FIKEN Superenkelt regnskap
Se nå på TV2 Play
I dag så reiser vi til Tyskland for å drikke litt hvitt. Ja, det gjør vi. Å, det blir bra! Følg med! Hei og hjertelig velkommen til dagens episode av Kjells vindkjeller og Drinkfeed med Tom Amarati Løvås. Tom, har du det bra? Ja, har du det bra?
Det er godt. Er du klar for å smake, drikke og preike om vin? Vi skal absolutt gjøre det. Litt klar for det, kjenner jeg. Og nå skal vi til Tyskland. Det har du bestemt? Jeg har bestemt at vi skal til Tyskland. Ikke mindre bestemt at vi skal også til Rheinhessen. Rheinhessen. Og det er litt morsomt, for før vi begynte her så kikket jeg kjapt på kartet. Ja.
og litt beskrivelse av hva i all verden er regnhesten. Som sier navnet, det henger jo sammen med rinen. Der står det på venstre side. Ja, men hvis du kommer fra Norge, så blir jo venstre side høyre side hvis du kommer sør fra det. Ja, men du, rinen er en elv. Den kjører man jo da i elveretningen. Ja, man har jo østre og vestre bredd da, så vi skal på vestbredden. Ja, det skal vi. Men elven renner jo utover, så da blir det på venstre. Du kjører oppover. Eller nedover.
Da kjører vi motstrøms da. Ja, det er mest strøms. Men uansett, vi... Ragnhessen ligger der og er faktisk det mest produserende vindområdet i Tyskland. Det er riktig. Og der lager de hvitvin. Der lager de hvitvin. Mye hvitvin. Og stort sett så lager de risling. Reisleying. Veldig vanlig med risling, selvfølgelig. Det skal vi ikke ha.
Nei, det aner meg. Når du kommer draende med tysk hvitvin, så er det ikke Rieslingen du kommer med. Nei, det hadde tatt seg ut at vi skulle sitte her og drikke Riesling fra Tyskland. Hvem er det som gjør det da? Det blir for folkelig. Nei, og dette er litt morsomt, fordi jeg synes det er gøy når disse vinprodusentene prøver å gjøre litt kule ting. Og her føler jeg at de prøver å gjøre en kul ting, fordi de har tatt av verdens mest kjente hvitvin-serie, kjærene.
og blandet den med ikke en så kjent rød, en lokal dog liv i, for den kommer egentlig fra Italien, heter Pinobla, men den er også lokal i Tyskland, den heter Weissbogonda. Ja, for tyskerne har jo denne sjeldne egenskapen at de bare tyskifiserer alt mulig rørt. Ja, og dette her synes jeg er litt gøy, fordi at jeg har smakt noen viner tidligere der de har blandet
denne internasjonale med denne lokale. Og det synes jeg er helt smashing. Ja, nå må jeg da prøve, nå legger jeg lista høyt. Du legger lista høyt, og legger hodet på blokka og det hele. Ja, ja, ja. Og her er det skrukkvark, så jeg skal helle opp, jeg må strekke meg over dette flotte bordet vi sitter med, og få dette opp i glasset til vår venn her.
Jeg legger hodet på blokka som Anne Boleyn. Vi får på at det går bedre enn det. Det som jeg synes er så gøy med disse vinene som jeg tidligere har snakket på med en blanding av Charolais og Weissburgunder, er at det er på en måte den internasjonale verden møter det lokale. Jeg har jo
Det er kanskje ikke så mange som vet, men jeg setter da vigen til en klassisk konsert. Og da har jeg blant annet Felix Mendelssohn. Og han var kjempestor. Jeg har kallet han på, det er ganske morsomt. Da var han 1800-tallets Justin Bieber. For han var allerede popis når han var 14-15 år.
Og han var jo da i København og London, eller i hvert fall i London, men jeg tar jo en jokke greie på det. Og han er jo tysker som da ble stor i England, og dette her passer perfekt til Mendelssohn. Så hvis du har lyst til å kjøpe dette her, setter deg ned og hører litt på Mendelssohn, så kommer det til å bli dritbra. Det var jo alt sånn kulturelt. Det er en mye dypere sjel enn mange tror.
Folk tror at jeg er en sånn heavy-hip-hop-typ, men jeg er jo en dyp, mørk, dyster, dysfunctional... Nei, du er ikke det. Du er det første du sa. Men dette er gøy i hvert fall. Dette er gøy. På lukta så er denne her ikke sånn veldig... Den er hverken blomstrette eller veldig fruktig til å starte med. Det er mer urter og mer krydder. Ikke det du forbinder med tysk hvitvin til å begynne med. Sånn sett så er den jo...
Og der har du meg. Jeg digger jo alt som annerledes. Du gjør ikke det? Nei, men jo på vin synes jeg det er morsomt når det er sånn off-once. Du liker jo god vin. Jo, jo. Annerledes kan være dritgodt, ja. Jo, men dette er jo en vin som umiddelbart appellerer til ikke bare menneskene, men her tenker jeg hva kan jeg spise til denne? I dødeblikket lukter det på en sykkel. Åh, Gud, hva kan jeg spise til denne her? Mhm.
Men nå kan du smake på den, så kan du si hva du syns, for nå sitter du bare og ruller i glasset og lukter på ting, og det er jo selvfølgelig helt glimrende et sted. Men vi vil jo også at du dytter dette grevet av en nese. Jeg søter litt nese av den, vet du hva? Det som slår meg her er jo en veldig fin frukt, men også en veldig balansert syre. Og det som vinner i, jeg håper å si den,
Den lille duellen mellom fruktigheten og syra, altså vinn i syra, og derfor liker jeg den her. Den er veldig god, og det betyr at når jeg tenkte hva kan jeg spise denne, så nå kan jeg spise utrolig mye rart, for den syra vil takle, jeg tenker på litt sånn hvitt kjøtt, en del kyllingretter, kanskje med smørsaus, eller faktisk så vil denne gå til enke svinretter også. Et eller annet som har litt fett i seg, som denne syra klarer å brenne opp. Ja, for her har du både
at den har ligget på fatt, får den litt sånn smørre bregge, dog, avgangsgjæring, og den har ligget 14 måneder på bunnfall. Ja, du kan kjenne den lille malen i båndet der, som ofte kjenner tegnet bunnfall.
Så dette her synes jeg er helt supert. Det er spennende vin du hadde med nå. Jeg var skeptisk, men den er ikke der lenger. Denne her var så hyggelig at jeg kan for en gang skyld overbevise deg at dette her er funkt noe gøy. For her har du, som du sa, her er det litt sånn deilig, det er kanskje noen blomster her, det er litt nøttete, det er... Ja, det kommer etter hvert. Ja, det er
Og den ligger så fryktelig lenge munnen, synes jeg. Den ligger der og bare koser seg. Karakteren endrer seg altså litt, så vi får en del sekundærsmakere, som vi gjerne sier, som går på dette litt jordaktige
Ja, litt nøtt, vet du. Det kommer. Det er digg. Dette er kjempedigg, og det er så dumt at ikke flere har fått øynene opp for... Hva er det vi sitter og drikker her, da? Du har glemt å si det. Ja, det kommer jo. Slapp av, det står jo uansett i kommentarfeltet. Ja, folk har jo lest det, men det er hyggelig å høre. Folk har kjøpt inn og bestilt hvertfall en kasse. Det er en god knevits. Vet du hva? Svansis, svansis.
eller Weingut Knevits Vett og Vels 2020. Jeg er veldig fornøyd med et sånt uttale som jeg har. Jeg har fikk to tysk. Må ikke glemme det. Dette er en sånn vin jeg kan sitte og... Vi blir bare sittende og lukter vi. Det er litt sånn dårlig gjort mot de som hører på, men sånn er det bare. Den er verdt å lukte på. Denne kan jeg lukte lenge på. Lukter den helt hit, faktisk. Men til 220 kroner synes jeg den er verdt gryna.
Ja, men det synes jeg. Den er verdt det. Den er verdt å prøve, og veldig gjerne til retter med litt fett i. Ja, det tror jeg den fort kan trenge. Ja, jeg tror det. Den kan bli litt spiss å sitte og pimpe på terassen, så ikke gjør det. Eller helst ikke, men prøv i hvert fall å ha mat ved siden av. Skal vi si det sånn?
Tror vi sier sånn. Dette her var... Jeg synes dette er digg. Jeg tror jeg faktisk har lyst til å drikke den av og til alene, men kun når jeg hører på Felix Mendelssohn.
Ja, og så lar vi kultursjokket gli over i neste episode som kommer om ikke lenge. Bare sett på Felixen, det sa Justin Bieber fra 1800-tallet. Kort blir bra. Vi runder av. Takk for oppmerksomheten denne gang. Tom, hyggelig at vi kan leke sammen. Det er alltid hyggelig, og hør gjerne på disse episodene på Drinkfeed og på Kjeldsvinntjeller. Og følg oss på alle kanaler. Ja.
Vi er åpne hele døgnet.