Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å levere skattemeldingen med fiken som vi gir oss her. Fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap.
Se nå på TV2 Play
Vi gleder oss til 1. september. Nå skal du lure på hvorfor. Følg med! Oppbevarer du vinen din riktig hjemme? Med et vinskap oppbevarer du vinen din trygt i rett temperatur. Se til som blir vinskapene fra Temtek. Du finner de kun hos Elfkjøp.
Hei og hjertelig velkommen til Kjelds vindkjeller, og ikke minst Drinkfeeds legendarisk mann Tom Amorati Løvås. Det klirrer i glass, og det skjer ting rundt oss. Vi er i et rom der det er full av vakre italienske kvinner.
Og vi skal rett og slett smake vin. Det skal vi. Det er litt sånn å ta med publikum på jobbdagen i dag. Ja, det er det. Fordi jeg synes det er litt gøy å vise folk hva det egentlig vil si å være vinanmelder. For her om dagen så la jeg ut en egen episode alene, der jeg snakket med en som driver med vinimport.
Men jeg tenkte at det med disse slippene som er seks ganger i året er ganske mye jobb for oss som driver med vin. 1. september er da septemberslippet og da kommer alle høstnyhetene og også en del nye årgangsviner.
kommer i nye varianter, og det er selvfølgelig spennende. Og det er fryktelig mye vin vi smaker igjennom. Jeg har laget en egen vinsnapp, som heter da Kjells vinkjeller, der jeg prøver å vise folk hvordan jeg
som vinanmelder. Og det er veldig morsomt, for det er veldig mange, åh, du har det så dritgøy, du smaker jo masse vin og koser deg hele tiden, du ser ut som du har det helt topp. Og det har jeg selvfølgelig, for jeg er veldig interessert i vin. Og jeg har det jo helt topp, for det er jo så mye hyggelig folk. Men det er ganske mye vin som skal igjennom, som nødvendigvis ikke er sånn, yay! Det er også nedturer og...
Det er helt riktig. Det var en veldig lang innledning du hadde. Jeg har så mye på hjertet i dag. Du sammenfattet jo det meste. Vi som holder på med ettersom, vi går gjennom noen hundre viner hver gang, seks ganger i året. Det er
Og det er veldig morsomt, og det er veldig kult. Vi er privilegierte som får lov til det, selvfølgelig. Ja, det er vi gjerne. Men på en annen side, det er litt sånn, man leter jo etter disse perlene. De er ikke på løpende bånd. Det er vår jobb å plukke de ut. Nå skal vi plukke ut tre stykker. Vi er da også en importør som har 40 viner på liste her. Vi har tatt ut tre som vi skal snakke om bare her.
Vi har fått et eget rom. Vi blir selvfølgelig for å skjenke og få vann, glass og alt det som trengs. Men vi kan jo begynne med vin nummer en, som vi har tenkt å ta frem. Og dette her, må vi da si, vi aner jo ikke hva det er. Eller, det er bare løgn. Vi vet hva det er, men vi har ikke smakt det før. Det er riktig. Og det er litt morsomt, denne vinen er fra Veneto. Det er en muserende vin, som ikke er sånn supervanlig.
Og den er også lagd på garganega, eller granache, som man kan kalle det. Eller garganega. Eller garganega. Nå var det tommel opp fra italieneren. For det er ikke garganega, sånn at dette her har jeg klangkramlet med folk om før. Det er garganega. Det er følelser, det er kjærlighet, det er nesten erotisk. Fra den språkmøkte litt ekle kjølgabriller. Men uansett, dette er bobler. Veldig mange vil jo...
drikke dette her uten bobler, men det er gøy også at de prøver seg med bobler på det. For stort sett er dette her kjent som en stille vin. Ja, de er mest kjent for sin stille vines. Men så kommer jo den her, nå er vi på en 2011-årgang, det betyr at den har jo vært en stund blant oss.
Du kan jo fortelle hva du lukter egentlig. Det er jo ikke noe veldig typisk muserende lukt, hvis du kan si det sånn. Den har sine karakteristikker. Ja, altså den er laget på en klassisk metode. Jeg vil si at de har laget den akkurat sånn som du ville laget en champagne, ut fra hvordan man kan lese det her. Men da i Italia så heter det metodo classico. Og her er det
Jeg synes det er kult at den allerede er ti år gammel. Det synes jeg er kult. Ja, den er liksom ferdig laget. Vi har citrus, vi har litt sånn gresslette fra bak her. Vi har litt gyllene fruktum, ikke mye. Den er ikke sånn utviklet sånn at den er veldig dyp og sødmefull. Den er mer frisk og god. Ja, her er det...
Den er ganske tørr også. Du har disse grønne eppene. Det er en blanding mellom grønn og gule. Kanskje litt mer grønne enn gule. Litt syrlig friskhet. Litt lett melenhet. Det er ikke denne kjekkspreget som du kan få en del champagne i. Men du har en tørr
Tørrhet i eple. Selv om du lander på eplesiden, så er jeg fortsatt litt sånn citrus-drevet. Jeg synes denne her vil fungere veldig bra til en velkomstdrink. Men den har nok syre, mer enn nok syre til at den fungerer til lettere småretter, sånn fingermat og sånn. Ost. Ja, ost. Alle de som har rødvin og ost, det er så degg. Tull.
Boblerost, det er digg. Ja, ja, bobler går til alt. Så her, få litt fettost, for du har den syren som du snakker om, får du litt fett mat på det, fettoster, kan ha kaprese kanskje, jeg vet ikke, jeg bare tenker i tallet. Så lenge du skipper paprikene og de andre druene på ostefaten, så er jeg helt med.
Ja, paprika og ost synes jeg er en veldig snådig kombinasjon. Men det er folk vi brydder ikke, de spiser. Stemmer det, du husker jo ikke 80-tallet. Det var jo en skrekkenstidsalder. Skal vi gå videre? Vi skal gå videre, og denne gangen skal vi til Frankrike. Og dette er det gøy. Vi skal til Råndalen, nordlig delen av Råndalen. Og da tenker folk, åja, skal vi drikke rødvinn?
Ja, altså det er det folk tenker. Det er det vi har lært opp til å tenke. Ja, men det skal ikke vi. Vi skal bare tenke på det vi gjør fra Rondal. Det blir jo ikke produsert immar mye hvitviner fra Rondal, det må sies. Det er ikke det det er mest kjent for. Nei, vi snakker ned i par prosenten, altså. Det er under fem. Absolutt. Men det som blir laget er faktisk veldig spennende. Ja, og grunnen til at jeg synes at denne her var morsom å ta frem, som sagt, dette er jo viner jeg ikke har...
smakt før i det hele tatt, var det at den er 100% viognier. Ja, ikke sant? Ja, og det synes jeg er morsomt, fordi det er en drue vi veldig sjelden drikker bar.
Ja, altså den er som regel en tilsetningsdru. Det er riktig. Den er ofte et fyllstoff, rett og slett. Ja, den bygger opp gjerne hvitviner eller andre ting. Og nå har vi rasket oss opp litt i pris, som jeg gleder meg til å se på dere. Jeg har brukt font 0.002, så det er veldig liten skrift jeg skal se. Dere som hører på nå, dette er tidspunktet da Kjell Gabriel oppdaget at han trenger briller. Ja, det er så trist. Ja.
Her er det da litt fat, 20% nye og 80% gamle, og prisen er 574. Vi glemte å si på det første, det var jo da prisen 209 kroner for en 10 år gammel boble fra Italien, det er ikke det? Nei, det var en tamelinit. Nå er vi på Frans Abiljar. Oi, oi, oi, oi, oi, oi. Det tror jeg Kjell Gabel synes var litt gøy alt. Dette var synes jeg var rett og slett gøy alt. For det første så leste jeg akkurat opp at du har selvfølgelig fat, og du er jo selvfølgelig den der litt fat-preggen, den er litt sånn nøttepregn.
Den er ikke mye, det er godt overnødt. Dette var kult. Ja, dette er morsomt. Nå begynte jeg å smile. Det er sjelden du drar på å smile. Du er en alvorlig type. Skal ikke lure deg frem på med noe latter og sang. Nei, nei, nei. Her skal det sitte sine og den tørrvite humor. Men her er nøttepreget. Og helt klart. Åh. Fast. Denne var fast i fisken.
har litt av disse urtene, men den nøttepreget sitter her fortsatt.
Det ligger jo en sånn julenskjæret frukt bak her, en gul frukt. Den er veldig integrert, som vi sier. Dette kjenner du at både sødmønnen og syren passer så utrolig godt sammen. Og så er det syren som vinner, heldigvis. Og da renser den, gaden den vasker gjennom, og så drar den frukten med seg. Den ettersmaken som er her er jo helt abnorm. Og her er vi, vi er på det gule, kanskje litt sånn...
Ja, der er det vanskelig å beskrive. Er vi på hvit stenfrukt? Er vi litt mot fersken preg? Vi drar oss fra hvit fersken over gul fersken, tenker jeg. Det er som du sier, vi balanserer litt på den, og så kommer det også inn litt urter inni her. Litt sånn... Dette er jo en veldig god matvin, jeg har ikke tvil om det. Her skal du diske opp med god fisken, og her er det hele fisk og hele brann og hele... Heldige griser og alt mulig alt som skal på taverkenen. Dette var...
Dette var frisk. Så er det gøy, som sagt. Lengst siden jeg har hatt 100% biogener, eller veldig lenge siden jeg har også drukket hvitvin fra Nord-Rån. Det er helt klart det er lenge siden alt dette her, og for meg så tror jeg det er...
En sånn gjenoppvåkning. Dette må vi jo gjøre mer av, litt for slett. Jeg drakk vinen fra Sør-Rån i går, så det er ikke så lenge siden. Men Nord-Rån, da kan jeg si det er lenge siden. Så kan du heller lage et program med Råndalen en annen gang. Det har vi gøy, det må vi gjøre. Du fikk jo velge på øverste hylle av våre gode venner her i
her borte, og du klarte jo ikke å dy deg, du tok det dyreste de hadde på blokka. Jo, men det er litt for det at jeg vil at jeg vil av og til snakke om veldig dyr vin, fordi at det er ofte ting som folk ikke kjøper. For eksempel hadde jeg fortalt min far at denne vinen vi nå skal smake koster 1620 kroner floska, så hadde han ristet både og sagt at det er ikke noe for han, og så mye penger skal han bruke på vin hvis det ikke er fem bag-in-boxer.
Det finnes en sånn seying som sier at det er noen mennesker som ikke klarer å se en regnbue uten å telle hvor mange farger det er inni. Det er de som skal fortelle deg hvor imaridiotisk det er å bruke veldig mye penger på en god vin. Jeg har jo lært etter mange år med å smake vin at
at jeg ser heller etter regnbueen, og så kan jeg heller snakke om fargespektere ved en annen anledning. Jo, men hvis du går på restaurant, så må du jo fort opp i en 8-900, kanskje 1000 kroner for en flaske rødvin. Hvis du er på en litt finere restaurant. Ja, og den koster jo ikke det på Pole. Nei, den koster en tredje der, kanskje enda mindre enn det. Og her er vi ikke tørre å si hva denne kommer til å ha det kostet på en restaurant, for da hadde vi snakket om
Mye penger. 4-5 tusen kanskje? Mye mer penger. Det er ikke sikkert. Det er ikke proporsjonalt. Vi skal til Frankrike. Vi skal til Frankrike, ja. Det er en Clos de la Comaraine, som jeg tror jeg har klart å si det på nordlunde fransk. Clos de la Comaraine Monopole.
Ja. På krimi er det kru. Veldig bra. Jeg bare later som om jeg er fransk, og så legger jeg på en fransk aksel, og så tror jeg det stemmer. Jeg kan ikke dritt fransk. Nei, men vi er da selvfølgelig i Burgund. Vi er rett utenfor byen Balm, og da snakker vi om at vi er kanskje en av de viktigste Burgund-byene i Burgund.
Det er liksom der mye av hjertet ligger. Det er veldig mye som skjer der. Huset Albert Griveau er et gammelt hus for så vidt, grunnlaget i 1856. Så de har overlevd en haug med ferdige ting i verden, med verdenskriger og med børskrakker og med alt mulig rart. Og de har holdt det gående under dette navnet nå, ja helt i nåden.
Vi er i Burgund, så det er en av fire druer det kan gå til. Vi er på den røde sorten, så det er en av to druer. Og vi er selvfølgelig ikke i Borsolet, så det er det selvfølgelig Pinot Noir jeg snakker om. Dette er Pinot, og veldig mange vil nok si at dette er et eksempel på hvordan Pinot Noir skal være. Om ikke gullstandard, så er det i hvert fall en veldig verdifull standard, tenker jeg. Ja, og...
Jeg tråkket i salaten her, for det er faktisk årstiden der jeg sa til Merete Bø, anmelderen i Dagens Næringsliv, at jeg synes at tyskene har kommet så bra på Pina Noir.
Jeg synes at de virkelig konkurrerer, og det har jo vist seg som vi har lagd masse episoder på tysk Pinot Noir. Så jeg tror kanskje det er bedre enn Burgunden Pinot Noir. I hvert fall når det gjelder samme prisen, sa jeg. Og den siste setningen hørte ikke hun. Og da holdt hun på å falle av den store og bare, kan du beholde det tyske? Og så skal jeg bare drikke det franske sammen, for dette her er jo opphavet til...
Altså dette er hjemlandet, det er hjembyen til Pinot Noir. Ja, det er i hvert fall de som har tatt føreskjete når det kommer til hvordan uttrykket Pinot Noir kan bli. Det er det jo ingen tvil om. Jeg tenker at når vi sitter her nå og skal prøvesmake, vi skal jo i prinsippe anmelde denne vinen og se om den er verdt for dere som hører på å kjøpe. Så vil jo jeg si at det er en kostbar vin. Den er
Helt i tråd med hvordan jeg mener at en Pinot Noir skal være. Den er ung, fortsatt. Den kan hvertfall lagres i...
ti år uten problemer. Ja, det er jo gærne en 2019, den er jo nyfødt. Og jeg tenker at hvis du er der ute og tenker, ja, om noen år, kanskje du har et barn eller barnebarn eller whatever som er født i 2019, så kjøper du denne, og så lar du den ligge og slappe av til det barnet er gammelt nok til å enten drikke vin eller like vin, og så tar dere glas sammen. Det er et forskjell.
Jeg har et bedre forslag, for jeg er litt usikker på om det greier 20, men jeg synes at dette her er den vinen mamma og pappa skal ha den kvelden etter konfirmasjonen. Oi. For da er du 13 år, ikke sant?
og den konfirmasjonen er noe drit. Det er masse styr, masse familie, du er dritsliten. Man er 15 da, han hus, når man kaster. Og så er du alle ut av hus, eller Gud nå vet hvor du har hatt denne konfirmasjonen, og da fortjener du en sinnssykt god vinn rett etterpå. Herregud. Ja, men det er også et forsøk. Ja, så er det sagt. Vi kommer til å legge ut lenker til alle. Men her kjenner jeg, for dere som vil kjøpe det, så legger vi ut lenker. Og det er bare å shoppe i vei. Har dere mye av denne vinden? Ikke mye?
120 flasker. Ja, da har dere dårlig tid. Dere har kjempe dårlig tid. De forsvinner fort. Her kjenner jeg lakristenene. Det er ofte kryddertoner, så er det en mild lakristen. Det er rødfrukt, moden rødfrukt. Den er litt fløyelsmyk i munnen.
ganske lett. Altså pinanuar er jo ikke en tung, kraftig drud. Det smaker nesten ingenting. Her smaker det ganske mye. Nei, men du har disse subtile smakene som du driver ramser opp med, som er når du får med alle de i en jaffs. Det er da du får en opplevelse. Ja, men det er det som ofte skjer da, at når man driver med, altså veldig mange som vil ha vin skal smake masse, vil nok synes at pinanuar kan være litt vanskelig. Men her har du den fløyelsmyke pinanuaren som
er veldig vanskelig å få til. Utrolig vanskelig å lage. Og her sitter den. Og det var skikkelig... Dette er en av de vinnene som vi leter etter. Selvfølgelig synd at den kaster 1620 kroner, for du har jo dritlyst at den skal koste 250 og du kan kjøpe fem kasser.
Men sånn går det ikke. Det var ikke det i dag. Men det er gøy å vise toppvinn som fungerer. Da har vi vært gjennom
Tre perler på denne tale med publikum på jobben dagen. Jeg er veldig glad for at vi kunne avslutte med den Pinot Noir som vi hadde nå. Den kommer jeg til å huske. Nå har vi snakket pent om den også, så da er jeg på en måte ferdig skrutt av den. Jeg synes vi valgte av disse 40 tre veldig forskjellige viner. Vi har Sprudle Vasser fra Italien, Garganega,
flere navnskjerte og så videre. Vi har vært inne og viogner vin fra Nord-Råd på Hvitvin. Ikke verst. Og vi klinket til med det dyreste i dette slippet fra denne importøren. Nemlig en fantastisk Pinot Noir fra Boyne.
Tusen takk for at dere ville være med oss på jobben i dag. Koster dere på deres eget arbeidssted, eller hva dere nå fordriver tiden med? Vi skal videre og smake videre, for vi har liksom bare kommet litt i gang, så vi skal vel gjennom noen hundre viner til, men det skal dere slippe å høre på. Septemberslippet er kjempespennende. Kom dere på bolig og utforsk alle nyheterne som kommer. Det er ca. 1.200-1.300, kanskje nesten opp til 2.000 nye viner.
årganger og litt sånn forskjellig som kommer. Her har du masse å glede deg til. Vi kommer med gode tips både på Drinkfeed og Kjell Svinskjeller i vingruppen Vin på Facebook, eller da hvor enn vi møter oss. Takk for i dag. Jeg heter Kjell Gavle-Henriks. Tom Amir, 80 år også. Ha det bra. Oppbevær vinen din i optimale lagringsforhold i et som regjer vinskap fra Temtek. Selles kun hos Elkjøp.