8/16/2024
Nye norske kostråd
I denne episoden av Landbrukspodden diskuterer vi de nye norske kostrådene som ble presentert på Arndalsuka. Gjester er Hildegunn Gjengedal fra Norges Bondelag og Karianne Spethås-Henriksen fra Animalia. De diskuterer fordeler og ulemper med de nye rådene, spesielt med hensyn til bærekraft og inntak av rødt kjøtt. De er bekymret for at rådene kan føre til redusert kjøttproduksjon i Norge og dermed mindre selvforsyning. De understreker viktigheten av et variert kosthold med norske råvarer og påpeker at det er mulig å ha et sunt og godt kosthold basert på norske råvarer.
Transkript
Nemnt i episoden
Landbrukspodden
Podcastens navn, en podkast om norsk landbruk.
Norges Bondelag
En organisasjon som representerer norske bønder, Hildegunn Gjengedal jobber her.
Arndalsuka
En årlig konferanse i Arendal, de nye kostrådene ble presentert her.
Kostråd
Anbefalinger om hva befolkningen bør spise, de nye rådene er temaet for episoden.
Hildegunn Gjengedal
Gjest i episoden, jobber i Norges Bondelag.
Karianne Spethås-Henriksen
Gjest i episoden, jobber i Animalia.
Animalia
Et fagutviklingsmiljø som jobber med kjøttproduksjon, Karianne Spethås-Henriksen jobber her.
Bærekraft
Et viktig tema i episoden, kostrådene kritiseres for å ikke ta hensyn til helhetlig bærekraft.
Rødt kjøtt
En matvare som er omtalt i kostrådene, inntaket bør reduseres.
NIBIO
Norsk institutt for bioøkonomi, har beregnet konsekvensene av å redusere kjøttforbruket.
Frukt og grønt
Matvarer som anbefales å øke inntaket av i de nye kostrådene.
Selvforsyning
Et viktig tema i episoden, kostrådene kan påvirke norsk selvforsyning.
Bearbeidet kjøtt
En matvare som er omtalt i kostrådene, inntaket bør reduseres.
Melk og meieriprodukter
Matvarer som er omtalt i kostrådene, inntaket bør reduseres noe.
World Cancer Research Fund
En internasjonal organisasjon som har forsket på sammenhengen mellom rødt kjøtt og kreft.
Tarmkreft
En sykdom som er assosiert med høyt inntak av rødt kjøtt.
Klima og miljø
Et viktig tema i episoden, kostrådene kritiseres for å ikke ta hensyn til helhetlig klima og miljø.
Norsk matkultur
Et viktig tema i episoden, kjøtt er en viktig del av norsk matkultur.
Ressursgrunnlag
Et viktig tema i episoden, kostrådene kan påvirke norsk ressursgrunnlag.
Matsikkerhet
Et viktig tema i episoden, kostrådene kan påvirke norsk matsikkerhet.
Grønnsaker
En matvare som anbefales å øke inntaket av i de nye kostrådene.
Bygg og havre
Matvarer som vi kan produsere mer av i Norge.
Potet
En matvare som er omtalt i de nye kostrådene.
Kjøtt
En matvare som er omtalt i kostrådene, inntaket bør reduseres.
Fisk
En matvare som er omtalt i de nye kostrådene.
Grovekornprodukter
En matvare som er omtalt i de nye kostrådene.
Deltakarar
Host
Kevin Karlsen Nornes
Guest
Hildegunn Gjengedal
Guest
Karianne Spethås-Henriksen