Velkommen til Teknisk Sett, en podcast fra TU. Jeg sitter her med Odd-Rikard Fallmatt. Hei Jan. Hei Odd-Rikard, og mitt navn er Jan Moberg, og jeg er sjef her i TU. Det er en stil hver gang. Enn så lenge. Jeg vet at du har noe på gang, men enn så lenge da. Enn så lenge, ja. Odd-Rikard. Ja. I dag skal vi snakke om noe som...
Du er jo en mann som det ikke er så lett å irritere. Men de irritasjonsområdene dine er ikke like mange som de 637 favorittområdene dine. Nei, nei, nei.
Men nå er vi inne på noe som har trekt deg litt. Jeg har blitt litt utålmodig, er vel egentlig måten å si det på. Det dreier seg om smarthus, og der har du vært med like lenge som husene var smarte. Vi har fått inn sikkerhetsprodukter og velferd, og du har snakket om el også, og du har radomåler, og det er ikke i måte på hva du har, men det er enklere.
er en ting du savner? Ja, jeg har de tre beina da, som du skulle liksom tradisjonelt utgjøre smartest, nemlig sikkerhet, alarm og det, velferd, og det har vi mye av nå. Det her er jo ting som koster mye, det er abonnement og sånn, og så har du den energistyringen stor.
store hus i Norge med kalde vinter og mye elbil og alt det der som suger lommeboka vår tom. Her har vi jo muligheten til å tjene litt tilbake igjen. Du har ikke lyst til å bruke varmen når du ikke trenger det. Nei, akkurat. Og du kan jo ikke løpe rundt og skru av og på ovner hele tiden. Du har hatt alle systemer opp igjen de tidene. Jeg har jo hatt det. Det første systemet fikk jeg i 84 igjen. Det første systemet... Skal du ut med vinkelslippet? Det funker ikke. Nei, men...
Her er vi modne, og det er smart. Nå er det jo sånn at dette er noe du allerede har bestemt deg for at du bare må ha. Vi har jo en tredje mann i rommet her som vi skal introdusere, som da egentlig er løsningen.
For deg? Ja, det er jo ikke mange produkter du avviser, men det er få produkter du virkelig bare omfanner sånn som dette her. Jeg gjør det faktisk. Velkommen til Edgar Aksnes i Tibber. Tusen takk. Du hører at Odd Rikard er helt frelst her nå. Ja, det er utrolig gøy. Vi har bare vært sammen i noen minutter. Ja.
Litt om Tibber Edger. Du er daglig leder og medgrunder som lanserte et produkt i fjor og som har satt dere for året at dette skal dere fikse. Ja, det stemmer. Vi lanserte en app som gjør to ting. Det ene er at den shopper strøm på en digital måte, så alt er fulldigitalt bak der.
Men så er det den spennende saken, nemlig at du kan begynne å plugge inn det du har av teknologihuset for å styre strømmen smartere. Og det vi har er typisk? Ja, det vi har er jo varme. I Norge bruker vi masse, masse strøm på varme, 65 prosent gjerne. Så det kan være en panel, det kan være varme pumper, det kan være deler av et smart hussystem som du da rett og slett
koblet med brukernamn og password rett inn i appen. Da bare for å ta det med en gang, denne varmepumpen av disse panelene må jeg da kunne snakke? Det er WiFi som er løsningen? Ja, som regel så snakker vi om WiFi-baserte utstyr som du enten har eller som du har anskaffet deg gradvis fremover.
Hvis du går i dag på en elektrobutikk på el-kjøp eller hva det måtte være, så skal du nesten være flink om du ikke tar med deg en varme ovnheim som har wifi innebygd. Og så noen varmepumper. Også varmepumper, og kanskje den aller største kategorien av smarte ting vi har i norske hus nå, det er jo elbiler. Ja. For det er alle fleste elbilerne har jo da innebygd internett.
Hvordan er det på buddyn din, Rikard? Buddyn har jeg ikke fått enda. Det skal sikkert bygges opp mer enn det er. Rikard, dette her høres jo... Spesielt for folk i gamle hus, de bruker sikkert enda mer prosentvis strøm. Fordi det står så mye panelovner rundt, og panelovner er jo den store skurken.
De gjelder å få kontroll på. Bare et punkt først, dette med varmepumpen. Det er jo et produkt du har hatt i varmepumpa. Det er noe av det mest trofaste du har hatt. Den må du til og med flytte på her. Men nå hører du at du må ha med wifi. Ja, det er klart at den må nok også styres
Men det kan jo for så vidt stå der å gi grunnlastvarme. Det viktigste er jo også å få panelene til å slutte å bruke mye. - Edgar, dette er spesielt spennende fordi du kan plugge inn det du har. Du skal ikke mye til for å begynne å bruke denne tjenesten deres, men du må fortelle litt mer om hva
elbilen bringer inn i bildet? Ja, fordi... Det er jo en kvart million elbiler i Norge. Det nærmer seg veldig stygg fort en kvart million. Og det er jo sånn at hvis vi betrakter boligen din, så kan vi egentlig betrakte hele boligen som et stort batteri. Det er et termisk batteri sett fra varmeperspektivet. Men i og med at du lader en elbil, så har du faktisk et fysisk batteri der også.
Nå er det ikke sånn at du kan ta strøm fra batteriet på den bilen tilbake til huset, men det du kan gjøre er at du kan lade den smart, lade på de billigste tidspunktene i løpet av døgnet.
Og du kan også betrakte mange ene boliger sammen, og mange biler som er der sammen. Så er alle sammen et stort virtuelt batteri. Det vi kanskje bør slutte inn her er at strømprisen varierer jo overdøyende. Ja, det er det. Og det er ikke mange som er klare over, for de ser liksom bare i måltid regninga. Ja, men her er jo veldig skeptisk i RMS-målene og hva nettselskapene kommer til å...
bruke det til. Jeg er ikke del i å høre at det nå er finst noe som kan hjelpe deg. Her er jeg med på en voksenopplæringsreise, en behandelsesreise. Det som kommer fram her, er at disse prisene per time blir satt på forhånd, sånn at du kan forutsi dem mellom 12 og 36 timers forvarsel. Med produkt fra Tibber har du en slags...
Da har du endelig et verktøy for å kunne møte disse varierende strømprisene. Stemmer det. Det er jo...
Det at strømprisene vil variere hver time, det har jo vært i Norge i årevis. Men vi som forbrukere har ikke blitt påvirket av det i noe særlig grad, fordi vi har ikke hatt strømmålere som har målt forbruket time for time. Så det er jo det at vi nå får strømmålere, for eksempel her i Oslo, i hele Havslundområdet, så er jo alle strømmålere nå blitt timesaktivert, altså de leser data hver time.
Det gjør at vi som forbrukere vil prise strøm per time. Forskjellen på en dyr og billig time er at jern på vinteren nesten er dobbelt. - Jeg har skrekkeksempler på enda mer. - Og enda mer. Det vi prøver å gi er et verktøy, et våpen til forbrukerne om å ikke
bli på en måte slave til å bare bruke på de dyreste timene, osv. Det har jo vært vårt poeng også, at når ANS-målerne nå inntar millioner av hjem, så er det veldig bra, men som forbruker så har ikke jeg teknologien til å benytte meg av det. Nettselskapene har, så det er for mye intelligens på deres side og for lite på min. Det er jo det som vi har trengt produkter for, for å få brukersiden.
Du har jo sagt noe om snikinnføring av smarthus, Edgar. Ja.
Fordi at den gamle smarthus-definisjonen er jo at du har en elektrik og en installatør som kommer hjem og skal enda vende egenboligen din og installere for 100 000 kroner og noe mer. De ga det opp, de ga det ned. Mens det som skjer nå er at du får kjøpt deg en såkallet single appliance, altså en enkelt ting. Med noen hundre lapper så har du oppgradert den varme pumpa som står i huset. Eller, enda bedre, du
får rett og slett innebygd wifi eller connectivity i det utstyret som du heller kjøper. Så som sagt, går du på el-kjøp og kjøper en ovn, så får du med deg hjem en varm ovn som har wifi innebygd. Og det gjør jo at huset blir smart, fordi at du bytter ut av andre årsaker. Du vil ha en penere panelovn, eller du vil ha en oppgradert ovn, eller du trenger på en eller annen måte å gjøre noe. Men dette der skjer med sånn tempo.
at det overgår jo alt av ulike sånne smarthusplattformer som eksisterer der ute. Så det blir en slags demokratisk prosess? Ja, for du går ifra en situasjon der du plutselig får en kjempespredning av disse produktene. Så hvis du ser på både elbilerne og varmeovner og alt det andre utstyr som vi nå kjøper, så har vi garantert en halv million norske hus som har på en måte styrbare laste.
i løpet av de neste par årene. - Det du også lanserer er jo en device som kobles til AMS-måler, gir appen informasjon kontinuerlig. - Ja, vi kommer nå med en, vi kaller den pulsmåler, eller pulsklokke til huset.
For de som har nye strømmålere er det en enkel plug-in for å lese ut de datene som er der. Da er de datene dine og du kan bruke dem til å detektere hvor strømmen går hen. Og ikke minst ha en viss kontroll på huset når du er i syden.
eller på hytta eller på hytta eller også da kunne bruke denne her som rett og slett en vel analogien med pulsklokke er jo at du måler det du vil bli bedre på her kan du få huset ditt til å bli bedre på å forbruke
Det er jo interessant at denne pulsmåleren gir meg som forbruker mer nøyaktig data ut fra mitt forbruk enn hva som går til sømmeløverandøren eller til nettleverandøren. Ja, og det liker jeg jo. Da har du overtaket. Ja, da har jeg overtaket. En ting jeg bare må forstå, Edgar, når jeg nå blir, eller hvis jeg nå blir kunde av Tiber, hvilke rolle kunderforhold har jeg da til dere i forhold til nettselskapet?
Teknologien bak løsningen er at den erstatter strømleverandøren. Sånn at litt flåsete sagt blir appen strømleverandøren din. Mens du vil jo fremdeles ha et kontraktsforhold til nettselskapet som da har monopol på linjene.
Så du slipper aldri unna nettselskapet? Nei. Det vil jo alltid være det. Men jeg får noen verktøy på min side til å kunne dra ned og bli mer optimalisert. Det stemmer. Så hele kluet der er jo at, og som har med det andre produktet som vi lanserer nå, det er jo også å gi forbrukerne og gi på en måte muligheten til å så
angriper alt, altså dette her store spøkelse som blir kalt effekteriffa på en litt annen måte. At i stedet for at det alle sammen nå skal bli klasket ned med effekteriffa og få en struktur og en nettlege som vi ikke skjønner bærer av. Altså det er vanskelig nok for meg som forbruker å skjønne hva en kilo hver time er. Så må jeg begynne å ta høyde på hva en effekt og så videre er. Så er det rett og slett å bygge inn fleksibilitet i produktene.
En annen måte å si det. Og der kommer vi til avslutningen på denne podcasten, nemlig det tredje og siste produktet dere nå skal lansere, som jo er i stand til å benytte denne kvartemillionen elbiler og økende grad til å fordele lasten enda bedre. Det er jo nesten ingen grunn til å ha effektprising lenger når dette begynner å virke.
Ja, det produktet er en elbillader. Den kommer innebygd med at den kan stoppe ladingen i noen sekunder. Det vil ikke skje ofte, det skjer av og til. Det at ladingen på elbilen stopper i noen sekunder har ingen skade for batteriet. Det har ingen skade for at du ikke blir ferdigladet. Det er kun en veldig kort periode.
Men det som skjer bakenfor der, er at da har vi samlet opp veldig mange av disse her elbilerne som står og lader, og yter en kapasitet tilbake til strømnettet. Du leverer en tjeneste tilbake til strømnettet. Balanserer ut hele strømnettet. Du beskytter jo også strømnettet da, mot overlastning og annet. Ja, og det er jo egentlig det som er hele trikset her. Det er jo derfor den snakker om effektariffer. Nemlig det at man skal balansere nettet. Det blir sånn
spiker toppen noen få ganger i løpet av dagen. Det er det en må unngå. Unngår en det, så har vi mye bedre kontroll på hele strømflytning. Hva tjener kunden på det? Det kunden tjener på er at han får strømmen til under spotpris. Ved å lade elbilen via denne boksen vil han oppnå en strømpris som er 20% under spotprisen. Eller sagt på en annen måte,
I løpet av fem år lader du ett år gratis. Det betyr at hvis du har slike systemer og kjøper deg elbil, så kan systemene sørge for at du egentlig har gratis strøm til elbilen. Ja, det er riktig. I forhold til før. Ja, det må vi gjøre. On this note, det kommer til å ha en god dag videre nå. Dette var nyttig informasjon. Og, Edghei, vi må bare ønske lykke til med lanseringen. Tusen takk. Her kan vi vel garantere at han vil komme tilbake og snakke mer når nye produkter kommer.
Ja, du har vel fått to kunder her nå, tror jeg. Lykke til, Edgard. Tusen takk.