Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Du er en engel, en engel, en engel. Ja, i dag så går vi rett opp i skyet. Vi drar til Tyskland. Tyskland.
Hei og hjertelig velkommen til nok en podcast med Tom-Han Ratiløvås og Kjell Gabriel Henriks. Og Tom, vi er nesten litt religiøse her. Ja, altså, vi dro jo litt på, skal vi si, kirkeskalaen her plutselig. Vinen heter jo Engel, den vi skal snakke om. Ja. Og den er jo fra Vorms, som du akkurat klarte å informere meg om, var jo der reformasjonen startet, basically. Ja. Med Martin...
som da begynte å spike opp Martin L. som banket opp 96 teser, var det ikke det? jo, noe sånt, mye lovregler han ville gjerne ha gjennomført opprølt mot kirken da, der også etter det har det bare vært krig og ellendighet men nå skal vi ikke snakke om disse kontroversene der da, nå handler det om altså det har jo blitt snakket om nok
Skrevet bøker om sånt. Det er skrevet flere bøker om akkurat Martin Luther og hans kontroverser. Men det er ganske morsomt, for det er det Weingott Engel heter da...
så det er jo etternavnet til denne familien. Det blir gøy. Du er jo ganske frisk når du bare kaller deg engel. Da har du noe skjule, har du ikke da? Ja, det skal jeg ikke se bort fra det. De har til og med noen vinger øverst. Øverst på flasken så hender det jo at de setter sånne VDP og sånne fancy-smancy organisasjoner de er i. Her har de satt opp noen engelvinger. Så de har vel helt klart, de prøver å uskyldig
komme inn i vårt gode sinne. Og her er det jo, jeg heter jo Kjell Gabriel, Gabriel var jo engel, så det er jo lett for meg å gå på dette her. Jeg går fem på. Ikke så veldig mye engel i navnet jeg da. Men vi kan jo utlede Tom fra Thomas, Thomas Tvileren fra en av disse disiplene. Men du, Kjell Gabriel, nå sitter vi her. Det er sensommer, vi er i Oslo. Vi sitter og ser opp på en faktisk skyfri himmel.
I dag er det fint færre. Hadde ikke vært for alle de flyene som flyr så tett så de skygger for sola, så hadde det jo vært helt idyllisk. Man skulle tro at småflyklubben hadde hatt et eller annet sånn sommerkonferanse, for det er jo rundt over hele tiden. Ja, det kan godt hende vi hører noen av de underveis her nå. Ja, det er ikke så farlig. Men nå sitter vi og ser opp på denne skyfri himmelen, så tenker jeg, det var god timing av deg å ta med en englevin. Åh, timinget! Dette tror jeg blir helt fantastisk. Og så er det, det er jo så mye feil med det.
Denne flaska her Det er så feil Skikkelig sånn, hva heter det for en mismatch Sånn at det du sa stemte ikke Med den virkeligheten jeg så Absolutt ikke Fordi at denne englevinen Er da En rislingflaske Og de produserer mye risling Hos familien Engel Men Det vi skal smake på Er da en Chardonnay Som også har lagt litt på fat
Og da blir jo dette litt morsomt. Hvorfor har de vakt Riesling-flasker og ikke en mer ... Det kan jo være ren økonomi at de hadde kjøpt mye Riesling-flasker igjen. Ja, det kan være det. Men det ser jo ... Med en gang du ser på den, så tenker du, ja, her er det Riesling. Og så er det en annen ting som slår meg, at etiketten er svært mørk til å være engelig. Å, er det ... Det er engelig, og svart med hvitskrift, liksom. Er det satan?
Vet ikke. Han var en engel. Skal vi prøve å smake på dette her da? Nå er vi på Chardonnay, dere. Vi er på Chardonnay. Vi er i Ragnhessen, og det er kanskje litt rart da at vi har... Det er jo...
For å si det mildt, vi er i Rieslingeland. Vi er så imar i Rieslingeland, egentlig. Men det er lov å dyrke andre ting der også. Vi skal ikke være puritanske vi nå. Jeg pleier å holde vinkurs. Her for litt siden var jeg i Brønnøysund, og da holdt jeg vinkurs på vintireker, blant annet. Og da fortalte jeg det om denne vinmessa i Oslo. Jeg husker aldri om den er på vår eller høsten. Jeg tror kanskje den er på vår, da.
som heter The Other Ones, som er vinmessen for da alle de andre druene de har i Tyskland som ikke er Riesling. Da får ikke Riesling være med. Da er det liksom Chardonnay og Schreube og Müller-Turgau og Silvaner og Rivaner og Rieslaner og alle sånne. Ja,
og ikke minst spet på god dag. Absolutt. Men hadde du et poeng med å ramse opp alt det der i forhold til reken? Fordi jeg tenker at dette er jo en sjømatvin, når jeg lukter på den, og det er jo på grunn av den ligger på litt fatt. Ikke mye fatt, det er ikke noen overveldende hvit burgunder-aktig feeling jeg får nå, men du kjenner jo at det er der. Lukter nøtter?
Men poenget mitt var jo det at veldig mange når folk tenker på Tyskland, så tenker de stort sett bare risling, og det bør de ikke gjøre. Og når vi tenker på regnhesten, så tenker vi jo stort sett hvertfall risling, og regnhesten er jo da den største vindproducerende området i Tyskland, det er jo i og for seg greit nok, men det er også da, når du får da en rislingflaske, så bør du hvertfall tenke det. Og så nå ender det opp da med at det er en fatlagre av Chardonnay, så det er da, det var egentlig liksom at her gikk det
Her er det noe som har skjedd. Men det er to ting her. Nå har du smakt. Nå har jeg smakt. Jeg kommer til et poeng her nå, Mikk, så lenge. Det som slo meg først er jo den der tabba du kan gjøre hvis du bare løper forbi denne hylla med risling, og du vet at det er det du skal ha. Og så rasker du med deg en rislingflaske.
Som du ikke nok aldri har smakt på. Og hvis du da ikke leser på etiketten, så kan det jo gå litt fem på da. For da ender du plutselig opp med en Chardonnay som har vært på fatt. Og når du får den i munnen, så tenker du ikke at oi, dette var en Risling. Dette var en rar Risling. Det var en veldig rar Risling. Men på den andre siden, så synes jeg faktisk at den Chardonnay-stilen her, den stilen som den vin har, jeg har ikke noe problem med å forstå at den kommer fra Risling-land, hvis du skjønner hva jeg mener. Den har en
Den har en stilart som passer veldig godt når vi snakker om risling hele tiden, mer enn vi gjør om Chardonnay akkurat i denne podcasten. Vin er jo Chardonnay, men vi snakker mer om risling enn om Chardonnay. Stilen passer så godt. Jeg hadde ikke hatt noe problem med å se at den samme vinmakeren som pumper ut litt med risling i den ene enden av huset, men så han lager denne i den andre enden. Som Chardonnay synes jeg at den er ...
Overraskende frisk Veldig frisk Den lukter nøtter og smør og fat og slikt Men i munnen så er det veldig, veldig begrenset Eller den ligger lenge baki der
Som en litt sånn fyldig rund En behagelig Ja Og så har den veldig syrlig Frisk topp Altså for mange er det ofte Når de tenker Det nordmenn da drikker mest av Sjabli Ja
Dette smaker ikke så blidig helt enkelt. Ikke litt engang. Det som er litt kult er at den lukter, nøtter å ha litt sånn oljepreg og alt det der. Men ikke mye. Nei. Det er liksom at den er der, markerer at den er der, men det er ikke noe sånn, som jeg sa, det er ikke noen tung hvitburgunder som oser at det er sånn, du dynger deg ned med det, og er kjempehøy og mørk og sier bare, her er jeg, jeg er det jeg er. Den her er mer sånn der, jeg
Se hva jeg også kan. Men jeg er grei og snill og søt og hyggelig. Du skjønner hva jeg mener. Det er egentlig en ganske trivelig sommervin. Ja, altså når jeg fikk den på nesen, så tenkte jeg, oi, her er det mye fat. Dette er en, og da var det i hvert fall Riesling flaska feil.
Men når man fikk den i munnen så ba jeg kanskje ikke det var så dumt med den risnikflaska likevel Fordi at den har en friskhet som er ganske Altså nå har jeg den lenge siden jeg smakt på den holdt jeg på å si Eller nå har jeg hatt den i munnen lenge Og jeg kjenner fortsatt sitrusen ligger ganske behagelig midt på tungen Det er nesten litt sånn mandarin følelse vet du De andre sitrusene, de juleaktige sitrusene tenker jeg Ja, jeg skjønner hvor du vil Jeg går med på det
Ja, men det er bra. Det er veldig reust å være enig i sannheten. Ja, sånn er det. Skal vi si at...
ikke ta feil når du plukker den med deg gjør det med vilje men dette er ikke noe dårlig den koster vel har vi noen pris på dette her? vi har det, det er innlagt med pris på gongelig norsk udenkort til 209,50 så vi er på den nye 79 kroneren rett og slett det er vel prisoppet har gjort nå
Ja, det er mange 30-40-50 kroner har blitt justert opp på det her og der Sånn må vi regne med, men ja Det er en sånn Ja, det er noen som har tatt ned også, men det er liksom 1042 gikk opp, 12 gikk ned Ja, de 12, ja, de fokuserer vi på Nei, vi ikke gjør det Dette her synes jeg var Det var bra
til mat, så tenker jeg sjømat og salater og litt sånn skiling og sånt, kanskje? Ja, litt sånn lettere sommerretter, faktisk. For meg så er det, nå sitter vi jo, som sagt, under skyfri himmel og ser på flyene som leker seg fritt under Guds åpne, men der er det noe sånn, tenker jeg at
Ja, noen sånne lette sommermaterting Skulle du slumpe til å tvinge deg gjennom en piknik nå på tampen Så av sommeren så gjør du det Det går fint ut av høsten også det Ja, ja, ja, ja Er du på sopptur og tar med en sånn Rød firkantet med firkantet på En sånn rød duk som du legger på bakken Og så en ruter, ja, det er fint Og så en sånn kurv, så kan du ha den oppi der Så spiser du noen kish eller noen greier Det kjemper du Gjerne med sopp på da
Jeg hadde ikke forventet kish der, men det er greit. Det kom fint. Jeg faller alltid tilbake på den når du skal ha en sånn all-round-matt.
Hvilken rett skal du lage? Jeg tar med en kish Og det er en dame som alltid lager den kishen Med masse egg og ost Vet du hva? Vi som har løpt i 90-tallet Vi får sånne bilder i hodene Når vi hører det ordet For det var det det skulle være overalt Jeg tenker at vi burde gjenoppleve Kishen Back to the kish Du prøver å redde sylvaner dru Altså hvorfor ikke? Det er mye vi skal gjøre nå
210 spenn kan vi si Tyskland, Rheinhessen, Engel Chardonnay, Trocken På Riesling Floski