Borgonje. Ja, vi snakker borgonje. Er du klar? Nå er jeg her. Borgonje.
Velkommen til Drinkfeed og en ganske spesiell episode, synes jeg, da vi skal snakke om borgon. Ikke burgund, men borgong, og vi kommer tilbake til hvorfor det heter det litt senere i denne sendingen, men
I dag har jeg tatt turen ned til Vinbonopole på Aker Brygge, og jeg visste inne i butikken. Det er jo ikke ofte vi har innslag der det skjer, der varene forlater hylla, men det passer å gjøre det nå. Det jeg tenker er at vi må snakke med noen som vet hva de snakker om, og jeg vil gjerne introdusere dere for ...
Gjert Rasmus Fjørtoft, velkommen til deg. Takk for det. Du er jo sjef her på Vinnepole Akke Brygge, og det er jo et av de virkelig store polene dette her. Det er jo ikke noe lite distriktskontor akkurat. Nei, dette er jo Vinnepole som flaggskipsbutikk. Så vi er den butikken i Vinnepole med flest varlinger, og jobber jo da bredt med hele utvalget til Vinnepole.
Også med fine wine, som du er mest interessert i. Ja, det er jo det vi skal snakke om nå, fordi Borgonia er jo den ene gangen i år, og da sover folk i kø utenfor her. I år har de vel sovet ekstra lenge, så vidt jeg har forstått. Ja, i år er det litt ekstra. Så Burgund, som vi sier, det er jo ...
Det er jo litt sånn nærdenes hevn. For 15, 20 og 25 år siden var det jo de aller mest interesserte som smakte vin fra Burgund. Vinene var tilgjengelige i markedet, men det hadde ikke noe stor kommersiell... Ikke den kommersielle...
Interessen da, som det har nå i dag. Fordi det er jo penger det handler om her, de som ligger i kø her, de vet hva de skal kjøpe, og målet deres er jo ikke akkurat å løpe hjem og drikke den til fredagspizza. Først og fremst så tenker jeg jo at vin er et landbruksprodukt, og det som er unikt med vin fra Begunn er jo at de viser på en veldig tydelig måte hvor de er laget.
Det er små paskjeller, det er store lokale variasjoner, og for oss som jobber med dette, så er det det som gjør det interessant. Men er det bare akkurat nå under spesialt slipp, hvor vi får tak i de absolutt dyreste vinene, hvor det er bra trykk på borgonvinner,
Eller har du en jannet spørsel hele året? Jeg tenker et spørsel er der hele året. Så det spesielle er jo at det er nå det er stor tilgjengelighet. Er det ekstra trykk nå? Ja, disse dagene her er det ekstra trykk. Og
Og vi som monopolister, vi gjør jo det vi kan for å få disse vinene ut i markedet, og eier sånn at de ikke medinteresser eller trykker rundt, men vi lanserer disse vinene samtidig for å gjøre det transparant og forståelig for kundene, og klart da blir også interessen stor når det er mange som vil ha noe det er lite av.
Så trykker det for drinkfeed og kjeldsvinkjeller tasene når det er ute blant publikum. Ja, vår jobb er i hvert fall å gjøre disse vinene tilgjengelige for folk, og det tenker jeg er litt spesielt med den lanseringen vi skal ha nå, at dette er jo viner som det er vanskelig å få tak i på kontinentet. Det er viner som ikke selges over disk andre steder enn i Norge. Ja, for det er litt spesielt, og det må kanskje understreke at
Det er egentlig bare i Norge, hvertfall som jeg vet om, hvor disse vinene bare kan, du kan egentlig i prinsippet da, hvis du ikke ligger i kø, selv om det må du, så kan du gå inn på et vinvognpol og kjøpe disse vinene som et vanlig menneske, og du trenger ikke å være med på auksjoner eller kjenne han fyren som har laget vinene eller noe som helst. Eller ha en lang historikk ved å kjøpe
viner fra produsenten i årets vis, som det er sånn det fungerer andre steder. Så vi er glad for det, at vi klarer å vise frem disse vinnene, gjøre dem tilgjengelige for alle, og det eneste du trenger å gjøre er å ligge en måne i telt på Aker Brygge.
Ja, det er ekstra spennende i år, for da har vi vært ganske friskt der ute. Det har vært småkjølig. Det er kaldt for dem altså. Så jeg må si at de har stamina, de som har holdt ut der i snart fire uker. Ja, vi får håpe de blir fornøyd til slutt. Jeg sier tusen takk til deg, Gjert Rasmus, og får nesten si lykke til med slippet. Jo, takk for det. Det blir spennende å se hva som skjer her 1. februar.
Da skal vi gå videre med Kjell Gabriel og en ny gjest som vi skal høre mer fra. Det handler om Borgon. Hun kommer til å fortelle mer om det.
Nå skal vi bli litt mer faglig orientert. Kjell Gabriel, nå har vi fått et serebert besøk i studio her i butikken. Jeg synes det er veldig hyggelig å være inne på et vinmonopol og holde podcast. Det føles riktig der vi står mellom bag-in-boxer og flasker og hygge. Men vi er klar. Vi er klar, og vi er så heldige at vi har fått med oss i dag Katinka DG og
Veldig, veldig kort. Det er veldig viktig for oss å si at du jobber til daglig i Vinmonopolet. Det stemmer. Men du er også ambassadør for Bourgogne. Bourgogne. Vi kan begynne med det, kanskje. Hvorfor er det så viktig for franskmennene og de at
Vi sier Borgondi og ikke Burgund. Altså, området heter jo Borgondi. Og det har jo blitt oversatt til en rekkespråk. Vi sier Burgund, engelskmennene sier Burgundy. Franskmennene ønsker å ta tilbake sitt eget navn, nemlig Borgondi. Og det er klart, det er vanskelig, for det sitter ganske langt inne. Vi har oversatt navnene på denne regionen i, ja,
Ja, i flere ti år. Men det heter altså, området heter Borgogne. Ok, men da får vi nesten gi den til franskmennene, så skal vi prøve å si Borgogne. Dette her er et eksempel jeg har tatt tidligere. Norge er jo det eneste landet som kaller Hellas for Hellas, bortsett fra Hellas. Alle de andre kaller det Greek, og Grekenland og alt mulig sånn. Men funker det? Det er jo spørsmålet.
Får man? De må gjerne ønske seg borgon til himmelen, men...
Vil vi bite på? Vil dette fungere? Dette er ikke gjort i en håndvending. Det er klart at dette vil ta lang tid, og det er ikke veldig lenge siden de begynte å insistere på å kalle det for borgonj. Men selvfølgelig, jeg som jobber med disse vinene, jeg kan begynne å snakke om borgonj og være veldig, veldig flink, og så plutselig sier jeg en rødvin fra Burgund. Så man detter jo litt tilbake til det vante. Og
Men det er klart, man må jo prøve. Hvis du skal se om kanskje 100 år, så sier vi alle borgong. Men nå har vi vært gjennom, vi hørte fra Gjert Rasmus her tidligere, at det er trykk på borgongvinnet, særlig nå under slippet som er en gang i året. Men dette området, hvorfor har det blitt så dyrt? Hvorfor har det blitt så populært? Hva har skjedd? Den enkle forklaringen på det er jo tilbud og etterspørsel.
Det er lite vin derfra. Ja, det er lite vin. Hvis du tar Bordeaux, som er et av Frankrikes mest kjente kvalitetsområder, så er jo de fem ganger så store som Bourgogne. Og med en da tilsvarende større produksjon, så det er klart
Det er ikke så veldig mange flasker som produseres der, og dermed blir også vinene dyrere. Men er det sånn at disse flaggskipene som vi kjenner, Romani Conti, La Tarsia og så videre, er de motorer som gjør at det andre blir dyrt? Fordi det står ikke helt i stil med...
innholdet på flaskene og den prisen du skal betale for på de dyreste vinene? Det er klart at du har jo alltid noen drivere i et marked, og det er klart at de tar jo med de små. Selvfølgelig gjør de det, for man ønsker jo å tjene penger. Og det er lite vin, men du kan fremdeles gjøre mange gode kjøp i regionen, hvis du ser borti fra de mest kjente områdene. Men
Men tror du det at, nå var jeg så heldig å få lov å være med på den pressesmakingen her en uke, nå fikk lov å smake Romane Conti til 27.500 kroner flasker. Det i seg selv gjør jo at de får mye oppmerksomhet. Det er jo derfor det ligger en hel hev av folk ute i gata på utsiden her og gleder seg. Men tror du de, kall de superflaggskipene, er med å løfte hele regionen?
Fordi det er jo ingen andre regioner i verden som har sånn ekstrem etterspørsel på, ja det er kanskje noen få, men i hvert fall ikke i den grad da.
Jeg tror du finner noe av det samme i andre regioner også. Se Bordeaux, de fem aller beste slottene der, de er jo med på å drive vinne fra Bordeaux oppover. Og du har jo også det samme i Italia, supertoskanere som har vært med på å drive vinne fra Toskana opp. Så
Ja, jeg tror nok at de er med på det. Vi må også snakke litt om de som lager vinen. Fordi jeg vet at i Borgon, som har... Du er flink. Jeg synes jeg får det til. Ja, det går veldig bra. Der har de jo
tenkt fremover. Noen har tenkt at de har sendt sin neste generasjon og har blitt pisket rundt ut i verden for å lære og for å suge til seg inntrykk og prøve å kjenne på hva er det markedet vil ha, hvor går markedet den, og så har de kommet tilbake og så begynner de å lage vin i borgonene.
Og det må jo bety noe. Det er jo veldig mange familiebedrifter i Borghagny, og vinmakeryrket har jo gått i arv fra far til sønn gjennom generasjoner. Men i dag lever vi jo i en global verden, og de unge, nyere generasjoner har jo reist veldig mye mer, og de har også fått folk som har reist til dem, og de har delt erfaringer, de har delt kunnskap,
og de er ikke redde for å samarbeide heller med hverandre. Og det er jo noe som på en måte skiller den nyere generasjonen fra den gamle, hvor man holdt kortene mye, mye tettere til brystet. Og det var ikke alltid at vinprodusenter i nord, for eksempel, visste så veldig, eller i den nordlige delen av Borgånd, vi var så kjent med hva som foregikk i den sørlige delen av Borgånd, og vi snakker ikke om
veldig store avstander her. Nei, for det er jo som du sier, du kan ta sykkelen. Du kan ta sykkelen, ja. I Turtefrans går det jo på fem minutter, så er vi igjen. De er litt ekstra, de drikker ikke så mye vin. Nei, de sykker jo fort. Ok, så kom jo kongespørsmålet til deg, som du og jeg skal forske litt mer på utover Kjølgabbel. Går det å få tak i
borgonviner til en kristenpris, til noe som folk flest har råd til. Hva skal man se etter da? Det er veldig mange av de mindre kjente landsbyene som produserer, lager veldig bra vin. Det har jo blitt varmere i borgon. Det er
disse mindre kjente områdene som kanskje lå litt i utkanten før, litt sånn marginalt klima, ikke helt modne truer.
De har nå blitt veldig bra. Vi har jo hele det som heter Ottkottebån og Ottkottet den Nui, som ligger litt høyere opp bak den mest berømte åsryggen som heter Kottår. Der kan man gjøre veldig gode kjøp. Du har kommuner og landsbyer som Bernan Veseles og Saint-Romain for hvite. Du har også i Dures.
for J'ai le bon, for de røde, og så har du jo hele den sørlige delen av Borgon, sør for Côte d'Or, nemlig Côte Chalonnès og Côte Maconet, som nå lager veldig, veldig bra vinner. Og mange av de veldetablerte produsentene i de nordlige kjente områdene,
de har jo etablert seg sør. Og det er jo med på å heve kvaliteten på vinene fra det distrikten. Da kommer nerden din og sier at jeg vet at vinmakeren er sånn som jeg har fulgt nå i alle år. Han har plutselig flyttet ned til et eller annet luft. Men nå skal det jo sies at å kjøpe vinmark i den mest kjente delen av Kottår, det er
er ikke spesielt gunstig priset. Vinene derfra er heller ikke spesielt gunstig priset, så det er ikke noe du tar til å rækkespise utenvidere. Kjell Gabriel, hva tenker du om drikker vi for lite borgonivin? Ja,
Det selger seg ut. Problemet har vært at det har vært litt frost, så de har fått litt avlinger som har vært med å skru denne prisen opp, som har gjort at ting har blitt litt dyrt. Jeg fikk senest snakket med en venn på vei hit,
og så sa jeg hva jeg skulle ha noen god anbefaling til under 400 kroner ja da, det finnes jo vinner under 400 kroner men det begynner å bli færre der også 200 kroner, da du får ikke noe under 200 så det er liksom 300 pluss og oppover da og jeg tror for mange så er jo det mye for en flaske vin for verremansen og da kommer liksom utfordringen drikker vi nok, ja men er de rimeligste
borgonvinne, å ja, flinke skjern, er de på kvalitet som kanskje samme pris for et annet tommere som lager, da, skjernene oppi noen var, da. Det er jo det spørsmålet man må stille seg. Og så er det selvfølgelig borgon, oi, oi, oi, det er jo flotte saker, og de har jo godt rykte, og det skal jo være blant det beste. Så jeg er litt usikker, jeg vet ikke helt hvor jeg står. Det var et langt svar på ingenting, men vi konkluderer vel med at
Vi kan godt prøve å finne viner fra andre områder som du kan ta deg råd til. Det er vel lov å si. Personlig synes jeg at når jeg har gjort linjesmakering i Borgånd, så er Vouvre og Satterne på rødt viner som tiltaler meg veldig fort.
av en eller annen merkelig grunn. Jeg har vært gjennom en hel range. Men det begynner å bli dyrt det også. Det er jo ikke sånn 1000 kroner dyrt, men det er jo 4-500-700 kroner dyrt. Men da er det egentlig veldig bra å se litt lenger i sør igjen, til type Macon og Côte-Saint-Lenis, Ruy for eksempel. Det er masse områder, Merkurie, Merkurie begynner kanskje å bli litt dyrt det også, men det er
Men områder der hvor du kan få god valuta for pengene, de er jo litt mindre kjent, så de har heller ikke den muligheten til å ta den samme prisen som de mest bedre. Det er jo kjempebra, for de gutter og jentene som står på utsiden av bordet her og ligger der snart i en måned og skal ligge her i flere uker til sikkert, de er så opptatt av brands.
De er opptatt av de dyreste og flotteste. Antagelig er det de får mest penge på hvis de skal selge det videre, som de sier at de ikke gjør, men sikkert mange gjør, uten at vi skal spekulere for alt for mye i det. Vi skal ut og snakke med dem etterpå. Vi må finne ut, for de kommer aldri til å innrømme det. Nei, vi skal drikke alt selv.
Det er jo veldig synd også hvis de bare ligger der for å kjøpe det videre, for vin er jo til for å nyte, så det er jo ikke til for å... Spekulasjon i vin selvfølgelig vil alltid være det, og spekulasjon i kjente merker vil det alltid være. Men jeg tenker, altså, vin er...
Til for å nyte seg. Det er vi helt enige i. Hvis du ligger utenfor Polær i en måned og kjøper deg en 8-10 flaske vin, så er du ikke jobbet, eller kanskje du kan ha hjemmekontor utenpå, hvem vet. Koblet deg til gjestenettet i Vinnmonopolet. Men det skal jo forsvare en del penger. Det er jo naturlig at noe selges her.
og det ville jeg tro at de gjør også. Men selvfølgelig, jeg smakte da denne dyre vinen her, og jeg synes jo dette var en fantastisk vin.
Men jeg har ikke 27.500 kroner til å bruke på en flaskevin, sånn personlig. Nei, nei. Og det er vel for oss med. Det er veldig viktig for oss. Men det er gøy. Det er kjempegøy og helt unikt å få lov å smake. Det er det. Kan jeg si noe nå? Ja, vær så god. For det er veldig viktig for oss å understreke, for Katinka sin del, du får ikke lov å komme med noen vinmerker, så vi får ikke noen vinanbefalinger av deg i dag. Så det må Kjell Gader og jeg ta, fordi du jobber som sagt i Vinmonopolet, og der er det
vi har lov å snakke om geografi men ikke om produktene sånn er det bare og det er veldig viktig for oss at vi sier det, altså de som hører på nå, som betyr noe de er klare over at vi gjør det på den måten er det noe du kunne tenke deg å si om
landskapet, for det er jo beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet vi snakker om, som du sier, kottår og alt det der. Er det noe magisk med det området som gjør at det har vært så populært
Vi snakker jo helt tilbake til romerne. Vi kommer ikke utenom romerne. Vi er gjennom romerne nesten. Det er helt sant. De har satt sine spor. Men du kan si det som er så veldig spesielt her, er jo det at det er så veldig store forskjeller på jordsmåndet og beliggenheten på vinmarken innenfor veldig, veldig, veldig små havstander.
Hvis jeg har vineranker i min have, og du har hagen ved siden av, så kan vi ha helt forskjellige utgangspunkt for oss å lage den ene eller den andre vinen, selv om druene er den samme. Bargåen er veldig lett, for det er to druer, Pinot Noir og Chardonnay, men det er et veld av ulike jordsmål som har på en måte skapt denne myten
om Borgonje. Skal vi ta og starte kjøkkenhag i Borgonje, Kjeldobrer? Det må vi gjøre. Det er sikkert enkelt. Jeg vet at det blir ikke mye gullrøtt. Men som du sier, det er jo Pinanar og Sardonei, altså er det Gamay og Aligote for en enkelt område, men hovedsakene er jo at det er kjempeenkelt der. En bit ender det.
Det skal ikke være så veldig vrint, men likevel er det avansert. Alle disse vinmarkene er jo navngitte, de har jo et navn. Innenfor en vinmark kan du være utallige eiere. Selv om du kjenner navnet på vinmarken, kan du få kanskje 50 ulike typer vin, fordi det er 50 ulike eiere.
Så det er så mangeslungent, og noen lager kjempegod vin, andre lager vin som er mer middelmådig. Og det å ha den kunnskapen, jeg kjenner den vinmarken som er øverst i det høyre hjørnet, og den produsenten som er der, han lager fantastisk vin, mens han nederst i det venstre hjørnet, han lager ikke så god vin, og det gjør jo at dette her også blir veldig mytomspunnet. Ja.
Du skal vite hvem som gidder å stå på morgenen og hvem som bare lar sulle å gå. På pressmakken så var det en, jeg mener han sa han hadde 0,2 hektar av en åker. Det er ikke mange plantene det egentlig. Da får du noen partjønner kanskje, og det stopper der. Og da skjønner man jo også at etterspørselen, hvis du har tre tønner da, og det er det du greier å produsere fra en åker, og alle vil ha det, så blir det dyrt.
Men Romani Conti har vel monopolvinmark. Så det er det å indre for det enn å indre for det enn. Det er den som er den dyreste, selv om du ikke kan svare på selv vin, men det er den dyreste vin som selges på Polen. Vi kan vel si at nå tok Katinka så litt opp i taket og nekter å gi uttrykk for noe som helst, fordi sånn er det bare. Jo, men det er den dyreste vin. Det er ikke noe hemmelighet. Og de lager da monopol, så de har...
ene rett på akkurat denne åkeren som da etter sigene har vært den beste åkeren siden Augustus lager og da mener jeg keiser Augustus og ikke en Augustus-gloop fra den filmen
Jeg lurer på om vi skal la Katinka få det å gå tilbake til kontoret sitt og gjøre den forbetalt for dere. Og dere skal få lov til å smake uten meg. Jeg misunner dere egentlig litt, men sånn er det. Du smaker jo en del Borgon-viner hele tiden, for det er ditt fokus. Kan du si noe generelt, for nå var det 2021 som kom nå.
2020 hadde jo en del frostproblemer, som jeg husker. 2021 hadde kanskje ikke så mye av det. Avlingen i 2021 er veldig liten. 2022 er mye større avling, så forhåpentligvis vil prisene ikke øke så mye som vi så en økning fra 2020 til 2021. Så...
Ja, men 2021 er en veldig liten årgang. Vil du rangere den på generell basis som en god årgang, en middelsårgang, eller som en passe?
som en god årgang. Både 19, 20 og 21 er gode årganger, og også 22. Noen er litt bedre for hvite, og noen er litt bedre for røde, men det er gjennomgående godt for begge deler. Også et spørsmål jeg ofte får, som jeg nå stiller videre til eksperten, er hvis du kjøper en 2021 Pinot eller Chardonnay, hvor lenge bør den ligge?
Det kommer helt an på hvilken vin du kjøper. Hvis du kjøper en Borgon Cote d'Or eller en Borgon Pinot Noir for eksempel, så er det en vin som egentlig ikke skal lagres så veldig lenge. For de som løper inn døra her 1. februar, hvor lenge kan de som kjøper de mer eksklusive? De kan ligge kjempelenge. De aller beste vinene kan ligge veldig lenge. Ja.
Det er sånn at vi er generasjoner, Kjell Gabrielt. Generasjoner. Ja, det er veldig vanskelig å generalisere. Det spørsmålet der er supervanskelig. Det er det man ofte får. Det er litt sånn, hvor mange runder er det på Bislett-spørsmål? Ja, det er mange det.
Så godt trent. Skal vi ta en runde, men helt til slutt, vi sa jo innledningsvis, du er jo Borgogne-ambassadør. Men Borgogne er jo ikke akkurat noe land. Hvem er det som står bak ambassadør-titteren din? Ja, det kan du si. Jeg var jo på smaking på den franske ambassaden for noen år siden, og han ble da presentert som ambassadør under Van der Bok.
og han ambassadøren han flirte lett og så sa han så morsomt at jeg treffer en ambassadør til ikke sant men det er BIVB Bureau Interprofessionelle de Vendes Borgogne altså det er på en måte markedsføringsorganet til vinene fra Borgogne og det er en sammenslutning av da selvfølgelig alle produsentene og de jeg kan jammen ikke huske helt når det var men det må ha vært
2012, tenker jeg. Så ble jeg invitert til å være med og måtte svare på meg gjennom en test for i det hele tatt å bli tatt opp i det programmet. Og så var det da en ukes trening der nede, og så måtte vi avlegge en eksamen, både skriftlig og muntlig. Altså vi måtte presentere vinene for da en jury. På fransk eller engelsk? Nei, på engelsk.
Og så skal vi da holde smakinger, eller fremme borgong som region. Igjen, du selger ikke enkeltflasker, du selger bare regionen, og det er bra å drikke mer derfor. Du er rett og slett lappen på borgong. Jeg skulle ønske jeg kunne svare ja på det spørsmålet, men det er hele tiden så vanskelig
veldig, veldig, veldig mye å lære, og tingene utvikler seg, men det er veldig, veldig spennende. Herregud, vin er jo fantastisk interessant. Det er vi enige om. Nå skal vi slippe tak i Katinka. Tusen takk for at du ville være med her i Drinkfeed og Kjeldsvinnskjeller. Det setter jo vi veldig pris på. Bare hyggelig. Takk for meg, og lykke til med smakingen.
Ja, Tom, nå har vi kommet til oss på utsida, og her er det ganske kjølig og kaldt her, men vi har fått tak i en hyggelig kar. Nummer to. 002 heter han. 002 i køen. Ja. Hvem er du? Henrik Malme, fjellsikrer fra Narvik. Fjellsikrer faktisk, ja. Ja, det er viktig. Men hvorfor er det første spørsmålet? Det er veldig mange som stiller seg det spørsmålet. Hvorfor er det første spørsmålet?
Hvorfor? Jeg la meg ned her i tre uker i fjor. Egentlig bare for eventyret, rett og slett. Prøve noe nytt. Hadde veldig lite vinninteresse.
Og så fikk jeg den takene helt syke flaske, og drakk og drukket noen av de, og så plutselig så åpnet øynene mine, og oi, det her er egentlig ganske gøy og ganske godt. Så da ble det, da måtte vi jo toppe, vi lå tre uker i fjor, hadde en sjetteplass, da måtte jeg passe på at i år, da skulle vi ha litt bedre plass. Så nå lå jeg siden...
1. januar, eller to på natta 1. januar, så nyttårsaften. Men hvornår kom nummer en? Han kom samtidig som meg. Vi ligger for oss selv, men vi ligger i lag. Så vi er i topp tre, vi er kamerater som alle sammen hadde lyst til å legge seg ned, så vi la samtidig, så det skulle bli lettere for alle. Det er jo hyggelig, dere skal være her en stund,
Og dere har vært her en stund allerede, så det er viktig med sosiale. Ja, nå er vi på siste innspurt, så nå er det jo bare lille uka igjen. Er det veldig mye innspurt nerver nå? Har du en plan for hvordan du skal komme deg gjennom døra? Akkurat nå vet vi så si ingenting, for i morgen får vi vite hva som kommer.
Så nervene ligger litt på hva som kommer, for vi har jo loget her nå i over tre uker, og vet ikke hvorfor vi ligger her enda. Men i morgen er det en liste på hvor mye vin som kommer. Det er da det jobbet begynner, da vi får begynt å planlegge hva vi skal kjøpe. Jeg vet jo litt om det, for jeg har jo smakt gjennom 81 av dem.
her denne uka her, så det er jo mye å glede seg i, det kan man jo si. Du får lov å si det, men du vet jo ikke hvorfor du forteller ham det. Jeg får ikke lov å fortelle ham det her. Det er så mye hemmelighetskrimer. Dette er litt morsomt for dere. Dere skal ligge her en måned, det er jo det som er målet. Hva er det du
hvor mye penger er det ofte folk spør om hvor mye penger kommer du til å legge igjen da hvor mye skal du kjøpe altså når du har en sånn plass å lukke så lenge så kjøper du det du får enkelt å lukke etter de beste flaskene så i fjor lå jeg på en sjetteplass det var ikke noen konti på meg da da dro jeg kortet for en 140 000 med kvotert og ukvotert
Jeg løser på litt mer vin i år. Jeg har litt bedre plass, og krona går litt ned. Så det er nok en del dyrere vin i år også. Så jeg ser med for meg at det blir i hvert fall mer enn jeg brukte i fjor. Hvor mange er det som ligger i køene her da?
Torte Målen kom i morrest. Åja, så det er 12 forløpig. Jeg snakket med Merete Bø når jeg var på pressmakking, og hun var på 138. plass i fjor, og fikk jo to flasker. Det var alt for sent, men hun kom da 4 om morgenen den dagen det var slipp. Og det holder ikke.
Altså, i fjor var det første fysiske slippet siden korona. Så det har slapp de tre årgangene av 17, 18 og 19. I år er det bare en årgang. Så jeg tror ikke det blir det samme. Sånn som i fjor, jeg tror 124. eller 126. plass var siste som faktisk fikk en DRC. Det blir jo ikke i nærheten av det i år. Så jeg tror fortsatt folk blir å komme. For det har blitt litt mer, det ble veldig mye presse i fjor. Det har blitt litt mer populært, og flere vet om det.
Men jeg tror ikke det bør være i nærheten av det som var i fjor. Men hva er reglene? Du må være her 24 timer i døgnet i en måned, eller er det sånn at du kan gå og jobbe litt eller gjøre noe? Hvordan er reglene for leieren her? Vi er enige med hverandre. Vi er snille med hverandre. Så klart alle har offret både jobb og studie og noen gang god natt og varm natt søvn for å være her.
så vi har noen faste regler man drar ikke på jobb man sjekker ikke inn på hotell eller legger seg i bil men på dagtid når man sitter og bare skal få bort tida så bytter vi på å dra på kafé og sette oss på treningsstudio ta en varm dusj og trene og
på besøk hos folk i Oslo og spise middag og egentlig ha det koselig. Vi er veldig gode samarbeider alle i køen at vi bytter på det så er det alltid en som passer på og
og så er det veldig innafor å si hvis du får det at noe ikke er greit. Så man spør alltid, og vi er flinke å kommunisere med hverandre. Så bra. Nå tenker jeg, du har sovet ute her gjennom noen av de kaldeste periodene vi har hatt i Oslo, du har satt kullerekord underveis her, men dialekten din sier at dette er jo easy peasy, men har det egentlig vært så greit?
Det har egentlig vært ganske fint. Jeg tror aldri jeg kunne brukt ordtak. Jeg har vært ute i en kald vintertann før som har passet så bra. Men det er jo litt klimaflyktning, så jeg er jo nede i varmen. Så klart 25 minus 3 netter på rad, det var en hard kneik å komme seg ut av soveposen. Men jeg tror det verste, det var noe i starten når vi var på...
litt over 10 minus. Jeg hadde ikke fått vinterposen, så jeg lå i en sommerpose, og vi fikk spysuka, og lå her på natta og frøs og spydde og var dårlig. Det var...
Det var litt hardt. Dette er et spørsmål. Hva drikker dere? Da dere sitter og venter en måned, hvilke viner går dere i? Eller drikksikker viner? Jeg hørte rykter om at vi var på Polar i stad. Hadde dere vært på noen ølsmakinger og litt sånn forskjellig? I dag hadde det vært spesialt sliv for alle. Jeg tok noe med meg en gang på spesialt sliv. Så tok jeg med meg en sykvinne inn. Stiltatt bak køa der. Det er jo ikke i nærheten av det vi er på. På grunn av det kjøpte vi en god flaske. Det er jo litt spesielt.
Men det er vann og faris og brus det går i teltet. Veldig lite... Vi har ikke drukket dråpealkohol selv i teltet. Har du ikke det? Er det ikke lov? Nei, jeg vet det helt ærlig. Vi har ikke sjekket. Vi har ikke hatt noe behov for det. Vi er jo på Aker Brygge. Så vi har vært ute og spist. Så dere har ikke narspill i teltet liksom? Nei, vi har vært på vinbar og vært på pub. Så vi er jo...
Det er veldig fint at hvis du sitter på en nattmiddag og har litt lydstrøm på telefonen og du måler tidsveldig kald, så setter du deg på Odeer og tar et godt glass vin og lader telefonen din for å få litt varme i kroppen. Det høres jo helt deilig tært opp. Vi har det ikke så fælt disse gutta. Er det bare gutter forresten? Bare gutta. Det er jenter som bruker å komme inn og holde oss med selskap som har logget i hvert år. Så kommer de og blir å ligge noen få dager. Men
Men det er... Hun er jo litt mer for kjempe og får litt mer i en tid, ikke hva? Ja, for her må du reklamere for. Her må du kvotere inn. Det er veldig mannsdominert. Det hadde ikke vært feil med en litt mer kvinnelig selskap. Nå kommer det vanlige spørsmålet. Hvor mye selger du av det du kjøper av?
for å være helt ærlig så vet jeg ikke noe for jeg vet ikke hva som kommer men det er jo det er veldig mye spekulasjoner på hvem ligger vi for og hvorfor ligger vi her og kan jeg helt ærlig si at ut av alle de jeg kjenner foran i køen så ligger alle for seg selv det skal jo sies at
det er så flott med sånn her slipp det er at jeg kan gå inn som er relativt ny innenfor vingame, men glad i god vin kan kjøpe meg masse, masse gode flasker ligger i uka her, og så kan jeg selge to-tre flasker, og så er alt finansiert
Så jeg skal ikke lyge på at jeg ikke blir å selge. Men det kan gå til ennå at noe kan bli solgt for å faktisk finansiere. Ja, for det var vel snakk om i Bergen i fjor, så var det en gutt og en jente som lå da i tre-fire uker og fikk betalt 100 000 eller noe sånt for å gjøre det, stod det i avisen. Så det er jo noen som sikkert gjør god penger og sånt. Men du sier at alle som er her nå foreløpig er
er interessert. Ja, ut av de jeg kjenner i starten. Det har kommet noen i går og i dag som jeg ikke har forbytt så godt kjent med. Ikke noen russe gutter og auperer og... Det er ikke det. Ikke det får du. Men det ser vi i fjor var det en russe gjeng som vi leide inn her i slutten og kom en gjeng med polakker og de i Bergen, jeg kjenner jo til det. Vi har en felles venn og kjenner litt til historien deres også. Og det var også veldig sånn mye av det som ble skrevet, det var veldig sånn...
Journalisterne visste hva som selger på artiklene og presset veldig på noen punkter. Kjøper du den dyreste vinen som kommer, og den vet vi jo ikke helt prisen på, eller noen vet det, men den har man jo fortjeneste på på flere hundre tusen hvis man vet hva riktig kjøper.
Så det er jo helt klart fortjeneste her inne i bildet her også, for det er dyrt. Borgon, som vi har lært at det skal hete nå, er jo det dyreste vinddistriktet i verden. Ja, det er det, og det har vi jo fått forklart nå opp og ned av både sjefer på Polen og ikke minst Borgon i Abbasadu Katinka.
Vi runder han, så slipper vi han inn i relativt varme. Har dere varmeapparat eller gassgriller? Det eneste varmekillen vi har der inne, det er hverandre. Det er varme klemmer å bytte på, være stor og lille skjei. Da er det bare å ønske lykke til, og så får vi håpe at du får noen bra kupp, og hvis du har lyst til å åpne noen og ikke har noen å rykke med, så tipper jeg at Tom og jeg stiller vilje opp som prøvekaniner. Det skal du ikke se bort fra. Tusen takk for at du gav deg å komme og snakke med oss. Tusen takk, og takk for besøket.
Ja, Tom, nå har vi senket pulsen, nå har vi fått mye inntrykk.
Og nå skal vi endelig få smake litt fint. Ja, det er godt å komme inn i varmen. Vet du hva, vi har virret veldig mye rundt. Vi har veldig vært på tur i dag, altså. Inn og ut av Polen og snakket med frosne nordlendinger i kø. Det er stort. Nå har vi tørstet. Ja, vi skal smake litt. Og vi starter jo da, og det gjør man jo i borgogni, som vi har hørt etter nå. Man begynner med den røde. Hvor gjør det? Jeg vet ikke hvorfor, men det er jo fransk. Ja, men...
Hadde vi vært i Rioja for å bruke et annet land til og med, så hadde det vært helt meningsløst å begynne med en rød, for det er jo den som er den kraftige. Men i Frankrike og i Borgån så er det ofte... Nå driver jeg åpne vin her. Jeg ser på deg. Jeg er litt sånn... Ja, så er det ofte, men ikke alltid...
at man begynner med det går litt opp og ned. De gjør som de gjør, men vi gjør som de gjør. Vi skal til Chitry. Chitry. Chitry.
som jeg tror er et område som veldig få vet om. Det er ikke det første jeg tenker på, men det er der. Og du risikerer selvfølgelig at dette er jo Pinot Noir, det er jo det det går i. Å, det er så greit Pinot Noir her. Så jeg synes det er 2018 som du har fått litt over på baken, og her er det jo viktig, ikke sant? Så dette har vi jo vært litt innom, at det finnes gode kjøp.
Og da er det ofte de der litt mer ukjente distriktene som er her. For jeg har ikke smakt skitryfer. Nei, jeg har nok det, men det er ikke noe jeg har notert. Du har jo vært en verdensnånd type. Det er ikke noe jeg har notert så stert at det bare lyser i hjernebarken med en gang. Men la oss prøve da. Jeg heller opp i glasset her for å få litt å... Lyden er i hvert fall fantastisk uansett. Jeg tror at våre favorittlyttere, og det er alle sammen som lytter på selvfølgelig,
Ingen nevnt, ingen glemt. Blir litt tørste når de hører at det sirkler litt i glasset. Så nå er jeg litt spent. 2018 er jo et dugende år. Jeg har luktet, og du kan glede deg. Oi, oi, oi. Ja, ja, ja, ja, ja, ja. Dette her, det lukter rødvin, som jeg pleier å si. Jo, men altså, her er det...
Og faktisk så mener jeg at det lukter rødvind nå, for her er det den der, den lukter sånn klassisk Pinot Noir duft, for den er litt sånn rå kirsebærfrukt. Ja, kirsebær, men så er det... Sånn rå frukt. Og den har fått noen år, som du sier, så det er faktisk litt rand...
Det er noe vanilje oppi her. Det er litt dessert nesten duft på den. Fruktkompott. Og så er det en litt syrlig tone over hele greia. Det er akkurat det. I hagen min har vi kirsebær, og det er sånne sure kirsebær. De er veldig like den du lukter oppi. Det er akkurat den lettere rå kirsebærfrukten som man ...
Det er litt sånn norsk sommerfeeling på, hvis du skjønner hvor i verden jeg vil. Norge. Jeg smakte det mens du snakket om det. Veldig nydelig anslag av en blanding av sånne myke tanniner, og så er den veldig syrlig. Og så kommer...
Så kommer denne blandingsfrukten, det er ikke sånn at den slår deg i ansiktet, men dette er en matvin, vil jeg si, først og fremst. Den trenger følge av et eller annet for å komme helt ut, ikke sant? Ja, men den er mild, den er behagelig, veldig fruktig. Ja, og frukten bare kommer og kommer og varer og varer. Og så kommer det.
Litt sånn mokka nougat. Ikke sjokolade, men hint. Litt langt baki der, som jeg synes er veldig behagelig. Det lukter av vanilje, men det er ikke det at det smaker det, men det er en sånn dessert-greie. Hvor mye kostner herligheten her? 3,20 kroner.
Det er virkelig ikke galt for dette her, altså? Nei, for å være i dette distriktet, så er dette slik å regne med.
Ja, det vet du. Jeg synes dette her var skytry. Jeg tror kanskje jeg skal forske mer på skytry. Jeg vet ikke hvor mange produsenter vi har fra skytry i Norge. Hvis det går på Polisiden, så er det en. Så det er den da. Ja, der er den. Jeg som tenkte å sats skikkelig på å forske på skytry, så er jeg ferdig. Takk for nå.
Skal jeg løpe av gårde og hente en hvitvin til oss, ja? Ja. Fordi vi tar en hvit før vi runder av dette showet, synes jeg. Ja, vi må ha rødt og hvit. Vi må jo det. Vi kan ikke lage podcast. Nå gjør jeg... Nå lager du lyd igjen. Ja, men jeg er klar. Ja, da har jeg løpt i trapper og holdt på her selv, Gabriel. Så jeg er litt anpusten, faktisk. Men jeg har tatt med en...
Jeg har tatt meg ordentlig inn til deg. Ja, jeg driver åpner her nå. Jeg synes det er hyggelig at jeg får oppgaven. Det er antakelig at jeg har en enorm muskelstyrke, men jeg får oppgaven å åpne svinnet. Det er sannheten at du er yngst. Ja, det er det. Så du får jobbe mer. Det er viktig. Men jo, det er bra trening. Det åpner fint. Vi er da i...
Borgon Cotodor. Dette er da en Chardonnay. Og dette er jo indre filéen av alle filéer. Det er akkurat det. Vi er, for dere som lurer på hvilke byer som nærmer seg her, så er det en by som heter Dijon. Der har de sendet på. Er det det? Jeg måtte si det, den måtte ut med en gang. Tenk å være derfra, så bare
Det må være litt trist. Men de har vin også. Jo da, de har vin. Men
Jeg er veldig glad i CNP, så jeg synes det hadde jo vært gøy, men jeg tipper at de som bor der kanskje er litt lei, spesielt hvis de møter en amerikaner. Jeg har vært der, og folk er veldig stolte av både navnet de sjår, men også av produktene de lager, og de lager ikke bare CNP, de lager alt mulig rart og sneiler med her og der og sånt.
Men nå, Kodor er jo liksom en gulåsen, eller en slags blanding av Holmenkollen og Montebello på en gang, og besteframgjør alt i ett sted, det er en sånn åsrygg bortover, og det er kalkstein og det ene med det andre. Dette kan jo folk egentlig lese opp på selv, fordi det er jo pensum, hvis du begynner å rotte med borgoni-området. Ja, akkurat det der. Og her kunne jo selvfølgelig, her har man jo
Montrachet og Marceau og alle disse Givry, Chabertin og så videre. Ja, det er mye blått blod i vinverdenen. Men vi gikk jo da for en vanlig, for vi er folkelige, så vi gikk for en vanlig Côte d'Or, det vil si at
den kan vel, drunene kan hentes fra hele området. Ja, det er jo... Vi har liksom ikke noe stedspesifikk... Vi er på trinn 1 på denne kvalitetspyramiden vår, men det betyr jo ikke at det er noen dårlige greier likevel. Det er bare at sånn som du og jeg har råd til å kjøpe den. Ja, det er helt riktig. Så skal jeg bare helle oppi, før vi har litt ekstra glass. Du gikk jo bonski med en gang. Ja, ja, sånn. Fordi at...
dette her er på en måte en
rimelig variant fra dette området. Vi snakker om det viktigste vinområdet. Det er det viktigste vinområdet i verden, sånn rent hva folk i vinverden sier er det viktigste vinområdet i verden. Ja, det er det jo. Siden vi snakker norsk, så kommer ikke alle italienerne og spanjolen og de og tar oss når vi sier det, heldigvis. Men du har helt rett. Nei, men sånn som på... Burgund er jo på verdensbasis... Alle sammenligner seg med Burgund. Ja.
Sånn er det. Hva lukter vi her av? Her er litt vatt.
Det er litt fatt. Det er litt sånne lille vekster som jeg pleier å si. Det er litt sånn urtete. Ikke urtete, men urtete. Litt sånn som hvis du går i veikanten på sommeren og lukter på de der ugresse som vokser der. Eller hvis du går rundt med jå, sånn som jeg gjorde da jeg var liten. Og hogger gress i kantslott. Kjærskelig gammel. Jeg er eldgammel, men kantslott. Vi er litt sånn ferdig da.
Oksenferdena. Oksenferdena. Under treet. Ja, som lukter på blommene. Ja, litt der. Ja, det er akkurat det det er. Blomstyr, vilvekster, hint av vanilje. Det er noen krydder til den her også. Ja, det henger litt sammen med disse vekstene våre. Oi, og frist. Den var veldig frisk. Ja, frisk og frisk. Det den ikke har, og som jeg er veldig glad for, det er at den har ikke disse...
som veldig ofte kommer etter den malaktiske gjeringen som kan skje oppi fatet der. Den får ikke disse smørtonene, de tunge, fleskete oljetetonene, den har den ikke. Den er veldig rett frem, veldig ren, fin, syrlig, god, og frukten er der. Jeg sier sitrone.
Det kan du si. Det skulle akkurat si lime. Ja, jeg drev å... Det er en sånn blanding det. Ja, men vi er på sitrusen, og dette er en god vindu. Dette her var veldig, veldig fyrst og deilig. Og så gøy å kunne dra i gang. Nå er det jo sånn at disse menneskene som ligger i køen her, de skal straks storme inn og kjøpe. Og så vet de ikke engang at den vinden er innpå der. Jeg tror den er på bestilling. Den er på bestillingsutvalget, ja.
Det som jeg synes er litt morsomt her, er det at navnet,
her, Arnaud Germain, og Germain betyr tysker, er det ikke? Jo, det er vel en norsk, men det er sant. Denne her er ikke inn på tjenestebord, dette er en bestillingsutvalgsgreie, og ikke på spesialslipp, så dette her er en sånn der vin som de som ligger i kø ikke kommer til å finne ut av, fordi at den er ikke inne på pole, og denne må du rett og slett bare ta tak i og bestille selv. Og det som er gøy, her er det da
50% fat og 50% ståltank fra vår Arnold tysker, som vi kan kalle han, gang meg, til under 300 kroner. 289,90. Nei, du kødder. Det er 290. Vet du hva, denne hadde jeg priset alt skiljehøyre. Har du også trodd det? Og den er fortsatt, det er en 2022, så den er ung.
Denne blir bare bedre. Jeg skal løpe ut, ikke løpe, jeg skal sitte helt rolig her foran Mac-en min, og så skal jeg bestille opp nå før vi legger dette her på lufta. For det er jo ikke noe vits å løpe, for det er bare å sitte helt rolig, bestille på innmålpolen, bestill til ditt lokale pol, så går du på å hente når den er klar. Nå har vi smakt rødt og hvitt, og det er ikke enda noen grenser, og vi har liksom vært
inne på Polo, ute i København. – Ute med folk, da. – Snakket med eksperter, med her og der, og alt mulig rart. Borgogn, som det da heter, er jo et spennende sted, og det er jo lett å si at det er bare snobber og ralemikk som holder på med det, men
Men det går faktisk an å kunne noe om det området uten å ha åtte finansadvokater som jobber med selvannevelsen din. Ja, altså av de vi har snakket med så er det jo ingen snobber i det helt tatt. Det snobberiet føler jeg bare er på enkelte brands som er fryktelig, fryktelig dyre.
Ja, som for eksempel vår venninne ikke fikk lov å si romani-conti og sånne ting. Det skal de ha, alle disse store menneskene. Hvis noen lurer på hvorfor ikke Katinka er å smake med oss, forresten, det må hun nesten si, så er det fordi hun får ikke lov. Hun jobber jo tross alt i Vinmonopol, og da får ikke hun lov å snakke noe pent om noe vin som hun smaker på. Nei, og det er litt morsomt, for da har vi snakket med henne før i dag, så
Jeg begynte å snakke om ting og ting, og hun så på humlen og sa «Jeg har ikke lov til å si noen ting, for hun kan godt snakke om området, men hun kan ikke komme med enkelt eksempler». Det er strengt forbudt, og det synes jeg er litt morsomt. Der beskytter jo staten oss heldigvis fra sånne som Katinka at hun skal si feil ting.
Vet du hva? Sånn er det. Vi sier tusen takk til Katinka når hun hører på oss, og så sier jeg tusen takk til dere som hører på. Ja, og lykke til til de som lir i kø. Jeg håper det får tak i noe godt. Og så er det sikkert noen som gjør seg noen ekstra lompenger også, så dette her ble rett og slett
en super episode. Den lengste vi har laget til nå, så ta vare på deg selv, og så lover vi å komme med kortere episoder i fremtiden hvis du er helt utslitt eller har rett til å lytte på oss. Ja, mye av dette her er sikkert kuttet bort når du hører det uansett. Tom Amiratilovas fra Drinkfeed. Kjell Gabler-Henriks fra Kjellsvinn Kjeller.