Den gamle gården

Tom og Kjell-Gabriel diskuterer rosévin, spesielt La Vieille Ferme Rosé 2022, og sammenligner fransk rosé med andre. De fremhever den lekre, uformelle karakteren til fransk rosé og dens bruk i sommerlige settinger. De snakker også om duft av markjordbær, grillmat og vinenes egenskaper.

Transkript

Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Ikke det? Nei, men da holder vi det enkelt og gir oss her fordi vi liker enkelt. Fiken superenkelt regnskap. Se nå på TV2 Play Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i tikketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kalles inn til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit. Greit. Så finnes det bedre følelser enn å løse en tikkett? Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Det som mørdig er solrår og rosévi. Hjertelig velkommen til en episode med Tom og Ratteløvås. Legendarisk sånn. Og Kjell Gabel Henriks. I dag, Tom, så skal vi til det nordmenn har fra 2015 gjort i hele ås trykket. Ja, sånn rosevin. Det er det vi skal snakke om. Det finnes jo en herrens velsignelse av roseviner der ute, og som du sa, vi har jo tatt helt av her i Norge de siste 7-8 årene. Ja, det har gått over... En rønn rosa vinelv gjennom befolkningen. Det skal være litt poetisk her. Det som er besnærende med Rosevin er at du kan få de omtrent røde, tunge parfymerte greier fra Spania, Chile, Australia... overalt hvor man lager vin. Helt i de florelette, nesten hvite, gjennomsiktige, raffinerte franske riverene fra Provence. Og Det handler litt om, skal vi gå gjennom vinifikasjonen her, du lager rosevin på røvensru, så får det å ligge veldig kort tid med skall på, for det er jo inni skallet at fargen er, ikke sant? Det betyr at det skjer to ting, du får bitt litt farge i vinden, og så får du noen av egenskapene som er i drueskallet. Litt struktur i form av tanniner, og så kan du få litt sånn kanskje bæraktige toner som skiller det fra hvitvin som veldig, veldig sjelden har bringbær for eksempel. Og da er vi over på en sånn der bruksområde som vi liker å snakke mer om, og det handler jo om å kose seg med et kaldt glass i solen, så er kanskje en rosévin mer spennende enn vanlig hvitvin. Eller Det bare ser veldig kult ut i glasset, rett og slett. Ja, det er jo, det ser jo selvfølgelig kult ut i glasset, men det er jo sommervin var jo det utgangspunktet, det er solsommer, og da denne, ikke sant, hvis du hadde presset, hvis du tar en blå drue da, og presser den veldig fort, så får du hvitvin. Hvis du presser den sakte, sakte, og lar skallet ligge for det røde søvn, og hvis du presser den og lar skallet ligge for det røde søvn, det er liksom de tre prosessene som du var litt innom. Og så er det liksom hvor mye farge vil du ha hvis du er i Frankrike, så er det noe lys og frisk. Jeg synes faktisk at denne her var, det kunne vært et knapp lyser også hvis den hadde vært i Provence, men nå er vi ikke i Provence. Nei, vi er hos naboen da. Ja, vi er ikke langt unna. Vi er rett over Åsen. Vi er rett over Åsen, vi er da i Rån. Ja, vi er i Sør-Rån for å ha bestemt, altså der Rånhelven tyter nærmere og nærmere havet. Ja. Og vi Når vi har vært i råden tidligere, Kjøl Gabriel, her på podcasten vår, så har det ofte vært ganske tunge hevige rødvinner. Da snakker vi sånn type shot and after pop og kotter og sånn. Ja. Nå handler det om noe helt annet, for nå skal vi snakke om raffinate. Ja, og her er det jo da, det er jo de samme druene som gjelder i, jeg hadde ønsket å si cross hermitage også, men det er sin så, grenasj og en liten dash syra. Her er det en greie som man må bruke skrukork på, som man ofte må i moderne vin, Dette her er vel egentlig, jeg føler at vi er litt sånn Norgesvenn her, fordi det er en vin som jeg tror veldig mange kjenner til. Ja, det kan godt hende. Det er ikke noen ukjent verken produsent eller merke. Vi skal til den gamle farmen, den gamle gården. Vi skal til Laviel Ferm hønegården, eller det er hvertfall noen høner på etiketten her. Det betyr gammel gård. Betyr det? Ja, det betyr det. Du er så god, du er så språkmektig. Jeg tror det er hvor flink man er og hva man driver med her i verden. Ja, vi er jo da, i og med at vi drikker rosevin, så har vi jo plassert oss utendørs i dag for å nyte solen, og det må jo man gjøre. Nå driver folk og synger i nabolaget, så det er god stemning. Masse koselige plakker som de som jobber på nabo-tomta er. De har jo bra på jobben, de synger og koser seg. Ja, det er god stemning, og da kanskje de skal få et glass rosevin etterpå, det gjør vi for å se det. Men uansett... Når jeg dufter på rosé, når jeg tar nesegrevet mitt og dunker opp i glasset, så er det stort, ikke alltid, men det er en duft som jeg blir veldig glad i som kommer, for det gir meg veldig, veldig barndomsminner. Og det er duften av markjordbær. Det er jo ikke noe mer og vakrere barndomsminne enn det, å gå og plukke modne markjordbær hos en eller annen bestemor som hadde en hagel. Det var på hytta til mine besteforeldre i Sylling ved Holmen, Bjørketoppen, kalte vi det ut av familien nå. Der hadde vi hele veien oppover fra stranden, som er oppe en bakke, så var det da markjordbær hele veien oppover, og så gikk du og spiste og spiste og spiste. Og så følte jeg liksom at de kom flere ganger, men de gjorde jo ikke det. Men det var alltid markjordbær. Så det var noen som ble moden etter hvert. Så hvis du var der i tre-fire uker, så var det alltid noen markjordbær i den bakken oppover. Ja, sånn fantastiske minder om markjordbær. Og det er det oppi her. Jeg får det bildet i hodet mitt av disse små røde nydelighetene nede i lyngen. Også er det noe grønt, en grønn, varm vekst. Litt eng, men det er ikke så mye blomster. Det er mer dette varme, gressaktige, nydelige sommerblomster. Og den komboen er utrolig... Tøff, da mener jeg positivt tøff. Veldig kul. Og det som er så gøy med Rosevin er at selv i Frankrike så er den litt sånn den er ikke så alvorlig. Jeg sier ikke at den er useriøs, men den er ikke så alvorlig. Det er ikke så mye regler og så videre. Jeg har til og med møtt franske rosevinsprodusenter som sier, ja, bare kast opp i noen isbiter, kjør på. Ta en fruktbit, altså, nesten lage... Fordi de sier at dette her er sommerdrikke, skal drikkes på varandene, og varandene i Frankrike er nok en del varmere enn varandene her i Oslo og Øst, som vi befinner oss nå. Utsikt over Oslo Vest. Ja, vi har utsikt over. Vi ser bort på... Jeg ser faktisk bort på hoppet på Romøren. Lengt der borte. Som vinteren så gidder du ikke å dra opp, for du kan se Romøren og de brødrene hans hoppe. Det skal være ganske bra kikkert. Men uansett, det er den lekende vinen. Den lekende franske vinen. Det er derfor i Frankrike har de regler på at dette er en normal flaske. Dette er en brugunflaske. Men du kan finne flaskeformer som er helt kokohyrkant og rundt av. Det er ikke det rigide reglene. Her er det lov å tøyse. Det er det som er så fint med rosevin, for du får lov til å være litt bias og litt glimt i øyet. Å være den festens midtpunkt som gjør litt tøys og tøl. i starten på festen og dette her er jo perfekt start på sommerfest og så videre og så videre det finnes jo ikke noe bedre måte å starte en middag på før aperitifen og så ta et glass med det greiene her jeg skal i bryllup om et par uker og da ringte brunnen meg for å høre hvilke viner hun skulle ha og så videre for dette er sånn fest på lokalet da Og så var hun veldig opptatt av at hun ville ha petnatt til velkomst. Da sa jeg at petnatt kan være litt sært for mange. Ja, hva skal jeg ha i bakgrunnen da? Så sa jeg at da skulle jeg ha rosevin. Og så lar det stå rosevin på alle bordene i isbøtter. Åh, kort musikk, ser jeg. Det går rett hjem. Nå har jeg smakt det, men du har snakket om brulup og bøg da. Ja. Det vi snakket om markvurubær, vi snakket om fine innslag av grønne ting, så leverer den jo det på smaken også, for du får denne røde frukttonen følge med inn i munnen. Det er et strøk av tanniner her. Det forteller jo at den har ligget litt på druskallet, mer enn de fire timene man sier man skal ha i promoss. Jeg tipper den har nok ligget noen dager. Hvis vi ser på fargen. Og så, den har tatt i seg disse tanninene, den har fått inn nok struktur til at dette er faktisk en, vet du, dette er en hyfsat bra vin, altså. Og prisen, skal vi si det med en gang? 155. Ja, det er en lattelig lav pris for den vinen her, spør meg. Den hadde, jeg trodde at det kostet mye mer. Ja. Og her kan man jo, dette er jo rosevin, skal ikke lagres, det er bare å dreke på, som vi liker å si i Norge, bare peise på, få det i deg, ikke noe vits å lagre i årets vis, har du kjøpt for mye, inviter en ekstra venn, det er alltid, gjør som jødene, tretten til bors, altså den tomme stolen, inviter en nabo. Jeg tror at vi skal holde en mer sånn moderat side og si at denne kan du smake på ganske lenge. Du er så ordentlig. Her legger jeg opp til en fest, så dra på fest. Jeg snakker mer om å drikke godt, men ikke så mye. Dere får velge selv, dere der ute. Men det jeg sier er at denne kan du egentlig kjøpe ganske mange av og ha gjennom sommeren. Og det kan fort bli en sånn go-to-vin. Særlig hvis du skal spise noe i forbindelse med at du begynner med den i glasset først, og så skal du komme en forret, for eksempel. Da tenker jeg, ja, hvorfor ikke? En tapas? Å, herregud. Hva tror du om det? En sånn blanding av masse forskjellig fingermat. Hadde gått rett hjem. Du får denne lille urtefinishen, som gjør at den går til alle grønne vekster. Jeg er ganske overbevist om at folk vil like den. Nå ble jeg sulten. Du blir alltid sulten. Ja, da må vi avslutte. Du må spise. Det må ikke være sånn at hver gang jeg kommer ut med et mattips, så blir du sulten og skal spise. Det er sånn det er blitt. Jeg tenker at vi ønsker folket en god rosa sommer. Ja, drikke rosévin og bli glad i det. Gå gjerne til Sør-Rån og kjøp en vin fra den gamle gården. Det er bilder av høner på etagetten. Det er alltid lovende. Det som er litt morsomt, det du kan gjøre er at du kjøper den rosé, og så har de vel en rød også. Og så tar du denne her før du griller. Og så tar du den røde til grillmatten. Ja, nå har vi ikke anmeldt den røde riktig enda, men jeg kan vel egentlig røpe såpass at den går godt til grillmatten. Ja, og i og med at det er sin så grønnars og syra, så er det ikke så dumt med grillings. Nei, det er jo mye av det samme oppi det som finnes. Tusen takk fra Tom Amiratiløv og Sofien Kvid. God sommer fra Kjeld Gablerendriks. Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye tikketystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000 per PC? Men hvis du legger til en pluss diamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hester du noe plante på kontoret? 100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Med Svea på laget er det enklere og raskere å lykkes. Få bedre likviditet, friskmelde økonomien eller samle dine lån. Svea. Vi heier på mennesker og bedrifter i endring og skaper finansielt handlingsrom. Du, jeg trenger en strømavtale. Bare noe enkelt. Fortum. Så har jeg jo lyst til å følge med på forbruket mitt. Fortum. Noe som er trygt og enkelt, liksom. Fortum. Ok, hvem er strømleverandøren dina? Fortum. Enkelt, trygt og oversiktlig. Det er ikke rart at fortum er den mest valgte i Norden.

Nevnt i episoden

La Vieille Ferme Rosé 2022 

En rosévin fra Sør-Rhône, Frankrike, som blir diskutert i podkasten.

Rosévin 

En type vin som blir diskutert i podkasten, og som er populær i sommermånedene.

Provence 

En region i Frankrike kjent for sin rosévinproduksjon.

Markjordbær 

En frukt som duften av rosévinen minner om, og som Kjell-Gabriel forbinder med barndomsminner.

Grenache 

En druesort som er vanlig i roséviner, spesielt i Sør-Rhône.

Syrah 

En druesort som ofte brukes sammen med Grenache i roséviner.

Tapas 

En type fingermat som passer godt til rosévinen.

Grillmat 

En type mat som passer godt til den røde vinen fra samme produsent som rosévinen.

Pure Service 

En sponsor for podkasten som tilbyr et tikketsystem.

Svea 

En sponsor for podkasten som tilbyr finansielle tjenester.

Fortum 

En sponsor for podkasten som tilbyr strømleverandør.

TV2 Play 

En streamingplattform nevnt i podkasten.

Deltakere

Host

Tom Amiratiløv

Host

Kjell-Gabriel Henriks

Sponsorer

Pure Service

Svea

Fortum

Lignende

Laster