Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å sende faktura med fiken. Så vi gir oss her, fordi vi liker enkelt. Fiken, superenkelt regnskap. Prøv gratis på fiken.no Vi drar langt, langt og lengre langt og begynner på et land med U. Da er vi i Uruguay. Musikk
Hjertelig velkommen til en ny episode av Kjeld Svinkjeller og Tom over at Løvås sin drinkfeed. Jeg håper at stemningen står i taket, for det gjør det nemlig nå. Tom, for nå skal vi til et vinland som ikke så ofte er på alle slepper. Nei, altså, jeg står jo, om jeg ikke står på hendene, så står jeg litt på hodet for å kunne se riktig vei på kartet. Vi skal jo litt sør over. Søndag forrige. Søndag fjellske. Vi skal...
Vi skal langt sørover. Vi skal til et ganske lite land som holder til i Sør-Amerika. Det er et spørsmål noen ganger, sånn Uruguay. Hvordan kan de klare å lage vin der? For det er jo ikke noe vin i Meksiko, sier folk. Og så prøver jeg å forklare at Uruguay ligger jo faktisk nede i Argentina, sånn klemt inn som en liten...
Kile nedi båndet der? Ja, det er mellom Brasil og Argentina. Dette er et lite land, 3,5 millioner innbyggere. Vi er jo ikke så lite, vi har jo snart 6. Vi snart skal få 6 millioner i 2040, synes jeg. Men i Sør-Amerika, der det er mye folk, så er dette her knøtt lite. Det er nesten ubetydelig. Du kommer ikke på statistikken en gang nesten.
Jeg synes det er alltid gøy å si at hovedstaten heter Montevideo. Hver gang jeg tenker på det, så tenker jeg på videospiller. Hvis de hadde en gang drevet en videobrik, så skulle jeg kalt den Montevideo, bare for mor og skyld. Det tror jeg mange har gjort, så du hadde ikke vært så veldig kreativ. Jeg tror det var litt frem på nå, men jeg var kanskje ikke det.
De er i, og jeg synes det er Rosé-vin som er dagens vin. Den heter Familia Deixas, Atlantico Sur, det betyr vel Sør-Atlanteren, tror jeg. Det er helt riktig. Og her er det da 60% Pinot Noir, ikke overraskende, 20% Tannant. Litt mer ukjent for folk her hjemme. Og 20% Marcellan.
Også ikke den som står øverst på jettelista med vindruer. Nei, Tannanten er den som jeg henger meg mest opp i, fordi det er Uruguays nasjonaldrue. Ja, det er den de av en eller annen grunn har løftet frem. Ja, det er en fransk drue da. Men de har dratt den frem som en nasjonaldrue, og det er en på en måte, som Røvin synes jeg den er litt rocka.
Ja, for meg helt personlig så kan den gå begge veier. Den kan være sånn, nå har den traff det. Og så kan det være... Ja, den kan være litt... Nå dro den seg litt ut på det mer, skal vi si, aparte. Det er ikke alltid den smaker sånn i Kongergårdshelm. Og så får du rene tanantvinner med hovedsak på det, så kan det bli litt rart noen ganger. Ja, det...
Jeg vet ikke om Uruguay har hatt sånn egen vinmesse med uruguay-viner. Har du vært på den? Nei, jeg kan ikke. Argentina har jo hatt det. Argentina har det, men det er litt større enn Uruguay også, å ha litt mer folk. Jeg må i hvert fall lov å si ...
Vin i Uruguay høres litt rart ut, men det er jo akkurat de samme folka som slo seg ned i Argentina som slo seg ned i Uruguay. Det er jo europæere som har ymse årsaker, sultnød, fattigdom, at de hadde meldt seg inn i feil parti under krigen for eksempel. En god del tyskere og en del franskmenn som bommet litt på hvilket armbinden de skulle ha på seg. En del av de flyttet ned dit og startet med det de kanskje var gode på, nemlig for eksempel å lage vin.
Men det har jo vært europæere der i flere hundre år som har produsert vin og tatt med seg vindrur fra ...
fra hjemmefra. Ja, dette er jo en del av det spanske territorium back in the days. Det ble frigjort på 1820-tallet en gang, tror jeg. Men du, 1800-tallet og spanjoler og alt mulig å høre til siden, det her var jo mye rødbær. Og jeg fikk jo bringebær. En sånn flyvende takling nesten. Nå er jeg i dunks, og så var det bringebær i hele nesa. Jeg synes at dette er en veldig, veldig
Kul Rosevin Som jeg har smakt et par ganger Og så tenkte jeg For det første synes jeg er gøy med Uruguay For det andre synes jeg er gøy med rosevin Fordi det er litt sånn sommerlig Greie over hele saken Og Det er så mye deilig frukt der Det er så mye nydelig frukt Men frukten er frisk Og syrlig og
og bærpreget. Og du, som du snakker, bringebær, jordbær, sitrus, kanskje noe lime. Det er masse frukt. Det var masse frukt i den lille flaska. Ja, det er masse frukt. Utrolig mye morsomt frukt det er. Dette er jo en svært sommerlig vin, vil jeg påstå. Den passer helt perfekt til den varme råstiden. Den gjør det. Liten isbitopp til og med hadde ikke vært helt feil, og det hadde aldri blitt en drink.
Ja, og det som er så gøy med Rosevin er at den kan du tulle litt med. Den trenger liksom ikke å være så alvorlig. Du kan putte litt frukt oppi, du kan lage litt morsomheter. Og jeg synes at dette her er rett og slett moro. Og det som er så hyggelig å høre til Tom, er at dette her blakker deg ikke heller. For prisen er 169,90. Oi, det var mye...
inntrykk og uttrykk i en liten flaske. Jeg ble så begeistret, så jeg klarte å søle. Det er ikke ofte vi sier når vi sitter, fordi ingen trenger å vite det, men jeg må nesten si det, fordi i studio i dag har vi litt besøk. Ja.
Vi har besøkt studiohunden som heter Nerello. Nerello Mascalese, faktisk. Som er en italiensk dru fra Sicilia. Det er en liten takshund som sitter på fanget mitt nå, og klarte å bli innsatt med rosévin. Nå lukter det litt sånn våt hund her. Våt roséhund? Det er jo ingenting som er bedre enn det. Da har du fått det bildet i hodet også. Uruguay, visst?
Vi overrasker, denne var god Det var en god vind Dette her er kjempekult Deixas Atlantico Sur Rosé til 169,90 Det synes jeg du skal prøve Hvis ikke så sier jeg Som nasjonalsangen til Uruguay Vet du hva den heter på norsk?
Frihet eller døden? Ja, nei, det er ikke noe kompromis her. Likten eller ikke? Det er ikke noe sånn kanskje litt bra, eller mellomting. Nei, vi møter ut midten. Så neste gang du ser Uruguay spille fotballkamp, og det skjer jo ofte, for de kommer jo stort sett alltid til fotball-VM, noe som Norge ikke har gjort på veldig lenge, faktisk ikke siden før Håland ble født, bare sånn det er for å gnide inn, så kan vi bare si frihet eller døden. Ja.
Du ble veldig uruguay-nasjonalistisk her nå. Ja, det er litt sånn der. Du snakket om skjortekrager og armbin og så videre. Ja, de har tatt med seg litt av det. Vi drar ikke det noe talt videre. Nå skal jeg tørke hunden, og det er helt bokstavlig talt. Og så sier vi hvertfall tusen takk fra Tom Amiratilovas og Drinkfeed. Tusen takk fra Kjell Gabriel Henriks og hun, som også er på plass.
Så Uruguay, Sør-Uruguay, Catalones, kjempekult å se. Takk for nå.