei Henrik, så hyggelig å se deg her. Vi er jo venner på Instagram og har kommunisert der, og derfor har du gjest hos oss i dag, for vi skal snakke litt om deg og om vegetabilsk oljeår. Hvordan har du det? Jeg har det veldig bra. Jeg er i veldig god form.
Så ingenting å klage på. Ingenting å klage på, bare en liten kreftdiagnose som du skal leve med. Kan du fortelle litt om det? Ja, den kan jeg fortelle litt om. For to og et halvt år siden fikk jeg en kreftdiagnose. Det er en B-cellelymfom. En ikke-aggressiv, saktevoksende lymphekreft. Prognosen er at man kan leve lenge med den, til man dør av andre årsaker.
Men den kan også bli plutselig aggressiv. Så i og med at den er ikke aggressiv nå, så tilbyr det ikke noen behandlinger fra helsevesenet. Det er kun inntippkontroll, blodprøver, per gang i året for å sjekke status. Og så må jeg følge med på symptomer. Og hvis det får symptomer på at den kanskje er i ferd med å bli aggressiv, så må jeg oppsøke sykehus med en gang. Så den henger jo over meg da, selv om det er en ufarlig kreft i pakket nå, så henger den over meg hele tiden.
Så det var det jeg fikk med meg fra helsevesenet. Her er det ikke noe å gjøre egentlig. Bare kom til oss to ganger i året, og så skal vi sjekke statusen. Men du fortell meg, hvordan oppdaget du kraften? Det var egentlig fastlegen min. Jeg valgte å gå til fastlegen min en gang i året for en litt utvidet helsekontroll. Jeg ba om utvidet prøver og sjekke meg, nettopp for å kunne fange opp hvis det var noe ferdig med å skje.
Og da var det i 2018 allerede så begynte hun å se at det var noen verdier som begynte å øke. I 2019 var det enda litt mer, og i 2020 så var hun så på søya at hun ville begynne å grave litt etter her. Og det da satte i gang masse undersøkelser som da endte opp i denne kreftdiagnosen på sykehuset. Så det var en veldig god fastlege som tok tak og hadde prøvd meg opp og
Jeg ble veldig fornøyd med det. Hvilke verdier var det som var? Det var primært lymphosyttenivåene, som ikke ble slått alarm i en gang. Forhøyet av lymphosytter er jo infeksjon, så det kan være mye forskjellig. Ikke nødvendigvis kreft. Men i og med at de var langvarige og bare økte, så begynte hun å mistanke om at det kunne være noe mer alvorlig.
Det var ikke gjort noen analyser av selve kreftcellene mine. Da er kun immunforsvaret mitt som ligger og trigges hele tiden. Det kan man se på lymphosittenivået. Hva tenkte du når du fikk ordet kreft servert på legekontoret? Det er jo vanskelig beskjed å få. For meg var jo kreft det samme som død.
Så det var jo første jeg tenkte på når jeg fikk satt oppslegen der og ble fortalt at du har kreft, at jeg begynte å tenke «Oi, nå lever ikke jeg lenge».
Det blir mange absurde tanker med praktiske ting og alt du måret opp før du forsvinner. Ganske rare tanker som dukker opp i hodet. Men så snur det fort, og med hjelp av min gode kone, at det her skal vi faktisk kjempe imot. Jeg skal bli frisk.
bare etter et par dager så var jeg i gang med det. Din historie er jo veldig unik og fascinerende også, fordi den inspirerer veldig mange, og det er det vi har lyst til å snakke litt med deg om i dag, er fordi du har gjort noen veldig store endringer som har
generert positiv effekt på kreftsykdommen din. Kan ikke du fortelle hvordan du har lagt om kosthold for eksempel, eller hva du har gjort? Jeg kan jo si litt om hva jeg gjorde før jeg fikk diagnosen nå, for da veide jeg blant annet 30 kilo mer enn det jeg gjør nå. Jeg spiste...
Jeg hadde sunn mat hjemme med kona mi, jeg har alltid vært opptatt av sunn mat, og jeg har gått i naturterapeuter for mange år siden og lært mye der. Men jeg var nok ikke så flink, så jeg koset meg mye med gode lunsjer og gode middager, mye sosialt alkohol, usunt liv. Jeg trente mindre og mindre, og vekta gikk oppover og oppover. Jeg fikk masse helseplager, jeg hadde vrimsyrgikt, jeg hadde nyrestein,
voldsomme utslett på hele kroppen, brant verk fra øyene mine. Jeg fikk jo så mange signaler på at jeg var på feil vei, og jeg bare kjørte på. Inntil jeg da får kreftdiagnosen, da er det nok. Nå må vi gjøre hva er. Da snudde jeg helt om over natta, la om livsstilen min fullstendig, la om kostholdet mitt fullstendig,
Og kun ett mål er å bli kreftfri. Og egentlig, jeg vil si ganske ekstreme tiltak som jeg har satt i gang. Jeg har jo tullet meg at jeg har satt i gang så mye at det er nesten en diten bok som jeg kan skrive om alt jeg har gjort. Jeg er opptatt av masse detaljer, og jeg tror ikke bare noe gjør en litterann, men her må du gå all in.
og gjøre det ordentlig hvis jeg skal klare dette her. Og det er det jeg har valgt å gjøre. Jeg vil anta at du har angrepet denne situasjonen du havnet i fra mange innfallsvinkeler, for man kan ikke bare gjøre én ting som du sier til mange forskjellige. Men bare litt tilbake til den livsstilen når du sier at du hadde så mange symptomer og du følte at du levde usynt. Var det det at du bare
nektet å se det, eller var det det at du ikke trodde at det var så ille, eller, for jeg bare ser at det er veldig mange som var i den situasjonen, eller som er i den situasjonen som du var i da, som spiser, reiker, drikker kanskje litt for mye, altså, ser man bare inn i en loop, er det selvfornektelse, eller hva tror du egentlig du har vært av selv? Man er jo veldig fornøyd da med det liv man har, ikke sant, man koser seg mye, det er mye moro, det er mye god mat, det er mye godt drikke, det er sosialt, altså, man har ikke lyst til å gi slitt på det, jeg hadde ikke det.
og det ser man jo rundt seg det skal mye til for å klare å snu det der uten at det er ordentlig alvor
Så jeg måtte ha kniven på strupen før jeg skjønte at dette var alvor. Jeg skjønte jo hele veien at det går i feil retning. Men jeg bare overså det. Du overså det. Ok, la oss høre litt om de tiltakene du har gjort. Man kan sikkert snakke veldig lenge om dette også, Henrik, for du har såpass mye erfaring de siste to årene. Men hva er det største endringen du gjorde, som du merket ganske fort? Jeg oppdaget fort at tarmen er vesentlig.
Du må få ordentlig på tarmen. Jeg begynte også på et helseforbedringsprogram gjennom Funksjonell Medisinsk Institutt.
Og egentlig der det startet, der begynte jeg å lære mye. Det er jo mer, du går ikke til behandling der, du går og får en utdannelse nærmest. Du lærer om helsa, tok masse tester og prøver og så videre, og lærer å tolke dem selv. Det var kjempebra. Men da skjønte jeg at det er tarmen som er stikkordet her, og det er den du må begynne å jobbe med først. Jeg tok noen tester, og jeg hadde veldig lektarm. Jeg reagerte på masse matvarer.
Og bare for å si det, etter alt jeg har gjort nå i to år, så tok jeg en ny test nå i sommer. Helt tett tarm. Jeg går under behandling hos doktor Fredo Lindberg nå, og han sier det, han kan jo dette med tarm, for å si det sånn. Han sier det her var meget uvanlig at man klarer å tette en tarm på så kort tid. Så de tiltakene jeg har gjort, hvertfall når det gjelder tarmen, de har fungert åpenbart. Og da er det jo kostholdet som jeg gjorde store endringer. Jeg kutta ut alt av sukker, ikke bare raffinert,
Alt av sukker, stivelse, altså fruktsukker. Men jeg erstatte det egentlig med hovedsakelig fett. Jeg spiser mye mettafett, mye proteiner, og selvfølgelig også mye fiber. Det eneste jeg har i meg av karbohydrater er jo fiber. Jeg var opptatt av lektiner.
Jeg har spist lektineredusert. Jeg har kuttet ut alt av gluten. Jeg har kuttet ut alt av melk og melkeprodukter. Jeg har kuttet ut fisk. Da begynner man å lure på hva som er igjen nå. Det er ikke så veldig mye, men det er fremdeles igjen veldig mye god mat. Vi lager fantastiske måltider hver dag som vi koser oss. Jeg savner egentlig ikke noe av det.
Den maten som jeg har kuttet ut. Kanskje så må det være en ost. Jeg samler ikke mye om det. Jeg spiser jo veganske oster. Det går egentlig veldig greit. Jeg har vokst opp på fisk, fisk to-tre ganger i uka. Tenkte at dette hadde kommet til å bli helt håpløst. Nei, det gikk fint det.
Men når du sier mettet fett, så spiser du da type smør da? Nei, jeg spiser ikke smør heller, for det er jo litt sånn melkeprodukt da. Gi? Ingenting? Nei, så det er kokos. Nettopp. Det er det vi steker alltid, kokosolje og fett, MCT-oljer. Ja, vi spiser mye avokado, nøtter, frø og sånne ting. Ja.
Jeg er mer opptatt av å bruke matværetabellen. Jeg er opptatt av hva som har mye metafett, mye fett, når jeg velger matvære. Hvordan var ditt forhold til å bruke vegetabilsk olje før du ble syk? Jeg regner med at du spiste litt mer prosessert mat. Jeg vokste opp med faren min. Han var en liten kokk, ikke sånn profesjonell, men han var opptatt av ekte smør. Så jeg vokste opp med ekte smør i stenkepanna.
Og tok med meg det også når jeg selv ble voksen. Men som jeg nevnte i sted, kona mi hadde noen helseproblemer og gikk og oppsøkte en naturterapeut fordi helsevesenet kunne ikke hjelpe henne for 15 år siden. Og fikk da beskjed om at du må begynne å bruke kokos. Så vi har egentlig brukt kokos hjemme i forbindelse med matlaging i 15 år. Så det har ikke vært noen andre planteholder i forbindelse med matlaging hos oss.
Og det er maten du lager selv da. Når du er ute og spiser, og det du kjøper i butikken, så er jo disse plantoljen, det er jo nesten i alt. Hender det at du får det i deg, at du kjøper noen ferdige produkter, og tenker på det, får det din helsetilstand også da? Nei, det kan jeg nesten si at det gjør jeg ikke. For det er det som er...
Kjøre et beinhardt regime på den maten. Så det slipper jeg ikke opp i helt. Jeg skal slippe opp litt når jeg blir kreftfri. Da skal jeg kose meg litt. Men jeg kjører beinhardt akkurat det nå. Hva tenker du om den økende bruken av vegetabilsk olje i så å si alle produkter? I matvarer som ikke føles naturlig at de skulle finnes? Jeg tenker at det ikke er bra for oss. Og det går jo mye på omega 6-prinsippet.
Vi trenger omega 6, men ikke så mye som det vi får i oss i dag.
Det ene er at det er lurt inn i alle slags type mat, og hvis du også i tillegg bruker disse plantoljene som er konsentrert og mye omega-6, så får du jo alt for mye i deg. Omega-6 er jo betennelsesfremmende, og de aller fleste alvorlige sykdommer, slik som jeg har lest, de starter med disse lavgradige betennelsene som begynner å utvikle seg.
Og det viser jo også den der omega 6-omega 3-balansen, at det går jo fullstendig feil vei. Den skal jo i det hele sett være 1 til 1, men nå er det vel i Norge 20 til 1 som er snittet.
Da kan man jo tilføre kostholdet omega 3, ta tidsskudd. Det gjør jeg, jeg tar mye omega 3. Jeg tar gode omega 3-olier, men jeg er veldig opptatt av å redusere omega 6, slik at den balansen blir best mulig. Det er ikke bare å se på omega 3, men også å se på reduksjonen av omega 6.
Jeg var på et foredrag i noen siste steder på Sundvollen, hvor Dag Polisynske holdt et foredrag. Han har jo hatt kreft og blitt frisk, og blitt veldig opptatt av omega-6 i forbindelse med kreft, og viste en oversikt, en graf fra USA, hvor antall krefttilfeller øker nesten helt likt med bruken av omega-6-holder.
De grafene går helt likt. Sukker, som har egentlig vært den store styrke ulven når det gjelder kreft, den følger, men nå de siste årene har faktisk sukkerinntaket vårt gått litt ned, men kreften vår fortsetter å stige. Så der er det noen teorier som jeg håper det blir forsket mer på, sammenhengen mellom disse plantolene med myomega-6 og antall krefttilfeller. Den grafen var litt skremmende å se på.
Absolutt, og så er det jo også den lignelsen som Tucker Goodridge og forståeligvis Simon Lødstedt også snakket litt om i forhold til sigarettreiking. Noen kan da kritisere oss helsefolk for å si at vi bare flytter problemer fra et gammelt til et nytt sted, fra røyk til sukker og noe til vegetabilsk oljeår.
Men tanken er vel da, og så spise ren mat, hva er din hovedfilosofi når du skal holde deg så frisk du kan, og ikke bli sykere med diagnosen din? Når det gjelder mat, så er det spise, som du sier, ren mat. Jeg
Jeg spiser mye plantepassert mat, men jeg er ikke vegetarian eller veganer. Jeg spiser kjøtt, men da skal det være ordentlig kjøtt. Det skal være økologisk kylling og økologisk lam. Det spiser vi en del av. Jeg prøver å unngå svinekjøtt. Det kjenner jeg at jeg egentlig ikke har så lyst på rødt kjøtt lenger.
Jeg var en ordentlig biff-gutt i mange, mange år. Spiste svære biffer. Men jeg har ikke mer lyst på det lenger. Så det er jo gresspeitende, lykkelige dyr, det tenker jeg, som ikke har fått kraftfôr. Som vel også er en del omegasexy, tenker jeg.
Så da ved å spise denne type kjøtt, så tror jeg du får i deg en god del omega 6. Men så er det jo fint å tenke at man spiser rene råvarer da, i stedet for de som er pakket inn og har en strekkode, som vi sier. Men hvordan ser en frokost ut for deg?
Frokost er veldig enkelt, for jeg spiser ikke frokost. Et av tiltakene jeg satte i gang ganske kjapt, var periodisk faste. Jeg faster 20 timer hver dag, det vil si at jeg spiser ett stort måltid, og noen ganger i tillegg ett litt mindre. Men 20 timer er det jeg ligger på i snitt. Så kjører jeg 48 timer en gang i måneden, og 72 timer to-tre ganger i året.
Så frokost, den består egentlig bare av et glass sitromann. Så da starter dagen med det for å få i gang fordøyelsen og få i gang magen. Og det kjenner jeg har gjort veldig godt. Og jeg ble spurt om jeg liksom skal peke på ett tiltak jeg har gjort mye. Så vil jeg nok peke på faste. Fordi
Jeg føler at det har vært veldig, veldig bra for meg. Så bra at du lever omatt one meal a day, men klarer du å få nok proteiner da? Ja, det har ikke vært noe problem så langt. Jeg har ikke vært i så god form siden jeg var 18-19 år gammel, og det er jo noen år siden. Jeg sover godt, og det er...
Ingen problemer egentlig, ingen symptomer i dag. Jeg tar masse blodprøver, hårvindueraanalyser og alt mulig. Bortsett fra kreften er dette fantastiske resultatet jeg har nå. Tydeligvis får jeg gi meg det jeg trenger, selv om det kanskje ikke er alle som er lite råd om det jeg gjør.
Jeg synes det høres helt fantastisk ut. Bare det at du har tatt grep og funnet metoder og innfallsvinkeler som gjør at du kjenner deg bedre og at resultatene på prøvene er bedre. Jeg ville jo kanskje lokket deg ut til å ta en dekstaskene og bare holdt et øye på muskelmasse, sånn at den også har du et måleapparat på fremover.
Men hva med trening? Har du gjort noen grep der? Ja, altså jeg er jo en gammel idrettsmann fra da jeg var yngre. Jeg var på landslaget i Skjøyter blant annet når jeg var yngre og tredte veldig mye. Så utdannet jeg meg som politi, og der var jeg veldig fokusert på det fysiske. Så jeg har egentlig holdt meg i veldig god form frem til jeg var cirka 40 år. Da fikk jeg hjerteflimmer.
og ble operert for det. Og etter det så begynte jeg å bli litt sånn trappet ned i treninga, for å ha trening tror jeg som utløste det den gangen. Og så ble treninga det mindre og mindre av, og til slutt ingenting. Jeg fylte tiden med andre usunne aktiviteter, for å si det sånn.
Men nå etter at jeg fikk kreftdiagnosen så hentet jeg frem en gamle treningshenrik for å si det sånn. Ikke noe hardtrening, men jeg begynte på yoga. Jeg hadde vel ledd av meg selv hvis noen av dem hadde sagt at du skulle begynne med yoga. Det hadde vært ganske fjert for meg. Men nå er jeg helt hektet på det.
Jeg går lange turer med vektvest, sånn 2-3-bilsturer for å virkelig få i gang forbrenningen. Så trener jeg lett styrketrening. Så det er ikke noe voldsomme greier, men det her føler jeg er nok til å være i veldig god form, føler jeg.
Det høres veldig bra ut, alle de tiltakene. Jeg må si at jeg er veldig imponert over innsatsen din, og Megalette synes jo det er det som er fint. De små endringene som gjør at man kan få det bedre og bedre på sikt, men nå har jo du hatt en veldig alvorlig situasjon som trigget at du tok fart. Men hvis du skulle gi et godt råd til lytterne våre, som da kanskje ikke har din helsetilstand, men kanskje har lyst til å få til en endring, hva ville det være? Når det gjelder kost, så vil jeg jo si begrenset sukker.
og raske karbidrater. Så vil jeg også si kutt ut alt av oljer som har omega 6. Ikke vær redd for metafett. Det er mange som prøver å skremme deg med det. Jeg mener at det er også mye vitenskap nå som viser at metafett er ikke så farlig med tanke på hjertekarsykdommer. Ta noen prøver og fyll på med vitamin og mineraler. Multivitamin, altså
Være aktivitet, finne balanse. Det er egentlig å finne balanse i alt, ikke for mye og ikke for lite. Det tror jeg er et greit utgangspunkt. Jeg har i hvert fall blitt veldig fokus på at alt skal være i balanse.
uansett hva jeg tenker på. Så ja, det er vel sånn veldig korte trekk da rådene ville sånn umiddelbart gi. Det synes jeg var veldig fint oppsummert, og det med balanse, det er jo også da en øvelse å gå tilbake til det litt naturlige beveget seg i stedet for å ta bilen og ta trappene i stedet for å ta heisen og
prøve å velge de råvarer som ser rene ut. Jeg spiser for eksempel bacon og stek til noe. Bacon her forleden dag fra vildgris, og den er jo blek i fargen, så den ser jo ikke så fristende, for den er ikke knallrød med masse nitritter og nitrater, men det smaker godt, og det er jo det når du begynner å få de smaksløkene tilbake. Det var veldig hyggelig at du tok deg tid til å dele din historie med oss, Henrik, og vi gleder oss til å treffe deg snart igjen.
Det gleder jeg meg altså til. Tusen takk for at du ville snakke med meg. Det har jeg sett veldig stor kris på. Og da skal jeg legge en liten link helt til slutt her, så skal vi skrive hvor de kan finne deg, for det kan godt hende at noen har noen spørsmål til deg, og da kan de kontakte deg på Instagram da. Det er på Instagram jeg er mest aktiv. Helsehenrik heter jeg der, så det er bare å fyre løs. Jeg elsker å prate om dette her. Kjempebra. Fortsett å spre det gode budskapet, og tusen takk for at du kom. Tusen takk for meg.
Tiltakene som Henrik har gjort har fungert. Og alene har han virkelig stått på, men han har også fått veldig god hjelp av konen sin og sin lege, doktor Fedon Lindberg. Og dette er en viktig historie å dele her fra oss på podcasten. For vi ser at bioheks og helseendringene virker. Selv i så fortvilende situasjoner som Henrik med kreft var og er oppi. Ja, og det er jo også en stor del av det.
Ja, at Henrik nesten er symptomfri skyldes av faktisk hans beinharde regime på kosthold, trening, denne riktige omega-3 og sexbalansen, det at han har kuttet ut ultraprosesserte varer og alle disse vegetabilske oljene. Det er altså så inspirerende og motiverende å høre han snakke. Og nå håper jeg at du der hjemme vil dele denne episoden med noen du kjenner eller vet om som kanskje sliter med helsen sin.
ganske alvorlig uten at hun nødvendigvis har fått en diagnos eller vært så syk som Henrik pleier enda. Legg gjerne igjen en kommentar under her. Det hjelper oss å spre dette budskapet hvis du kjenner til noen som har en lignende historie. Del og tusen hjertelig takk for at du lyttet. Track it and hack it!
Altid tilbud på noe godt.
Hilsen oss i spar.