Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn.
Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren. Ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play.
Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye tikketystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000? Per PC. Men hvis du legger til en pluss diamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hvis du har plantet på kontoret...
100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. I dag skal vi prate med en som skjønner hva vi sier. Og likevel skal vi snakke om vin og vinmaking. Følg med!
Hei og hjertelig velkommen til en ny episode av Kjell Svinkjeller og ikke minst Tom Amorati Løva sin drinkfeed. I dag så er vi bortskjemte, Tom. Vi er bortskjemte. Vi er veldig bortskjemte. For det første er vi jo ikke inne i studio, vi er på restaurant. Åh, det er bare, det er gøy. Det er sånn frynsekode som vi kan unna oss noen ganger, Kjell Gabriel. Ja.
Jeg er jo litt ekstra fornøyd fordi vi har fått gjest på restauranten, eller vi er gjester på restauranten med en gjest som er kommet helt fra Italien. Men han er jo oppvokst i nabogata mi.
Nemlig Syrstakold og Hentil Bibigrets. Velkommen til Norge. Hei, hei du. Hvordan er det? Det er litt gøy, for du er kanskje den eneste italienske vindmakeren som vi kan snakke med på morsmålet vårt. Jeg tipper det. Bare så kjapt, hvorfor snakker du norsk? Min mor er norsk, og jeg har vært her hvert sommer i hele mitt liv.
vært på skolen i Siverstadskålen. Ja, du gikk på Hofstadskolen. På Hofstadskolen. Først så var jeg på ...
Steiner skolen i Oslo for noen måneder og da var det alt for langt å kjøre ut fra Siverø så gikk de i halvt av skolen det er i Asker da for de som ikke er bereist det var kjempekult for jeg husker det var jo ganske mye snø den vinteren der og vi gikk på ski på skolen og det var helt fantastisk kjempegøy det var det beste år i mitt
barndom. Ja, absolutt. I Asker. Det er veldig mye skryt av Asker her. Som en som kommer fra Oslo så blir jeg litt missunnelig, kjenner jeg. Vi skal snakke om vin i dag, egentlig. Det er jo det. All den barndommen i Asker og sånn er jo greit nok. Det er jo vin det handler om. Det er jo vin det handler om. Dette er ikke husker du. Men jeg tenker, Bibbe, at
Visste du alltid at du skulle lage vin? Eller skulle du egentlig bli noe annet her i verden? Jeg har ikke helt skjønt hva jeg skal bli da. Ah, det er work in progress. Men nei, jeg skulle aldri tenkt at jeg skulle være et vinmaker. Det er jo garantert. Jeg hadde aldri studert noe sånt. Jeg hadde aldri tenkt at det var et... Det bare var ikke i bildet. Det var ikke en ting som kunne aldri... Hvis jeg hadde spurt meg da et
år før, i 99, at jeg skulle ha blitt en vimaker. Jeg skulle ha trodde det var gal. Det kunne jeg allikevel sagt. Men hvorfor skjedde det? Jeg hadde blitt litt småinteressert på
for mange forskjellige grunner liksom jeg fant meg det var jo en mann som styrte som var gammel gardner som styrte på hele pakka der og han drivde med vin, han drivde med gardner med gardegardner og med hage og
Og solgte vin hver fredag, eller var åpen fra klokken fem til det var veldig små ting. Litt sånn veldig dekadente små ting som gikk for seg selv. Ja, for at faren din sin familie, dere hadde vingård. Ja, men det er noen av de tingene som, hvis ingenting skjer, kan fortsette for generasjoner. Og det var det alle trodde. Det skulle bare fortsette sånn. Ja.
Plutselig så gikk han bort i pensjon, og det kom til en lov i Italia hvor hvis du var 54 år og du hadde jobbet 30 år, så han tok den vinduet og forsvant. Eller gikk til morens syn som var dårlig. Han sluttet med vind. Han sluttet med å jobbe hos oss. Og så plutselig så fant jeg meg med den skikkelig hot potato der, og som var jo virkelig...
Det var ingenting for han, som kom fra en bondefamilie og drev til som et... drykket glass vann. Men for meg var det skikkelig hotpotat, for jeg visste ingenting om dette her. Men så har jeg plutselig begynt å leke litt, og jeg vet ikke hvordan, men plutselig så...
Da har jeg falt helt inn i det. Du begynte å lage vin og stod bak vinmerkene. Jeg tenker, det gikk jo bra. Dette var noe du kunne? Noe du kunne få til, i hvert fall? Det er mer...
Det var sånn når du funnet det riktige, the right jacket. Det passet veldig godt på meg. Det er sånn noe i vinverden er en ting som passer veldig godt til min karakter, til min måte å se på ting. Jeg vet ikke. For du var jo enkel kunstner, du drev på, men du maler jo bilder, og det gjør du kanskje fortsatt? Jeg var...
Jeg var oppvokst fra en kunstner. Min far er kunstner, og familie er kunstner. Jeg tipper at jeg så den tingen der inne i bildet, som at jeg skulle bli kunstner. Og så var jeg veldig flink, kanskje. Men jeg var veldig...
i det, når jeg var ung. Men så etterhvert så visste ikke jeg hva som var jo min ting, hva jeg skulle gjøre, eller hva som var. Jeg var ikke så klar om at jeg skulle bli en kunstner. Så hvis du venter på å finne ut hva du skal bli, så lager du vind?
Ja, plutselig så var dette her veldig gøy. Ja, det var jo passet fantastisk for meg, for du har jo alt, vinverden er jo en veldig, veldig åpen område, enormt, som går fra agrikultur til, du kan finne alle forskjellige hjørner og corner å se på det. Det kan være noen sånne romantiske steiner, det kan være...
champagne må ette alle er i samme verden det er sånn crazy det kan liksom ikke det er jo også har det Petrus DRC så har det små kjante produsenter og folk som driver helt med passion folk som driver helt penger alt det er sånn veldig spesielt område så det er
Jeg fant at det var veldig fint å leke inn der. Du kunne gjøre hva du ville på en måte. Og du leker jo også. Nå må vi begynne å smake litt vin her. Nå blir det mye prat om lekskommel. Du leker jo, for vi skal nå smake på din entry level, som de liker å kalle det i vinverdenen. Din husvin heter Casamatta. De som ikke kan italiensk betyr jo...
Galehuset? Ja, min første vin som jeg har laget heter Testamatta. Så det betyr gal hode. Ja, du er litt gal i hodet. Crazy, litt crazy house. Det har alltid vært litt sånn følget med i familien. Det med den crazinessen har vært ganske sterke...
med craziness i familie. Og jeg har også alltid vært litt sånn veldig stubborn og type som at litt sånn for morotorskille, men i klasse hvis jeg gikk på skolen, på kunstneskolen, alle gikk med sånne mange...
Hva hadde de kalt dem? Brushes? Ja, pønsler. Og de hadde alt rekke med pønsler. Jeg bare gikk på skolen med en svær pønsler. Det var galt. Det var litt sånn... Det har gått litt sånn med. Den temaen der har galt ganske... Følt meg ganske ofte. Så det var jo første vin. Det ble kalt Crazy Head. Etter Stamata.
Så er det naturlig at husvinnen vår var jo Casa Matta. Jeg har lyst til å si, etiketten din er jo du som har malt. Ja, jeg maler mine etiketter og
Og noen ganger får jeg også den nye prosjekten som vi skal lansere nå i februar. Det er jo Balocki, det heter Toys og leker. Og den er jo malt fra mine barn. Åja, barn har skam. Du har jo barn med norske dager. Ja, eller? Ja, Ingrid. Og så er det Margareta, Rose, Ingrid og Ludovica.
Ja, det siste var kanskje ikke så norsk. Det var litt sånn god tysk over det siste. Det er alltid gøy å sitte med vinmakeren og smake vin. Kan du ta oss gjennom lukt og smak her, Bibi? Ja. Casamata er en vin som prater veldig atoskana. Det betyr...
Og jeg tar en litt spesiell hjørne av Toskana. Jeg vil representere, jeg vet ikke hvordan man ser det på norsk. Si det på engelsk. Purity. Ja, renheten. Renheten av Toskanas siden. Det betyr mine viner er veldig transparent og veldig fruktbar og med en veldig sterk aciditet. Veldig elegant på en måte.
Og har den siden av San Giovese som er litt morsomt, som er en vind som kan
lagres. Så denne kassamatta er for de som liker å samle viner, er en vin som kan sikkert puttes ned i kjelleren og vente for 10-15 år og se hva som skjer. For det er jo et Sangiovese, 100%, veldig bra, og det er jo en karakter som Sangiovese har. Så det er litt sånn gøy da. Valvis man leker med veldig dyre viner og putter i kjelleren.
Den er ikke billig, men den er ikke kjempebra. Koster 170 kroner, det er jo blitt rimelig det i dagens... Ja, men det er jo en entry-level, som vi ser. Det er jo en entry-level, men den har jo kapasitet for å lagres. Hva er det vi lukter opp i her nå, hvis du stikker snutta ned i? Da er det mye lukting og sniffing og tenking her, Kjell-Gabriel. Men ja, Bibi? Jeg liker å kaste meg på. Jeg har...
Det som er karakter på alle mine midler, er at du går mer på røde frukter enn på mørke frukter. Det er på grunn av posisjonen av vinmarkere og
Jo mer opp du går i dalen, vi står opp på toppen, jeg har alltid elsket å jobbe på toppen av daler. Og der har du mer skogsbær, rød frukter, som jordbær i Norge. Det er jo det som er karakter når du kommer opp i dalen. Du får mer rød frukt. Hvis du går ned i dalen, så får du mer mørk frukt. Mørk.
Morelle plommer, så er det kirsmær på toppen. Bjørnebær, italiensk bjørnebær, ikke norsk bjørnebær. Men det går i lille, konsentrert, fullt av sukker og mørke, italiensk bjørnebær. Så det er jo på en måte, karakter er jo rød. Det var veldig høy syre her, og det kjemmer jo, det er jo friskhet det.
Og den sitter jo veldig lett i bønn. Mat da? Jeg har på en måte snurt veldig mye hele min produksjon
og spesielt de siste årene fra 2013 og oppover, mot elegans, friskhet, aciditet og rødfrukter, både i casamata og testamata og kolore. Jeg tror alle vinere har tatt den retningen der. Har du noen matretter i bakhodet når du lager dette? Hva vil du spise ved siden av dette? Jeg tenker...
mest på venner når jeg drikker min vin. Jeg synes at man skal kose seg og åpne en fin flaske vin, whatever du har for deg. Det er det som er min poeng. Jeg har aldri vært klart så flink å blande eller perre. Jeg synes at vin skal være kos. Vin skal sitte og nyte og skal helst passe på whatever. Det er mer med den her. Det er mer sånn
her på bordet og kose seg og drikke en flaske vin. Jeg synes at hvis jeg får komme med noe mat, så tenker jeg pasta, pizza, de sosiale antipasti, en sosial matgreie. Du vil ha kosemat ved siden av det? Jeg vil ha kosemat. Jeg liker venner, så jeg liker å kose meg. Og da må man ha kosemat. Og Italia er full av kosemat. Det er det. Som sagt, det er jo for meg...
regardless for the price av en vin. Du må bare, ok, jeg har lyst til å ha en fantastisk vin. Og det er det som er viktig.
Veldig bra. Vet du hva? Det var så hyggelig å spille inn denne episoden med Bibi, og nå står du med kø her. Nå står jeg og banker på. Han er så populær. Han er populær, og vi skal smake mange flere viner fra deg, Bibi. Tusen takk for at du tok deg den tiden her. Veldig hyggelig. Jeg gleder meg til å besøke deg og vingården din 27. april. Absolutt. Da skal jeg ned, og så skal vi drikke gjennom alt dette her. Ja, en gang så må du komme på Gili også og besøke meg.
Det er fantastisk. Det har så mye å gjøre, Tom. Jeg må bare ut og reise i Italien. Dere driver bare og dealer. Jeg sier tusen takk for oss, og at du ville høre på, og så høres vi igjen ganske snart. Det gjør vi. Takk for nå. Takk for nå. Ha det.
Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i ticketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kalles inn til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit! Greit, så finnes det bedre følelser enn å løse en ticket? Ja.
Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Med Svea på laget er det enklere og raskere å lykkes. Få bedre likviditet, friskmelde økonomien eller samle dine lån. Svea. Vi heier på mennesker og bedrifter i endring og skaper finansielt handlingsrom.
Du, jeg trenger en strømavtale. Bare noe enkelt. Fortum. Så har jeg jo lyst til å følge med på forbruket mitt. Fortum. Noe som er trygt og enkelt, liksom. Fortum. Ok, hvem er strømleverandøren dina? Fortum. Enkelt, trygt og oversiktlig. Det er ikke rart at Fortum er den mest valgte i Norden.