Vi reiser til Østerrike, og der har de mye god vind der. Musikk
Hei og hjertelig velkommen til Kjelds vindkjeller, og ikke minst Tom Amirati Løveås sin drinkfrid. Og Tom, hva skal vi leke med i dag? Det er jeg som har med vin i dag, for først av alt om det. Jeg har tatt med en grunne veltliner, fordi...
Det er en litt sånn drue som fort blir lagt litt i bakleksa. Den står aldri øverst på ønskelistene, eller på vinkartene, eller på noe som helst. Det er litt sånn som du har jo din... Det var litt trist det du sa der. Ja, men det er jo... Den står aldri øverst på... Det er litt sånn der...
Han har haft et tinsolat som stod på Akersdøgn og ville velge, for den er så trist. Ja, men det er litt sånn med grunnveldtlinnet, med mindre du er i Østrykket, for der er det noe superkjent. Der får du nesten ikke noe annet. Nei, jo. Det som er merkelig er at den har vært med oss lenge. De sier at romerne begynte med den, som at alt annet nede der. Den trives jo i det landskapet, i sånne bratte skråninger og på terasser. Det er ikke noe flatmarks druet.
Den trives i disse brøtteskråningene. 32% av all vinproduksjon i Østerrike er grill med veteliner. Det er jo landet der den for det første kommer fra, og hvor de dyrker mest av den. Du finner den jo i Ungarn og... Sjekke og Slovakia. Ja, det var det gamle keiserimperiet. Østerrike-Ungarn? Ja, og de eide jo mye av det andre som du nevnte også. De var lute fattige gjeng. Ja, ja.
Men halvparten av hvitvinnsproduksjonen i Østerrike er blant annet grunnebeltlider. Og vi er da i det området den er mest kjent også, nemlig Nieder-Åstreich. Nieder-Åstreich, hvor mesteparten blir laget. Så Nieder-Åstreich og grunner
Når jeg så denne flasken tenkte jeg, ja så ja, tomorrow is greener today, er liksom slageordet. Det er så mye slagord på denne vinen der. Vinprodusenten heter New Chapter, altså nytt kapittel.
Du får liksom bare jasse, og det er visst da far og sønn som driver og fjunger rundt og har lagd denne. De har prestert å lage en flaske som har så mye budskap at det er som du sier, det er en studie i hvordan man ikke skal overdynge verden med budskap. Bare flaska.
Ser ut som en rødvinsflaske. Ja, jeg stussa jo på det når du sa kan ikke du åpne denne her. Så jeg sa, jøss, er det rødvin da? Fordi at når jeg ser på flaska så minner meg litt sånn der jura-
jura i Frankrike-form. Altså en litt sånn Van Djerne-form for det. Men så er den også like tjukk som en Kotoronvin-flaske. Jeg kunne like gjerne fått en 17-årig papp med sånne rare ornamentikk. Jeg tror jeg bildet huser om seg. Ja, det tror jeg også. Og du sa jo at det var far og sønn. Det visste seg at det er ikke far og sønn. Det er to...
Kompisen bare ser ut som far og sønn På et bilde jeg så Så det er en eller annen Huber og en eller annen Lines, tror jeg det heter Moser og Huber Er det som har slått seg sammen Det er ikke far og sønn Jeg tipper at begge har hatt ganske sterke meninger Om hvordan ting skal se ut Og så ble de ikke enige Så de bare klasket på alt de fant Inklusive denne litt optimistiske Gryner today, tomorrow-tingen Ja, for når jeg ser på han
Så tenker jeg, kom igjen da Det blir litt over det topp for meg Hele toppen er det Står New Chapter på hele toppen Og det virker som en Begge to har sikkert jobbet i Reklambransjen før de Fikk jobb Eller før de fant ut at de skulle Kanskje tjente masse penger Reklamblokat for Lidl Tror jeg ut fra fargene Gult og
gult og blått. Og så fant vi ut at nå har vi tett masse penger, nå skal vi lage bilen. Ja, men uansett da, så har vi jo helt opp i glassene her nå. Det har jeg gjort. Og jeg har lukta. Ja, jeg får lukte. Og du lukter faktisk grønnvelklinner, lukter det det skal lukte, det lukter. Ja, ja. Helt riktig. Og det lukter citrus, og vi har...
Vi har dette lille innslaget av sånn hvit pepper, som jeg alltid lukter etter når jeg skal finne grunneren min. Ja, og så har du litt sånn nesle, litt sånn grønn nesle. Nesleaktig, ikke fullt sånn som vi har blad katturinaktig, men det er litt sånn nesleting, og alt det der går inn i alle de der checkboxene. Så på nesaen så er den jo helt etterboka. Og
tenker at hvis den hadde vært på en vanlig slank høy tysk rislingflaske som den vanlig skulle vært på så hadde vi ikke reagert i det hele tatt nei, vi hadde ikke tenkt på det i det hele tatt og vi hadde tenkt, ja, dette var en behagelig vin og det er en veldig god vin, kjenner jeg, og i munnen masse leskende du blir våt i hele grevet
Med masse frukt Og den nestle greiene er borte Helt her kommer det sitrus Og det er blommeri av Lime og sitron og kanskje noen apelsintoner Og masse deilig frukt Utrolig behagelig Kurerer sjørbuk for en hel båt Bare i glasset der Den har en nydelig munn
Men du kommer ikke over den flaska du? Jeg kommer ikke over flaska. Dette har vi vært borte i før, Tom. Vi har vært borte i en Albarino som var helt grusom. En med kjempestykke. Det er ikke noe blå flaske med striper på, men en med båtfenner. Det er helt grusomt, men det smaker jo nydelig. Nydelig det som er inni. På en måte tenker jeg at de skiller seg ut. Det gjør de. De har fått oss til å snakke om flaska deres. Ja, det har de helt klart. Men vi...
For de som kjøper flaske på et kett, så kan de tenke «Åh, dette var kult, den vil jeg kjøpe». Men så kommer prisen.
Den vet ikke jeg nå, men jeg har bare to flasker. Da kom prisen, det er 305 kroner. Da tenker de, denne fjaseflasken kan ikke koste 305 kroner, her er det noe gærent. Jeg tenker at den akkurat kan, for det er lagt ned så mye jobb og egne... De har så støpeform. Her har du brukt masse penger, sikkert 80 prosent av de 305 kroner har gått til å lage flaske. Ja.
Og så har de glemt at det er vin Det er mye billigere enn vin her Og da hadde det vært helt vilt bra For det er en kjempeprosjekt med den flaska her Men hvis du sitter nå og disser den stakkars flaska Ja, jeg gjør det Men vin, fantastisk Vin er helt konge Nesten bare for det Så burde man jo kjøpe den her Fordi
Det er veldig god vind. La oss si at du er litt svaksynt, eller det blir jo snart mørkt ute. Det går mot mørketider. Da er det jo utrolig hva som gjør seg på bordet. Jeg synes at våre venner i Østerrike har gjort en formidabel jobb i Kjellhavn. Og i Vinåkeren. Og i Vinåkeren. Og så har de kanskje litt mer jobb å gjøre på markedsrommet, der de finner på hvordan ting skal se ut. Ja, altså...
Jeg tenkte på hva de tenkte, men kanskje det er det som er trend i Østerrike. Hvem vet? Jeg har ikke vært i Østerrike på veldig, veldig, veldig mange år siden jeg har vært i Østerrike faktisk. Jeg har vært innom der for ikke så lenge siden, og jeg kan love deg at det er ikke noe trend som ser sånn ut i Østerrike. De har faktisk ganske god smak i Østerrike. Her har de bare dratt den litt ut i siden der.
Vi disser ikke vinen, vi disser bare innpakkingen, og smaken er som baken og så videre. Synes du den var for dyr? Nei, ikke smaksmessig, men jeg synes den var for dyr flaskemessig.
Det er en fantastisk måte å dele opp det på. Jeg synes vinen er kjempebra. Jeg synes det var en veldig deilig vin, og den er ikke noe problem at den koster 305 kroner. Hadde vi fått den blindt, så hadde vi sagt, ja, men denne er jo verdt 300 kroner. Og så hadde vi lurt på hva som skjedde når vi hadde fått se flaskeveit på. Ja, og da tenkte vi, å Gud, det har jo blitt lurt. Men den deilige frukten, disse sitronene, leimen, alle de fruktene som var liggende under badet, er kjempefint.
Rett og slett en nyutelse. Da tenker jeg vi har badet i ris og ros i denne episoden selv, Gabriel. Dere der ute som har lyst på en litt apart flaske på bordet, dere vet hva dere skal gjøre. Dere som har lyst på en veldig god grønn vertliner,
Hvorfor ikke ta den? Den er god. Nå vet jo alle det som hører på denne episoden vet jo hva denne episoden heter. Det kverner opp i hodet mitt hva i alle dager skal vi kalle dette her. Det kan bli morsomt. Det skal bli gøy alt. Den kommer ikke til å hete grillende vel tidlig. Vi får se. Vi ringer de gutta. Nye skal kanskje like komme med en idé til oss. De er så kreative.
Ha en riktig fin dag videre, sier Gabriels Henriks. Tom Amiratilovas, kos dere av hjertens lyst.