Bourgogne 2024 del 2 – Ambassadøren

Tom og Kjell-Gabriel er tilbake i Kjells Vinkjeller, denne gangen med gjest Liora Levi, Bourgogne-ambassadør og kjent vinekspert. De snakker om Burgund-vinens historie, kvalitetshierarki, og ulike områder og produsenter. De diskuterer også hvordan man velger vin, og hvordan klima og hagl påvirker vinproduksjonen. Til slutt smaker de på rød og hvit vin fra Burgund, og Liora deler sine tips for å lage mat som matcher vinene.

02:49

Burgund er et komplekst, men spennende vinområde kjent for både dyre og rimeligere viner, med historiske eiestrukturer.

06:36

Burgund-vinernes kompleksitet skyldes mange eiere og varierende kvalitet, noe som krever smaksprøver og produsentkunnskap for å navigere.

09:48

I denne episoden diskuteres kvalitetsnivåene for burgunderviner og viktigheten av å forstå vinens opprinnelse.

16:47

Podcasten diskuterer den kommende stilen til burgunder-viner, påvirkning fra klimaendringer, og hvordan yngre vinmakere henter inspirasjon globalt.

32:32

Denne episoden diskuterer burgundervinens produksjonsprosess, pris og hvordan den kan matches med mat.

Transkript

Nevnt i episoden

Fiken 

Enkelt regnskap, sponsor for podkasten

Kjeld Svinkjeller 

Podkastens navn, mulig typo for Kjells Vinkjeller

Tom Amrath 

En av podkastens verter

Løves Drinkfeed 

Podkastens plattform

Bourgogne 

Et vinområde i Frankrike, temaet for episoden

Borgogni 

Feilstaving for Bourgogne

Leora Levi 

Gjesten i episoden, Bourgogne-ambassadør og vinekspert

Burgund-ambassadør 

En person som er utnevnt til å representere Burgund-vinen, Liora Levi er en av to i Norge

Katinka Deger 

En annen Burgund-ambassadør i Norge

Sjabli 

Et område i Burgund, kjent for hvitvin

Gullåsen 

Et område i Burgund, kjent for gode viner

Napoleon 

Fransk keiser som innførte arveloven som påvirket vinmarkstrukturen i Burgund

Jancis Robinson 

En internasjonal vinskribent

Maison Champy 

Et vinhus i Burgund, kjent for å være det eldste

Pinot Noir 

En rød druesort brukt i Burgund

Chardonnay 

En hvit druesort brukt i Burgund

Premier Cru 

Et kvalitetsnivå i Burgund, et nivå under Grand Cru

Grand Cru 

Det høyeste kvalitetsnivået i Burgund

Chablis 

Et område i Burgund, kjent for hvitvin, har en Grand Cru vinmark

Indrefilien 

En annen betegnelse for Gullåsen

Vilage 

Et nivå i Burgund-klassifiseringen, under Premier Cru

Maison Louis Latour 

En vinprodusent i Burgund, kjent for å ha mye vinmark

Bourgogne Chardonnay 

En regional hvitvin fra Burgund, laget på Chardonnay

Bonn 

En by i Burgund, kjent for hvitvinsproduksjon

Jambon au Persil 

En lokal spesialitet i Burgund, skinke med persille

Cremant de Bourgogne 

En musserende vin fra Burgund, ofte laget med Chardonnay

Arne Ronhold 

Forfatter av boken «Hvert å vite om vin»

Malolaktisk gjæring 

En gjæringsprosess som gir smørtoner i hvitvin

Batonnage 

En teknikk for å røre om i vinen, gir fylde og rikhet

Valstrand bad 

Et sted der Tom Amrath jobbet som sommeliér

Norsk Vinkelderforening 

En organisasjon som fremmer sommelieryrket i Norge

Jesus 

En bibelsk figur, nevnt i sammenheng med vin

bøfborge 

En type matrett

Kotterån 

En type vin som er rimelig

Lyon 

En by i Frankrike, kjent for mat

Coca-Va 

En type matrett

Sneiler 

En type matrett, ofte servert med hvitvin

NRK-nyhetene 

En nyhetskanal på norsk TV, nevnt i sammenheng med frost i Burgund

Deltakere

Host

Tom Amrath

Host

Kjell-Gabriel

Guest

Liora Levi

Sponsorer

Fiken

Lignende

Laster