2/8/2024
Norsk Vinhistorie fra 1800-tallet
Tom og Kjell-Gabriel snakker om en rødvin fra Bordeaux, P.A. Larsen Claret 2022, og historien om vinimporten i Norge fra 1800-tallet. De diskuterer hvordan britene i fortiden elsket Claret-viner, og hvordan dette påvirket Bordeauxs popularitet. De roser Pontus Dahlstrøm og Tulløv Heggjem for å ha gjenopplivet P.A. Larsens vinhistorie med en ny serie viner. Vinen blir beskrevet som en god, kompleks og voksen vin med en god balanse mellom frukt, krydder og tanniner.
Transcript
Mentioned in the episode
P.A. Larsen Claret
En rødvin fra Bordeaux, gjenopplivet av Pontus Dahlstrøm og Tulløv Heggjem
Bordeaux
Et vindistrikt i Frankrike som var populært blant britene i fortiden
Claret
En type rødvin fra Bordeaux, populær blant britene i fortiden
Pontus Dahlstrøm
En av to personer som har gjenopplivet P.A. Larsens vinhistorie
Tulløv Heggjem
En av to personer som har gjenopplivet P.A. Larsens vinhistorie
Rådhusgata 4
En gate i Oslo hvor P.A. Larsen hadde sin vinbutikk
Kristiania
Tidligere navn på Oslo
Kongrenorsk vinmonopol
Et norsk vinmonopol som ble etablert lenge etter 1847
Melo
En type druesort i vin
Cabernet Sauvignon
En type druesort i vin
Mark Thomas
Et merke av vinglass som Kjell-Gabriel tester
Tante Agat
En fiktiv person som representerer barndommens røvvinlukt
Røvvin
En slangbetegnelse for rødvin
Kolonialen
En restaurant drevet av Pontus Dahlstrøm
Karl Mumbi
En mulig klarinettspiller, men ikke verdens mest kjente
Barberi Sørensen
En mulig klarinettspiller, men ikke verdens mest kjente
Participants
Host
Tom
Host
Kjell-Gabriel