Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å sende faktura med fiken. Så vi gir oss her, fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Prøv gratis på fiken.no
Velkommen til høstens store eventyr, Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetin. Det blir bål, svette og tårer. Og Vokteren, ja, han ser alt.
Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren, se nå på TV2 Play. Vi er oss kanskje den største familien av italiensk vin i Veneto. Følg med! Musikk
Hei, og hjertelig velkommen til Kjells vinkjeller. Nå har jeg akkurat vært igjennom en smaking med Giorgio Scarcella, som er en veldig hyggelig fyr. Han...
er da Export Manager Europe og har bodd i England veldig mange år så det er veldig deilig å kunne være sammen med en fyr som snakker veldig godt engelsk nå har han gått da, nå er det bare jeg som sitter her for meg selv for nå har jeg fått lov å smake gjennom vinene til Norges venn nummer 1 vil jeg si av en-to vinner, Tomassi de har vel Baggy Box som er jeg tror de har en topp 3 mest såkte vin i Norge
på bag-in-boxen, det renner ut her og de sa det, han sa det i sted, han, Giorgio når han, han, når jeg kom at det er Norge og Sverige sin skyld at de lager bag-in-box fordi at det synes de var veldig rart de tenkte, hvorfor skal vi lage bag-in-box det var helt koko det er jo, det skal jo lages på flaske og det skal gjerne ha kork inn også, men
Men Norge og Sverige, og i og for seg kanskje Finland og Island for den saks skyld, pushet på at vi må ha bag-in-box. Vi må ha bag-in-box, det er det folk vil ha. Og det har de fått. Og faktisk, når jeg kjørte inn på gårdsplassen her, så sto det en dansk trailer på vei ut, som da skulle opp og fylle hyllene med sikkert bag-in-boxer og andre godsaker.
Og dette her, for meg så er det liksom å prate om Tomassi, dette vet jo nesten alle hva er. Men dere gjør egentlig ikke det. Jeg husker at i Facebook-gruppa min i Wien, så anbefalte jeg da Tomassi Rafael til en Wien-anmeldelse. Og da var det en kar som sa at hvis det skal være en sånn gruppe der de drikker Tomassi, så melder jeg meg ut med en gang. Og så tenkte jeg,
Ja, ja, Tomassi lager den tredje mest såkte vinen på Pole. Er det blitt for folkelig? Det er jo mange som selger sinnssykt bra. Det er kanskje ikke den mest pennende vinen, den tredje mest såkte på Pole, men det er også den enkleste vinen de har, og det er jo det nordmenn vil ha, for nordmenn kjøper billige viner, og de bare, ja, den smaker rødvin, fint, stå på. Men det er jo sånn at Tomassi lager jo ikke én vin.
Vi lager mange viner. Og Rafael, som er en vin som jeg tror mange drikker på Pole, er den første vingården som familien kjøpte i 1902. Og den hadde jeg faktisk i middagen på hotellet jeg bodde på i går.
Det er en frisk og lett Valpolicella som jeg synes passer veldig bra når det er enkle kjøtteretter og pasta og pizza og så videre. Og så er det gøy, dette er den første vingården. Og det er en vingård som produserer, det er 3,5 hektar, så det produserer ikke så alt for mye vin. Men det er en kul vin, og den funker. Men de har også selvfølgelig flottere og bedre viner.
i sortimentet sitt. De har faktisk begynt å kjøpe opp litt vingård rundt om i Italia også. Så her er jeg først, så starter vi med en Lugana-vin. Jeg er veldig glad i Lugana-vin. Det er hvitvin på Drun Trebbiano. Da kan du gå på Pole. Jeg tror det er 11 eller 12 stykker som finnes inne på Pole. Litt usikker på om Tomassi sin er der. Men jeg synes det er en veldig kul vin. Fruktig deilig hvitvin som folk bare glemmer. Jeg og Giorgio snakket litt om det her i stad.
Og så sa jeg, jeg synes at Lugana-vinner er dritbra. Jeg synes det er superkult. Men i Norge er det jo ingen som vet hva det er, og ingen som kjøper det, og ingen som skjønner det. Og så sier han, men jeg tror det kommer til å komme, for det er veldig mye fokus på Lugana-vinner om dagen, så kanskje om fem-seks år, så er Lugana-vinner oppe i hvert fall, og får litt mer synlighet. Hvis det funker da. Så nå, hvis du ikke har drukket Lugana-vinn, så kan du faktisk være før trenden. Altså du kan være med å være, nei, nå må jeg
Lugana min. Jeg er så sinnssyk 2022, ass. Jeg er så sinnssyk 2022. Jeg ler av folk som ligger i Lugana min. Du kan være den typen. Jeg er jo ikke en spesielt positiv type, men du kan være litt brei av alle to. Så vi startet med det, og så har de kjøpt et Brunello-hus som heter Casisano.
som har en Rosso og Brunello og Maltaschino, de tror jeg faktisk begge er i Norge. Og det er en disen sak, men her koster det fort, Brunello tror jeg koster 400 kroner eller noe sånt på Polen, så da er vi oppe i høy kvalitetsvinn.
Han sa at de var så veldig heldige, de kjøpte gården for 12-13 år siden, at de hadde fått tak i denne her. For å kjøpe vingårder i Toskana er ikke lett. Det er ikke umulig, men å kjøpe de gode vingårdene er langt mellom slaget, for å si det sånn. Så måtte vi gjennom den tradisjonelle ripasson, den som alle drikker til jul, den blå.
Den er en diesel 3-pass også, og så var vi inne på Amorone, først vanlig Amorone fra 2018 tror jeg det står på, for det er litt langt unna, jeg begynte å få litt dårlig syn, og så har de da også Claflorian som er 2013-årgangen Reserva, og da begynner vi å snakke om alder.
Og når du får reserve av Morone, da snakker vi. Og vi snakket litt om det også med vår venn Giorgio her, at det er litt morsomt, fordi han lurer jo fælt på hva som har skjedd med Skandinavia som gjør at vi er så glad i Morone.
og jeg vet ikke om jeg har noe svar på det, men vi er jo fryktelig greie om Råne, vi er faktisk det område i verden som drikker mest Amorone utenfor Veneto han sa det at det er litt rart, fordi at her er Ricciotto, desservin der drikkes 90% drikkes i Veneto og 10% eksporteres på Amorone, som på en måte er nesten det samme bortsett fra at det er en mer vin-vin det er ikke en desservin, det var i og for seg sånn det ble til ved at
Det var noen som glemte igjen noen tønner som skulle lage ricotto. Og ricotto, da stopper du gjæringen sånn at du får mest mulig, at den blir så søt som mulig. Men her hadde de glemt igjen noen tønner som gjorde at de gjæret helt ut, og da blir det amaranne.
Og da er det da 10% som trykkes her nede, og 90% som eksporteres. Og veldig mye går da til skandinaviske lande, Norge, Sverige, Danmark, og i og for seg Finland og Island, da Norden da. Så vi får jo være med å ta med færøyne og kakre, bare sånn for å gjøre det. Og det er litt morsomt, fordi at de har da
Vi har blitt veldig glad i det, og veldig mange nordmenn synes jeg drikker Amorone helt feil, for jeg synes Amorone er så kraftig at det ikke passer til noe særlig mat, men passer kanskje foran peisen på hytta eller noe sånt, for den har veldig mye frukt. Men det som har skjedd med Amorone, og det har skjedd med alle viner egentlig, champagne og alt mulig sånn, er at ting har blitt syrligere. Og de siste 10-15 årene har Amorone også blitt tørrere,
og mer fruktig og ikke så søtelig. Altså sukkernivå har gått ned på Amorone, og det er en trend som kommer til å være en del fremover. Så avsluttet vi smakingen med The Burys, som er da topp, topp, topp Amoronen. Koster 1950 kroner i Norge, jeg tror det kommer 60 flasker eller noe sånt. Det var sånn fløyelsmyk til munnen.
De har da ligget fem år på fat og seks år på flaske, altså elve år. Bare å lukte på den og kjenne den duften av mørkebær, sjokolade, kryddertoner. Når du fikk den i munnen, så var den bare skleier rundt. En fyldig, ja kraftig det er Amorone. Kraftig, tydelig, men nydelig.
Nydelig fin. Hvis du har 1950 kroner og du ikke vet hva du skal bruke på, så prøv The Boris til 1950 kroner. Det var en perfekt avslutning på en artig smaking. Det er varmt her i dag. Det skal bli 41 grader. Det var veldig deilig
og kunne få lov å gå inne i vinkjelleren, for der er det lik temperatur og rundt. Og faktisk en morsom greie ned der, de har da til 120 års jubileet, ja, de ble laget til 1902, nei, 110 års jubileet, det er en tiårig gammel selvfølgelig, 1912, så fikk de laget verdens største vintønne som tar 30.300 liter.
Så jeg har vært nede og stått ved siden av verdens største fintune. Det står, den er faktisk sertifisert av Guinness rekordbok. Så hvis du noen gang er på en quiz eller noe sånt, og lurer på hva er verdens største fintune, eller du har lyst til å lage en quiz, eller spørre folk rundt deg, så vet du da svaret på det nå. Så jeg synes at dette har vært en spennende reise. Vi er da med, altså det er en stor familie, eller familien er i og for seg stor. Vi hadde åtte unger en gang på...
på 50-60-tallet. Nå vet jeg ikke hvor mange søsken som driver dem, det blir jo flere og flere i leddene utover. Så dette er da en av de største familiedrevende vingårdene i Veneto, som produserer i Veneto ca. 2 millioner liter. Veldig mye av det går selvfølgelig i bagg-boksen som vi glugger ned på, men ta dere litt tid til å sjekke ut kanskje litt mer finere vinene
Bag-in-box er ofte bag-in-box. Det funker fint på hitta og på fest og så videre. Eller ha på hvor enn du har lyst til å drikke bag-in-box. Og den er en helt decent grei. Jeg drikker veldig litt bag-in-box egentlig. Ikke det at det er noe gært med bag-in-box, men jeg ser liksom ikke helt når jeg skal drikke fire flasker av samme vin etter hverandre. Fordi jeg har så mange viner jeg har lyst til å smake på. Men
Prøv de forskjellige vinene til Tomassi. Gå litt opp i kvalitet. De har jo flere på pole. Og ikke minst, prøv Cassisano, Rosso og Brunello. Da tror jeg du kommer til å få deg en positiv opplevelse. Så, fra ferie. Nå er jeg da på familieferie. Nå skal vi
møter fire andre familier i morgen så da skal jeg prøve å legge fra meg Kjell snakker om vinpodcast-livet og være litt familiefarm og prøve å være det av og til også
Så det kommer ikke til å bli alt for mange podcaster fra ferien, hvis jeg ikke får lov å stikke av litt når jeg føler at det er nok. Og det har jeg vel lyst til å gjøre ganske mange ganger. Håper ikke at fruen hører på denne podcasten akkurat nå, for da har jeg tråkket litt i bare. Men vi skal nå se om vi får lagd noen flere i hvert fall fra VN2. Her det er grusomt varmt. Og så håper jeg, hvis du er i VN2 om sommeren, dra inn
til Verona by og dra i operan. De har opera i Amfiteatret, operafestival hele juli og litt ut i august da tror jeg. Der de setter opp operapåutstillingen hele tiden. Jeg har vært der en gang før, jeg håper at vi får en tur nå også. Sist gang så de hester på scenen, så svært er det. Og det var helt fantastisk. Da så jeg Nabucco. Jeg tror kanskje det står mellom Carmen og Aida for de dagene vi skal være her nede nå.
Og da skal man alltid gå og spise på Bottega del Vino, som er en restaurant som har 4200 forskjellige viner på vinkvart sitt, og 25 000 viner i kjelleren under restauranten. Og hvis du har lyst, så kan du faktisk boke et bord nedi vinkjelleren, og du kan sitte der nede og spise med vinflaskene rundt deg.
Så det er en opplevelse. Vintips er alltid greit å få. Kanskje du skal begynne å lage vinturer til VNT også, hvis noen har lyst til å være med. Så bare skriv mail til meg, eller ta kontakt med meg på en eller annen vis. Kjelsvinkjeller.no er ikke så vanskelig å skjønne hvor jeg er. Og med det så ønsker jeg alle fortsatt en god og fin sommer. Jeg kjenner at nå må jeg snart ligge i et basseng.
Fordi at min kropp og 7, 38, 39, 40 grader samsvarer ikke alltid. Men bra blir det. Takk for at du lytter. Takk for at jeg får lov å gjøre det jeg driver på med. Og så ønsker jeg deg en riktig, riktig god sommer. Og så håper jeg vi sees over et glass vin en gang i fremtiden. Ha det bra!